ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

ΙΣΟΣΚΕΛΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ

Πόσοι άραγε γνωρίζουν ότι ο ισοσκελής σταυρός είναι ελληνογενούς προελεύσεως; Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί η Ελληνική σημαία φέρει ισοσκελή σταυρό και όχι τον ανισοσκελή;

Ο ισοσκελής σταυρός ήταν ανέκαθεν ιερό σύμβολο των θαλασσοπόρων Ελλήνων, μια και συμβόλιζε τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα. Οι θαλασσοκράτορες Κρήτες αλλά και γενικότερα οι θαλασσινοί Έλληνες με τα αναρίθμητα νησιά και τα ποντοπόρα ταξίδια τους, όφειλαν να γνωρίζουν στοιχεία προσανατολισμού με κάθε λεπτομέρεια.

Ανάμεσα στα ιστορικά/αρχαιολογικά ευρήματα διασώζεται ο ισοσκελής σταυρός της Κνωσού, αναγόμενος 1600 χρόνια πριν από την καθιέρωση του χριστιανικού σταυρού. Αυτός ο σταυρός της Κνωσού βρίσκεται και στην Ελληνική σημαία!

Τον όρο "σταυρός" συναντούμε για πρώτη φορά στα ομηρικά έπη Ιλιάδα Ω 453, Οδύσσεια λ 11. Η λέξη "σταυρός" τυγχάνει ευρείας χρήσης κατά τους επόμενους αιώνες. Θα την συναντήσουμε στον Ηρόδοτο («τρεις σταυρούς υπίστησι» - 6ος αιώνας , στον Θουκυδίδη -5ος αιώνας . Την χρησιμοποιεί επίσης ο Ξενοφών (5ος-4ος αιώνας και ο Διόδωρος ο Σικελιώτης -1ος αιώνας).

Πανάρχαιο Ελληνικό σύμβολο λοιπόν ο ισοσκελής σταυρός, ο Ελληνικός σταυρός, που συμβολίζει τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, τα τέσσερα στοιχεία της φύσεως, την ισορροπία και αρμονία του σύμπαντος, την διπολικότητα που κυριαρχεί σε μικροκοσμικό και μακροκοσμικό επίπεδο. Αυτός είναι ο ισοσκελής σταυρός του Διός.ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: