ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

Δευτέρα 14 Μαρτίου 2016

CARTAGON ΤΟ "ΜΑΓΙΚΟ ΦΙΛΤΡΟ" ΤΩΝ ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΩΝ

Το ναρκωτικό με βάση την αμφεταμίνη που καταναλώνεται αφειδώς από τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους και χρηματοδοτεί τον πόλεμο.

capta

Μιλάμε για ένα λευκό χαπάκι που σου επιτρέπει να ξεχάσεις πόνο και φόβο, το οποίο χαίρει μεγάλης εκτίμησης στο μέτωπο της Συρίας. 
Το Captagon είναι ο καλύτερος σύμμαχος των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους. Αλλά το ISIS δεν είναι το μόνο στρατόπεδο που καταφεύγει σε τούτο το ναρκωτικό με βάση την αμφεταμίνη και την καφεϊνη. Στο συριακό μέτωπο, τα μέλη της Al-Nosra και οι στρατιώτες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (ASL) επίσης το χρησιμοποιούν, για να παίρνουν θάρρος.
 Το Captagon είναι ποικιλοτρόπως αποτελεσματικό. Σύμφωνα με έναν διακινητή, ο οποίος απάντησε στο κανάλι ARTE: «Σε πουσάρει, μάχεσαι χωρίς να κουράζεσαι, προχωράς ευθεία μπροστά, αγνοείς τι σημαίνει φόβος. Οι μαχητές το χρησιμοποιούν για να είναι συνεχώς σε επαγρύπνηση, για να ελέγχουν τα νεύρα τους και να βελτιώνουν τις σεξουαλικές τους επιδόσεις». Ελάχιστη σημασία έχει ότι η χρήση του απαγορεύεται από το Ισλάμ, αφού «στις μέρες μας, οι πάντες αδιαφορούν για τη θρησκεία». 
Ένας αξιωματούχος της Δίωξης Ναρκωτικών της Homs, ο οποίος έδωσε συνέντευξη στο Reuters, επισημαίνει την παράδοξη στάση των εγκλείστων υπό την επήρεια του Captagon: «Τους βαράγαμε και δεν νιώθανε τον πόνο. Οι περισσότεροι γελάγανε όσο τους ξυλοφορτώναμε». 
Το φάρμακο αυτό φτιάχτηκε το 1963 και αρχικά το συνταγογραφούσαν για να καταπολεμήσουν τις διαταραχές στη συγκέντρωση και τη ναρκοληψία, προτού περιληφθεί στον κατάλογο των ψυχοτρόπων ουσιών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας το 1986. Έκτοτε, το Captagon απαγορεύεται στις περισσότερες χώρες του κόσμου. Τέσσερα χρόνια μετά την έναρξη της συριακής σύρραξης, το ναρκωτικό που «φτιάχνει» τους τζοχαντιστές μαχητές και χρηματοδοτεί τον οπλισμό τους θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ακρογωνιαίο λίθο του πολέμου. 
Σήμερα, η Συρία έχει μετατραπεί σε βασικό παραγωγό και εξαγωγέα του Captagon, το οποίο είναι και πανεύκολο να κοπιαριστεί. Ως το 2011, το νευραλγικό κέντρο παρασκευής αυτού του ψυχοτρόπου περιοριζόταν στο Λίβανο. Έκτοτε, και μόλις έσκασε η συριακή σύγκρουση, η τοπική παραγωγή μειώθηκε κατά 90%. Τα εργοστάσια παραγωγής μεταφέρθηκαν στη Συρία, όπου το περιβάλλον χάους συνιστούσε την ιδανική συγκάλυψη. 
Το Captagon δεν είναι πλέον απλώς ένα «επιχειρησιακό» ναρκωτικό. Η εμπορία του οδήγησε σε μια πραγματική οικονομία του πολέμου. Όπως λέει ο Radwan Mortada, ειδικός στα κινήματα των τζιχαντιστών: «Οι πολιτοφύλακες στη Συρία καταναλώνουν ένα μέρος του, αλλά εξάγουν και στο εξωτερικό, ιδίως προς τις χώρες του Κόλπου. Τα κέρδη τούς επιτρέπουν να χρηματοδοτήσουν τόσο την αγορά όπλων όσο και τις πολεμικές τους επιχειρήσεις». Έτσι, «ένας σάκος που περιέχει 200 χιλιάδες χάπια αποφέρει $ 1,2 εκατ. μόλις φτάσει στον προορισμό του». Τα κέρδη είναι τεράστια δεδομένου ότι αρκούν μερικές χιλιάδες δολάρια, για να παραχθεί μια τέτοια ποσότητα Captagon. 
H Σαουδική Αραβία παρουσιάζεται ιδιαίτερα λαίμαργη σε ό,τι αφορά την κατανάλωση αυτής της αμφεταμίνης: 55 εκατ. χαπιών κατασχέθηκαν φέτος. Κι οι αριθμοί αυτοί δίνουν μόνο μια ιδέα της πραγματικότητας, αφού δεν αντιπροσωπεύουν παρά το 10% των χαπιών που κυκλοφορούν στο βασίλειο. 
Στη συριακή αγορά, ένα χαπάκι κοστίζει μεταξύ $ 5 και $ 20. Τέσσερα χρόνια μετά την έναρξη της συριακής σύρραξης, το ναρκωτικό που «φτιάχνει» τους τζιχαντιστές μαχητές και χρηματοδοτεί τον οπλισμό τους, θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ακρογωνιαίο λίθο του πολέμου.  

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: