ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

Σάββατο 10 Αυγούστου 2013

ΑΠΙΣΤΕΥΤΕΣ ΕΥΚΟΛΕΣ ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ: από ΤΣΙΜΕΝΤΟ



Γ
λάστρες, κασπώ, κηροπήγια, βάζα, διακοσμητικά, όλα φτιαγμένα από τσιμέντο και σε κάθε μέγεθος και σχήμα, ανάλογα με το είδος του δοχείου που θα χρησιμοποιήσετε ως καλούπι.

Η δικαδικασία είναι πολύ απλή και...

το αποτέλεσμα εντυπωσιακό. Ειδικά για γλάστρες και κασπώ είναι μια εξαιρετική ιδέα που θα αλλάξει τηνόψη του μπαλκονιού ή του κήπου σας.
Θα χρειαστείτε

1. καλούπια (δοχεία/σκεύη κάθε είδους)
2. μείγμα τσιμέντου (τσιμέντο, άμμος, χαλίκι, νερό) ή κάποιο είδοςέτοιμου κονιάματος τσιμέντου ή καιγύψου σε σκόνη που απλώς αραιώνεται με νερό και θα τα βρείτε σε χρωματοπωλεία.
2. λάδι ή πετρέλαιο, για νααλείψετε τα καλούπια
3. μερικές πέτρες ή όποιο άλλοςβάρος, για να κρατήσετε τα κενά καλούπια στην θέση τους.



Πως γίνεται

1. Φτιάξτε αρχικά το μείγματσιμέντου.
Η αναλογία είναι 1 μέρος τσιμέντου - 4,5 άμμου - 3 χαλίκι, ότι μεγέθους "μεζούρα" κι αν χρησιμοποιήσετε, ανάλογα με το μέγεθος του αντικειμένου που θα κατασκευάσετε.Αναμιγνύετε τσιμέντο και άμμο με τόσο νερό, όσο χρειάζεται για να προκύψει ένα ομοιογενές παχύρευστο μείγμα που όταν το κρατάτε στο χέρι σας θα διατηρεί το σχήμα του χωρίς να "τρέχει". Στο τέλος προσθέστε τοχαλίκι και ανακατέψτε ξανά. Σεμικρού μεγέθους κατασκευές π.χ κηροπήγια ή μικρά γλαστράκια μπορείτε και να παραλείψετε το χαλίκι εντελώς, στις λίγο μεγαλύτερες όμως είναιαπαραίτητο για να "δέσει" το μείγμα και να σταθεροποιεί η κατασκευή, απλώς για να είναι πιο ομοιογενής και όμορφη η επιφάνεια των αντικειμένων, χρησιμοποιείστε όσο πιο λεπτό χαλίκι και όχι το κλασσικό για οικοδομική χρήση.


2. Αλείψτε με λάδι ή πετρέλαιο τοεσωτερικό του βασικού καλουπιού και την εξωτερική επιφάνεια των δοχείων καλουπιών που θα δημιουργήσουν το/τα κενά στο σχήμα που έχετε επιλέξει. Με αυτόν τον τρόπο, αφού στεγνώσει το μείγμα, τα καλούπια θαξεφομαριστούν πολύ εύκολα και ειδικά το λάδι θα δώσει μια πιο λείαόψη στην επιφάνεια των αντικειμένων.

3. Γεμίστε με το τσιμέντο, ανακατέψτε το ξανά ελαφρά μέσα στο δοχείο και ισιώστε με ένα κουτάλι ή μια σπάτουλα την επιφάνεια ώστε να είναι ομοιόμορφη, γεμίστε τα άδεια καλούπια με πέτρες ή όποιο άλλος βάρος για να μείνουν σταθερά στην θέση τους, αφήστε24 ώρες να σταθεροποιηθεί/στεγνώσει εντελώς το μείγμα και βγάλτε τα καλούπια.


Και...



Παραπάνω από το μισό της επιτυχίας και το μόνο "μυστικό" είναι η σωστή ρευστότητατου μείγματος τσιμέντου. Γι΄αυτό κι αν δεν έχετε σχετική εμπειρία, ξεκινήστεδοκιμαστικά με μια μικρή ποσότητα μείγματος και ένα πολύ μικρό απλό καλούπι, για να είστε βέβαιοι πως το αποτέλεσμα είναι το σωστό κι αν όχι δοκιμάστε ξανά με λιγότερο ή παραπάνω νερό, μέχρι να καταλάβετε πόσο ακριβώς πηχτό πρέπει να είναι το μείγμα του τσιμέντου. 
Σε χρωματοπωλεία και μάντρες οικοδομών θα βρείτε έτοιμα κονιάματα τύπου τσιμέντου που αναμειγνύονται με νερό σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας τους, όμως δεν είναι όλα κατάλληλα για αυτήν την χρήση, εξηγήστε τι ακριβώς θέλετε να κάνετε ώστε να σας δώσουν το κατάλληλο. 

Αφού στεγνώσει εντελώς το τσιμέντο, μπορείτε να τρίψετε τα αντικείμενα για να διορθώσετε ατέλειες και να τους δώσετε πιο λεία όψη, να τα βάψετε μετσιμεντόχρωμα σε όποια απόχρωση θέλετε και γενικώς να επεξεργαστείτε τηνεπιφάνειά τους με τον ίδιο τρόπο που θα το κάνατε σε έναν ...τοίχο.
Αν δεν σας αρέσει το γκρι χρώμα, ούτε και θέλετε να βάψετε τα αντικείμενα που θα φτιάξετε, αν το προτιμάτε χρησιμοποιείστε λευκό τσιμέντο. 


Σε κατασκευές που δεν θα καταπονούνται ούτε και θα βρέχονται συχνά,αντί για τσιμέντο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε γύψο καλλιτεχνίας, που θα βρείτε σε χρωματοπωλεία και καταστήματα με υλικά κατασκευών. 


Ελάχιστη ενασχόληση για να εξοικειωθείτε με τον τρόπο χρήσης των υλικών και κυρίως ...φαντασία στο είδος καλουπιών, είναι αρκετά για να δημιουργήσετε για το σπίτι αληθινάκομψοτεχνήματα με ελάχιστο κόστος. Χρησιμοποιείστε άδειες συσκευασίες τροφίμων, πλαστικά και μεταλλικά σκεύη κουζίνας, γλάστρες ή ζαρντινιέρες για να φτιάξετε "ομοιώματά" τους που στην συνέχεια μπορείτε να βάψετε ή να επεξεργαστείτε όπως εσείς θέλετε ή δημιουργείστε τα δικά σου καλούπια σε όποιο σχήμα θέλετε με χαρτί που θα κόψετε από χοντρά χαρτοκιβώτια και θα συγκολλησετε με αυτοκόλλητη ταινία. 
Και φυσικά με μεγάλου μεγέθους καλούπια, όπως πλαστικά κιβώτια, χαρτόκουτα που θα επενδύσετε πριν με πλαστικό κλπ. μπορείτε να κατασκεύασετε αντίστοιχου μέγέθους ζαρντινιέρες, τσιμεντένιες λιμνούλες ή όποιο άλλου τέτοιου τύπου διακοσμητικό για εξωτερικούς χώρους. 


Mερικές ιδέες...




































































ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: