Ολες οι Οργανώσεις της ΚΝΕ, οι εδαφικές και οι άλλες πρέπει να απευθύνονται με εκδηλώσεις στα μικρότερα παιδιά και τους γονείς τους. Με απαιτητική προσπάθεια, επιστημονική γνώση και προσοχή λόγω ηλικίας, να αποκτήσουμε την ικανότητα να επικοινωνούμε με τα παιδιά του Δημοτικού και του Γυμνασίου. Είναι σημαντική πλευρά της προετοιμασίας των νέων για τα μαθητικά χρόνια, της παρέμβασής μας στους νέους γονείς».
Στην κατεύθυνση αυτή έγινε προσπάθεια να αναβαθμιστεί το πρόγραμμα του παιδότοπου στα πλαίσια του 36ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή». Η χρονιά έκλεισε με επιτυχημένες χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις για παιδιά που διοργανώθηκαν στην Αθήνα αλλά και σε άλλες πόλεις.
Η αστική τάξη ρίχνει επίσης βάρος στις μικρές ηλικίες
Η
αστική τάξη στοχεύει στη διαμόρφωση χαρακτήρων από όλο και μικρότερες
ηλικίες, μέσα από την κυρίαρχη ιδεολογία που διαπερνά το σχολείο, την
τηλεόραση, τα παιχνίδια, την εκκλησία. Σωστά έχουμε εντοπίσει πως η
πολύμορφη και επιστημονικά επεξεργασμένη παρέμβαση που διδάσκει τον
ανορθολογισμό, τη μεταφυσική, τον αντικομμουνισμό πολλαπλασιάζεται
συνεχώς, στοχεύοντας σε όλο και πιο μικρές ηλικίες. Η δράση του
αντιπάλου παίρνει και νέες μορφές με τα αναλυτικά προγράμματα,
ξεκινώντας από το νηπιαγωγείο και κυρίως το Δημοτικό.Πρόσφατο είναι το παράδειγμα μιας έκδοσης παιδικού παραμυθιού (ιδιαίτερα καλαίσθητης προφανώς), την οποία επιμελήθηκε η αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα. Στόχος, να κατανοηθεί από την πλέον μικρή και ευαίσθητη ηλικία του παιδιού η ΕΕ ως κάτι «ωραίο», «πολύχρωμο», «απαραίτητο» και «δεδομένο». Δεν είναι η πρώτη φορά.
Το 2005 στα σχολεία, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ανοιξη της Ευρώπης», οι μαθητές καλούνταν να χειριστούν το αερόστατο - ΕΕ, το οποίο χάνει ύψος και καλούνταν να επιλέξουν τα βαρίδια - δικαιώματα, που θα πετούσαν, για να κρατήσουν τα αερόστατο στον αέρα!
Παρατηρούμε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση, οι κυβερνήσεις που τη στηρίζουν, ρίχνουν έντονο βάρος από την παιδική ηλικία στην καλλιέργεια της «ευρωπαϊκής ταυτότητας» που στην ουσία σημαίνει καλλιέργεια της υποταγής στις επιταγές της ΕΕ. Στόχος τους να δημιουργήσουν αυριανούς εργαζόμενους, νέους, πειθήνιους, ενεργούς υποστηρικτές της αντεργατικής - αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζουν.
Να εμπνεύσουμε τα παιδιά με αξίες και ιδανικά
Απέναντι
σε αυτά, έχοντας πάντα στο μυαλό μας τις ιδιαίτερες απαιτήσεις της
ηλικίας, επιδιώκουμε να εμπνεύσουμε τα παιδιά με αξίες και ιδανικά όπως η
συλλογικότητα, η αλληλεγγύη, ο αγώνας, η ανάγκη της οργανωμένης ζωής.
«Να μεγαλώσουν τα παιδιά μας σε μία αγκαλιά συναγωνιστών», όπως εύστοχα
δήλωσε μία μητέρα στο Χριστουγεννιάτικο Φεστιβάλ. Να βοηθήσουμε τα μικρά
παιδιά, ανάλογα και με την ηλικία τους, να σκέφτονται, να ερμηνεύουν
τον κόσμο και την πραγματικότητα γύρω τους με τρόπο διαλεκτικό και όχι
μεταφυσικό, να διαμορφώνονται ως παιδιά της τάξης τους. Να απαντάμε στην
οργανωμένη παρέμβαση του αντιπάλου, να καλλιεργείται η προοπτική της
άλλης κοινωνίας.Ξεχωριστή θέση σε αυτήν τη δραστηριότητα πρέπει να έχει η επιμονή στην εξοικείωση των παιδιών με το διάβασμα. Σε όλες τις πρωτοβουλίες που έχουμε πάρει μέχρι τώρα έχει φανεί η μεγάλη δίψα που έχουν οι νέοι γονείς να φέρουν σε επαφή τα παιδιά τους με το καλό προοδευτικό βιβλίο. Χαρακτηριστικό είναι ότι στο Χριστουγεννιάτικο Φεστιβάλ όλα τα βιβλία της «Σύγχρονης Εποχής», για μικρούς και μεγάλους, έγιναν ανάρπαστα.
Είμαστε ακόμα στην αρχή. Εχουμε την ευθύνη για να είναι πετυχημένη μια τέτοια παρέμβαση, να επεξεργαζόμαστε συνεχώς το περιεχόμενο αυτής της δουλειάς αλλά και τις μορφές που θα αξιοποιούμε. Μπορούμε να φέρουμε τα παιδιά σε επαφή με πολιτιστικά έργα, με τη μουσική, την ποίηση, τη λογοτεχνία, το θέατρο μέσα από παραστάσεις, εργαστήρια κατασκευών, θεατρικά παιχνίδια, αφήγηση παραμυθιών, μουσικοκινητικά παιχνίδια.
Σίγουρα, η επιτυχία όλων των πρωτοβουλιών που έχουμε πάρει μέχρι σήμερα οφείλεται και στη μεγάλη ανάγκη που έχουν τα νέα ζευγάρια σήμερα να απασχολήσουν δημιουργικά και βεβαίως όχι πολυέξοδα τα παιδιά τους. Οι δυσκολίες βέβαια στη διαπαιδαγώγηση και τη δημιουργική απασχόληση των μικρών παιδιών είναι το ίδιο το περιεχόμενο των μηνυμάτων που μεταδίδεται στα παιδιά, αλλά και οικονομικό.
Μεγαλώνουν οι ανάγκες στήριξης της λαϊκής οικογένειας
Η
ανάγκη, βέβαια, αυτή μεγαλώνει σε μία περίοδο που η επίθεση ενάντια στο
λαϊκό εισόδημα, στην Παιδεία, στον Πολιτισμό ολοένα και εντείνεται. Οι
δυνατότητες που έχει μία λαϊκή οικογένεια να παρακολουθήσει παιδικό
θέατρο, για παράδειγμα, περιορίζονται ασφυκτικά όταν το εισιτήριο για
μία παράσταση κοστίζει 10-15 ευρώ, δηλαδή μια 4μελής οικογένεια
χρειάζεται γύρω στα 50 ευρώ. Τη στιγμή που σχεδόν σε κάθε οικογένεια
υπάρχει τουλάχιστον ένας άνεργος και οι γονείς αδυνατούν να καλύψουν
βασικές ανάγκες δικές τους αλλά και των παιδιών τους, ο Δήμος Αθηναίων
διοργάνωνε χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις με εισιτήριο 8 ευρώ για τα
παιδιά και 12 ευρώ για τους μεγάλους!Με βάση όλα τα παραπάνω, εκτιμάμε ότι παρόμοιες πρωτοβουλίες της Οργάνωσής μας πατάνε σε υπαρκτές ανάγκες, τόσο των παιδιών όσο και των γονιών τους, και πρέπει να συνεχιστούν αγγίζοντας ακόμα περισσότερο κόσμο. Οσο οι εκδηλώσεις αποκτούν σταθερά και μόνιμα χαρακτηριστικά θα αποτελέσουν και έναν τρόπο επαφής, παρέμβασης και προσέγγισης με νέα ζευγάρια - νέους εργαζόμενους. Οι εκδηλώσεις φέρνουν στο επίκεντρο τα προβλήματα που είναι κοινά σε κάθε λαϊκή οικογένεια, συμβάλλουν στον προβληματισμό και την αναζήτηση πραγματικής διεξόδου. Γι' αυτό και επιβάλλεται να απλώσουν σε εργατογειτονιές, εκεί δηλαδή που είναι πρώτα και κύρια συγκεντρωμένα τα παιδιά των εργατικών - λαϊκών οικογενειών, εκεί που τα προβλήματα γίνονται ακόμα πιο ασφυκτικά. Στην προσπάθειά μας αυτή μπορεί να συμβάλει η δράση σωματείων και συλλόγων εργαζομένων, συλλόγων γονέων και γυναικών αλλά και άλλων φορέων που ήδη έχουν ζητήσει τη βοήθειά μας για αντίστοιχες εκδηλώσεις.
Διαμορφώνουμε από νωρίς ανυπόταχτες συνειδήσεις! Γιατί όπως λέει και ο μεγάλος κομμουνιστής ποιητής Γιάννης Ρίτσος στο ποίημα του «Πρωινό άστρο»:
Γιατί δεν είναι, κοριτσάκι,
Να μάθεις μόνο
Εκείνο που είσαι
Εκείνο που έχεις γίνει,
Είναι να γίνεις
Ο,τι ζητάει
Η ευτυχία του κόσμου,
Είναι να φτιάχνεις, κοριτσάκι,
Την ευτυχία του κόσμου.
Αλεξάνδρα ΠΡΟΥΣΑΝΙΔΟΥ
Μέλος της Πολιτιστικής Επιτροπής του ΚΣ της ΚΝΕ ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου