ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013

Κι άλλο ρουσφέτι εκατομμυρίων στον Μπόμπολα ...!



Του Δ. ΠΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Tελειωμό δεν έχουν οι ευεργετικές αναθέσεις έργων και οι φωτογραφικές διατάξεις προς τις εταιρείες της οικογένειας του «εθνικού κατασκευαστή», παρά τις διαρκείς αποκαλύψεις και τις δικαστικές προσφυγές για τη δραστηριότητά του.

Τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» φέρνουν σήμερα στο φως της δημοσιότητας μια τροπολογία που εισήχθη σε άσχετο νομοσχέδιο και απαλλάσσει τους αναδόχους συγχρηματοδοτούμενων έργων από την υποχρέωση καταβολής εγγύησης, με αποτέλεσμα να προεισπράττουν κονδύλια εκατομμυρίων ευρώ χωρίς να προσκομίζουν στο Δημόσιο την παραμικρή εξασφάλιση καλής εκτέλεσης των έργων

Συγκεκριμένα, στις 26 Ιουνίου 2013 η τεχνική εταιρεία ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ του Φώτη Μπόμπολα υπογράφει με την Αττικό Μετρό Α.Ε σύμβαση επέκτασης του μετρό Θεσσαλονίκης προς την Καλαμαριά. Πέραν των όσων γράφτηκαν εκτενώς για τις συνθήκες υπό τις οποίες η εταιρεία επικράτησε στη διαγωνιστική διαδικασία αναλαμβάνοντας το συγχρηματοδοτούμενο από την Ε.Ε. (μέσω ΕΣΠΑ) έργο κόστους 518 εκατ. ευρώ, λίγες εβδομάδες νωρίτερα ο νομοθέτης είχε μεριμνήσει για τις πρόσθετες διευκολύνσεις προς αυτήν.

Ο «εθνικός εργολάβος» απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής εγγυήσεων Νόμο 4156/201 3, που υπεγράφη στις 31 Μαίου, για να επικυρώσει το Μνημόνιο Κατανόησης Ελλάδας-Ισραήλ σε περιβαλλοντικά ζητήματα, εισέρχεται η εξής ρύθμιση απαιτείται η κατάθεση προκαταβολής εγγύησης». Με την εν λόγω διάταξη ανά χείρας, ο ΑΚΤΩΡ προεισπράττει μέρος του ποσού για την επέκταση του μετρό χωρίς να έγκριση (αρ. 4, «Θέματα αρμοδιότητας εγγυάται ότι θα το εκτελέσει κιόλας

Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Τέτοιο Με φωτογραφική διάταξη, που μπήκε οε νομοσχέδιο, θα μπορεί να προεισπράττει εκατομμύρια για συγχρηματοδοτούμενα έργα Επενδύσεων - ΕΣΠΑ): «Η εγγύηση καλής εκτέλεσης που προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία όλα τα ανάθεσης έργων, μελετών, προμηθειών και υπηρεσιών καλύπτει και ή έστω την παροχή ισόποσης προκαταβολής προς τον ανάδοχο, χωρίς να στους, Τέτοιο νόημα είχε εξάλλου η καταβολή εγγύησης ή εγγυητικής επιστολής από την πλευρά του εκαστοτε αναδόχου

Πέραν αυτών, η περιοριστική ισχύς του ευεργετικού μέτρου μόνο για τα συγχρηματοδοτούμενα έργα γεννά ερωτήματα για τη νομιμοφανή υπόσταση της τροπολογίας, καθώς για όλα τα υπόλοιπα αμιγώς χρηματοδοτούμενα έργα του Δημοσίου ή έστω τα συμπράττοντα με προγράμματα ΣΔΙΤ, ανεξαρτήτως κόστους, απαιτείται η προκαταβολή εγγύησης και μάλιστα πλήθος διαγωνισμών κηρύσσονται άγονοι όταν διαπιστώνεται αδυναμία καταβολής της από την πλευρά των αναδόχων

ΛΙΓΝΙΤΕΣ ΒΕΥΗΣ. 

Ομοίως ελεγχόμενη ως προς τους όρους ανάθεσης του έργου στον όμιλο Μπόμπολα είναι και η πολύπαθη περίπτωση του λιγνιτωρυχείου της Βεύης, στη Φλώρινα.

Ο διαγωνισμός ξεκίνησε το 2006 και αφού πέρασε από 40 κύματα και άλλες τόσες δικαστικές αίθουσες, τελικά κατοχυρώθηκε στην ΑΚΤΩΡ, παρότι βρέθηκε τέταρτη στον πίνακα επιλογής. Η αξιολόγηση των προσφορών στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής έγινε στις 26 Ιουνίου, ημερομηνία κατά την οποία ψηφίστηκε και η «φωτογραφική» τροπολογία για το μετρό της Θεσσαλονίκης, ενώ κυρώθηκε την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου από την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος. Η εκμεταλλεύτρια εταιρεία θα αποτελέσει ουσιαστικό προμηθευτή πρώτης ύλης της ΔΕΗ, αξιοποιώντας κοίτασμα 90 εκατομμυρίων τόνων λιγνίτη, κόστους άνω των 2 δισ. ευρώ. Κι αυτό σημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι πατάει γερά πόδι και στην ενέργεια ελέγχοντας το μεγαλύτερο -όπως αναφέρεται κοίτασμα πρώτων υλών

ΕΛΕΓΧΟΣ. 

Οι πολυσχιδείς δραστηριότητες του ομίλου Μπόμπολα αποτέλεσαν πλείστες όσες φορές, ακόμη και στο πρόσφατο παρελθόν, αντικείμενο κοινοβουλευτικού ελέγχου και δικαστικής έρευνας

Περαιτέρω, έχει καταγγείλει ότι πολλές από τις συμβάσεις του Δημοσίου εκτελέστηκαν με τραπεζικό δανεισμό χωρίς τις προαπαιτούμενες αποδείξεις ρευστότητας από την πλευρά των εταιρειών του κ Μπόμπολα.

ΠΗΓΗ

ΙΑΠΩΝΙΑ: Εκεί δεν βγήκε ποτέ ο ήλιος για τους μουσουλμάνους...

Τελικά να που οφείλετε η πρόοδος της Ιαπωνίας και να γιατί είναι πολύ εξελιγμένη αυτή η χώρα.

Έχετε διαβάσει ποτέ σ' εφημερίδα ότι πολιτικός ηγέτης ή ένας πρωθυπουργός από ισλαμικό κράτος να έχει επισκεφθεί την Ιαπωνία; Έχετε διαβάσει ποτέ ότι ο πρωθυπουργός π.χ. του Ιράν, βασιλιάς ή πρίγκιπας της Σαουδικής Αραβίας έχει επισκεφτεί την Ιαπωνία; Η Ιαπωνία έχει θέσει αυστηρούς περιορισμούς σχετικά με το Ισλάμ και όλους τους μουσουλμάνους και αυτοί δεν τολμούν να πλησιάσουν
Οι λόγοι που δεν πάνε είναι οι εξής:
α) Η Ιαπωνία είναι η μόνη χώρα που δεν δίνει ιθαγένεια στους μουσουλμάνους.
β) Στην Ιαπωνία μόνιμη κατοικία δεν δίνεται σε μουσουλμάνους
γ) Υπάρχει αυστηρή απαγόρευση για τη διάδοση του Ισλάμ στην Ιαπωνία.
δ) Στα Πανεπιστήμια της Ιαπωνίας, αραβική ή οποιαδήποτε ισλαμική γλώσσα δεν διδάσκεται.

ε) Απαγορεύεται η εισαγωγή «Κορανίου» στη χώρα, στην αραβική γλώσσα.
στ) Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από την ιαπωνική κυβέρνηση, έχει δοθεί προσωρινή κατοικία μόνο σε 2 τυχερούς Μουσουλμάνους, οι οποίοι πρέπει να ακολουθούν τον ιαπωνικό νόμο του ομόσπονδου κράτους στο οποίο βρίσκονται. Οι μουσουλμάνοι θα πρέπει να μιλούν Ιαπωνικά και να τελούν τις θρησκευτικές τελετές τους μόνο στα σπίτια τους.
ζ) Η Ιαπωνία είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που έχει έναν αμελητέο αριθμό πρεσβειών ισλαμικών χωρών.
η) Οι Ιάπωνες δεν επηρεάζονται καθόλου από το Ισλάμ.
θ) Οι μόνοι Μουσουλμάνοι που κατοικούν στην Ιαπωνία είναι οι υπάλληλοι ξένων εταιρειών.
ι) Ακόμα και σήμερα, δεν χορηγούνται βίζες στους μουσουλμάνους γιατρούς, μηχανικούς ή σε στελέχη που αποστέλλονται από ξένες εταιρείες.
ια) Στην πλειονότητα των εταιρειών, αναφέρεται στους κανονισμούς τους, μόνο μη μουσουλμάνοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση για εργασία.
ιβ) Η ιαπωνική κυβέρνηση είναι της γνώμης ότι οι Μουσουλμάνοι είναι φονταμενταλιστές, ακόμα και στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, και δεν είναι διατεθειμένοι να αλλάξουν τους μουσουλμανικούς νόμους τους.
ιγ) οι μουσουλμάνοι δεν τολμούν να σκεφτούν ότι μπορούν να νοικιάσουν σπίτι στην Ιαπωνία.
ιδ) Αν κάποιος καινούργιος έρθει σε μια γειτονιά και γνωρίζουν οι υπόλοιποι ότι ο καινούργιος είναι μουσουλμάνος τότε όλη η γειτονιά είναι σε συναγερμό.
ιε) Κανείς δεν μπορεί να ιδρύσει μια μικρή ισλαμική οργάνωση ή «Madarsa» στην Ιαπωνία.
ιστ) Δεν ισχύει καμία σαρία για προσωπικούς λόγους στην Ιαπωνία.
ιζ) Σε περίπτωση που ένας Ιάπωνας παντρευτεί μια γυναίκα μουσουλμάνα τότε θεωρείται για πάντα παρίας.
ιη) Σύμφωνα με τον κ. Komico Yagi (Πανεπιστήμιο του Τόκιο) «Υπάρχει μια αντίληψη στην Ιαπωνία ότι το Ισλάμ είναι μια πολύ στενόμυαλη θρησκεία και θα πρέπει να μείνετε μακριά από αυτήν. "

Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013

Η ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΣΤΗΝ ΠΙΟ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ!!!! ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ!! ΠΑΝΟΡΑΜΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ!!!!!

Μπορείτε να περιηγηθείτε στην διαδραστική, πανοραμική εικόνα και να ξεναγηθείτε ψηφιακά στο λόφο της Ακρόπολης και τον Παρθενώνα, αλλά και να απολαύσετε τη θέα της Αθήνας.

Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

ΕΙΜΑΙ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΣΟΥ...«Εάν μια μέρα με δεις "γέρο"...


«Εάν μια μέρα με δεις "γέρο"... εάν λερώνομαι όταν τρώω και δεν μπορώ να ντυθώ... έχε υπομονή. 
Θυμήσου πόσο καιρό μου πήρε για να σου τα μάθω... 
Εάν όταν μιλάω μαζί σου επαναλαμβάνω τα ίδια πράγματα, μην με διακόπτεις, άκουσε με. 
Oταν ήσουν μικρός κάθε μέρα σου διάβαζα το ίδιο παραμύθι μέχρι να σε πάρει ο ύπνος. 
Όταν δεν θέλω να πλυθώ μην με μαλώνεις και μην με κάνεις να αισθάνομαι ντροπή... 
Θυμήσου όταν έτρεχα από πίσω σου και έβρισκες δικαιολογίες όταν δεν ήθελες να πλυθείς.
 Όταν βλέπεις την άγνοιά μου στις νέες τεχνολογίες, δώσε μου χρόνο και μη με κοιτάς ειρωνικά, εγώ είχα όλη την υπομονή να σου μάθω το αλφάβητο.
 Όταν κάποιες φόρες δεν μπορώ να θυμηθώ ή χάνω τον συνειρμό των λέξεων, δώσε μου χρόνο για να θυμηθώ και εάν δεν τα καταφέρνω μην θυμώνεις... 
Το πιο σπουδαίο πράγμα δεν είναι εκείνο που λέω αλλά η ανάγκη που έχω να είμαι μαζί σου και κοντά σου και να με ακούς.
 Όταν τα πόδια μου είναι κουρασμένα και δεν μου επιτρέπουν να βαδίσω μην μου συμπεριφέρεσαι σαν να ήμουν ένα "βάρος", έλα κοντά μου με τα δυνατά σου μπράτσα, όπως έκανα εγώ όταν ήσουν μικρός και έκανες τα πρώτα σου βήματα.
 Όταν λέω πως θα ήθελα να "πεθάνω"... μη θυμώνεις, μια μέρα θα καταλάβεις τι είναι αυτό που με σπρώχνει να το πω. Προσπάθησε να καταλάβεις πως στην ηλικία μου δεν ζεις, επιβιώνεις. 
Μια μέρα θα ανακαλύψεις ότι παρόλα τα λάθη μου πάντοτε ήθελα το καλύτερο για σένα, για να σου ανοίξω τον δρόμο. Βοήθησέ με να περπατήσω, βοήθησέ με να τελειώσω τις ημέρες μου με αγάπη και υπομονή. 
Σε αγαπώ παιδί μου...»
ΠΗΓΗ

Aποξήρανση λαχανικών για ώρα ανάγκης και όχι μόνον!

Οι τροφές συντηρούνται για μεγάλο διάστημα
Για όσους δεν ξέρουν η αποξήρανση τροφών είναι μια πολύ παλιά τεχνική, συντήρησης τροφών. Κατά την αποξήρανσή, αφαιρείτε το νερό/υγρασία που περιέχεται στην τροφή, με αποτέλεσμα, οι τροφές να συντηρούνται για μεγάλο διάστημα.Και επειδή με την σημερινή κατάσταση, όλοι έχουμε μπει στον πειρασμό να στοκάρουμε τρόφιμα, η αποξήρανσή φαίνεται ως μια πολύ καλή λύση.
Καλαμπόκι 
Προετοιμασία: Αφαιρέστε τους σπόρους από το στέλεχος και πλύνετε τους 
Χρόνος ζεματίσματος (λεπτά): 4-6 
Χρόνος ξήρανσης (ώρες): 6-10 
Δοκιμή ξήρανσης: Τραγανά, εύθραυστα 

Καρότα
Προετοιμασία: Πλύνετε τα κόψτε τις ρίζες και τεμαχίστε σε κομμάτια 3 χιλιοστών 
Χρόνος ζεματίσματος (λεπτά): 4 
Χρόνος ξήρανσης (ώρες): 6-10 
Δοκιμή ξήρανσης: Σκληρά, εύθραυστα 

Κολοκύθια-Κολοκύθες
Προετοιμασία: Καθαρίστε και πλύνετε. Κόψτε σε κομμάτια 6 χιλιοστών 
Χρόνος ζεματίσματος (λεπτά): 4 
Χρόνος ξήρανσης (ώρες): 10-16 
Δοκιμή ξήρανσης: Πέτσινα και εύθραυστα 

Κουνουπίδι
Προετοιμασία: Πλύνετε τα και χωρίστε τα σε μικρά κομμάτια 
Χρόνος ζεματίσματος (λεπτά): 4-5 
Χρόνος ξήρανσης (ώρες): 12-15 
Δοκιμή ξήρανσης: Σκληρά, εύθραυστα 

Κρεμμύδια
Προετοιμασία: Πλύνετε τα και αφαιρέστε τις φλούδες και τις άκρες τους και κόψτε τα σε 3-6 χιλιοστά 
Χρόνος ζεματίσματος (λεπτά): 4 
Χρόνος ξήρανσης (ώρες): 6-10 
Δοκιμή ξήρανσης: Πολύ εύθραυστα 
Λαχανάκια Βρυξελλών
Προετοιμασία: Πλύνετε τα και κόψτε τα στη μέση κατά μήκος από το στέλεχος 
Χρόνος ζεματίσματος (λεπτά): 5-6 
Χρόνος ξήρανσης (ώρες): 12-18 
Δοκιμή ξήρανσης: Σκληρά έως εύθραυστα 
Λάχανο
Προετοιμασία: Πλύνετε και αφαιρέστε τα έξω φύλλα και το στέλεχος, κόψτε το σε λωρίδες 3 χιλιοστών 
Χρόνος ζεματίσματος (λεπτά): 4 
Χρόνος ξήρανσης (ώρες): 10-12 
Δοκιμή ξήρανσης: Τραγανό, εύθραυστο
Μανιτάρια
Προετοιμασία: Πλύνετε τρίβοντάς τα καλά και αφαιρέστε τα σκληρά μέρη. Κόψτε τα 6 χιλιοστά και βάλτε τα για 10 λεπτά σε διάλυμα ενός λίτρου νερού με 1 κουταλάκι λεμόνι. 
Χρόνος ζεματίσματος (λεπτά): - 
Χρόνος ξήρανσης (ώρες): 8-12 
Δοκιμή ξήρανσης: Πέτσινα, ξεραμένα

Μελιτζάνα
Προετοιμασία: Πλύνετε και κόψετε τις σε κομμάτια 6 χιλιοστών 
Χρόνος ζεματίσματος (λεπτά): 4 
Χρόνος ξήρανσης (ώρες): 12-14 
Δοκιμή ξήρανσης: Πέτσινη έως εύθραυστη

Μπάμιες
Προετοιμασία: Πλύνετε και κόψτε τες 1.3 εκατοστά ή στη μέση κατά μήκος 
Χρόνος ζεματίσματος (λεπτά): 4 
Χρόνος ξήρανσης (ώρες): 8-10 
Δοκιμή ξήρανσης: Σκληρές, εύθραυστες

Μπιζέλια
Προετοιμασία: Ξεγυμνώστε και πλύνετε τα 
Χρόνος ζεματίσματος (λεπτά): 4 
Χρόνος ξήρανσης (ώρες): 8-10 
Δοκιμή ξήρανσης: Σκληρά, ζαρωμένα, πράσινα

Μπρόκολα
Προετοιμασία: Κόψτε τα όπως τα σερβίρετε. Κόψτε τους μίσχους κατά μήκος στα 4 
Χρόνος ζεματίσματος (λεπτά): 4 
Χρόνος ξήρανσης (ώρες): 12-15 
Δοκιμή ξήρανσης: Τραγανά, εύθραυστα

Παντζάρια, Τεύτλα
Προετοιμασία: Μαγειρέψτε τα ως συνήθως. Κόψτε τα σε λωρίδες τριών χιλιοστών 
Χρόνος ζεματίσματος (λεπτά): - 
Χρόνος ξήρανσης (ώρες): 10-12 
Δοκιμή ξήρανσης: Εύθραυστα, κόκκινο σκούρο χρώμα

Ντομάτες
Προετοιμασία: Ζεματίστε τις ντομάτες για λίγο για να αφαιρέσετε την φλούδα τους και κρυώστε τις σε νερό. Κόψτε τις σε λεπτές φέτες 1.3 εκατοστών ή μικρά κομμάτια και βάλτε τις για 10 λεπτά σε διάλυμα ενός λίτρου νερού με 1 κουταλάκι λεμόνι 
Χρόνος ζεματίσματος (λεπτά): - 
Χρόνος ξήρανσης (ώρες): 6-24 
Δοκιμή ξήρανσης: Τραγανές
Τις ντομάτες μπορείτε να τις κάνετε και λιαστές: Φτιάχνουμε λιαστές ντομάτες

Πιπεριές
Προετοιμασία: Πλύνετε τις, αφαιρέστε το εσωτερικό και τους σπόρους και τεμαχίστε τες σε 6 χιλιοστά ή 1.2 εκατοστά 
Χρόνος ζεματίσματος (λεπτά): 4 
Χρόνος ξήρανσης (ώρες): 8-12 
Δοκιμή ξήρανσης: Εύθραυστες

Πιπεριές καυτερές πράσινες
Προετοιμασία: Κόψτε τες στα 2 ζεματίστε λίγο για να βγάλετε την φλοίδα 
Χρόνος ζεματίσματος (λεπτά): - 
Χρόνος ξήρανσης (ώρες): 12-24 
Δοκιμή ξήρανσης: Τραγανές, εύθραυστες μετρίως πράσινες

Πιπεριές καυτερές κόκκινες
Προετοιμασία: Πλύνε τε και αφήστε τις ολόκληρες ή κόψτε τις μεγάλες 
Χρόνος ζεματίσματος (λεπτά): 4 
Χρόνος ξήρανσης (ώρες): 12-24 
Δοκιμή ξήρανσης: Ζαρωμένες, εύκαμπτες

Πατάτες
Προετοιμασία: Πλύνετε τις και ξεφλουδίστε τις. Κόψτε τις σε μικρές λωρίδες 6 χιλιοστών ή λεπτές φέτες 3 χιλιοστών 
Χρόνος ζεματίσματος (λεπτά): 7 
Χρόνος ξήρανσης (ώρες): 6-10 
Δοκιμή ξήρανσης: Εύθραυστες

Ραπάνια
Προετοιμασία: Πλύνετέ τα και ξύστε τα 
Χρόνος ζεματίσματος (λεπτά): - 
Χρόνος ξήρανσης (ώρες): 6-10 
Δοκιμή ξήρανσης: Εύθραυστα, σε μορφή σκόνης

Σέλινο
Προετοιμασία: Πλύνετε τα, κόψτε και τεμαχίστε τα κοτσάνια 
Χρόνος ζεματίσματος (λεπτά): 4 
Χρόνος ξήρανσης (ώρες): 10-16 
Δοκιμή ξήρανσης: Πολύ εύθραυστα

Σπανάκι, χόρτα, μαρούλια, σινάπια
Προετοιμασία: Καθαρίσετε και πλύνετε τα 
Χρόνος ζεματίσματος (λεπτά): 4 
Χρόνος ξήρανσης (ώρες): 6-10 
Δοκιμή ξήρανσης: Τραγανά

Σπαράγγια
Προετοιμασία: Πλύνατε πολύ καλά. Κόψτε τα μεγάλα στη μέση 
Χρόνος ζεματίσματος (λεπτά): 4-5 
Χρόνος ξήρανσης (ώρες): 6-10 
Δοκιμή ξήρανσης: Πέτσινη έως εύθραυστη

Φασολάκια πράσινα   
Προετοιμασία: Κόψτε τα σε κομμάτια ή λωρίδες 
Χρόνος ζεματίσματος (λεπτά): 4 
Χρόνος ξήρανσης (ώρες): 8-14 
Δοκιμή ξήρανσης: Πολύ ξερό, εύθραυστο

Ξήρανση λαχανικών
Η ξήρανση είναι μια από τις παλαιότερες μεθόδους για την συντήρηση των τροφίμων. Συντηρεί τα τρόφιμα με την αφαίρεση αρκετής υγρασίας, για να αποτρέψει την αποσύνθεση και το χάλασμα τους. Η περιεκτικότητα σε νερό των κατάλληλα ξεραμένων τροφίμων ποικίλλει από 5% έως 25% τοις εκατό ανάλογα με τα τρόφιμα.

Η επιτυχής ξήρανση εξαρτάται από:
• την επαρκή θερμότητα για να βγει έξω η υγρασία χωρίς να μαγειρευτούν τα τρόφιμα 
• τον ξηρό αέρα για να απορροφήσει την απελευθερωμένη υγρασία 
• την επαρκή κυκλοφορία του αέρα για να διώξει την υγρασία.

Το κλειδί για την επιτυχή ξήρανση είναι να αφαιρεθεί η υγρασία όσο το δυνατόν γρηγορότερα σε μια θερμοκρασία που δεν θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στη γεύση, τη σύσταση και το χρώμα των τροφίμων. Εάν η θερμοκρασία είναι πάρα πολύ χαμηλή στην αρχή, οι μικροοργανισμοί μπορούν να επιζήσουν και να αναπτυχτούν ακόμη και προτού τα τρόφιμα να είναι επαρκώς ξηραμένα. Εάν η θερμοκρασία είναι πάρα πολύ υψηλή και η υγρασία πάρα πολύ χαμηλή, τα τρόφιμα μπορεί να σκληρύνουν στην επιφάνειά τους. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η υγρασία να φεύγει δυσκολότερα και τα τρόφιμα δεν ξεραίνονται κατάλληλα.
Αν και η ξήρανση είναι μια σχετικά απλή μέθοδος συντήρησης τροφίμων, η διαδικασία δεν είναι πάντα ακριβής. Μια διαδικασία «δοκιμής και λάθους» χρειάζεται συχνά για να αποφασίσουμε ποιες τεχνικές λειτουργούν καλύτερα.



Θρεπτική αξία των ξηρών τροφίμων.
Η ξήρανση, όπως σε όλες τις μεθόδους συντήρησης, μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια μερικών θρεπτικών ουσιών. Οι θρεπτικές αλλαγές που εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της ξήρανσης περιλαμβάνουν:
• Θερμίδες: δεν αλλάζουν, αλλά συγκεντρώνονται σε μικρότερη μάζα καθώς η υγρασία αφαιρείται.
• Ίνες: καμία αλλαγή.
• Βιταμίνη Α: διατηρείτε καλά κάτω από ελεγχόμενες μεθόδους θέρμανσης.
• Βιταμίνη C: ως επί το πλείστον καταστρέφεται κατά τη διάρκεια του ζεματίσματος και της ξήρανσης των λαχανικών.
• Η θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, νιασίνη: μικρή απώλεια κατά τη διάρκεια του ζεματίσματος
• Μεταλλικά στοιχεία: μερικά μπορεί να χαθούν κατά τη διάρκεια της ενυδάτωσης, εάν δεν χρησιμοποιηθεί νερό. Ο σίδηρος δεν καταστρέφεται με την ξήρανση. Για την καλύτερη διατήρηση των θρεπτικών ουσιών, αποθηκεύσετε τα ξηρά τρόφιμα σε δροσερή, σκοτεινή, και ξηρή θέση και καταναλώστε τα μέσα σε ένα χρόνο.Επιλέγοντας τα λαχανικά τη σωστή εποχή
Επιλέξτε να ξηράνετε τα λαχανικά σας, όταν έχουν την καλύτερη γεύση και ποιότητα. Αυτό είναι συνήθως όταν φθάνουν σε ωρίμανση. Το γλυκό καλαμπόκι και ο αρακάς ωστόσο θα πρέπει να είναι λίγο άγουρα, ώστε να διατηρούν την γλυκιά γεύση τους πριν τα σάκχαρα τους μετατραπούν σε άμυλο.  Όταν μαζέψουμε τα λαχανικά μας, ενεργοποιούνται τα ένζυμα που προκαλούν αλλαγές στο χρώμα, τη γεύση, την υφή, την περιεκτικότητα σε ζάχαρη και στα θρεπτικά στοιχεία. Για να ελέγξετε τις αλλαγές αυτές, προτιμάστε την διαδικασία της παραγωγής αμέσως μετά τη συλλογή και αρχίστε την επεξεργασία αμέσως. Πλύνετε πολύ καλά τα λαχανικά σας για να τα καθαρίσετε από σκόνη ή σπρέι.  Στραγγίσετε τα φυλλώδη λαχανικά πολύ καλά. Ταξινομήστε και πετάξτε οποιαδήποτε τρόφιμα που έχουν αποσύνθεση, χτυπήματα ή μούχλα. Αυτά μπορούν να επηρεάσουν όλα τα υπόλοιπα τρόφιμα.
Προ επεξεργασία των λαχανικών για βελτίωση ποιότητας και ασφάλειας
Η προ επεξεργασία λαχανικών με ζεμάτισμα σε βραστό νερό ή διάλυμα κιτρικού όξινου νερού, συστήνεται για την βελτίωση της ποιότητας και της ασφάλειας των ξηραμένων λαχανικών. Το ζεμάτισμα βοηθά στην επιβράδυνση ή στο σταμάτημα της ενζυμικής δραστηριότητας, που μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες αλλαγές στη γεύση και τη σύσταση κατά τη διάρκεια της αποθήκευσης. Το ζεμάτισμα χαλαρώνει επίσης τους ιστούς με αποτέλεσμα τα κομμάτια να ξεραίνονται γρηγορότερα, προστατεύει τις βιταμίνες και το χρώμα τους και μειώνει το χρόνο που απαιτείται για την ενυδάτωση των λαχανικών πριν μαγειρευτούν. Επιπλέον, οι ερευνητικές μελέτες έχουν δείξει ότι η προ επεξεργασία των λαχανικών με ζεμάτισμα σε νερό, ενισχύει την καταστροφή επιβλαβών βακτηριδίων (κολοβακτηρίδια, σαλμονέλα, λιστέρια) κατά τη διάρκεια της ξήρανσης.

Ζεμάτισμα
Απλό νερό, σκέτο ή μαζί με κιτρικό οξύ μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Το κιτρικό οξύ ενεργεί για να μη μαυρίζουν τα λαχανικά αλλά και σαν αντί μικροβιακός παράγοντας. Προετοιμάστε το όξινο νερό ανακατεύοντας 1/4 κουταλιού του γλυκού (1 γραμμάριο) του κιτρικού οξέος σε ένα λίτρο περίπου νερό. Δουλέψτε προσθέτοντας μικρές ποσότητες τροφών ώστε το νερό να μην σταματήσει να βράζει.

Προ – μαγειρέψτε ως εξής:
• Γεμίστε μια μεγάλη κατσαρόλα μέχρι τη μέση με νερό ή κιτρικό όξινο νερό και φέρτε το σε σημείο βρασμού.
• Βάλτε σε μία λευκή πάνινη σακούλα ποσότητα λαχανικών που μπορεί να σκεπάσει το βρασμένο νερό σας
• Βυθίστε τη σακούλα στο βρασμένο νερό και σιγουρευτείτε ότι καλύπτει όλα τα λαχανικά σας.
• Ρυθμίστε τη θερμότητα για να εξασφαλίσετε συνεχή βρασμό.
• Βράστε για όσο χρόνο χρειάζεται ακλουθώντας τον πίνακα που προηγήθηκε.
• Τοποθετήστε τη σακούλα σε κρύο νερό για ίδιο χρόνο όσο και στο ζεμάτισμα.
• Απλώστε σε χαρτί ή ύφασμα.

Μέθοδοι ξήρανσης
Τακτοποιήστε τα προ επεξεργασμένα λαχανικά σε δίσκους σε ενιαία λεπτά στρώματα. Ξεράνετε σε αποξηραντή ή φούρνο όπως περιγράφεται παρακάτω.

Ξήρανση σε αποξηραντή
Στην αγορά υπάρχουν θερμοστατικά ελεγχόμενοι ηλεκτρικοί αποξηραντές που χρησιμοποιούνται για την ξήρανση τροφίμων. Είναι σχετικά ανέξοδοι, εύχρηστοι και κατάλληλοι για την ξήρανση μεγάλων ή μικρών ποσοτήτων τροφίμων. Οι καλοί αποξηραντές έχουν θερμοστάτες για τη ρύθμιση της θερμοκρασίας και ανεμιστήρες που φυσούν το ζεστό αέρα στα τρόφιμα. Μερικοί έχουν την πηγή θερμότητας στο κατώτατο σημείο και μετακινούμενους διάτρητους δίσκους (για την κυκλοφορία αέρα)ς. Οι αποξηραντές πρέπει να χρησιμοποιούνται σε ένα ξηρό και καλά αερισμένο δωμάτιο. Τα τρόφιμα στους χαμηλότερους δίσκους κοντά στην πηγή θερμότητας θα ξεραίνονται συνήθως γρηγορότερα από τα τρόφιμα στους υψηλότερους δίσκους και επομένως οι δίσκοι θα πρέπει να περιστρέφοντα σε όλη την διάρκεια της ξήρανσης.

Ξήρανση σε φούρνους
Εάν δεν έχετε αποξηραντή τροφίμων, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ηλεκτρικό ή υγραερίου φούρνο για να ξεράνετε τα λαχανικά. Εδώ απαιτείτε προσοχή για να αποτραπεί το καψάλισμα. Η κατάλληλη θερμοκρασία και ο καλός εξαερισμός είναι πολύ σημαντικά στην ξήρανση σε φούρνο. Για να ξηράνετε στο φούρνο, προθερμάνετε το φούρνο σε χαμηλή θερμοκρασία (60 έως 66 βαθμούς Κελσίου). Στηρίξτε την πόρτα του φούρνου με ένα αντικείμενο να είναι λίγο ανοικτή για να φεύγει ο υγρός αέρας και ρυθμίστε με το θερμοστάτη την θερμοκρασία, μέχρι να επιτύχετε μια συνεχή σταθερή θερμοκρασία στο φούρνο στους 60 βαθμούς Κελσίου. Οι συμβατικοί φούρνοι μπορεί να μην διατηρούν την απαιτούμενη θερμοκρασία στις χαμηλές ρυθμίσεις. Για να εξασφαλίσετε την διατήρηση σε 60 έως 66 βαθμούς Κελσίου, ελέγξτε τη θερμοκρασία του φούρνου χρησιμοποιώντας ένα θερμόμετρο φούρνου. Τοποθετήστε το θερμόμετρο φούρνου στο δίσκο και ελέγχετε κάθε δύο ώρες κατά τη διάρκεια της ξήρανσης. Τοποθετήστε τους δίσκους των προ επεξεργασμένων τροφίμων στο φούρνο, αφήνοντας 8 πόντους από την πάνω και την κάτω μεριά του φούρνου και 6 πόντους απόσταση ανάμεσα στους δίσκους με τα τρόφιμα. Αλλάζετε την θέση των δίσκων από πάνω προς τα κάτω και από έξω προς τα μέσα κάθε μισή ώρα. Εάν έχετε μόνο ένα δίσκο με τρόφιμα για ξήρανση δεν χρειάζεται αλλαγή θέσης. Ανακατώνετε τα τρόφιμα συχνά εάν έχουν πάχος 1.30 πόντους ή περισσότερο. Τα τρόφιμα καψαλίζονται εύκολα προς το τέλος του χρόνου της ξήρανσης επομένως κλείστε τη θερμότητα όταν η ξήρανση είναι σχεδόν πλήρης και ανοίξτε την πόρτα του φούρνου τελείως για μια ακόμη ώρα.

Συσκευασία και αποθήκευση
Συσκευάστε τα αποξηραμένα τρόφιμα σε γυάλινα βάζα κατά προτίμηση σκουρόχρωμα ή σε μεταλλικά δοχεία αφού πρώτα τα τοποθετήσετε σε μια πλαστική σακούλα τροφίμων. Φυλάξτε τα σε σκοτεινό και δροσερό μέρος χωρίς υγρασία. Τα σωστά αποξηραμένα τρόφιμα διατηρούνται καλά για 6 έως 12 μήνες. Μαγείρεμα των αποξεραμένων λαχανικών Ένα φλιτζάνι αποξηραμένα λαχανικά ανασυνθέτετε σε περίπου 2 φλιτζάνια. Για την ενυδάτωση και το μαγείρεμα φυλλωδών και τρυφερών λαχανικών (σπανάκι, λάχανα, χόρτα, ντομάτες), καλύψτε με ζεστό νερό και σιγοβράστε έως ότου γίνουν τρυφερά. Τα λαχανικά που είναι από ρίζες, στελέχη και σπόρους (καρότα, πράσινα φασόλια, μπιζέλια, καλαμπόκι) καλύψτε τα με κρύο νερό για 30-90 λεπτά ή με ζεστό νερό για 20-60 λεπτά πριν από το μαγείρεμα. Μετά το μούλιασμα, σιγοβράσετε μέχρι να μαλακώσουν. Τα αφυδατωμένα λαχανικά έχουν μια μοναδική υφή και γεύση. Χρησιμοποιούνται καλύτερα ως συστατικά για σούπες, σάλτσες, σάλτσες, γέμισμα και μαγείρεμα στην κατσαρόλα.
ΠΗΓΗ

ΣΑΣ ΞΕΠΑΤΩΣΕ πάλι ο ΗΛΙΑΣ μέσα στη βουλή:"Είστε όλοι ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ"


ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΚΟΤΩΣΕ ΤΟΝ Κ.ΚΑΒΑΦΗ ΣΤΑ Μ.Μ.Μ. ΜΑΘΕ ΤΙ ΛΕΕΙ ΤΟ ΠΟΙΗΜΑ...


Στα λεωφορεία το δοσιλογικό σύστημα θέλησε να περάσει το μήνυμά του στα πρόβατα.
"ΕΙΝ' ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΝ ΠΡΑΓΜΑ Η ΒΙΑ"
Ο στίχος είναι από ένα από τα αναγνωρισμένα ποιήματα του Καβάφη το
«Εν μεγάλη Eλληνική αποικία, 200 π.X.»

Πιο συγκεκριμένα, ο Καβάφης γράφει:

«Ίσως δεν έφθασεν ακόμη ο καιρός.
Να μη βιαζόμεθα· είν’ επικίνδυνον πράγμα η βία.»
Ο ποιητής αναφέρεται στη βία ως βιασύνη αλλά εμείς στα λεωφορεία διαβάζουμε για τη βία.
Οι δοσίλογοι λοιπόν του συστήματος θέλοντας να προβάλουν το μήνυμα τους διαστρέβλωσαν την φράση του ποιήματος και όποιος κατάλαβε οτι κατάλαβε.

Κάθε μέρα που περνάει γίνονται και πιο επικίνδυνοι πότε θα το καταλάβετε;


ΔΙΑΒΑΣΕ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΙΗΜΑ:

Εν μεγάλη Eλληνική αποικία, 200 π.X.

Ότι τα πράγματα δεν βαίνουν κατ’ ευχήν στην Aποικία
δεν μέν’ η ελαχίστη αμφιβολία,
και μ’ όλο που οπωσούν τραβούμ’ εμπρός,
ίσως, καθώς νομίζουν ουκ ολίγοι, να έφθασε ο καιρός
να φέρουμε Πολιτικό Aναμορφωτή.

Όμως το πρόσκομμα κ’ η δυσκολία
είναι που κάμνουνε μια ιστορία
μεγάλη κάθε πράγμα οι Aναμορφωταί
αυτοί. (Ευτύχημα θα ήταν αν ποτέ
δεν τους χρειάζονταν κανείς.) Για κάθε τι,
για το παραμικρό ρωτούνε κ’ εξετάζουν,
κ’ ευθύς στον νου τους ριζικές μεταρρυθμίσεις βάζουν,
με την απαίτησι να εκτελεσθούν άνευ αναβολής.

Έχουνε και μια κλίσι στες θυσίες.
Παραιτηθείτε από την κτήσιν σας εκείνη·
η κατοχή σας είν’ επισφαλής:
η τέτοιες κτήσεις ακριβώς βλάπτουν τες Aποικίες.
Παραιτηθείτε από την πρόσοδον αυτή,
κι από την άλληνα την συναφή,
κι από την τρίτη τούτην: ως συνέπεια φυσική·
είναι μεν ουσιώδεις, αλλά τί να γίνει;
σας δημιουργούν μια επιβλαβή ευθύνη.

Κι όσο στον έλεγχό τους προχωρούνε,
βρίσκουν και βρίσκουν περιττά, και να παυθούν ζητούνε·
πράγματα που όμως δύσκολα τα καταργεί κανείς.

Κι όταν, με το καλό, τελειώσουνε την εργασία,
κι ορίσαντες και περικόψαντες το παν λεπτομερώς,
απέλθουν, παίρνοντας και την δικαία μισθοδοσία,
να δούμε τι απομένει πια, μετά
τόση δεινότητα χειρουργική.—

Ίσως δεν έφθασεν ακόμη ο καιρός.
Να μη βιαζόμεθα· είν’ επικίνδυνον πράγμα η βία.
Τα πρόωρα μέτρα φέρνουν μεταμέλεια.
Έχει άτοπα πολλά, βεβαίως και δυστυχώς, η Aποικία.
Όμως υπάρχει τι το ανθρώπινον χωρίς ατέλεια;

Και τέλος πάντων, να, τραβούμ’ εμπρός. 

ΠΡΟΒΑΤΟ ΔΕΣ ΤΙ ΕΧΕΙ ΜΕΣΑ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΑΛΙΣ,ΟΤΙ ΘΕΛΟΥΝ ΟΙ ΔΟΣΙΛΟΓΟΙ ΣΟΥ ΕΔΕΙΞΑΝ...

Δεκάδες σταθμευμένα στρατιωτικά οχήματα κάτω από τα υπόστεγα στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος ΠΑΛΙΣ.
Το Μουσείο του Πολέμου
Πέμπτη, Ιούνιος 7, 2012 - 22:04
Ιστορικά κειμήλια από την Επανάσταση του ’21, αλλά και τους δύο Παγκόσμιους Πολέμους για την ανεξαρτησία της πατρίδας μας εκτίθενται στο Πολεμικό Μουσείο του ιδρύματος ΠΑΛΙΣ.
       
Στολές των ηρώων της Ελληνικής Επανάστασης, αεροσκάφη του ’40, πολεμικά οχήματα, μετάλλια ανδρείας είναι μερικά από τα εκθέματα του μουσείου, που φιλοδοξεί να διαφυλάξει την ιστορική μας μνήμη και κληρονομιά.

Στόχος του ιδρύματος Πολιτιστικής Ανάδειξης Λαμπρών Ιστορικών Συλλογών (ΠΑΛΙΣ) είναι η διάσωση και καταγραφή ντοκουμέντων, μαρτυριών και άλλων στοιχείων από το πλούσιο παρελθόν της πατρίδας μας.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και το Πολεμικό Μουσείο, με εκθέματα σχεδόν όλων των ειδών στρατιωτικά οχήματα και δίκυκλες μηχανές από τον Α’ και Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, άλλα και αεροπλάνα παλαιάς και νέας τεχνολογίας, όπως και ιστορικά κειμήλια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Οι εμπνευστές όμως της πολυδάπανης αυτής ιδέας, τα ιδρυτικά μέλη του Ιδρύματος ΠΑΛΙΣ, δεν σταμάτησαν μόνο στη συλλογή ιστορικών μηχανοκινήτων εκθεμάτων: κύριος σκοπός τους είναι όλα τα αποκτήματά τους, αφού συντηρηθούν από ειδικούς τεχνίτες, να είναι σε θέση να λειτουργούν όπως την πρώτη ημέρα κατασκευής τους.

Η συλλογή ιστορικών κειμήλιων περιλαμβάνει επίσης είδη ρουχισμού, στολές, κράνη, άλλα και παράσημα και διπλώματα ανδρείας. Ολα αυτά, όπως δηλώνουν οι υπεύθυνοι, πολύ σύντομα θα είναι στη διάθεση του κοινού.

Οι τεράστιες εγκαταστάσεις του μουσείου, που βρίσκεται στη Βάρη, αποτελούνται από χώρο φύλαξης, συντήρησης των αποκτημάτων και μηχανολογικού συνεργείου.

Το Ιδρυμα ΠΑΛΙΣ δημιουργήθηκε με σκοπό την ανάδειξη της ιστορικής και πολιτισμικής κληρονομιάς της Ελλάδας, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας ιστορικής και πολιτισμικής κληρονομιάς.

Ειδικότερα, στους σκοπούς του ιδρύματος περιλαμβάνεται η ανάδειξη της πορείας της Ελλάδας και των αγώνων των Ελλήνων για τη συγκρότησή τους ως έθνος και ως ανεξάρτητο αυτοδύναμο κράτος. Απώτερος στόχος του ιδρύματος είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου μουσείου ιστορίας του πολέμου, με έμφαση στην Ιστορία της Ελλάδας και με αναφορικό πλαίσιο την ευρωπαϊκή και παγκόσμια Ιστορία.

Το μουσείο αυτό, που θα έχει κοινωφελή μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα, θα περιλαμβάνει κειμήλια σχετικά με την ιστορία των εξοπλισμών, αρχειακό και φωτογραφικό υλικό και θα συνεργάζεται για την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων του με αντίστοιχα ευρωπαϊκά και διεθνή μουσεία.

Οι θεματικές συλλογές του ιδρύματος είναι μοναδικές σε ελληνικό επίπεδο, τόσο σε πληρότητα όσο και σε μοναδικότητα αντικειμένων, και σίγουρα ανταγωνίζονται αντίστοιχες ευρωπαϊκές αλλά και άλλων χωρών εκτός Ευρώπης, ιδιωτικές ή μη.

Το ίδρυμα έχει ήδη προχωρήσει στη σύσταση παραρτήματος στο Michigan των ΗΠΑ, με σκοπό την ανεύρεση κειμηλίων και ιστορικών αντικειμένων (όπως αεροσκάφη, οχήματα κλπ.), αλλά και για την ανάπτυξη συνεργασιών με εκεί μουσεία και οργανισμούς, για την ανταλλαγή εκθεμάτων, την οργάνωση συνεδρίων, ανταλλαγή μελετών κλπ.

Τέλος, στα πλαίσια του κοινωφελούς χαρακτήρα του ιδρύματος και «ως ελάχιστο φόρο τιμής» στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που έχασαν τη ζωή τους ή τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των καθηκόντων των, έχει σκοπό να θεσπίσει βοήθημα για τους ίδιους ή τις οικογένειές τους.
ΠΗΓΗ

Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

ΒΙΝΤΕΟ ΟΛΑ ΤΑ ΧΑΠΙΑ ΜΑΖΙ: ΛΕΞΟΤΑΝΙΛ, ΤΑΒΟΡ, ΖΑΝΑΞ ΚΑΙ ΣΕ ΜΟΡΦΗ ΥΠΟΘΕΤΟΥ ΓΙΑ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟ,ΣΚΑ'Ι' ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑ "ΘΑ ΨΗΦΙΣΩ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ"


ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΠΑΘΕ Ο ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ, ΑΠΟ "ΚΕΝΤΡΟΔΕΞΙΟ" ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΠΡΩΗΝ ΝΕΟΔΗΜΟΚΡΑΤΗ, ΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΟΥΝΤΙΟ ΤΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΣΚΑ'Ι' ΤΣΑΛΑΠΑΤΗΣΕ ΚΑΙ ΕΞΟΛΟΘΡΕΥΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΕΠΙ ΕΝΟΣ ΚΑΙ ΠΛΕΟΝ ΜΗΝΑ, ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ... ΑΠΛΑ ΔΕΙΤΕ! ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΩΣΤΕ:

ΠΗΓΗ

Ι.ΑΜΥΡΑΣ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ...ΤΟΣΟ ΑΠΛΑ ΚΑΙ ΛΙΤΑ...


Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

"Ασκήσεις θάρρους" από τον Λ.Μαχαιρίτσα για ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ


Αίσθηση έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του (αριστερών πολιτικών κατευθύνσεων) συνθέτη και στιχουργού Λαυρέντη Μαχαιρίτσα στο ραδιόφωνο του Alpha για τις προφυλακίσεις βουλευτών του κόμματος Λαϊκός Σύνδεσμος-Χρυσή Αυγή.

«Ούτε κανείς είναι ένοχος, ούτε κανείς είναι αθώος, ούτε τίποτα. Είναι ένα πράγμα που υποτίθεται ότι θα βγάλει η Δικαιοσύνη, οι μισοί είναι μέσα, οι μισοί είναι έξω, ένα τουρλουμπούκι. Κανείς δεν ξέρει τίποτα και περιμένουμε να δούμε τι θα πει η Δικαιοσύνη. Και αφού περιμένουμε να δούμε τι θα πει η Δικαιοσύνη όλα τα υπόλοιπα είναι κουβέντες...», ανέφερε ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις στο θέμα της Χρυσής Αυγής.

«Πάντως», παρατήρησε, «δεν μπορεί να πάει κανείς φυλακή, επειδή έχει στο σπίτι του φωτογραφία του Χίτλερ ή κράνη, αυτό δεν γίνεται, δηλαδή μπορείς να μπεις φυλακή κι αν έχεις "Τα Άπαντα του Στάλιν" δεν γίνεται αυτό. Αποκλείεται αυτό».

«Πρέπει», σημείωσε ο μουσικοσυνθέτης, «να βρεθούν άλλα πράγματα για να πας φυλακή. Η ουσία του θέματος είναι ότι περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει, την τρέχουν την υπόθεση τώρα εισαγγελείς, παρα-εισαγγελείς, ανακριτές και τα λοιπά».

Σίγουρα για να βγαίνει ένας αριστερός τέτοια εποχή και να λέει αυτό που πιστεύει για την υπόθεση ΧΑ χρειάζεται πολύ θάρρος. Δεν έχει σημασία αν έχει δίκιο ή όχι. Σημασία έχει ότι πάει κόντρα στο σύστημα...

Δείτε το απόσπασμα της συνέντευξης:

Ρουπακιάς: ''Από τα 13 μου είχα στρατολογηθεί στο ΚΚΕ''


Στην υπερασπιστική του γραμμή, πως ήταν σε άμυνα όταν δολοφόνησε τον Παύλο Φύσσα επέμεινε ο Γιώργος Ρουπακιάς στην απολογία του. Υποστήριξε πως ο 34χρονος μουσικός του επιτέθηκε και διέψευσε την παρουσία άλλων ατόμων στο αυτοκίνητό του τη νύχτα του φόνου. Οσο για τη σχέση του με τη Χρυσή Αυγή, αποποιήθηκε τη συμμετοχή του στο σκληρό πυρήνα της και υποστήριξε πως από τα 13 του είχε στρατολογηθεί στο ΚΚΕ.

Περιγράφοντας τη βραδιά της δολοφονίας ο Γιώργος Ρουπακιάς είπε στους ανακριτές Σπύρο Γεωργουλέα και Χρήστο Παπακώστα πως δέχθηκε επίθεση από τον Παύλο Φύσσα όταν έφτασε στο σημείο όπου λίγα λεπτά αργότερα μαχαίρωσε θανάσιμα τον 34χρονο.

Ο Ρουπακιάς υποστήριξε πως ο Φύσσας τον προκάλεσε με χυδαίες εκφράσεις και πρόσθεσε: «Κάποιος άνοιξε την πόρτα του αυτοκινήτου μου, δεν ξέρω αν ήταν ο Φύσσας ή κάποιος άλλος και άρχισε να με τραβάει έξω από το αυτοκίνητο. Σε μία υποδοχή δίπλα στις ταχύτητες και δεξιά μου είχα προσωπικά μου αντικείμενα και ένα πτυσσόμενο μαχαίρι (σουγιά) που είχα για αυτοπροστασία. Ενστικτωδώς προσπάθησα να το πιάσω για αυτοπροστατευτώ. Δυστυχώς κατάφερα να το πιάσω με το δεξί μου χέρι και μόλις βρέθηκα έξω από το αυτοκίνητο, συρόμενος, τυφλά χτύπησα αυτόν που με χτυπούσε».

Ακόμη Ρουπακιάς ισχυρίστηκε πως όταν βρέθηκε στο πεζοδρόμιο δέχθηκε χτυπήματα στο κεφάλι και πρόσθεσε πως δεν γνώριζε τον Φύσσα, ούτε είχε προσωπικές διαφορές με εκείνον. «Ηταν ο φόβος, η ταραχή μου και η κακιά στιγμή», είπε, ενώ σε άλλο σημείο της απολογίας του υποστήριξε πως δεν υπήρχε άλλο άτομο στο αυτοκίνητό του, αναφέροντας πως ο Ιωάννης Καζαντζόγλου- που ήδη έχει προφυλακιστεί- δεν μπήκε ποτέ στο όχημα.

Για τη σχέση του με τη Χρυσή Αυγή, ο Ρουπακιάς ανέφερε πως ποτέ δεν γράφτηκε επισήμως στο κόμμα, διέψευσε ότι είχε οποιαδήποτε εργασιακή σχέση με την οργάνωση και υποστήριξε πως δεν γνωρίζει προσωπικά τον Γιάννη Λαγό. «Η σχέση μου με τη ΧΑ ήταν πραγματικά χαλαρή», είπε χαρακτηριστικά, ενώ πρόσθεσε πως ο ίδιος είχε στρατολογηθεί στο ΚΚΕ από τα 13 του.

«Παρέμεινα ενεργό στέλεχος της ΚΝΕ μέχρι την ηλικία των 17 ετών. Υπήρξα σύνεδρος του 3ου συνεδρίου της ΚΝΕ, στην ηλικία των 16 ετών, περίπου το 1984 και μέλος τομεακού συμβουλίου στη τοπική οργάνωση του Ταύρου της ΚΝΕ», είπε συγκεκριμένα.

Επειτα από την απολογία του ο Ρουπακιάς- που κρατείται στις φυλακές Μαλανδρίνου- κρίθηκε προφυλακιστέος και για την κατηγορία της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση.
ΠΗΓΗ

"Κάντο όπως η Ισλανδία": Οι ΕΘΝΙΚΙΣΤΕΣ σάρωσαν εκλογές και ... δανειστές!


"Κάντο όπως η Ισλανδία": Η νησιωτική χώρα επλήγη πρώτη και επλήγη συντριπτικά από την οικονομική κρίση του 2008. Και απ'ότι φαίνεται είναι η πρώτη που θα εξέλθει από αυτή εφαρμόζοντας πρακτικές υπερήφανου εθνικισμού σε όλα τα επίπεδα, αλλά πάνω απ'όλα στο οικονομικό επίπεδο.

Πέντε χρόνια αφότου οι ασύδοτοι τραπεζίτες (ίδιοι παντού...) προκάλεσαν την κατάρρευση της οικονομίας της χώρας την εξουσία ανέλαβε ένας δεξιός εθνικιστικός συνασπισμός με έναν 38χρονο ηγέτη τον πρωθυπουργό Σιγκμούντουρ Γκουνλάουγκσον που εξελέγη τον Απρίλιο με ένα κεντρικό σύνθημα: Υποσχέθηκε ανακούφιση από τις ασφυκτικές δόσεις των στεγαστικών για όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων.

H άνοδος του Γκουνλάουγκσον στην εξουσία εξέπληξε αρνητικά πολλούς πολιτικούς παρατηρητές που δεν περίμεναν ότι το εθνικιστικό ρεύμα θα σάρωνε την Ισλανδία, όπως ακριβώς στην Ελλάδα το 2012 δεν περίμεναν ότι οι εθνικιστές σε όλο το δεξιό φάσμα, από ΝΔ μέχρι Λαϊκό Σύνδεσμο, θα κυριαρχούσαν.

Ομως ο συνασπισμός ο συνασπισμός Αριστερών και Πρασίνων που είχε αναλάβει την εξουσία και είχε επιβάλει στη χώρα το πρόγραμμα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) υπέστη τη χειρότερη ήττα στην ιστορία της χώρας. Όπως ακριβώς συνέβη και στην Ελλάδα με το ΠΑΣΟΚ.

Την εξουσία κατέλαβε ένας εθνικιστικός συνασπισμός δεξιών κομμάτων - το Κόμμα της Ανεξαρτησίας και το Προοδευτικό Κόμμα του Γκουνλάουγκσον - ο οποίος κυβερνούσε τη χώρα τα χρόνια της άνθησης (2003-8) που προηγήθηκαν της κατάρρευσης.

Αλλά με ένα νέο φλογερό εθνικιστή ηγέτη. Οι προεκλογικές διακηρύξεις του Σιγκμούντουρ Γκουνλάουγκσον στάθηκαν αφορμή να κατηγορηθεί από τα συστημικά κόμματα και τους τραπαζίτες ως "λαϊκιστής" αλλά αυτά που έκανε μετά την περήφανη νίκη του, έκανε τους παντες "να τρίβουν τα μάτια τους":

Είχε υποσχεθεί επίσης ότι θα έτριζε τα δόντια στους ξένους πιστωτές της Ισλανδίας - κυρίως Βρετανούς και Ολλανδούς - οι οποίοι συνεχίζουν να στοιχειώνουν τη χώρα. Και το έκανε!

Αντί να συνεχίσει την πολιτική κατευνασμού των προκατόχων του προς τη βρετανική και την ολλανδική κυβέρνηση, τους είπε να μαζεύουν τα μπογαλάκια τους και να φύγουν από την Ισλανδία την οποία "αρκετά είχαν ρουφήξει" όπως τους είπε. Και αρνήθηκε να μετακυλίσει στους πολίτες το χρέος των τραπεζών!

«Εμείς οι Ισλανδοί, ως απόγονοι των Βίκινγκ, είμαστε πολύ ατομιστές και δυσκολευόμαστε να ανεχθούμε την εξουσία, πόσω μάλλον την καταπίεση» είπε σε μια από τις πρώτες ομιλίες του ως πρωθυπουργού και όσοι τον άκουσαν τους ήρθε στο μυαλό η Ελλάδα και οι Έλληνες...

Η κύρια προεκλογική υπόσχεση του Γκουνλάουγκσον ήταν ότι θα απαιτούσε από τους ξένους πιστωτές - τους οποίους αποκαλούσε «γύπες» - κεφάλαια για να χρηματοδοτήσει ένα πρόγραμμα για 10% ανακούφιση στα στεγαστικά δάνεια όλων των ιδιοκτητών ακινήτων.

Οι αντίπαλοί του στις εκλογές τον περιγελούσαν για αυτή την υπόσχεση. «Δεσμεύεται ότι θα επαναφέρει το 2007» έλεγαν περιπαικτικά. Αλλά το απαίτησε και ... πέτυχε!

Οι Ισλανδοί έχουν ανακτήσει την περηφάνειά τους και τον έχουν θεοποιήσει: "Μιλάει στους δανειστές όπως πρέπει και διεκδικεί αυτά που πρέπει" σχολίαζε ένα κάτοικος του Ρέϊκιαβικ, μιλώντας στο CNN.

Ο Ισλανδός πρωθυπουργός έχει υποσχεθεί ότι θα δώσει το τελικό πλάνο για το πρόγραμμα φορολογικών ελαφρύνσεων και μειώσεων των στεγαστικών δανείων εντός του Νοεμβρίου.

Είναι βέβαιο ότι θα βρεθεί υπό πίεση για να εξηγήσει πώς σκοπεύει να χρηματοδοτήσει το πρόγραμμά του, αλλά η Μόσχα είναι έτοιμη να στηρίξει....

"Αναμένουμε να δούμε αν θα κερδίσει περισσότερα στύβοντας τους ξένους πιστωτές από όσα θα χάσει από το πλήγμα που θα δεχθεί η φήμη της Ισλανδίας ανάμεσα στους διεθνείς επενδυτές" έγραψε ο «Guardian».

Τον περασμένο μήνα ο Γκουνλάουγκσον πήγε στο Λονδίνο για να μιλήσει στο Επενδυτικό Φόρουμ της Ισλανδίας και τελείωσε την ομιλία του δηλώνοντας: "Ελπίζουμε να δούμε εσάς και τα χρήματά σας στην Ισλανδία με διαφορετικούς όρους απ'ότι οι κερδοσκόποι μας κατέστρεψαν το 2008" είπε καταχειροκροτούμενος.

Ήδη η Ρωσία έχει προσφερθεί να δώσει περισσότερα από 20 δισ. ευρώ στην Ισλανδία, αν η χώρα χρειαστεί φτηνό δάνειο για να ανορθωθεί η οικονομία της...
ΠΗΓΗ

Καθηγητής Χ.Γούδης για Χρυσή Αυγή και Ν.Γ.Μιχαλολιάκο


Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013

Στα χέρια των Γερμανών ΕΟΠΥΥ-ΠΦΥ με 4,5 εκατ. ευρώ! Η απόφαση του ΔΟΣΙΛΟΓΟΥ Άδωνι και οι «διάλογοι»


Την ώρα που ο Άδωνις Γεωργιάδης υποστηρίζει ότι έχει ξεκινήσει ο διάλογος με ιατρικούς συλλόγους και φορείς για τον νέο ΕΟΠΥΥ και την ανασυγκρότηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), ο κύβος είχε ριφθεί προ πολλού.

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Στα χέρια της Task Force και των Γερμανών ειδικών του Ράιχενμπαχ ανέθεσε τελικώς την ανασυγκρότηση ΕΟΠΥΥ και ΠΦΥ ο Άδωνις Γεωργιάδης.
Όπως γράφει σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της η εφημερίδα «Ελευθεροτυπία», ο υπουργός Υγείας με απόφαση που φέρει ημερομηνία 11.10.2013 παραχώρησε έναντι 4,5 εκατ. ευρώ όλη την υλοποίηση του σχεδίου στην περιβόητη ομάδα Task Force, ενώ ταυτόχρονα υποτίθεται ότι συνομιλεί με γιατρούς και φορείς για να γίνουν οι αλλαγές.

Σύμφωνα με την «Ελευθεροτυπία» οι Γερμανοί ειδικοί θα αναλάβουν με την παχυλή αμοιβή να ανασυστήσουν την ΠΦΥ και να στήσουν τον νέο ΕΟΠΥΥ.
Και όλα αυτά ενώ μόλις πριν λίγες μέρες παρέλαβε πόρισμα-πρόταση από ελληνική επιστημονική επιτροπή και μάλιστα δωρεάν (σχέδιο Σουλιώτη), η υλοποίηση του σχεδίου για τον νέο ΕΟΠΥΥ και την ΠΦΥ, είχε ήδη ανατεθεί στην Task Force.

Συγκεκριμένα με βάση έγγραφο που υπογράφει ο Γενικός Γραμματέας Πελοπίδας Καλλίρης αποφασίζεται για το έργο της ΠΦΥ και του νέου ΕΟΠΥΥ να διατεθούν μόνο για φέτος 1 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά για την όλη τεχνική υποστήριξη των Γερμανών εμπειρογνωμόνων θα δοθούν 4,5 εκατ. ευρώ.
Την ίδια ώρα άλλα 10 εκατ. έχουν αποφασισθεί να διοχετευθούν στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «υγεία εν δράση» στην πολυσυζητημένη Task Force.

Το έγγραφο της απόφασης που δημοσιεύει η εφημερίδα μάλιστα περιγράφει βήμα προς βήμα το έργο που θα πρέπει να υλοποιήσουν οι Γερμανοί ειδικοί.
Με βάση την  απόφαση τα μέλη της Task Force θα αναλάβουν τη «διοικητική και τεχνική υποστήριξη της Δ/νσης ΠΦΥ του Υ.Υ. στο πλαίσιο της υλοποίησης/εφαρμογής των τιθεμένων στόχων στο πρόγραμμα του Κυβερνητικού Έργου, καθώς και των προτεινόμενων δράσεων στο πρόγραμμα Health in Action. Το έργο προωθείται υπό τις ανωτέρω αυστηρές προϋποθέσεις και έχει διάρκεια 24 μήνες».
Συγκεκριμένα οι Γερμανοί ειδικοί θα πραγματοποιήσουν μεταξύ άλλων όπως αναφέρει η Ελευθεροτυπία:

i) Καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης των οικονομικών στοιχείων που απορρέουν από τη λειτουργία των Κέντρων Υγείας της Χώρας.
ii) Καταγραφή των υφιστάμενων δομών των Κέντρων Υγείας όσον αφορά τη σύνθεση του πληθυσμού ευθύνης τους, τα γεωγραφικά δεδομένα.
iii) Προετοιμασία κειμένου προγραμματικής συμφωνίας, που θα συνάπτεται μεταξύ των συμμετεχόντων (ΚΥ, ιατρεία ΕΟΠΥΥ κλπ) σε δίκτυα ΠΦΥ.
iv) Έρευνα, μελέτη και περιγραφή του προφίλ του οικογενειακού γιατρού.
v) Εκπόνηση μελέτης για την εκπαίδευση γενικών ιατρών, παθολόγων και παιδιάτρων ως οικογενειακών ιατρών.
ΠΗΓΗ

Ο ΦΑΣΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΩΝ


τουΤΑΚΗ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ
Η εκστρατεία των «αντιφασιστών» να μας σώσει από τον θανάσιμο φασιστικό κίνδυνο που αντιμετωπίζουμε σαν λαός ήδη έδειξε τα αληθινά χρώματά της, όπως έγραφα στο άρθρο της 22.9. Ότι, δηλαδή, στην πραγματικότητα, απέβλεπε να αποπροσανατολίσει τα καθημερινά εξαθλιούμενα λαϊκά στρώματα από τον πραγματικό κίνδυνο που αντιμετωπίζουν: «την ολοκλήρωση της οικονομικής καταστροφής στα χέρια της Υπερεθνικής ελίτ (Υ/Ε) και της ντόπιας ελίτ». Τα ΜΜΕ και ιδιαίτερα τα πανάθλια κανάλια με τους καλοβολεμένους «δημοσιογράφους», οι οποίοι τον καιρό που τα συνθλιβόμενα λαϊκά στρώματα κατέβαιναν σε απεργίες και διαδηλώσεις έκαναν το παν για να υπονομεύσουν τους αγώνες τους, τώρα κάνουν το παν για να τα στρέψουν σε φανταστικούς κινδύνους, τη στιγμή που οι ελίτ παγιώνουν και επεκτείνουν τα μέτρα που τα φτωχοποιούν περισσότερο.

Αυτό δεν σημαίνει, βέβαια, ότι μπορεί να αμφισβητηθεί ο φασιστικός χαρακτήρας των συστηματικών επιθέσεων εναντίον μεταναστών από κάποιους τραμπούκους της ΧΑ. Το να ισχυριστεί όμως κάποιος σήμερα, με βάση τις πρακτικές αυτές, ότι αντιμετωπίζουμε μαζικά ναζιστικά κόμματα και πραγματικά τάγματα εφόδου, όπως στη δεκαετία του 1930, θα ήταν κακόγουστο ανέκδοτο, αν δεν ήταν άκρως επικίνδυνο. Ιδιαίτερα, τώρα, που βγαίνουν «αντιφασίστες» να απειλούν ότι «τον φασισμό θα τον αντιμετωπίσει και θα τον αποτελειώσει το μαζικό αντιφασιστικό κίνημα της μεγάλης πλειοψηφίας που σιχαίνεται τους νεοναζί» (δηλαδή οι ίδιοι αυτοδιορισμένοι προστάτες του λαού!) (“Ε”, 2/10). Με την ίδια όμως λογική θα μπορούσαν και οι τραμπούκοι της ΧΑ και άλλοι παρόμοιοι να κάνουν το ίδιο, και να μας οδηγήσουν κάποιοι (πίσω από όλους αυτούς) σε ένα εμφύλιο, παρόμοιο με τους εμφυλίους που στήνουν σήμερα η Υ/Ε μαζί με τη Σιωνιστική ελίτ στις Αραβικές χώρες για να υποτάξουν τους λαούς που αγωνίζονται για την εθνική και οικονομική κυριαρχία τους, δηλαδή την λαϊκή κυριαρχία.

Και είναι φανταστικός ο φασιστικός κίνδυνος στην Ελλάδα για τους εξής λόγους:

Πρώτον, ο εθνικοσοσιαλισμός ήταν κίνημα που άνθησε κάτω από συγκριμένες ιστορικές  συνθήκες στη Γερμανία, την εποχή που δεν υπήρχε η σημερινή οικονομική αλληλεξάρτηση των οικονομιών στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης, η οποία ουσιαστικά καταργεί την λαϊκή κυριαρχία, έστω και αν τυπικά παραμένει ο τύπος του (ξεδοντιασμένου πια) κράτους-έθνους που τώρα παίζει τον ρόλο τοπικού σερίφη της Υ/Ε. Σήμερα, κάθε μη αρεστή στην Υ/Ε κυβέρνηση, της οποίας η οικονομία είναι ήδη πλήρως ενσωματωμένη στη Νέα Διεθνή Τάξη (ΝΔΤ), μπορεί να οδηγηθεί  σε άμεση οικονομική κατάρρευση σε διάστημα ημερών.

Δεύτερον, στην Ελλάδα είναι φανερό ότι δεν υπάρχει μαζικό εθνικοσοσιαλιστικό κίνημα αλλά απλώς ένα εθνικιστικό κόμμα με μερικές εκατοντάδες τραμπούκους και εκατοντάδες χιλιάδες ψηφοφόρους, αγανακτισμένους για την αθλιότητα στην οποία τους καταδίκασαν οι ελίτ. Γι’αυτό και δεν είδαμε καμιά μαζική διαδήλωση εθνικοσοσιαλιστών να υπερασπίζονται την ηγεσία και το κόμμα τους, τώρα που επιχειρείται η συντριβή του. Στην Ελλάδα, άλλωστε, δεν υπήρχε ποτέ ισχυρό «φασιστικό» κίνημα, ακόμη και όταν ανθούσε στο εξωτερικό, ούτε έγιναν ξαφνικά τα λαϊκά στρώματα «φασιστικά» ή ρατσιστικά. Οι αγανακτισμένοι αυτοί πολλαπλασιάσθηκαν ραγδαία σαν αποτέλεσμα της πρωτόγνωρης κρίσης που έχει φθάσει τα όρια της οικονομικής καταστροφής και της συνακόλουθης απαξίωσης των κομμάτων εξουσίας, που τελικά ψηφίζονται μόνο από τα προνομιούχα στρώματα.

Τρίτον, η παράλληλη αποστασιοποίηση πολλών ψηφοφόρων στα λαϊκά στρώματα από μια χρεωκοπημένη «Αριστερά» που είναι πανευρωπαϊκό φαινόμενο. Και αυτό, γιατί αντί τα κόμματα στην Αριστερά να στραφούν κατά της παγκοσμιοποίησης που καταργεί την λαϊκή κυριαρχία, η μεν ροζ Αριστερά και τα οικολογικά κόμματα ενσωματώθηκαν πλήρως στη ΝΔΤ, οι δε Μαρξιστές της συμφοράς, είτε την παίρνουν σαν «αναγκαίο κακό» στην ιστορική διαδικασία, είτε έχουν υιοθετήσει ένα μεταμοντέρνο Μαρξισμό που τους οδηγεί ακόμη και σε επιδοκιμασία των Αραβικών  «επαναστάσεων». Το ΚΚΕ, μολονότι είναι το μοναδικό ΚΚ που παίρνει συνεπή θέση κατά της παγκοσμιοποίησης και των εκφραστών της στον χώρο μας (ΕΕ, ΝΑΤΟ κ.λπ.), ουσιαστικά παραπέμπει το θέμα στις καλένδες όταν το συνδέει άμεσα με τον στόχο της σοσιαλιστικής επανάστασης, ενώ θα μπορούσε να πρωτοστατήσει στην δημιουργία ενός παλλαϊκού μετώπου κοινωνικής και εθνικής απελευθέρωσης, με βασικό αίτημα την οικονομική αυτοδυναμία μέσα από την έξοδο από την ΕΕ. Πράγμα που θα οδηγούσε στη σωτηρία των λαϊκών στρωμάτων από την καταστροφική κρίση, αλλά και θα άνοιγε τον δρόμο για συστημική αλλαγή.

Φυσικά, η Κοινοβουλευτική Χούντα και οι πάτρωνές της στις ελίτ ξέρουν πολύ καλά ποιος είναι ο πραγματικός κίνδυνος. Γι’ αυτό και ο ίδιος ο αρχηγός της Κοινοβουλευτικής Χούντας στην επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον τόνισε ότι θεωρεί το ίδιο ακραίες τις θέσεις της ΧΑ με αυτές  της Αριστεράς που μιλά για έξοδο από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, δείχνοντας τον επόμενο στόχο του συστήματος. Δεν είναι λοιπόν περίεργο ότι ήδη άρχισε μια συστηματική εκστρατεία φίμωσης κάθε υποστηρικτή της «ακραίας» αυτής άποψης, όχι μόνο από τη Χούντα, αλλά και από την συστημική Αριστερά που επίσης θεωρεί ταμπού την ΕΕ. Έτσι, ακόμη και η ΙΣΚΡΑ, η ιστοσελίδα του «Αριστερού Ρεύματος» του ΣΥΡΙΖΑ που συζητά (θεωρητικά, βέβαια, αφού παραμένει στον ΣΥΡΙΖΑ!) την έξοδο από το Ευρώ ―αλλά όχι και από την ΕΕ― η οποία ανελλιπώς αναδημοσίευε τελευταία τη στήλη αυτή, ξαφνικά  κατέβασε το άρθρο της 22/9. Στη συνέχεια, ανέβασε μεν το περασμένο άρθρο μου αλλά, σε κατάφωρη παραβίαση της ίδιας της δεοντολογίας της, δημοσίευσε μαζί και λασπολογικά σχόλια εναντίον μου κάποιου γνωστού διαδικτυακού λασπολόγου με το ψευδώνυμο «Omadeon» που (όπως παρόμοιοι του σε άλλες ιστοσελίδες) επανήλθαν για πολλοστή φορά με συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς και δυσώδη σχόλια κάτω από την ύποπτη κουκούλα τους, που ποτέ δεν θα δημοσιευόντουσαν επώνυμα στον μη κίτρινο τύπο. Συνακόλουθα, αναγκάστηκα να ζητήσω ο ίδιος από την ιστοσελίδα αυτή να κατεβάσει το άρθρο και να μην αναδημοσιεύει πια άρθρα μου...

ΠΗΓΗ

Ο Ίων Δραγούμης για τον Περικλή Γιαννόπουλο


Κάρτα του Περικλή Γιαννόπουλου προς τον Ίωνα Δραγούμη, όταν υπηρετούσε στην Κωνσταντινούπολη


Καταγραφές από το ημερολόγιο του Ίωνα

ΑΠΡΙΛΗΣ 1910
Σήμερα πρωί 8 του Απρίλη είναι σταχτερώτατος ανοιξιάτικος καιρός που θα βρέξει. Κ’ έλαβα από τον Περικλή Γιαννόπουλο ένα χαρτί που λέει: «Τι κρίμα να μη Σας ιδώ. Φεύγω για Θεσσαλίες. Τι κρίμα!» Και αποπίσω έχει από τη ζωηφόρο του Παρθενώνα ένα άλογο που αγρίεψε και πάει να τραβήξει έναν έφηβο που βαστά καλά και δεν το αφίνει να φύγει. Το κεφάλι του νέου είναι χαλασμένο και φαίνεται επάνω στο μάρμαρο μονάχα το σχήμα του ελληνικού κεφαλιού. Τα φορέματα του νέου τα παίρνει ο αέρας. ΦΟΒΟΥΜΑΙ πως ο νέος - ο Περικλής Γιαννόπουλος - νοιώθοντας πως γερνάει και μη θέλοντας να γεράσει, θα κόψει ο ίδιος τη ζωή του...

10 ΑΠΡΙΛΗ
Ο Γιαννόπουλος σκοτώθηκε προχτές την Πέμπτη στη θάλασσα. Έβρεχε εκείνη την ημέρα.
Είναι όμορφη η Αττική νύχτα μα δεν είναι ο Γιαννόπουλος εδώ να την ιδεί, λάμπουν μάταια τα άστρα, μάταια ευωδιάζουν οι πορτοκαλιές του κήπου, και το αηδόνι μάταια τραγουδεί. Μονάχα ο γκιόνης είναι σύμφωνος με την περίσταση, λέει το θλιβερό τραγούδι του ο γκιόνης και δεν είναι μάταιο το τραγούδι του αυτό. Και τα δειλινά, η θλίψη της ομορφιάς των χρωμάτων με πιάνει στο λαιμό, με πνίγει.
Γιατί χάθηκε; Γιατί δεν τα βλέπει πια; Τι λόγο έχουν και υπάρχουν τα πράματα που αγάπησε αυτός, αφού αυτός που τ’ αγάπησε δεν είναι πια εδώ να τα ιδεί; Τι λάμπει το άστρο άσκοπα; Τι φέγγει το φεγγάρι; Τι καίει ο ήλιος; Τι φυσάει τ’ αεράκι τα μεσημέρια; Και βιάζομαι, βιάζομαι τρομερά για να φύγω κ’ εγώ εκεί που πήγε κείνος να κατοικήσει. Μ’ αρέσει ο θάνατος, τον ερωτεύομαι. Τόσο τον αγαπώ που όλα τ’ άλλα μού φαίνονται σαχλά και ανούσια και μέτρια, οι άνθρωποι και τα μικροσυμφέροντά τους και τα μικροκαμώματά τους και όλη τους η μικρότητα και η φρονιμάδα. Βία τρελλή με παίρνει κατά το θάνατο. Πότε να τελειώσω τις δουλειές μου όλες, όσες ανάγκασα τον εαυτό μου να φορτωθεί; Πότε να τελειώσω για να φύγω; Τι όμορφος που είναι ο θάνατος! Πώς με τραβά! Αισθάνομαι αηδία για τα πράματα της ζωής. Και όμως την αηδία αυτή θέλω να τη νικήσω. Θέλω να ζήσω.
Τη βραδειά που έμαθα πως σκοτώθηκε εκείνος, περπατούσα στο δρόμο σα να είχα φτερά στα πόδια μου, γιατί ήμουν μεθυσμένος από την πνοή του θανάτου. Τι τραγική ομορφιά! Πόσο άσχετος είμαι από τα πράματα και τους ανθρώπους που με περιτριγυρίζουν! Πόσο έξω απ’ αυτά είμαι! Και πόσο κόπο κάνω για να νικήσω την αηδία!
Και ήμουν μεθυσμένος και φόρεσα λουλούδια, γιατί λουλούδια και κείνος θα φορούσε αν ζούσε, και θα ήθελε και κείνος να μη γιορτάσει κανείς το θάνατό του αλλοιώς παρά με λουλούδια και με γέλοια και χαρά. Μα η χαρά εκείνη η τρισμεγάλη, η βαθύτατη, η ηδονική, η τραγική χαρά της μέθης του θανάτου, είναι ο πόνος, ο πόνος που φτάνει ως την ηδονή!
Και έξαφνα χτες το βράδυ με πλάκωσε το βάρος το τρανό μιας λύπης μολυβένιας που δε λέγεται, και έσκυβα το κεφάλι κάτω και όταν μιλούσαν οι άλλοι, δε μ’ έμελε τι έλεγαν, και περπατούσα ίσια μπροστά μου με σκυμμένο κεφάλι και δεν ήξερα πού πήγαινα. Και ό,τι έβλεπα ήτανε παράχορδο και ό,τι άκουα ήτανε κοινό και ήθελα να ξεράσω.
Αγόρασα μιαν εφημερίδα που ένας φίλος μου έγραφε κάτι όμορφα για κείνον λόγια και το διάβασα, δυο, τρεις, τέσσερεις φορές - κι όλο τα ίδια πάλι.
Στην Ακρόπολη πρωί της Κυριακής ανέβηκα. Εκείνη την ημέρα ήτανε να γυρίσει η αγαπημένη μου, μα ο αγαπημένος μου εκείνος είχε πεθάνει. Και έκοψα μια παπαρούνα, που την ονόμαζε εκείνος «το άνθος της Περσεφόνης» και μια μαργαρίτα, στην πόρτα της Ακρόπολης και ανέβηκα γρήγορα τα μαρμάρινα σκαλιά και έβαλα στους βράχους τους λαξευμένους μπροστά στον Παρθενώνα τα λουλούδια αυτά! Και κείνη την ώρα κι όλο το πρωί εκείνο έτρεμε η ψυχή μου από συγκίνηση άφραστη. Ήταν σε συνουσία με την ψυχή τη δική μου...
Ο Γιαννόπουλος μου είπε τώρα τελευταία πως η μορφή μου κόβει σα σπαθί και ότι πρέπει, τώρα που η ένταση της ζωής μου είναι στο κατακόρυφο, να με ζωγραφίσει κάποιος. Του είπα πως δε μ’ αρέσει να διαιωνίζω τη μορφή μου.
Ένοιωθε πως ήρχουνταν τα γερατειά και δεν ήθελε να χάσει τα νειάτα του. Κάπου κάπου έλεγε: «Δε θέλω να σέρνομαι σαν τους άλλους». Και ήταν μια περιφρόνηση τόσο όμορφη μέσα στα λόγια του.
Από τότε που πέθανε, αισθάνομαι: α) Πείσμα για να κάνω εκείνα που πάντα ήθελα β) Πίστη σε ό,τι δεν είναι κοινωνικό αίσθημα γ) Αγάπη έντονη για τη φυλή μου δ) Λύπη που δε βλέπει εκείνος την Αττική που μάταια παρουσιάζει την καλλονή της ε) Ελευθερία, ελευθερία απεριόριστη, σα να φυσούσε ένας μεγάλος άνεμος, και σα να ήμουν εγώ αυτός ο άνεμος, και σα να ήμουνα μέσα του και τον άκουγα. Τίποτε δε με νοιάζει από κείνα που λεν οι άνθρωποι για μένα. Κατέχω τον εαυτό μου. Ο θάνατος του Γιαννόπουλου στερέωσε τον εαυτό μου. Ήταν από την αρχή ως το τέλος αληθινός, ακέριος. Πίστευε ό,τι έκανε και έκανε ό,τι πίστευε. Βλέπω τη ζωή του σα να ήταν η μορφή του. Με το σταμάτημα που έκανε της ζωής του μου έδωσε ολόκληρη την εικόνα του, τη μορφή του και όλα τα χρόνια, όλες τις μέρες, όλες τις ώρες, όλες τις στιγμές της ζωής που έζησε. (Effet de perspective). Με το θάνατό του το θεληματικό, περιόρισε τη ζωντανότητά του μέσα σε χρονικά όρια και ξεφύτρωσε για μένα η μορφή του και η ένταση της ζωντανάδας του ακέρια, η δύναμή του ολάκερη. Και είδα σαν δράμα την ψυχή του καθάρια. Ω βράχοι της Πνύκας που περιδιαβάζαμε άλλοτε, τι μελαγχολία έχετε! Εκεί στεκόμαστε και από κει βλέπαμε τον κόσμο, και λαχταρούσαμε για μια φυλή όμορφη, πανόμορφη σαν τη φυλή που γέννησε τον πολιτισμό τον Ελληνικό.
Ω κρίσες μικρότατες των ανθρώπων. Όλοι τώρα θέλουν να δείξουν πως κάτι ξέρουν. Όλοι θέλουν να φανούν ανώτεροι εκεινού που απόθανε επειδή δεν ήταν άνθρωποι άξιοί του...
Και όταν την Πέμπτη εκείνη έλεγα του αδελφού μου πως θα σκοτωθεί, ο αδελφός μου αποκρινόταν: «Μα ήταν γελαστός προχτές που τον είδα». Και όταν την ίδια μέρα έλεγα ενός φίλου του πως θα σκοτωθεί, ο φίλος του αποκρίνουνταν: «Μα τον είδα χτες στην πλατεία και φορούσε παπαρούνες». Και δεν πίστευαν εκείνο που πίστευα εγώ, ότι θα σκοτόνουνταν. Εκείνη την ημέρα ήταν πεθαμένος.
-Μου φαίνεται πως τώρα που έφυγε κείνος, είναι ανάγκη να φορτωθώ όλα τα βάρη εκείνου. Και γι’ αυτό έχω πολλή δουλειά, πάρα πολλή δουλειά. Ούτε μια στιγμή της ζωής μου δεν πρέπει να χάσω...

(Ιούνιος)
Ήταν στη φυσιολογική του κατάσταση τέλεια ευχαριστημένος έξω στη φύση την αττική, χαϊδεμένος από τον αέρα, από τη ζέστη την καλοκαιρινή, από την ευωδία της γης, των φυτών και των δέντρων...
Πολιτική και κοινωνική ενέργεια. Στην πολιτική του ενέργεια μάζευε τους πολλούς, το μεγάλο κύκλο των ανθρώπων της φυλής του. Στην κοινωνική του ενέργεια μάζευε γύρω του το λεπτότερο, το μικρότερο κύκλο, τον κύκλο των διανοητικών ανθρώπων της φυλής του. Και έτσι ήταν πλήρης και ακέριος.

(Δεκέμβριος)
Χτες, στην Ακρόπολη, περπάτησα στον ήλιο του δειλινού, που περνούσε ανάμεσα στις κολόνες του Παρθενώνα, και ήταν ζέστη και ήταν ομορφιά. Βράχια τριανταφυλλιά και μάρμαρα χρυσά, καθαρότητα. Θύμηση του Γ. που πάντα κοντά τους έζησε.
(Από τα «Φύλλα Ημερολογίου», Δ’ 1908-1912, Εκδ. Ερμής, Αθήνα 1985).
ΠΗΓΗ