ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

Δευτέρα 14 Μαρτίου 2016

ΑΔΕΙΕΣ ΣΚΗΝΕΣ ΓΙΑ ΕΚΚΑΤΟΜΥΡΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΗ Σ.ΑΡΑΒΙΑ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΕΙΣΒΑΛΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Η Σαουδική Αραβία έχει 100.000 άδειες κλιματιζόμενες σκηνές που μπορούν να στεγάσουν πάνω από 3 εκ. πρόσφυγες αλλά κανένας δεν πάει. Μηδέν ο αριθμός απορρόφησης προσφύγων από την Συρία.


Βρίσκεται στην πόλη Μίνα και αυτό το δίκτυο από σκηνές εκτείνεται σε 20 τ. χλμ. στην κοιλάδα της πόλης. Η μόνη φορά που χρησιμοποιούνται είναι μία φορά τον χρόνο από τους προσκυνητές κατά την περίοδο του Χατζ δηλαδή το ετήσιο Ισλαμικό προσκύνημα στην Μέκκα.



Οι σκηνές κατασκευάστηκαν από την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας στη δεκαετία του 1990 και αναβαθμίστηκαν το 1997 και δεν τις διαπερνά εύκολα ούτε η φωτιά. Κάθε μια από τις χιλιάδες κλιματιζόμενες σκηνές διαθέτει ξεχωριστούς χώρους που περιλαμβάνουν κουζίνα και μπάνιο.



Όπως επισημαίνουν πολλοί παρατηρητές του δράματος των προσφύγων της Συρίας, θα μπορούσαν να γίνουν καταφύγιο για χιλιάδες πολίτες που έχουν εκτοπιστεί από τον εμφύλιο πόλεμο της χώρας, ο οποίος εν μέρει επιδεινώνεται από το ρόλο της Σαουδικής Αραβίας με τη χρηματοδότηση και τον εξοπλισμό ομάδων τζιχαντιστών.



Οι Σαουδάραβες υποστηρίζουν ότι οι σκηνές στη Μίνα που χρησιμεύουν αποκλειστικά για την φιλοξενία του ετήσιου ισλαμικού προσκυνήματος στη Μέκκα, δεν μπορούν να διατεθούν για άλλο σκοπό, υποστηρίζοντας όμως την αραβική έννοια της Ummah  που σαν σκοπό έχει την προσφορά και την προστασία σε όλους τους μουσουλμάνους σε μία αδελφότητα. Θεωρούν ότι σίγουρα μια εναλλακτική – κοντινή τοποθεσία θα μπορούσε να βρεθεί για να φιλοξενηθούν οι Σύροι πρόσφυγες.



Όπως αναφέρει η εφημερίδα Washington Post, οι πλούσιες  αραβικές χώρες του Κόλπου, όπως η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και το Κουβέιτ έχουν απορροφήσει μηδενικό αριθμό προσφύγων της Συρίας.



Παρά το γεγονός ότι η Σαουδική Αραβία ισχυρίζεται ότι έχει λάβει σε 500.000 Σύρους από το 2011, ομάδες για τα ανθρώπινα δικαιώματα επισημαίνουν ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν είχαν το δικαίωμα να εγγραφούν ως μετανάστες.

Πολλοί από αυτούς είναι και νόμιμοι μετανάστες που εγκαταστάθηκαν εκεί για δουλειά. Σε αντίθεση, ο Λίβανος έχει δεχτεί 1.3 εκ. πρόσφυγες – περισσότερο από το ένα τέταρτο του πληθυσμού του.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: