Η χρυσή ιδέα του Γιάννη Καρυπίδη και της
Σταυρούλας Θεοδώρου, δημιουργών της εταιρείας Stayia Farm στην Εύβοια
για τον συνδυασμό του ελληνικού θυμαρίσιου μελιού με φύλλα βρώσιμου
χρυσού 24 καρατίων
Την άνοιξη του 2012 ο Γιάννης Καρυπίδης και η Σταυρούλα Θεόδωρου, ένα νεαρό ζευγάρι από την Εύβοια ήταν έτοιμοι να μεταναστεύσουν στη Μεγάλη Βρετανία σε αναζήτηση καλύτερων ευκαιριών απογοητευμένοι από την οικονομική κρίση στη χώρα μας. Στην περίπτωση, όμως, του 31χρονου λογιστή και της 28χρονης νηπιαγωγού η ευκαιρία δεν ήταν στο εξωτερικό αλλά μπροστά στα μάτια τους. Και τι ευκαιρία.... Χρυσή.
«Τον Μάιο του 2012 και ενώ φτιάχναμε βαλίτσες για την Αγγλία στη διάρκεια μίας εκδήλωσης δοκιμάσαμε γαλλική σαμπάνια με φύλλα βρώσιμου χρυσού. Και τότε μας ήρθε η ιδέα», τονίζει στη Voria.gr o κ.Καρυπίδης. Η σύζυγος του Σταυρούλα Θεοδώρου κρατά από γενιά μελισσοκόμων με τη γραμμή... του μελιού να ξεκινάει από τον προπάππου της και να συνεχίζεται μέχρι τον πατέρα της. «Σκεφτήκαμε, λοιπόν, γιατί να μην συνδυάσουμε το ελληνικό θυμαρίσιο μέλι με τον βρώσιμο χρυσό», εξηγεί ο κ.Καρυπίδης.
Το ζευγάρι δεν έχασε χρόνο. Άφησε το πακετάρισμα στη μέση, εγκατέλειψε τα σχέδια για το εξωτερικό, έκανε τις απαραίτητες αναλύσεις για τον βρώσιμο χρυσό στο ΕΘΙΑΓΕ, έφτιαξε την εταιρεία Stayia Farm, διάλεξε συσκευασίες αντάξιες για τα ράφια των μεγάλων καταστημάτων ντελικατέσεν, μετέτρεψε ένα ακίνητο που είχε σε συσκευαστήριο και παρουσίασε στο τέλος Ιουλίου 2012 μία παγκόσμια καινοτομία, το μέλι Vasilissa με φύλλα βρώσιμου χρυσού 24 καρατίων. Όλα αυτά σε χρόνο ρεκόρ και αποκλειστικά με ίδια κεφάλαια, καθώς εκείνη την περίοδο δεν υπήρχε κάποιο ανοιχτό πρόγραμμα για την υποβολή αίτησης για την επιδότηση της επένδυσης. Τα φύλλα βρώσιμου χρυσού παράγονται στην Λατινική Αμερική και η Stayia Farm τα εισάγει από το Βέλγιο.
Οι ιδιότητες του βρώσιμου χρυσού
Το πολύτιμο μέταλλο έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και βοηθάει στην αναγέννηση των κυττάρων αλλά και στην ψυχική ευεξία. Ο χρυσός μεταφέρεται μέσω της ουσίας γ-PGA, της οποίας η ισχυρή ενυδατική φόρμουλα συγκρατεί την υγρασία για ένα υγιές και απαλό δέρμα. Ο χρυσός προλαμβάνει την πρόωρη γήρανση, αντιμετωπίζοντας δραστικά τις ελεύθερες ρίζες.
Ιστορικά, ο χρυσός ήταν γνωστός για τις θεραπευτικές, αλλά και τις καλλυντικές του ιδιότητες. Στα χρόνια της Κλεοπάτρας, ο καθαρός χρυσός ήταν ένα πολύτιμο εργαλείο για τη διατήρηση του νεανικού δέρματος. Οι ιστορικοί αναφέρουν ότι η Κλεοπάτρα κοιμόταν με μάσκα χρυσού κάθε βράδυ. Στην αρχαία Ρώμη βάλσαμα χρυσού χρησιμοποιούνταν για την αντιμετώπιση διαφόρων δερματικών προβλημάτων. Επιπρόσθετα, ο χρυσός θεωρείτο φάρμακο και κλειδί για τη νεότητα στην αρχαία Κίνα, καθώς η βασίλισσα της δυναστείας Ch’ ing χρησιμοποιούσε τον χρυσό στο πρόσωπό της κάθε ημέρα. Καθώς και οι Τσάροι στην Ρωσία τον χρησιμοποιούσαν σε όλα τα τρόφιμα και εδέσματα τους, ως συλλέκτη μικροβίων και δηλητηρίων...
Οι πρώτες εξαγωγές
«Τοποθετήσαμε για πρώτη φορά δοκιμαστικά το προϊόν στο παντοπωλείο Melita στη Μύκονο και είχαμε μεγάλη ανταπόκριση κυρίως από Άραβες τουρίστες. Από εκεί και μετά μπήκαμε σε ντελικατέσεν στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα», αναφέρει ο κ.Καρυπίδης. Μάλιστα, πρόσφατα ήρθε και η πρώτη εξαγωγή στην Αγγλία, στο παντοπωλείο με ελληνικά προϊόντα The Life Goddess που βρίσκεται στο κέντρο του Λονδίνου πίσω από το Βρετανικό Μουσείο. «Δεν βρήκαμε το παντοπωλείο στο Λονδίνο, μας βρήκαν αυτοί. Το ενδιαφέρον για τρόφιμα με βρώσιμο χρυσό είναι μεγάλο παγκοσμίως. Μας έχουν προσεγγίσει ήδη από Σουηδία, Αυστρία και από Κύπρο για να κάνουμε εξαγωγές», υπογραμμίζει ο κ.Καρυπίδης. Επίσης, ο γνωστός σεφ Χριστόφορος Πέσκιας χρησιμοποιεί το μέλι με τα φύλλα χρυσού σε διάφορα σεμινάρια που διοργανώνει, σύμφωνα με τον κ.Καρυπίδη.
Η Stayia Farm κατοχύρωσε το μέλι με φύλλα βρώσιμου χρυσού με πατέντες σε Ευρώπη και Αμερική. Παράλληλα, πλαισίωσε το «χρυσό» μέλι με ακόμη 10 προϊόντα δημιουργώντας τη σειρά Vasilissa: μέλι με λεβάντα, με κανέλα, με κόκκινη καυτερή πιπεριά, μέλι ελάτης, ρείκι, θυμαρίσιο, με γκότζι μπέρι, με βασιλικό πολτό, βασιλικό πολτό και γύρη και με μαστίχα Χίου. Ο ίδιος σημειώνει ότι προκειμένου η εταιρεία να ανταποκριθεί στην προβλεπόμενη αύξηση της ζήτησης για τα προϊόντα Vasilissa θα προχωρήσει στον τριπλασιασμό της παραγωγής μελιού από την άνοιξη του 2013.
Η εταιρεία έχει υποβάλλει αίτηση στη ΒΙΟ Ελλάς για τη βιολογική πιστοποίηση του μελιού και βρίσκεται υπό παρακολούθηση.
Εξάλλου, η Stayia Farm επεκτείνει τη δραστηριότητά της και στην καλλιέργεια βιολογικών αρωματικών φυτών. Σε 20 στρέμματα στη Βόρεια Εύβοια, περιοχή όπου βρίσκονται και τα μελίσσια ο Γιάννης και η Σταυρούλα φύτεψαν τον περασμένο Σεπτέμβριο δενδρολίβανο, βαλσαμόχορτο, θυμάρι και ρίγανη.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου