ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2015

ΣΥΡΙΖΑ ΨΗΦΙΣΑΝ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ; ΣΥΡΙΖΑ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ...

Με το νέο ενιαίο μισθολόγιο ετοιμάζεται η δραστική μείωση των εισαγωγικών μισθών στο Δημόσιο.

Από την εποχή που υπουργός Οικονομικών ήταν ο Δ. Τσοβόλας, όταν εισήχθη το ενιαίο μισθολόγιο-φτωχολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, το βαφτίσαμε φτωχολόγιο γιατί μέσω αυτού όλες οι κυβερνήσεις, πράσινες, μπλε και πολύχρωμες, επεδίωξαν να συμπιέσουν τις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων προς τα κάτω και να φράξουν την ανάπτυξη της ταξικής πάλης.
Κάθε φορά που το απαιτούσε η οικονομική και πολιτική συγκυρία, χρησιμοποιούσαν το ενιαίο μισθολόγιο ως εργαλείο συμπίεσης των αποδοχών και κάθε φορά «πυροβολούσαν» τους δημόσιους υπάλληλους ως «ακαμάτηδες» και τα παρόμοια.




Με εμπεριστατωμένα άρθρα μας στο παρελθόν αποδείξαμε ότι οι αυξήσεις που δίνονταν στο δημόσιο τομέα μέσω του ενιαίου μισθολογίου ήταν μικρότερες σε σχέση με αυτές που έπαιρναν οι εργάτες και οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα με τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, παρά το γεγονός ότι οι επικεφαλής της ΓΣΕΕ και των Κλαδικών Ομοσπονδιών ήταν και είναι αστογραφειοκράτες συνδικαλιστές που ξεπουλούσαν τους αγώνες της εργατικής τάξης και μείωναν τη δυναμική τους. Αναδεικνύαμε την ανάγκη της διεκδίκησης από το δημοσιοϋπαλληλικό κίνημα ελεύθερων συλλογικών συμβάσεων και στο δημόσιο...


Τη ρότα όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων ακολουθεί και η συγκυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου, προκειμένου να εκπληρώσει έναν από τους μνημονιακούς στόχους που είναι η δραστική μείωση των αποδοχών των δημόσιων υπαλλήλων.
Στο Προσχέδιο Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2016 η συγκυβέρνηση ισχυρίζεται ότι η περιβόητη μεταρρύθμιση του ενιαίου μισθολογίου θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερη. Αυτό ισχυριζόταν και η συγκυβέρνηση των Σαμαροβενιζέλων, οπότε εν προκειμένω δεν υπάρχει τίποτα το πρωτότυπο.
Κάθε φορά που μια κυβέρνηση σχεδίαζε να μειώσει τις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων, εξαπέλυε τη γνωστή προπαγανδιστική εκστρατεία, με την οποία δυσφήμιζε τους εργαζόμενους στο δημόσιο και εμφανιζόταν ως υπερασπιστής των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα.
Την ίδια τακτική εφάρμοσε και η μνημονιακή κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου με το νόμο 4024/2011. Κατήργησε σχεδόν όλα τα επιδόματα, μείωσε πολύ τις συνολικές αποδοχές των εργαζόμενων που κατατάχθηκαν μέχρι τον βαθμό Γ και πάγωσε τις αποδοχές των εργαζόμενων που είχαν καταταχθεί στο Βαθμό Β στα επίπεδα που τις είχε φέρει μετά τις συνεχείς μειώσεις που είχε επιβάλει το Μνημόνιο.
Θεωρητικά μιλώντας και ερμηνεύοντας τη φράση «μεταρρύθμιση δημοσιονομικά ουδέτερη», μπορούμε να πούμε ότι θα αφορά τους νεοεισερχόμενους στο δημόσιο τομέα μετά την ψήφιση και εφαρμογή του νέου ενιαίου φτωχολογίου. Μόνο έτσι μπορεί να θεωρηθεί η λεγόμενη μεταρρύθμιση του ενιαίου μισθολογίου για το πρώτο διάστημα εφαρμογής της μέσα στο 2016. Δεν πρέπει, όμως, να ξεχνάμε ότι η συγκυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου και οι τροϊκανοί επιζητούν την εφαρμογή αντεργατικών και αντιλαϊκών μέτρων που θα εισφέρουν άμεσα στα ταμεία αρκετά έσοδα, που θα πάνε για την αποπληρωμή του χρέους.
Θυμηθείτε λίγο τα λεγόμενα ισοδύναμα στη θηλιά που μας ετοιμάζουν.
Τον Οκτώβρη του 2011, που με το νόμο 4024 όρισαν τα 780 ευρώ ως εισαγωγικό μηνιαίο μισθό για τους εργαζόμενους στο δημόσιο της κατηγορίας ΥΕ (Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης, ήτοι απόφοιτοι γυμνασίου), ο κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα ήταν 751 ευρώ. Στη συνέχεια, με την περιβόητη 6η Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου, οι κατώτατοι μηνιαίοι μισθοί της ΕΓΣΣΕ μειώθηκαν στα 586 και 511 ευρώ, για τους εργαζόμενους πάνω και κάτω από την ηλικία των 25 ετών, αντίστοιχα. Θα αξιοποιήσουν, λοιπόν, αυτούς τους εξευτελιστικούς μισθούς του ιδιωτικού τομέα, ώστε να φέρουν σ’ αυτό το επίπεδο τους εισαγωγικούς μισθούς της κατηγορίας ΥΕ στο δημόσιο, επικαλούμενοι την ισότητα των εργαζόμενων στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Και βέβαια, ανάλογα θα μειωθούν οι εισαγωγικοί μισθοί και για τις άλλες κατηγορίες εργαζόμενων στο δημόσιο (ΔΕ, ΤΕ, ΠΕ).
Θα πουν δηλαδή ανοιχτά, ότι ο εισαγωγικός μισθός της κατηγορίας ΥΕ δεν μπορεί να παραμένει στα 780 ευρώ, αλλά θα πρέπει να κατέβει κοντά στα 586 ευρώ, όπως ισχύει στον ιδιωτικό τομέα.
Σύμφωνα με το νόμο 3205/2003, ο εισαγωγικός μισθός της κατηγορίας ΥΕ ήταν 590 ευρώ το μήνα, ενώ οι εισαγωγικοί μισθοί των κατηγοριών ΔΕ, ΤΕ και ΠΕ, ήταν αντίστοιχα 690,3, 772,9 και 808,3 ευρώ το μήνα.
Εκτιμούμε, λοιπόν, ότι στη σχεδιαζόμενη μεταρρύθμιση που θα κάνει η συγκυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου, σε συνεργασία με την τρόικα, θα υιοθετήσει τους εισαγωγικούς μισθούς του νόμου 3205/2003, στο όνομα της ισότητας των εργαζόμενων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.
Στον Πίνακα που δημοσιεύουμε φαίνονται καθαρά οι διαφορές. Οι μειώσεις είναι πολύ μεγάλες. Ποσοστιαία ξεκινούν από 19,54% για τους εργαζόμενους που τελείωσαν το Λύκειο (ΔΕ) και φτάνουν στο 25,98% (ΠΕ). Σε απόλυτα μεγέθη οι μειώσεις κυμαίνονται από 167,7 ευρώ μέχρι 283,7 ευρώ το μήνα.




Προοιονίζεται λοιπόν μεγάλη επίθεση στις αποδοχές των εργαζόμενων στο δημόσιο.
Οι ίδιοι τι θα κάνουν; Θα αποδεχτούν το σφαγιασμό τους;

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: