ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2016

LUIS PANIAGUA Ο ΙΣΠΑΝΟΣ ΠΟΥ ΠΑΙΖΕΙ ΑΡΧΑΙΑ ΛΥΡΑ



Αγαπά ιδιαίτερα την Ελλάδα και παίζει αρχαία λύρα. 
Είναι γνωστός για την αυτοδίδακτη τεχνική του και αποτελεί πηγή έμπνευσης για πολλούς μουσικούς.

Ο Ισπανός συνθέτης και ερμηνευτής αρχαίας λύρας, Λούις Πανιάγουα, έρχεται για τέταρτη φορά στην Αθήνα για ένα σόλο κονσέρτο και ένα σεμινάριο διαλογισμού.

Γεννήθηκε το 1957 στη Μαδρίτη και εκτιμάται ως ένας από τους πρωτοπόρους των ειδών New Music, World Music και Spiritual Music. Έχει κυκλοφορήσει 15 δίσκους και έχει διακριθεί με ποικίλα μουσικά βραβεία. Από το 1980, αφού σπούδασε μουσική στην Ινδία, ξεκίνησε να συνθέτει και να παίζει μουσική για το θέατρο και τον κινηματογράφο, πέρα από τις συναυλίες που πραγματοποιούσε, σε πολλές χώρες κατά μήκος και πλάτος της γης. Αμερική, Ευρώπη, Ασία. «Σύντροφος» του Πανιάγουα στις συναυλίες και τις ηχογραφήσεις, η λύρα.

Ο Λούις Πανιάγουα μιλά στο in.gr- κάπου ανάμεσα στη μετακίνησή του προς Πελοπόννησο- για τη σχέση του με το πιο διάσημο μουσικό όργανο της αρχαίας Ελλάδος, για το πώς καταφέρνει να αισθάνεται και να εκπέμπει γαλήνη και ηρεμία, ενώ δηλώνει ιδιαίτερα χαρούμενος που βρίσκεται στην Ελλάδα.

Κύριε Πανιάγουα, η σχέση σας με την Ελλάδα είναι ιδιαίτερα στενή και οικεία. Τι σας οδήγησε στο να χτίσετε μια τέτοια σχέση;
Η αγάπη μου για την ομορφιά και τη σοφία των προγόνων μας.

Τι σας ενέπνευσε να μάθετε να παίζετε αρχαία λύρα, ίσως το πιο διάσημο μουσικό όργανο της αρχαίας Ελλάδος;
Η πρώτη μου επαφή με την ελληνική κουλτούρα και τη λύρα ήταν το 1974 με την ηχογράφηση του πρωτοποριακού άλμπουμ «Η μουσική στην αρχαία Ελλάδα» (‘Music of Ancient Greece’). Ήμουν μέλος, τότε, του ισπανικού σχήματος ‘Atrium Musicae’. Από το 1980 έως και τώρα, το 2016, συνθέτω τη δική μου μουσική. Αισθάνομαι ότι η αρχαία λύρα είναι πολύ οικεία σε μένα και με διευκολύνει στο να βρω τον ιδανικό συνδυασμό ανάμεσα στον ήχο και στη σιωπή. Αισθάνομαι ότι εμπνέομαι από τον Απόλλωνα και τον Διόνυσο, ενώ φτιάχνω το μονοπάτι μου κοντά στον Ορφέα.

Σας έχω ακούσει να παίζετε και δυο συναισθήματα με κατέκλυσαν. Ηρεμία και γαλήνη. Για να μεταδίδετε αυτά τα συναισθήματα στους ακροατές, θα πρέπει κι εσείς να τα αισθάνεστε. Πώς το καταφέρνετε αυτό, ειδικά στην τόσο περίπλοκη σύγχρονη εποχή;
Περπατώ στη ζωή ανάμεσα στην ηρεμία και στη γαλήνη. Ανάμεσα στη δική μου εσωτερική ανησυχία και στον δικό μου εσωτερικό πόλεμο, όπως όλοι οι άνθρωποι, υποθέτω. Η τέχνη και ιδιαίτερα η μουσική με βοηθούν να «βρω» αυτό το επιθυμητό μέρος που όλοι ποθούμε. Αυτό δεν έχει αλλάξει από το παρελθόν έως σήμερα. Είναι μεγάλη ικανοποίηση να μοιράζομαι αυτή τη μουσική, που μου κάνει τόσο καλό, με ανθρώπους που αφιερώνουν χρόνο για να την ακούσουν «βαθιά».

Πώς καταφέρνετε να βρίσκετε το εσωτερικό σας «φως»;
Μερικές φορές με το να το αναζητώ, μερικές φορές με το να αφήνω απλά να συμβεί. Προσπαθώ να εμπιστεύομαι την καρδιά, το μυαλό και το ένστικτό μου. Προσπαθώ να εμπιστεύομαι την εσωτερική μου σοφία και τις «αισθήσεις» του σώματός μου. Προσπαθώ να ζω και έχω γύρω μου αγάπη, αλήθεια, ομορφιά και αγνότητα. Όταν κοιτάς κάτι κατάματα, αυτό θα λάμψει.

Ποιες είναι οι πηγές έμπνευσής σας; Πιστεύετε ότι όλα γύρω μας μπορούν να αποτελέσουν μουσική;
Ο,τιδήποτε ακούγεται, κινείται και ο,τιδήποτε κινείται, ακούγεται. Η έμπνευση μου έρχεται από την ίδια τη ζωή και είναι στιγμές που δεν γνωρίζεις από πού έρχεται η έμπνευση. Έρχεται από μέσα, από έξω, από τον ίδιο τον ευφυή κόσμο μας.

Είστε αυτοδίδακτος μουσικός και το έργο σας έχει αποτελέσει βάση για άλλους μουσικούς. Ποιο είναι αυτό το ιδιαίτερο στοιχείο που σας κάνει να ξεχωρίζετε;
Πραγματικά δεν ξέρω τι κάνω! Μαθαίνω πολλά από τη μουσική, τη νιώθω να με συντροφεύει και με βοηθά να ζήσω. Χρησιμοποιώ τη σιωπή ως ουσιαστικό κομμάτι του ήχου, και ίσως αυτό να είναι ένα από τα «κλειδιά».

Πιστεύετε ότι η μουσική μπορεί να θεραπεύσει την ψυχή, ειδικά σε έναν κόσμο που φαίνεται να καταρρέει;
Ναι, το πιστεύω. Μάλιστα, υπάρχουν πολλοί επιστήμονες, γιατροί και μυστικιστές που υποστηρίζουν ότι η ιατρική του μέλλοντος θα ασκείται μέσω της μουσικής. Άλλωστε, η μουσική χρησιμοποιείται ήδη σήμερα για θεραπευτικούς σκοπούς.

Οι αρχαίοι Έλληνες έθεσαν τις βάσεις για πολλά γύρω μας. Κουλτούρα, μαθηματικά, λογοτεχνία. Ποια η γνώμη σας για τους σύγχρονους Έλληνες;
Οι αρχαίοι και σύγχρονοι Έλληνες δεν διαφέρουν και πολύ από τους ανθρώπους άλλων πολιτισμών. Αυτοί που έθεσαν τα θεμέλια της αρχαίας σοφίας ήταν λίγοι άνθρωποι από κάθε κουλτούρα. Οι υπόλοιποι απλά ακολούθησαν τα βήματά τους. Αυτό είναι και που πιστεύω πλέον. Λίγοι άνθρωποι εργάζονται και ζουν για το καλό το δικό τους, αλλά και για το καλό της ανθρωπότητας. Οι «βαθιές» και ουσιαστικές ανθρώπινες ανάγκες είναι ίδιες για κάθε ανθρώπινο ον στη γη.

Ποιο είναι το σχόλιό σας για την παρούσα κατάσταση στην Ελλάδα;
Δε νιώθω «προικισμένος» για να εκφράσω την άποψή μου σχετικά με όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα. Ωστόσο, αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να είμαστε χαρούμενοι και να απολαμβάνουμε τη ζωή.

Πείτε μου λίγα λόγια για το σεμινάριο ‘Voice, Sound, Silence, Respiration, Meditation’. Τι θα προσφέρει στους συμμετέχοντες;
Το να ζήσουν μια «γεμάτη» ζωή με τον ίδιο τους τον εαυτό, αλλά και με άλλους, χρησιμοποιώντας τη φωνή, τον ήχο, τη σιωπή, την αναπνοή, τον στοχασμό.

Το να εργάζονται, με βάση την έρευνα πάνω στην χαμένη αισθητική της παγκόσμιας μουσικής που ηχεί μέσα μας. Να ζήσουν την εμπειρία μιας μη αρθρωμένης μουσικής, που προηγήθηκε του αλφάβητου. 
Να αισθανθούν όποιο φωνήεν, λέξη ή όνομα «εισέλθει» στο σώμα τους και αφήσει το δικό του σημάδι. Από την οικειότητα και τη σιωπή, διευρύνουμε την ακρόαση της λύρας και άλλων φυσικών ήχων, σε συντονισμό με όλη την ύπαρξή μας.
Να δημιουργήσουν έναν χώρο ενεργοποίησης συναισθημάτων, «βαθιάς» ακρόασης, εσωτερικής αναζήτησης και σιωπής.
Για να ζήσουν μια εμπειρία που διευρύνεται του εαυτού τους, πέρα από την γήινη ύπαρξη και να αισθανθούν την παρουσία της στην καθημερινή ζωή.
Το να βρουν ή να έρθουν πιο κοντά με την ύπαρξή τουςυ, το «εσωτερικό κέντρο», το μόνο σταθερό μας στοιχείο, έτσι ώστε να μην χάνουν την ψυχραιμία τους σε στιγμές συναισθηματικής ή σωματικής δυσκολίας ή αστάθειας.
Η λύρα μιλά μέσω της μουσικής και αποκαλύπτει μυστικά μέσω της γλώσσας της καρδιάς, των συναισθημάτων στις ψυχές των ανθρώπων που σταματούν το χρόνο για να ακούσουν.
Το σεμινάριο αναπτύσσει την χωρητικότητα των πνευμόνων μας, οξυγονώνει το αίμα και μας βοηθά να αισθανθούμε τις δονήσεις του σώματός μας και της ομάδας. 

*Η εμφάνιση του Λούις Πανιάγουα στην Αθήνα, εγκαινιάζεται με μια συναυλία του ίδιου από κοινού με την μουσικό Αλίκη Μαρκαντωνάτου την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου στο Θέατρο Προσκήνιο. Θα παρουσιαστούν συνθέσεις και των δύο μουσικών, μελοποιήσεις σε αρχαίους και σύγχρονους στίχους, αυτοσχεδιασμοί και θα συμπράξει μαζί τους η βιολοντσελίστρια Ειρήνη Αναστασίου, ενώ θα χορέψει η αναγνωρισμένη flamenco χορογράφος Γιώτα Πεκλάρη.

*«Gran Misterio» - Λίγα λόγια για τη συναυλία:
Στο σόλο κονσέρτο «Gran Misterio» που θα παρουσιάσει το Σάββατο 16 Ιανουαρίου στο PLAYGROUND for the arts, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει μέρος του «Mediter Ra Neo» project. Ένα μοναδικό σόλο κοντσέρτο New Ancestral Music, με τον Λουίς Πανιάγουα στη φωνή και την μυθολογική αρχαία ελληνική λύρα. Μια στιγμή γαλήνης που θα μας αγγίξει βαθιά, ενεργοποιώντας τα συναισθήματά μας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: