ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

Δευτέρα 5 Μαΐου 2014

ΟΙ ΔΩΣΙΛΟΓΟΙ ΚΑΤΑΡΓΟΥΝ ΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ "ΧΩΡΙΣ ΜΕΣΑΖΟΝΤΕΣ"

Σήμερα έρχεται στην Βουλή για ψήφιση το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης για τις λαϊκές αγορές, το οποίο έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση των παραγωγών και πωλητών, οι οποίες ήδη από την περασμένη εβδομάδα βρίσκονται σε απεργιακές κινητοποιήσεις.
Καταργούνται οι αγορές "Χωρίς Μεσάζοντες"
Με το νομοσχέδιο λοιπόν αυτό καταργούνται και οι αγορές "Χωρίς Μεσάζοντες".
Ειδικότερα σύμφωνα με το άρθρο 32, § 2 του νομοσχεδίου θα απαγορεύεται το υπαίθριο εμπόριο (εκεί εντάσσονται και οι αγορές «Χωρίς Μεσάζοντες») σε δήμους άνω των 3.000 κατοίκων, ενώ θα επιβάλλεται τέλος το οποίο θα καθορίζεται από τον δήμο ή την περιφέρεια.
Να σημειωθεί ότι η αγορά "Χωρίς Μεσάζοντες" ή αλλιώς το Το Κίνημα της Πατάτας είναι ένα κίνημα αυτοοργάνωσης των παραγωγών αγροτικών προϊόντων με τους καταναλωτές που αναπτύχθηκε στην Ελλάδα το 2012, προκειμένου να φτάνουν τα αγροτικά προϊόντα απ' ευθείας στους καταναλωτές, χωρίς τη μεσολάβηση εμπόρων, με στόχο την προσπάθεια ελέγχου της ενδιάμεσης κερδοσκοπίας και την ελάττωση της ακρίβειας.
Ολα ξεκίνησαν όταν η Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας ήρθε απ' ευθείας σε επαφή με τους παραγωγούς πατάτας του Κάτω Νευροκοπίου και οργάνωσε ομαδική παραγγελία για 1.082 μέλη της. Η κίνηση αυτή επεκτάθηκε και σε ενώσεις καταναλωτών, συλλόγους και δήμους σε διάφορα μέρη της Ελλάδας.
Οι διάφορες ομάδες καταναλωτών οργανώθηκαν και προσπάθησαν μέσω διαδικτύου, αλλά και τηλεφωνικής επικοινωνίας, να οργανώσουν αφενός, μαζικές παραγγελίες και αφετέρου να έρθουν σε επαφή με ομάδες παραγωγών και συνεταιρισμούς. Το κίνημα αυτό απέκτησε μεγάλη απήχηση και η ζήτηση επεκτάθηκε και σε άλλα αγροτικά προϊόντα, με όλο και περισσότερες ομάδες παραγωγών να προθυμοποιούνται στη λύση της άμεσης πώλησης στους καταναλωτές.
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: