"Δεν τους χρηματοδοτώ"
Ο Sir Taki προσφέρει 10 εκατ. ευρώ σε όποιον αποδείξει ότι έστελνε χρήματα στη Χρυσή Αυγή
Το τηλεφώνημά μου τον βρίσκει απροετοίμαστο, αλλά δεν τον εκπλήσσει. Είναι αργά το βράδυ της Τετάρτης, νωρίς το απόγευμα στη Νέα Υόρκη, όπου εγκαταβιώνει το φθινόπωρο. Τον υπόλοιπο χρόνο κινείται μεταξύ Ελβετικών Άλπεων, όπου διαθέτει εξοχικό, Κυανής Ακτής, όπου δένει το σκάφος του, ονόματι «Bushido», Λονδίνου, όπου επίσης διαθέτει κατοικία, και ελληνικών νησιών, όπου έρχεται ανελλιπώς τα καλοκαίρια.
Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΑΜΠΟΥΝΗ
Στα 78 του χρόνια ο Τάκης Θεοδωρακόπουλος, ή σκέτο Taki για τους Αγγλοσάξονες, ή Sir Taki από τον τίτλο της στήλης που διατηρούσε επί δεκαετία στο «Life & Style», βρίσκεται πάλι εν μέσω ενός σκανδάλου.
Η τηλεοπτική εκπομπή «360 μοίρες» της Σοφίας Παπαϊωάννου έκανε πρεμιέρα στον Alpha παρουσιάζοντας τη δραστηριότητα ενός γνωστού Έλληνα πολυεκατομμυριούχου, όπως τον παρουσίασε, υπέρ της Χρυσής Αυγής. Στη συνέχεια εγχώριοι και ξένοι συνεντευξιαζόμενοι έγιναν πιο συγκεκριμένοι, καταθέτοντας ότι στο οικογενειακό του ξενοδοχείο, το «Caravel», φιλοξενούνταν οι πρώτες εκδηλώσεις του Νίκου Μιχαλολιάκου, καθώς και ότι ούτε ο ίδιος ούτε ο πατέρας του (σ.σ.: ο θρυλικός πρόεδρος της ΑΕΚ και εφοπλιστής, Ιωάννης Θεοδωρακόπουλος) έκρυψαν τις συμπάθειές τους για την άκρα δεξιά. Την επόμενη ημέρα, στο δελτίο ειδήσεων του ίδιου σταθμού, υπό τον τίτλο «Ο Έλληνας κροίσος και η Χρυσή Αυγή», αναμεταδίδετο ένα εκτενές ρεπορτάζ για το ίδιο θέμα, το οποίο ενέτεινε τη φημολογία για χρηματοδότηση της Χρυσής Αυγής από ισχυρούς οικονομικούς παράγοντες.
Με την οικειότητα της πολυετούς γνωριμίας και συνεργασίας, τον ρωτώ ευθέως εάν έχει στείλει ποτέ χρήματα στο υπό διωγμό σήμερα κόμμα. «Ποτέ», είναι η λακωνική, κατηγορηματική του απάντηση. Του αναφέρω ότι αυτή τη στιγμή που μιλάμε ελεγκτές του Σώματος Διώξεως Οικονομικού Εγκλήματος ερευνούν τα ταμεία της Χρυσής Αυγής. «'Οποιος βρει οποιοδήποτε αποδεικτικό στοιχείο που να με αφορά θα λάβει αμοιβή 10.000.000 ευρώ», κλείνει αποφασιστικά το θέμα. Ζητώ να μάθω εάν θα τους ψήφιζε. «Φυσικά. Είναι πολύ καλύτεροι από αυτούς που μας κυβερνούν σήμερα και μας έφεραν στην κατάσταση που είμαστε τώρα. Από το 1974 έχουμε την εναλλαγή στην εξουσία δύο κομμάτων, της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, που ευθύνονται αποκλειστικά για τη χρεοκοπία μας. Πρώτοι απ' όλους ο γέρος Καραμανλής και ο γέρος Παπανδρέου. Αυτοί μας κατέστρεψαν».
Φασιστική πράξη. Ενδιαφέρομαι να μου πει τη γνώμη του για την προφυλάκιση του Νίκου Μιχαλολιάκου και άλλων στελεχών του κόμματος. «Είναι καθαρά φασιστική πράξη, διότι δεν μπορείς να φυλακίζεις βουλευτές που τους ψήφισε ο λαός. Όταν συνέλαβε τους πολιτικούς ο Παπαδόπουλος, την 21η Απριλίου του '67, τον είπαν φασίστα. Τώρα αυτοί που κάνουν το ίδιο γιατί είναι διαφορετικοί;». Ο λόγος του είναι ορμητικός, αλλά δεν ανεβάζει τους τόνους, όπως συμβαίνει συνήθως στις πολιτικές συζητήσεις της τηλοψίας. Το γεγονός ότι ζει μονίμως στο εξωτερικό και ότι ήταν οικότροφος κατά τη διάρκεια του εμφυλίου σε σχολείο των ΗΠΑ ίσως να έχει συντελέσει εν μέρει σε αυτό. «Στον συμμοριτοπόλεμο οι κομμουνιστές μας έκαψαν το εργοστάσιο (σ.σ.: Πεταλούδα) και δολοφόνησαν φίλους και συγγενείς μας», μου λέει.
Παρατηρώ ότι τα φαντάσματα του παρελθόντος δεν είναι πάντοτε καλός σύμβουλος. Συναινεί, αλλά δεν ξεχνά. Κι ύστερα, με τη μαεστρία που έχουν οι άνθρωποι του κόσμου, αλλάζει θέμα και με ρωτά με τη σειρά του εάν διάβασα την αυτοβιογραφία της Τζόαν Κόλινς, που μόλις κυκλοφόρησε. Απαντώ αρνητικά. «Γράφει ότι κάναμε τρεις φορές έρωτα την ημέρα, όταν τα είχαμε, και ότι ήμουν ασυγκράτητος. Εγώ τότε ήμουν 19 κι αυτή 25. Ήμουν μικρός και δεν ήξερα. Αλλά γράφονται τέτοια πράγματα; Δεν πρέπει να υπάρχει λίγη αξιοπρέπεια;», τον ακούω να λύνεται στα γέλια από την άλλη άκρη της γραμμής.
Ο... πρίγκιπας. Παρά τις προσπάθειές μου να συνεχίσουμε την πολιτική συζήτηση, προτιμά άλλη θεματολογία. Από τη μετακόμιση του τέως πρίγκιπα Νικολάου στην Αθήνα, «Έχεις τη διεύθυνσή του; Του πήρα ένα δώρο για το σπίτι. Τι αστείο... Ο Παπανδρέου τούς έκλεψε το δικό τους σπίτι, το Τατόι, κι αυτοί μένουν στο δικό του, που είναι από τα κλεμμένα», έως την παραγγελία που του έχω κάνει για να γράψει την αυτοβιογραφία του: «Τη ζωή μου τη διαβάζεις κάθε εβδομάδα εδώ και σαράντα χρόνια στο "Spectator". Τι άλλο να πω;». Εάν κρίνω από τη συχνότητα απασχολήσεως των ΜΜΕ με το πρόσωπό του, μάλλον υπάρχουν ακόμη πολλά να ειπωθούν.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου