ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Κινδυνεύει να γίνει τσιμέντο το κτήμα Συγγρού

ΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΤΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΓΕΩΠΟΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΜΕΘΟΔΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΠΕΔΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΛΣΟΥΣ               Πριν από περίπου ένα μήνα, άνθρωποι του Ινστιτούτου Γεωπονικών Επιστημών ειδοποιήθηκαν από δρομείς πως είδαν τοπογράφους να κατοπτεύουν και να φωτογραφίζουν το χώρο, γεγονός που τους έβαλε σε υποψίες ότι κάποιοι επιβουλεύονται για πολλοστή φορά την περιουσία, που άφησε η Ιφιγένεια Συγγρού, ως κληροδότημα.
Ενας παράδεισος στην άκρη της πόλης είναι το άλσος Συγγρού, στο οποίο εδρεύει το Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών Ενας παράδεισος στην άκρη της πόλης είναι το άλσος Συγγρού, στο οποίο εδρεύει το Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών Το Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών (ΙΓΕ) εδρεύει στην έπαυλη Συγγρού, στα σύνορα Αμαρουσίου - Κηφισιάς, σε έκταση περίπου 1.000 στρεμμάτων, σε μία από τις ωραιότερες τοποθεσίες της Αττικής και βλέπει έως τον Υμηττό.
Εκτός από τα κτήρια και τις εγκαταστάσεις, που εδρεύουν εκεί, διαθέτει κι άλλη ακίνητη περιουσία, ενώ με μόλις 13 άτομα επιστημονικό-τεχνικό-διοικητικό προσωπικό, καταφέρνει να λειτουργεί υποδειγματικά σειρά δομών και δράσεων, έχοντας στο πλευρό τούς εθελοντές και Φίλους του Δάσους Συγγρού.
Συγχώνευση
Αφορμή για την εγρήγορση και τις επιφυλάξεις Φίλων του Αλσους Συγγρού, δημοτικών παραγόντων, κατοίκων, επιστημόνων είναι η διάταξη που προωθείται για συγχώνευση του Ινστιτούτου Γεωπονικών Επιστημών με το Κονιάρειο Ινστιτούτο Εσπεριδοειδών Κορινθίας. Αμφότερα επίκειται να ενταχθούν στον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό «ΔΗΜΗΤΡΑ», μαζί με τα υπόλοιπα ερευνητικά ινστιτούτα του ΕΘΙΑΓΕ, στο πλαίσιο των συγχωνεύσεων, παρ'ότι το ΙΓΕ διέπεται από διαφορετικό νομικό καθεστώς.
Ολοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το κτήμα Συγγρού, μια όαση πρασίνου μέσα στην Αττική, που την απολαμβάνουν μωρά στα καροτσάκια, μικροί και μεγάλοι, που περπατούν, τρέχουν, κάνουν ποδήλατο μέσα στις εγκαταστάσεις του, αλλά και οικόσιτα και άγρια ζώα.
Η Χρυσάνθη Θεοδωρακοπούλου, πρόεδρος των Φίλων Αλσους Συγγρού, δεν κρύβει την ανησυχία της: «Η περιουσία του Ινστιτούτου Γεωπονικών Επιστημών είναι μεγάλη, είναι ένα "οικόπεδο" σε 1.000 στρέμματα και πάντα πολλοί το επιβουλεύονταν. Θεωρούμε ότι αν γίνει αυτή η συγχώνευση καταστρατηγείται η επιθυμία της διαθέτιδος».
«Το περιαστικό δάσος -τονίζει- είναι πνεύμονας πρασίνου, που έχει ανάγκη το Λεκανοπέδιο της Αττικής κι ανά πάσα στιγμή κινδυνεύει να του δοθεί άλλη χρήση. Καθώς τα 250 στρέμματα από τα 1.000 είναι αγροτικά, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα που είναι δασικά, φοβούμαστε πως, αν καταστρατηγηθούν οι επιθυμίες της διαθέτιδος, είναι εύκολο να γίνει φιλέτο. Το κληροδότημα πρέπει να παραμείνει ως έχει. Για μας αυτό το δάσος είναι το πιο πολύτιμο πετράδι της Αττικής κι επ' ουδενί λόγω δεν πρέπει ν' αλλάξει χέρια».
                                

Εκπαίδευση υψηλού επιπέδου από το Ινστιτούτο

Σαλιγκάρια, μέλισσες, μανιτάρια, μέντα, θυμάρι, μελισσόχορτο, θερμοκήπια, ώς και αμυγδαλιές, φιστικιές και κάκτους περιλαμβάνουν οι εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου Γεωπονικών Επιστημών. Σε έναν παράδεισο εντός Αττικής, που τα βράδια κυκλοφορούν αλεπούδες και φωλιάζουν τσαλαπετεινοί και κοτσύφια, ενήλικοι μαθητές του Ινστιτούτου Γεωπονικών Επιστημών, από 18 χρόνων μέχρι συνταξιούχοι, διδάσκονται με ελάχιστα χρήματα πώς μπορούν να γίνουν παραγωγοί, γεγονός που χαλάει τη... σούπα, όπως λένε, και σε ιδιωτικά εκπαιδευτικά συμφέροντα.
Η Ανδριάννα Παπατριανταφύλλου είναι αισθητικός και ήρθε να εντρυφήσει στα φυτικά καλλυντικά στα σεμινάρια του ΙΓΕ Η Ανδριάννα Παπατριανταφύλλου είναι αισθητικός και ήρθε να εντρυφήσει στα φυτικά καλλυντικά στα σεμινάρια του ΙΓΕ Εκτροφή σαλιγκαριών, παραγωγή μανιταριών, ανθοκομία είναι στα ενδιαφέροντα των μαθητών, ενώ στο φόρτε της είναι η μελισσοκομία. Οι αιτήσεις για εκπαίδευση στη μελισσοκομία κλείνουν αμέσως, σε σημείο κόσμος να ξενυχτά το προηγούμενο βράδυ για να πάρει σειρά, και έως τις 10 το πρωί να έχουν συμπληρωθεί τα τμήματα!
Η Εβελίνα Λάλλα, ο Δημήτρης Χαλκιάς, η Χριστίνα Κατσούδα, η Ανδριάννα Παπατριανταφύλλου, ο Φώτης Παπαδημητρίου, η Στέλλα, η Χαρούλα, αυτοί είναι μερικοί από τους 1.462 μαθητές, νέους, μεσήλικους, μεγάλους, που παρακολουθούν με ζέση τα εκπαιδευτικά σεμινάρια.
Πληρώνουν 180-250 ευρώ, ανάλογα με το εξάμηνο σεμινάριο που θέλουν να παρακολουθήσουν, ενώ 60 άνεργοι διδάσκονται δωρεάν. Τα ταχύρρυθμα σεμινάρια διαρκούν 60, 80, 120 ώρες, ενώ τα σεμινάρια προς ανέργους διαρκούν 500 ώρες, ενώ οι καθηγητές του ΙΓΕ είναι πιστοποιημένοι εκπαιδευτές ενηλίκων.
Ολοι έχουν να πουν τα καλύτερα λόγια για το εκπαιδευτικό έργο που γίνεται και ανοίγει νέους ορίζοντες μπροστά στον εφιάλτη της ανεργίας, βελτιώνει την επαγγελματική τους κατάρτιση εφ' όσον κάνουν συγγενικό επάγγελμα, ή τους δείχνει τρόπους να συμπληρώσουν το εισόδημά τους στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε.
Κρατάμε τη φράση του Φώτη, συνταξιούχου πλοιάρχου που συμπληρώνει το εισόδημά του με τη μελισσοκομία: «Αυτό το εκπαιδευτικό έργο που κάνει το ΙΓΕ δεν θα το βρείτε πουθενά στην Ελλάδα τόσο επιτυχημένο. Γι' αυτό κάποιοι έχουν βάλει σκοπό να το καταστρέψουν».

Στον αέρα ο οργανισμός «Δήμητρα»

Ο Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός «Δήμητρα» (ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ), στον οποίο στοχεύει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να συγχωνεύσει το Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών, είναι ο ίδιος στον αέρα. Μετά την απόσυρση του σχετικού νομοσχεδίου από τη Βουλή, λειτουργεί εδώ και καιρό μόνο με υπουργική απόφαση, ενώ έπρεπε να έχει ψηφιστεί με νόμο.
Μια ματιά στην ιστοσελίδα του οργανισμού «Δήμητρα» αρκεί για να φανούν ακόμη και οι πιο εμφανείς αδυναμίες του. Μέχρι χθες που γράφονταν αυτές οι γραμμές, στο διοικητικό συμβούλιο εμφανιζόταν το όνομα του Παναγιώτη Βασιλόπουλου, στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, ενώ ο ίδιος έχει μετακομίσει καιρό τώρα στη θέση του αντιπροέδρου του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων. Τρανή απόδειξη ότι ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ έχει εξελιχθεί σε υπεροργανισμό-«σούπα», στο πλαίσιο μιας γρήγορης, εξαιτίας της τρόικας, συγχώνευσης, είναι και το θέμα του ΕΛΟΓΑΚ, που έχει την εποπτεία γαλακτοκομικών - κρέατος. Ουσιαστικά είναι ο πρώτος οργανισμός, που θα έπρεπε να βγάλει στην επιφάνεια το θέμα με το αλογίσιο κρέας. Οσο λειτουργούσε αυτόνομα, ο ΕΛΟΓΑΚ είχε να επιδείξει σημαντικό έργο, ενώ υπό την ομπρέλα του «Δήμητρα» έδειξε ότι οι επιδόσεις του είναι επιεικώς πεσμένες. Το υπουργείο απέδειξε για πολλοστή φορά πως θεσμούς που έχουν επιδείξει δυναμική καταφέρνει να τους γραφειοκρατικοποιήσει...

Η διαθήκη της Ιφιγένειας Συγγρού για το κληροδότημα

Μόνο το Εφετείο Αθηνών είναι αρμόδιο για ν' αμφισβητήσει την ερμηνεία της διαθήκης της Ιφιγένειας, συζύγου Ανδρέα Συγγρού, για το κληροδότημά της, εξ ου και ζητείται το Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών να παραμείνει αυτοτελές, αντί να συγχωνευθεί, όπως προτείνεται σε σχετικό νομοσχέδιο.
Αυτό υποστηρίζει με υπόμνημά του, το Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών, που φέρει ημερομηνία 20 Μαρτίου, το οποίο στάλθηκε στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Θανάση Τσαυτάρη, και κοινοποιήθηκε στους συναρμόδιους υπουργούς Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνη Μανιτάκη.
Σύμφωνα με έγγραφο, που φέρει την υπογραφή του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου του Ινστιτούτου Γεωπονικών Επιστημών, Λεωνίδα Καζακόπουλου, «η επιχειρούμενη παρέμβαση στην ιδρυτική πράξη του Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου Ιδρύματος κοινωφελούς σκοπού, αναμφίβολα προσκρούει στη βούληση της διαθέτιδος, καθ' ότι κατά παράβαση αυτής υπάγει την εκτέλεση της υπέρ τοιούτου σκοπού διαθήκης ή δωρεάς».
Το υπόμνημα
Οπως υποστηρίζεται στο υπόμνημα, εσφαλμένα αναφέρεται ότι το Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών συστάθηκε με Βασιλικό Διάταγμα της 28ης Μαΐου 1901. Το Ιδρυμα, υπογραμμίζεται, δημιουργήθηκε με λεπτομερείς αναφορές της Ιφιγένειας Συγγρού, στη διαθήκη της και εγκρίθηκε με νομοθετικά διατάγματα των ετών 1926, 1927 και το νόμο 3821/1929.
Με το Σύνταγμα και διατάξεις του 1939, το Ιδρυμα Κοινωφελούς Σκοπού ΙΓΕ, επισημαίνεται, «δεν μπορεί να καταργηθεί ούτε να συγχωνευθεί ούτε είναι δυνατόν να μεταβληθεί η ιδρυτική του πράξη, ει μόνον κατ' εξαίρεση και σύμφωνα με τις ανωτέρω ειδικές διατάξεις, που εισάγουν περιοριστικά τους λόγους, τους όρους και τη διαδικασία για τέτοιου είδους παρεμβάσεις».
Στο υπόμνημα υποστηρίζεται ακόμη ότι η μεταφορά του ΙΓΕ σε άλλο νομικό πρόσωπο και στην προκειμένη περίπτωση στον ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ «συνιστά κατάφωρη, αναρμόδια και παράνομη επέμβαση επί της ιδρυτικής πράξης, ήτοι επί των διατάξεων της Διαθήκης», γιατί αντιβαίνει στη βούληση της δωρήτριας. ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: