ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

Σάββατο 10 Αυγούστου 2013

Να τι θα συμβεί στην Ελλάδα αν επιστρέψει στη δραχμή!

Αν η Ελλάδα τολμήσει να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη και επιστρέψει στη δραχμή τότε μια σειρά από τρομερά δεινά θα τη συνταράξουν:


- δε θα έχουμε νερό

- θα σταματήσει να βρέχει


- τα σπίτια μας θα γκρεμιστούν και θα κατεδαφιστούν από μόνα τους πριν τα αγοράσουν οι ξένοι για ένα κομμάτι ψωμί αντί για ένα γερμανικό στρούντελ


- θα πάψει να υπάρχει καλοκαίρι


- η θερμοκρασία αμέσως θα υποχωρήσει κατά 30-40 βαθμούς


- τα δένδρα θα ξεραθούν


- τα ψάρια θα φύγουν για άλλες θάλασσες


- θα στερέψουν τα ποτάμια και οι λίμνες


- τα πουλιά θα σταματήσουν να κελαηδούν


- δε θα μπορούμε να κατουράμε όρθιοι


- θα υποστεί καθίζηση όλο το οδικό δίκτυο της χώρας


- δε θα ανατείλει ποτέ ξανά ο ήλιος


- θα ψοφήσουν όλα τα ζωντανά


- δε θα μπορούμε να αγοράσουμε πετρέλαιο (αλήθεια η Αλβανία πως το αγοράζει; κι εμείς τώρα που το προμηθευόμαστε από το Ιράν το πληρώνουμε; )


- θα μας αποκλείσουν οι αγορές (ενώ τώρα δεν είμαστε αποκλεισμένοι)


- θα προκληθεί γιγαντιαίο τσουνάμι στο Αιγαίο


- θα κλείσουν οι βιομηχανίες που παράγουν λουκέτα


- θα επικρατήσει ο τρόμος κι η αναρχία ενώ τώρα ζούμε σε ένα σοβαρό οργανωμένο κράτος


- θα λιώσουν τα χιόνια στην Πίνδο


- θα φύγει ο Πέτρος από τη Μύκονο


- θα φύγουν όλοι οι λαθρομετανάστες


- θα αδειάσουν τα καταστήματα ενώ τώρα μπορούμε και πηγαίνουμε ξοδεύοντας αδρά για τις αγορές μας




Αυτά και άλλα πολλά φοβερά και τρομερά πράγματα πρόκειται να συμβούν ΑΝ επιστρέψουμε στη Δραχμή.ΠΗΓΗ

ΑΠΙΣΤΕΥΤΕΣ ΕΥΚΟΛΕΣ ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ: από ΤΣΙΜΕΝΤΟ



Γ
λάστρες, κασπώ, κηροπήγια, βάζα, διακοσμητικά, όλα φτιαγμένα από τσιμέντο και σε κάθε μέγεθος και σχήμα, ανάλογα με το είδος του δοχείου που θα χρησιμοποιήσετε ως καλούπι.

Η δικαδικασία είναι πολύ απλή και...

το αποτέλεσμα εντυπωσιακό. Ειδικά για γλάστρες και κασπώ είναι μια εξαιρετική ιδέα που θα αλλάξει τηνόψη του μπαλκονιού ή του κήπου σας.
Θα χρειαστείτε

1. καλούπια (δοχεία/σκεύη κάθε είδους)
2. μείγμα τσιμέντου (τσιμέντο, άμμος, χαλίκι, νερό) ή κάποιο είδοςέτοιμου κονιάματος τσιμέντου ή καιγύψου σε σκόνη που απλώς αραιώνεται με νερό και θα τα βρείτε σε χρωματοπωλεία.
2. λάδι ή πετρέλαιο, για νααλείψετε τα καλούπια
3. μερικές πέτρες ή όποιο άλλοςβάρος, για να κρατήσετε τα κενά καλούπια στην θέση τους.



Πως γίνεται

1. Φτιάξτε αρχικά το μείγματσιμέντου.
Η αναλογία είναι 1 μέρος τσιμέντου - 4,5 άμμου - 3 χαλίκι, ότι μεγέθους "μεζούρα" κι αν χρησιμοποιήσετε, ανάλογα με το μέγεθος του αντικειμένου που θα κατασκευάσετε.Αναμιγνύετε τσιμέντο και άμμο με τόσο νερό, όσο χρειάζεται για να προκύψει ένα ομοιογενές παχύρευστο μείγμα που όταν το κρατάτε στο χέρι σας θα διατηρεί το σχήμα του χωρίς να "τρέχει". Στο τέλος προσθέστε τοχαλίκι και ανακατέψτε ξανά. Σεμικρού μεγέθους κατασκευές π.χ κηροπήγια ή μικρά γλαστράκια μπορείτε και να παραλείψετε το χαλίκι εντελώς, στις λίγο μεγαλύτερες όμως είναιαπαραίτητο για να "δέσει" το μείγμα και να σταθεροποιεί η κατασκευή, απλώς για να είναι πιο ομοιογενής και όμορφη η επιφάνεια των αντικειμένων, χρησιμοποιείστε όσο πιο λεπτό χαλίκι και όχι το κλασσικό για οικοδομική χρήση.


2. Αλείψτε με λάδι ή πετρέλαιο τοεσωτερικό του βασικού καλουπιού και την εξωτερική επιφάνεια των δοχείων καλουπιών που θα δημιουργήσουν το/τα κενά στο σχήμα που έχετε επιλέξει. Με αυτόν τον τρόπο, αφού στεγνώσει το μείγμα, τα καλούπια θαξεφομαριστούν πολύ εύκολα και ειδικά το λάδι θα δώσει μια πιο λείαόψη στην επιφάνεια των αντικειμένων.

3. Γεμίστε με το τσιμέντο, ανακατέψτε το ξανά ελαφρά μέσα στο δοχείο και ισιώστε με ένα κουτάλι ή μια σπάτουλα την επιφάνεια ώστε να είναι ομοιόμορφη, γεμίστε τα άδεια καλούπια με πέτρες ή όποιο άλλος βάρος για να μείνουν σταθερά στην θέση τους, αφήστε24 ώρες να σταθεροποιηθεί/στεγνώσει εντελώς το μείγμα και βγάλτε τα καλούπια.


Και...



Παραπάνω από το μισό της επιτυχίας και το μόνο "μυστικό" είναι η σωστή ρευστότητατου μείγματος τσιμέντου. Γι΄αυτό κι αν δεν έχετε σχετική εμπειρία, ξεκινήστεδοκιμαστικά με μια μικρή ποσότητα μείγματος και ένα πολύ μικρό απλό καλούπι, για να είστε βέβαιοι πως το αποτέλεσμα είναι το σωστό κι αν όχι δοκιμάστε ξανά με λιγότερο ή παραπάνω νερό, μέχρι να καταλάβετε πόσο ακριβώς πηχτό πρέπει να είναι το μείγμα του τσιμέντου. 
Σε χρωματοπωλεία και μάντρες οικοδομών θα βρείτε έτοιμα κονιάματα τύπου τσιμέντου που αναμειγνύονται με νερό σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας τους, όμως δεν είναι όλα κατάλληλα για αυτήν την χρήση, εξηγήστε τι ακριβώς θέλετε να κάνετε ώστε να σας δώσουν το κατάλληλο. 

Αφού στεγνώσει εντελώς το τσιμέντο, μπορείτε να τρίψετε τα αντικείμενα για να διορθώσετε ατέλειες και να τους δώσετε πιο λεία όψη, να τα βάψετε μετσιμεντόχρωμα σε όποια απόχρωση θέλετε και γενικώς να επεξεργαστείτε τηνεπιφάνειά τους με τον ίδιο τρόπο που θα το κάνατε σε έναν ...τοίχο.
Αν δεν σας αρέσει το γκρι χρώμα, ούτε και θέλετε να βάψετε τα αντικείμενα που θα φτιάξετε, αν το προτιμάτε χρησιμοποιείστε λευκό τσιμέντο. 


Σε κατασκευές που δεν θα καταπονούνται ούτε και θα βρέχονται συχνά,αντί για τσιμέντο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε γύψο καλλιτεχνίας, που θα βρείτε σε χρωματοπωλεία και καταστήματα με υλικά κατασκευών. 


Ελάχιστη ενασχόληση για να εξοικειωθείτε με τον τρόπο χρήσης των υλικών και κυρίως ...φαντασία στο είδος καλουπιών, είναι αρκετά για να δημιουργήσετε για το σπίτι αληθινάκομψοτεχνήματα με ελάχιστο κόστος. Χρησιμοποιείστε άδειες συσκευασίες τροφίμων, πλαστικά και μεταλλικά σκεύη κουζίνας, γλάστρες ή ζαρντινιέρες για να φτιάξετε "ομοιώματά" τους που στην συνέχεια μπορείτε να βάψετε ή να επεξεργαστείτε όπως εσείς θέλετε ή δημιουργείστε τα δικά σου καλούπια σε όποιο σχήμα θέλετε με χαρτί που θα κόψετε από χοντρά χαρτοκιβώτια και θα συγκολλησετε με αυτοκόλλητη ταινία. 
Και φυσικά με μεγάλου μεγέθους καλούπια, όπως πλαστικά κιβώτια, χαρτόκουτα που θα επενδύσετε πριν με πλαστικό κλπ. μπορείτε να κατασκεύασετε αντίστοιχου μέγέθους ζαρντινιέρες, τσιμεντένιες λιμνούλες ή όποιο άλλου τέτοιου τύπου διακοσμητικό για εξωτερικούς χώρους. 


Mερικές ιδέες...




































































ΠΗΓΗ

Αποξήρανση λαχανικών για περίπτωση ανάγκης!!!




Για όσους δεν ξέρουν η αποξήρανσή τροφών είναι μια πολύ παλιά τεχνική, συντήρησης τροφών. Κατά την αποξήρανσή, αφαιρείτε το νερό/υγρασία που περιέχεται στην τροφή, με αποτέλεσμα, οι...

τροφές να συντηρούνται για μεγάλο διάστημα.
Και επειδή με την σημερινή κατάσταση, όλοι έχουμε μπει στον πειρασμό να στοκάρουμε τρόφιμα, η αποξήρανσή φαίνεται ως...

μια πολύ καλή λύση.



Καλαμπόκι 
Προετοιμασία: Αφαιρέστε τους σπόρους από το στέλεχος και πλύνετε τους 
Χρόνος ζεματίσματος (λεπτά):4-6
Χρόνος ξήρανσης (ώρες):6-10
Δοκιμή ξήρανσης: Τραγανά, εύθραυστα



Καρότα 
Προετοιμασία: Πλύνετε τα κόψτε τις ρίζες και τεμαχίστε σε κομμάτια 3 χιλιοστών
Χρόνος ζεματίσματος (λεπτά):4
Χρόνος ξήρανσης (ώρες):6-10
Δοκιμή ξήρανσης: Σκληρά, εύθραυστα



Κολοκύθια-Κολοκύθες 
Προετοιμασία: Καθαρίστε και πλύνετε. Κόψτε σε κομμάτια 6 χιλιοστών
Χρόνος ζεματίσματος (λεπτά):4
Χρόνος ξήρανσης (ώρες):10-16
Δοκιμή ξήρανσης: Πέτσινα και εύθραυστα



Κουνουπίδι 
Προετοιμασία: Πλύνετε τα και χωρίστε τα σε μικρά κομμάτια
Χρόνος ζεματίσματος (λεπτά):4-5
Χρόνος ξήρανσης (ώρες):12-15
Δοκιμή ξήρανσης: Σκληρά, εύθραυστα



Κρεμμύδια 
Προετοιμασία: Πλύνετε τα και αφαιρέστε τις φλούδες και τις άκρες τους και κόψτε τα σε 3-6 χιλιοστά
Χρόνος ζεματίσματος (λεπτά):4
Χρόνος ξήρανσης (ώρες):6-10
Δοκιμή ξήρανσης: Πολύ εύθραυστα



Λαχανάκια Βρυξελλών 
Προετοιμασία: Πλύνετε τα και κόψτε τα στη μέση κατά μήκος από το στέλεχος
Χρόνος ζεματίσματος (λεπτά):5-6
Χρόνος ξήρανσης (ώρες):12-18
Δοκιμή ξήρανσης: Σκληρά έως εύθραυστα



Λάχανο 
Προετοιμασία: Πλύνετε και αφαιρέστε τα έξω φύλλα και το στέλεχος, κόψτε το σε λωρίδες 3 χιλιοστών
Χρόνος ζεματίσματος (λεπτά):4
Χρόνος ξήρανσης (ώρες):10-12
Δοκιμή ξήρανσης: Τραγανό, εύθραυστο



Μαϊντανός, άλλα βότανα 
Προετοιμασία: Πλύνετε τα καλά, χωρίστε τα στελέχη και αφαιρέστε τα σκληρά μέρη
Χρόνος ζεματίσματος (λεπτά):4
Χρόνος ξήρανσης (ώρες):4-6
Δοκιμή ξήρανσης: Φλοίδες



Μανιτάρια 
Προετοιμασία: Πλύνετε τρίβοντάς τα καλά και αφαιρέστε τα σκληρά μέρη. Κόψτε τα 6 χιλιοστά και βάλτε τα για 10 λεπτά σε διάλυμα ενός λίτρου νερού με 1 κουταλάκι λεμόνι.
Χρόνος ζεματίσματος (λεπτά):-
Χρόνος ξήρανσης (ώρες):8-12
Δοκιμή ξήρανσης: Πέτσινα, ξεραμένα



Μελιτζάνα 
Προετοιμασία: Πλύνετε και κόψετε τις σε κομμάτια 6 χιλιοστών
Χρόνος ζεματίσματος (λεπτά):4
Χρόνος ξήρανσης (ώρες):12-14
Δοκιμή ξήρανσης: Πέτσινη έως εύθραυστη



Μπάμιες 
Προετοιμασία: Πλύνετε και κόψτε τες 1.3 εκατοστά ή στη μέση κατά μήκος
Χρόνος ζεματίσματος (λεπτά):4
Χρόνος ξήρανσης (ώρες):8-10
Δοκιμή ξήρανσης: Σκληρές, εύθραυστες



Μπιζέλια 
Προετοιμασία: Ξεγυμνώστε και πλύνετε τα
Χρόνος ζεματίσματος (λεπτά):4
Χρόνος ξήρανσης (ώρες):8-10
Δοκιμή ξήρανσης: Σκληρά, ζαρωμένα, πράσινα



Μπρόκολα 
Προετοιμασία: Κόψτε τα όπως τα σερβίρετε. Κόψτε τους μίσχους κατά μήκος στα 4
Χρόνος ζεματίσματος (λεπτά):4
Χρόνος ξήρανσης (ώρες):12-15
Δοκιμή ξήρανσης: Τραγανά, εύθραυστα



Ντομάτες 
Προετοιμασία: Ζεματίστε τις ντομάτες για λίγο για να αφαιρέσετε την φλούδα τους και κρυώστε τις σε νερό. Κόψτε τις σε λεπτές φέτες 1.3 εκατοστών ή μικρά κομμάτια και βάλτε τις για 10 λεπτά σε διάλυμα ενός λίτρου νερού με 1 κουταλάκι λεμόνι
Χρόνος ζεματίσματος (λεπτά):-
Χρόνος ξήρανσης (ώρες):6-24
Δοκιμή ξήρανσης: Τραγανές



Παντζάρια, Τεύτλα 
Προετοιμασία: Μαγειρέψτε τα ως συνήθως. Κόψτε τα σε λωρίδες τριών χιλιοστών
Χρόνος ζεματίσματος (λεπτά):-
Χρόνος ξήρανσης (ώρες):10-12
Δοκιμή ξήρανσης: Εύθραυστα, κόκκινο σκούρο χρώμα



Πατάτες 
Προετοιμασία: Πλύνετε τις και ξεφλουδίστε τις. Κόψτε τις σε μικρές λωρίδες 6 χιλιοστών ή λεπτές φέτες 3 χιλιοστών
Χρόνος ζεματίσματος (λεπτά):7
Χρόνος ξήρανσης (ώρες):6-10
Δοκιμή ξήρανσης: Εύθραυστες



Πιπεριές 
Προετοιμασία: Πλύνετε τις, αφαιρέστε το εσωτερικό και τους σπόρους και τεμαχίστε τες σε 6 χιλιοστά ή 1.2 εκατοστά
Χρόνος ζεματίσματος (λεπτά):4
Χρόνος ξήρανσης (ώρες):8-12
Δοκιμή ξήρανσης: Εύθραυστες



Πιπεριές καυτερές πράσινες 
Προετοιμασία: Κόψτε τες στα 2 ζεματίστε λίγο για να βγάλετε την φλοίδα
Χρόνος ζεματίσματος (λεπτά):-
Χρόνος ξήρανσης (ώρες):12-24
Δοκιμή ξήρανσης: Τραγανές, εύθραυστες μετρίως πράσινες



Πιπεριές καυτερές κόκκινες 
Προετοιμασία: Πλύνε τε και αφήστε τις ολόκληρες ή κόψτε τις μεγάλες
Χρόνος ζεματίσματος (λεπτά):4
Χρόνος ξήρανσης (ώρες):12-24
Δοκιμή ξήρανσης: Ζαρωμένες, εύκαμπτες



Ραπάνια 
Προετοιμασία: Πλύνετέ τα και ξύστε τα
Χρόνος ζεματίσματος (λεπτά):-
Χρόνος ξήρανσης (ώρες):6-10
Δοκιμή ξήρανσης: Εύθραυστα, σε μορφή σκόνης



Σέλινο 
Προετοιμασία: Πλύνετε τα, κόψτε και τεμαχίστε τα κοτσάνια
Χρόνος ζεματίσματος (λεπτά):4
Χρόνος ξήρανσης (ώρες):10-16
Δοκιμή ξήρανσης: Πολύ εύθραυστα



Σπανάκι, χόρτα, μαρούλια, σινάπια 
Προετοιμασία: Καθαρίσετε και πλύνετε τα
Χρόνος ζεματίσματος (λεπτά):4
Χρόνος ξήρανσης (ώρες):6-10
Δοκιμή ξήρανσης: Τραγανά



Σπαράγγια 
Προετοιμασία: Πλύνατε πολύ καλά. Κόψτε τα μεγάλα στη μέση
Χρόνος ζεματίσματος (λεπτά):4-5
Χρόνος ξήρανσης (ώρες):6-10
Δοκιμή ξήρανσης: Πέτσινη έως εύθραυστη



Φασολάκια πράσινα 
Προετοιμασία: Κόψτε τα σε κομμάτια ή λωρίδες
Χρόνος ζεματίσματος (λεπτά):4
Χρόνος ξήρανσης (ώρες): 8-14
Δοκιμή ξήρανσης: Πολύ ξερό, εύθραυστο



Ξήρανση λαχανικών
Η ξήρανση είναι μια από τις παλαιότερες μεθόδους για την συντήρηση των τροφίμων. Συντηρεί τα τρόφιμα με την αφαίρεση αρκετής υγρασίας, για να αποτρέψει την αποσύνθεση και το χάλασμα τους. Η περιεκτικότητα σε νερό των κατάλληλα ξεραμένων τροφίμων ποικίλλει από 5% έως 25% τοις εκατό ανάλογα με τα τρόφιμα.

Η επιτυχής ξήρανση εξαρτάται από:
• την επαρκή θερμότητα για να βγει έξω η υγρασία χωρίς να μαγειρευτούν τα τρόφιμα
• τον ξηρό αέρα για να απορροφήσει την απελευθερωμένη υγρασία
• την επαρκή κυκλοφορία του αέρα για να διώξει την υγρασία.

Το κλειδί για την επιτυχή ξήρανση είναι να αφαιρεθεί η υγρασία όσο το δυνατόν γρηγορότερα σε μια θερμοκρασία που δεν θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στη γεύση, τη σύσταση και το χρώμα των τροφίμων. Εάν η θερμοκρασία είναι πάρα πολύ χαμηλή στην αρχή, οι μικροοργανισμοί μπορούν να επιζήσουν και να αναπτυχτούν ακόμη και προτού τα τρόφιμα να είναι επαρκώς ξηραμένα. Εάν η θερμοκρασία είναι πάρα πολύ υψηλή και η υγρασία πάρα πολύ χαμηλή, τα τρόφιμα μπορεί να σκληρύνουν στην επιφάνειά τους. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η υγρασία να φεύγει δυσκολότερα και τα τρόφιμα δεν ξεραίνονται κατάλληλα.

Αν και η ξήρανση είναι μια σχετικά απλή μέθοδος συντήρησης τροφίμων, η διαδικασία δεν είναι πάντα ακριβής. Μια διαδικασία «δοκιμής και λάθους» χρειάζεται συχνά για να αποφασίσουμε ποιες τεχνικές λειτουργούν καλύτερα. 



Θρεπτική αξία των ξηρών τροφίμων. 
Η ξήρανση, όπως σε όλες τις μεθόδους συντήρησης, μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια μερικών θρεπτικών ουσιών. Οι θρεπτικές αλλαγές που εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της ξήρανσης περιλαμβάνουν:
• Θερμίδες: δεν αλλάζουν, αλλά συγκεντρώνονται σε μικρότερη μάζα καθώς η υγρασία αφαιρείται.
• Ίνες: καμία αλλαγή.
• Βιταμίνη Α: διατηρείτε καλά κάτω από ελεγχόμενες μεθόδους θέρμανσης.
• Βιταμίνη C: ως επί το πλείστον καταστρέφετε κατά τη διάρκεια του ζεματίσματος και της ξήρανσης των λαχανικών.
• Η θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, νιασίνη: μικρή απώλεια κατά τη διάρκεια του ζεματίσματος
• Μεταλλικά στοιχεία: μερικά μπορεί να χαθούν κατά τη διάρκεια της ενυδάτωσης, εάν δεν χρησιμοποιηθεί νερό. Ο σίδηρος δεν καταστρέφεται με την ξήρανση. Για την καλύτερη διατήρηση των θρεπτικών ουσιών, αποθηκεύσετε τα ξηρά τρόφιμα σε δροσερή, σκοτεινή, και ξηρή θέση και καταναλώστε τα μέσα σε ένα χρόνο.

Επιλέγοντας τα λαχανικά τη σωστή εποχή 
Επιλέξτε να ξηράνετε τα λαχανικά σας, όταν έχουν την καλύτερη γεύση και ποιότητα. Αυτό είναι συνήθως όταν φθάνουν σε ωρίμανση. Το γλυκό καλαμπόκι και ο αρακάς ωστόσο θα πρέπει να είναι λίγο άγουρα, ώστε να διατηρούν την γλυκιά γεύση τους πριν τα σάκχαρα τους μετατραπούν σε άμυλο. 

Όταν μαζέψουμε τα λαχανικά μας, ενεργοποιούνται τα ένζυμα που προκαλούν αλλαγές στο χρώμα, τη γεύση, την υφή, την περιεκτικότητα σε ζάχαρη και στα θρεπτικά στοιχεία. Για να ελέγξετε τις αλλαγές αυτές, προτιμάστε την διαδικασία της παραγωγής αμέσως μετά τη συλλογή και αρχίστε την επεξεργασία αμέσως. Πλύνετε πολύ καλά τα λαχανικά σας για να τα καθαρίσετε από σκόνη ή σπρέι. 

Στραγγίσετε τα φυλλώδη λαχανικά πολύ καλά. Ταξινομήστε και πετάξτε οποιαδήποτε τρόφιμα που έχουν αποσύνθεση, χτυπήματα ή μούχλα. Αυτά μπορούν να επηρεάσουν όλα τα υπόλοιπα τρόφιμα.

Προ επεξεργασία των λαχανικών για βελτίωση ποιότητας και ασφάλειας 
Η προ επεξεργασία λαχανικών με ζεμάτισμα σε βραστό νερό ή διάλυμα κιτρικού όξινου νερού, συστήνεται για την βελτίωση της ποιότητας και της ασφάλειας των ξηραμένων λαχανικών. Το ζεμάτισμα βοηθά στην επιβράδυνση ή στο σταμάτημα της ενζυμικής δραστηριότητας, που μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες αλλαγές στη γεύση και τη σύσταση κατά τη διάρκεια της αποθήκευσης. Το ζεμάτισμα χαλαρώνει επίσης τους ιστούς με αποτέλεσμα τα κομμάτια να ξεραίνονται γρηγορότερα, προστατεύει τις βιταμίνες και το χρώμα τους και μειώνει το χρόνο που απαιτείται για την ενυδάτωση των λαχανικών πριν μαγειρευτούν. Επιπλέον, οι ερευνητικές μελέτες έχουν δείξει ότι η προ επεξεργασία των λαχανικών με ζεμάτισμα σε νερό, ενισχύει την καταστροφή επιβλαβών βακτηριδίων (κολοβακτηρίδια, σαλμονέλα, λιστέρια) κατά τη διάρκεια της ξήρανσης. 

Ζεμάτισμα 
Απλό νερό, σκέτο ή μαζί με κιτρικό οξύ μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Το κιτρικό οξύ ενεργεί για να μη μαυρίζουν τα λαχανικά αλλά και σαν αντί μικροβιακός παράγοντας. Προετοιμάστε το όξινο νερό ανακατεύοντας 1/4 κουταλιού του γλυκού (1 γραμμάριο) του κιτρικού οξέος σε ένα λίτρο περίπου νερό. Δουλέψτε προσθέτοντας μικρές ποσότητες τροφών ώστε το νερό να μην σταματήσει να βράζει. 



Προ μαγειρέψτε ως εξής:
• Γεμίστε μια μεγάλη κατσαρόλα μέχρι τη μέση με νερό ή κιτρικό όξινο νερό και φέρτε το σε σημείο βρασμού.
• Βάλτε σε μία λευκή πάνινη σακούλα ποσότητα λαχανικών που μπορεί να σκεπάσει το βρασμένο νερό σας
• Βυθίστε τη σακούλα στο βρασμένο νερό και σιγουρευτείτε ότι καλύπτει όλα τα λαχανικά σας.
• Ρυθμίστε τη θερμότητα για να εξασφαλίσετε συνεχή βρασμό.
•Βράστε για όσο χρόνο χρειάζεται ακλουθώντας τον πίνακα που ακολουθεί.
• Τοποθετήστε τη σακούλα σε κρύο νερό για ίδιο χρόνο όσο και στο ζεμάτισμα.
• Απλώστε σε χαρτί ή ύφασμα.
Μέθοδοι ξήρανσης 
Τακτοποιήστε τα προ επεξεργασμένα λαχανικά σε δίσκους σε ενιαία λεπτά στρώματα. Ξεράνετε σε αποξηραντή ή φούρνο όπως περιγράφεται παρακάτω.

Ξήρανση σε αποξηραντή 
Στην αγορά υπάρχουν θερμοστατικά ελεγχόμενοι ηλεκτρικοί αποξηραντές που χρησιμοποιούνται για την ξήρανση τροφίμων. Είναι σχετικά ανέξοδοι, εύχρηστοι και κατάλληλοι για την ξήρανση μεγάλων ή μικρών ποσοτήτων τροφίμων. Οι καλοί αποξηραντές έχουν θερμοστάτες για τη ρύθμιση της θερμοκρασίας και ανεμιστήρες που φυσούν το ζεστό αέρα στα τρόφιμα. Μερικοί έχουν την πηγή θερμότητας στο κατώτατο σημείο και μετακινούμενους διάτρητους δίσκους (για την κυκλοφορία αέρα)ς.

Οι αποξηραντές πρέπει να χρησιμοποιούνται σε ένα ξηρό και καλά αερισμένο δωμάτιο. Τα τρόφιμα στους χαμηλότερους δίσκους κοντά στην πηγή θερμότητας θα ξεραίνονται συνήθως γρηγορότερα από τα τρόφιμα στους υψηλότερους δίσκους και επομένως οι δίσκοι θα πρέπει να περιστρέφοντα σε όλη την διάρκεια της ξήρανσης. 



Ξήρανση σε φούρνους 
Εάν δεν έχετε αποξηραντή τροφίμων, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ηλεκτρικό ή υγραερίου φούρνο για να ξεράνετε τα λαχανικά. Εδώ απαιτείτε προσοχή για να αποτραπεί το καψάλισμα. Η κατάλληλη θερμοκρασία και ο καλός εξαερισμός είναι πολύ σημαντικά στην ξήρανση σε φούρνο. Για να ξηράνετε στο φούρνο, προθερμάνετε το φούρνο σε χαμηλή θερμοκρασία (60 έως 66 βαθμούς Κελσίου). Στηρίξτε την πόρτα του φούρνου με ένα αντικείμενο να είναι λίγο ανοικτή για να φεύγει ο υγρός αέρας και ρυθμίστε με το θερμοστάτη την θερμοκρασία, μέχρι να επιτύχετε μια συνεχή σταθερή θερμοκρασία στο φούρνο στους 60 βαθμούς Κελσίου. Οι συμβατικοί φούρνοι μπορεί να μην διατηρούν την απαιτούμενη θερμοκρασία στις χαμηλές ρυθμίσεις. Για να εξασφαλίσετε την διατήρηση σε 60 έως 66 βαθμούς Κελσίου, ελέγξτε τη θερμοκρασία του φούρνου χρησιμοποιώντας ένα θερμόμετρο φούρνου. Τοποθετήστε το θερμόμετρο φούρνου στο δίσκο και ελέγχετε κάθε δύο ώρες κατά τη διάρκεια της ξήρανσης. Τοποθετήστε τους δίσκους των προ επεξεργασμένων τροφίμων στο φούρνο, αφήνοντας 8 πόντους από την πάνω και την κάτω μεριά του φούρνου και 6 πόντους απόσταση ανάμεσα στους δίσκους με τα τρόφιμα. Αλλάζετε την θέση των δίσκων από πάνω προς τα κάτω και από έξω προς τα μέσα κάθε μισή ώρα. Εάν έχετε μόνο ένα δίσκο με τρόφιμα για ξήρανση δεν χρειάζεται αλλαγή θέσης. Ανακατώνετε τα τρόφιμα συχνά εάν έχουν πάχος 1.30 πόντους ή περισσότερο. Τα τρόφιμα καψαλίζονται εύκολα προς το τέλος του χρόνου της ξήρανσης επομένως κλείστε τη θερμότητα όταν η ξήρανση είναι σχεδόν πλήρης και ανοίξτε την πόρτα του φούρνου τελείως για μια ακόμη ώρα. 

Συσκευασία και αποθήκευση 
Συσκευάστε τα αποξηραμένα τρόφιμα σε γυάλινα βάζα κατά προτίμηση σκουρόχρωμα ή σε μεταλλικά δοχεία αφού πρώτα τα τοποθετήσετε σε μια πλαστική σακούλα τροφίμων. 
Φυλάξτε τα σε σκοτεινό και δροσερό μέρος χωρίς υγρασία. Τα σωστά αποξηραμένα τρόφιμα διατηρούνται καλά για 6 έως 12 μήνες.

Μαγείρεμα των αποξεραμένων λαχανικών 
Ένα φλιτζάνι αποξηραμένα λαχανικά ανασυνθέτετε σε περίπου 2 φλιτζάνια. Για την ενυδάτωση και το μαγείρεμα φυλλωδών και τρυφερών λαχανικών (σπανάκι, λάχανα, χόρτα, ντομάτες), καλύψτε με ζεστό νερό και σιγοβράστε έως ότου γίνουν τρυφερά. Τα λαχανικά που είναι από ρίζες, στελέχη και σπόρους (καρότα, πράσινα φασόλια, μπιζέλια, καλαμπόκι) καλύψτε τα με κρύο νερό για 30-90 λεπτά ή με ζεστό νερό για 20-60 λεπτά πριν από το μαγείρεμα. Μετά το μούλιασμα, σιγοβράσετε μέχρι να μαλακώσουν. 
Τα αφυδατωμένα λαχανικά έχουν μια μοναδική υφή και γεύση. Χρησιμοποιούνται καλύτερα ως συστατικά για σούπες, σάλτσες, σάλτσες, γέμισμα και μαγείρεμα στην κατσαρόλα. ΠΗΓΗ

Παρασκευή 9 Αυγούστου 2013

Αυστρία:Τρέξτε οι Έλληνες ξεπουλάνε τα σπίτια τους–Τσάμπα είναι!

Αυστρία:Τρέξτε οι Έλληνες ξεπουλάνε τα σπίτια τους–Τσάμπα είναι!Εξυμνώντας τις ομορφιές της Ελλάδας, «όπου οι τιμές έχουν υποχωρήσει σημαντικά και υπάρχουν πραγματικές ευκαιρίες που υπόσχονται ήλιο, παραλία και θάλασσα σε ευνοϊκές τιμές», αυστριακή εταιρεία έρευνας της τουριστικής αγοράς παροτρύνει τους Αυστριακούς να αγοράσουν εξοχική κατοικία στην Ελλάδα, κάνοντας συγχρόνως μια καλή επένδυση, όπως τονίζεται σε σημερινή ανακοίνωσή της που κυκλοφόρησε μέσω του Αυστριακού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΑΡΑ).
Στην ανακοίνωση επισημαίνεται πως οι τιμές για εξοχικά διαμερίσματα και κατοικίες στην Ελλάδα βρίσκονται πολύ χαμηλά και ήδη με 80.000 ευρώ μπορεί κάποιος να κάνει πραγματικότητα το όνειρό του για ιδιόκτητο ακίνητο στην αγαπημένη χώρα των διακοπών του, θα πρέπει όμως να είναι προσεκτικός κατά την αγορά και να ενημερωθεί ως προς το ισχύον νομικό πλαίσιο, αν και δεν υπάρχουν περιπλοκές, όπως σημειώνεται, καθώς η Ελλάδα ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ιδιαίτερα προβάλλονται τα πλεονεκτήματα αγοράς εξοχικής κατοικίας στην Κρήτη, που προσφέρεται για κάτι τέτοιο καθώς είναι «ο απόλυτος προορισμός για διακοπές στη Μεσόγειο» και ολοένα και περισσότεροι από τους λάτρεις της Ελλάδας επενδύουν με την αγορά κατοικίας στο συγκεκριμένο νησί, όπου η προσφορά σε τέτοια ακίνητα είναι τεράστια.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Ελλάδα χρειάζεται χρήματα, προπάντων από φορολογικά έσοδα, καθώς δεν έχει ακόμη ξεπεραστεί η οικονομική κρίση και ως εκ τούτου τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για την αγορά ενός ακινήτου, εξοικονομώντας μέχρι και 25% της τιμής, την οποία με διαπραγμάτευση μπορεί να μειώσει ακόμη περισσότερο.
Όπως αναφέρεται σχετικά, ήδη με 125.000 ευρώ μπορεί κάποιος να αποκτήσει στα βόρεια της Κρήτης άνετο διαμέρισμα 60 τετραγωνικών μέτρων με θέα στη θάλασσα και πισίνα, ενώ για ένα διαμέρισμα 40 τετραγωνικών μέτρων στη Νότια Κρήτη θα πληρώσει μόνον 100.000 ευρώ και στις τιμές αυτές συμπεριλαμβάνονται, σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις, όλα τα τέλη, οι φόροι για τη μεταβίβαση και η αμοιβή του δικηγόρου.


ΠΗΓΗ

ΚΩΣΤΑΣ ΚΕΝΤΕΡΗΣ: Από τον μύθο στην απαξίωση και τη... δικαίωση

Κώστας Κεντέρης: Από τον μύθο στην απαξίωση και τη... δικαίωσηΠέρασαν 11 χρόνια από την ημέρα που ο Κώστας Κεντέρης κατακτούσε το Χρυσό Μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου, κάτι που τον έκανε τον μόνο αθλητή με Χρυσά σε τρεις μεγάλες διοργανώσεις. Το ReddeR θυμάται και... θυμίζει τις ημέρες δόξας του Ολυμπιονίκη από τη Μυτιλήνη (που άνηκε στον Ολυμπιακό) αλλά... και την επίθεση που του έγινε με αφορμή το 2004 και την στήριξη που δεν του παρείχε η ελληνική Πολιτεία.

Το όνομα του Κώστα Κεντέρη αποτελεί πλέον ταμπού για τους περισσότερους Έλληνες αθλητικογράφους. Ο λόγος; Το ατύχημα, η τιμωρία, τα σενάρια… Όλα αυτά θυμίζουν στους Έλληνες την πληγή που τους άνοιξε το περιστατικό του 2004, όταν μία ολόκληρη χώρα έμενε με το στόμα ανοικτό στο άκουσμα της είδησης του αποκλεισμού τόσο του Κώστα Κεντέρη αλλά και της Κατερίνας Θάνου από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Το ReddeR με αφορμή την επέτειο του Χρυσού Μεταλλίου του Μυτιληνιού στο Ευρωπαϊκό του 2002, παρουσιάζει την τεράστια καριέρα του Κώστα Κεντέρη.

Τα πρώτα χρόνια…
Ο Κώστας Κεντέρης γεννήθηκε στις 11 Ιουλίου του 1973 στην Μυτιλήνη. Τα πρώτα του βήματα στον αθλητισμό τα έκανε στην ηλικία των 10 ετών, όταν και ασχολήθηκε με το άλμα εις μήκος, στο οποίο και πέτυχε τις πρώτες του διακρίσεις κατά τη διάρκεια σχολικών αγώνων. Κάπου εκεί, ο πρώτος του προπονητής, Γρηγόρης Κοντός τον προέτρεψε να εγκαταλείψει το μήκος και να στραφεί στα 200 και 400 μέτρα, όπου και υπήρχε περίπτωση να κάνει μεγάλη καριέρα λόγω του ταλέντου του. Η στροφή αυτή στην πορεία του, δικαίωσε τον μικρό τότε Κεντέρη, καθώς σε Παγκόσμιο Σχολικό Πρωτάθλημα κατέκτησε την πρώτη θέση με χρόνο 47,79!

Στα 19 του χρόνια, ο Κώστας Κεντέρης μετακόμισε στη Θεσσαλονίκη για σπουδές και… γνωρίστηκε με τον Πλούταρχο Σαρασλανίδη, τον προπονητή που βοήθησε τη Βούλα Πατουλίδου να φτάσει στην επιτυχία της Βαρκελώνης το 1992. Έναν χρόνο αργότερα, ο Κεντέρης κατάφερνε να σπάσει το πανελλήνιο ρεκόρ, με χρόνο 45,70 στους Μεσογειακούς Αγώνες, όταν κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο.

Οι τραυματισμοί…
Ο Κώστας Κεντέρης από εκείνο το σημείο και μετά έγινε ένα από τα δυνατά ονόματα του ελληνικού στίβου, ωστόσο κάποιοι τραυματισμοί ήρθαν να… εμποδίσουν την εξέλιξή του. Ή τουλάχιστον αυτό είχαμε καταλάβει αρχικά… Το κακό ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 1994, όταν κατά τη διάρκεια αγώνων κλειστού στίβου υπέστη θλάση κοιλιακών προσαγωγών.

Μετά από έναν κυκεώνα προβλημάτων, ο Κεντέρης κατάφερε να ξεπεράσει το πρόβλημά του μετά από περίπου τέσσερα χρόνια. Έτσι λοιπόν χρειάστηκε να φτάσει στο 1998 για να σιγουρευτεί για το ότι έχει ξεπεράσει πλήρως το πρόβλημα τραυματισμού του, χάνοντας σημαντικά χρόνια καριέρας. Η «λύτρωση» αυτή όμως, δεν ήρθε μόνη της, καθώς «χάρισε» στον Κεντέρη ένα ανατομικό πρόβλημα. Ο Κεντέρης το 1998 διαπίστωσε πως λόγω του προβλήματος που μόλις είχε ξεπεράσει έκανε το δεξί του πόδι πιο κοντό κατά 1,5 χιλιοστό από το αριστερό. Αυτό, επιβάρυνε τη δεξιά πλευρά του σώματός του, κάτι που τον εμπόδιζε στο τρέξιμό του.

Τη λύση σε αυτό το σημείο ήρθε να δώσει ο Χρήστος Καρβουνίδης. Ο γνωστός φυσιοθεραπευτής φρόντισε να βάλει ένα πάτο στο παπούτσι του Κώστα Κεντέρη, ισορροπώντας έτσι το σώμα του Έλληνα σπρίντερ και δίνοντας τη σημαντική λύση που θα του έδινε... φτερά. Το 1999 είναι το έτος… ορόσημο για τον Κεντέρη, καθώς αλλάζει προπονητή και πηγαίνει πλέον στα χέρια του Χρήστου Τζέκου.

Ο Ολυμπιακός και… το γούρι
Ο Κώστας Κεντέρης πήρε τη μεγάλη απόφαση και… είπε το μεγάλο ναι στην πρόταση που του έγινε από τον Ολυμπιακό το 2000. Έτσι λοιπόν, ο Μυτιληνιός σπρίντερ από την Άνοιξη του 2000 άνηκε στον σύλλογο του Πειραιά. Τίποτα όμως δεν προϊδέαζε κανέναν για αυτό που θα ακολουθούσε στο πολύ άμεσο –τότε- μέλλον.

Φτάνουμε λοιπόν στις 28 Σεπτεμβρίου του 2000… Ο Κώστας Κεντέρης έχει κάνει την έκπληξη και έχει αλλάξει αγώνισμα, με αποτέλεσμα να τρέχει πλέον στα 200 μέτρα. Ο Έλληνας σπρίντερ έχει καταφέρει να προκριθεί στον τελικό των 200 μέτρων των Ολυμπιακών Αγώνων του Σίδνεϊ, έχοντας ως αντιπάλους τεράστια ονόματα, όπως ο Άτο Μπόλτον. Απόλυτο αουτσάιντερ ο Κεντέρης εκείνη τη στιγμή, έβλεπε τους αντιπάλους του να ερίζουν για το ποιος θα ήταν εκείνος που θα διαδεχόταν τον Μάικλ Τζόνσον (ναι, τον «πάπια») στην κορυφή, ωστόσο καθόταν… αμίλητος. Συγκεντρωμένος.

Ο πυροβολισμός ακούστηκε και άπαντες έφυγαν… Ο Κεντέρης έκανε εξαιρετική εκκίνηση, με αποτέλεσμα στα πρώτα 100 μέτρα να βρίσκεται στην πέμπτη θέση. Όλα όμως άλλαξαν στη συνέχεια, καθώς στο δεύτερο μισό της κούρσας, ο Κεντέρης ξεκίνησε την αντεπίθεσή του. Ανέβηκε, πέρασε τους πάντες και πραγματοποίησε την μεγαλύτερη έκπληξη των αγώνων. Κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλάζοντας για πάντα το status quo στο αγώνισμα.

Μετά την κούρσα, ο εκστασιασμένος Κώστας Κεντέρης, δήλωνε: «Από τη στιγμή που πάτησα το πόδι μου στο Σίδνεϊ, πίστευα ότι κανείς δεν είναι καλύτερος από μένα. Πέρσι στη Σεβίλλη είχα δει τον Μορίς Γκρίν και κατάλαβα ότι δεν υστερούσα σε προσόντα. Τώρα ήταν η σειρά μου. Είμαι ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος του κόσμου. Στα τελευταία μέτρα δεν θυμάμαι αν σήκωσα τα χέρια μου αλλά ήξερα ότι το χρυσό μετάλλιο είναι δικό μου. Στον αγώνα δεν φοβήθηκα κανέναν, μπήκα και πάλεψα σε όλες τις κούρσες. Άλλωστε αυτό ήταν και το πλάνο μου, να βελτιώνομαι από κούρσα σε κούρσα μέχρι τον τελικό. Αφιερώνω τη νίκη μου στην Ελλάδα και αν είναι δυνατόν, το χρυσό μου μετάλλιο να αποτελέσει μικρό βάλσαμο στον πόνο όσων έχασαν τους ανθρώπους τους στο ναυάγιο (σ.σ. του Εξπρές Σάμινα). Ευχαριστώ τον Θεό».


Οι ύμνοι της Ελλάδας
Στην Ελλάδα, όπως είναι λογικό, ο Κώστας Κεντέρης δέχθηκε την απόλυτη αποθέωση. Ο Έλληνας Ολυμπιονίκης, είδε την πολιτική, αθλητική και θρησκευτική ηγεσία να υποκλίνονται στα πόδια του (όπως και στα πόδια όλων των αθλητών μας που κατέκτησαν μετάλλια), ενώ το όνομά του δόθηκε και σε δύο πλοία που διέσχιζαν το Αιγαίο! Άπαντες έδιναν… αγώνα για να βγάλουν μια φωτογραφία μαζί του. Ήταν οι στιγμές δόξας του Κεντέρη. Πέρα από αυτό όμως, ο Κεντέρης συνέχιζε να πρωταγωνιστεί στην Ελλάδα, παίρνοντας τη μία νίκη μετά την άλλη.

Η κατάταξη του τελικού:
1. Κώστας Κεντέρης (Ελλάδα) 20.09
2. Ντάρεν Κάμπελ (Ην. Βασίλειο) 20.14
3. Άτο Μπόλτον (Τρίνιταντ Τομπάκο) 20.20
4. Ομπαντέλε Τόμσον (Μπαρμπέιντος) 20.20
5. Κρίστιαν Μάλκομ (Ην. Βασίλειο) 20.23
6. Κλαουντινέι Ντα Σίλβα (Βραζιλία) 20.28
7. Κόμπι Μίλερ (ΗΠΑ) 20.35
8. Τζον Καπέλ (ΗΠΑ) 20.49




Η ενόχληση των… άλλων
Το μεγάλο πάρτι του Κεντέρη στους Ολυμπιακούς Αγώνες όμως και η μη επιθυμία του να δίνει διεθνείς αγώνες δεν άρεσαν στους Ευρωπαίους και τους Αμερικάνους. Έτσι λοιπόν μέσα σε ένα χρόνο ο Κεντέρης πέρασε από πολλούς ελέγχους, ενώ άρθρα που φωτογράφιζαν τον Έλληνα πρωταθλητή αναφορικά με χρήση παράνομων ουσιών έδιναν και έπαιρναν, παρά το ότι όλοι του οι έλεγχοι ήταν κάτι παραπάνω από καθαροί. Από πού «έβγαιναν» όμως όλα αυτά; Ο Κεντέρης είχε κερδίσει τους πάντες στο παιχνίδι τους και έβαζε δικούς του όρους και αυτό ήταν κάτι που κανείς δεν είχε σκοπό να συγχωρήσει ή να αφήσει να περάσει έτσι! Μοιραία λοιπόν ο Κεντέρης έβλεπε όλο τον πλανήτη να τον «πυροβολεί».

Ποιοι όμως ήταν οι λόγοι για τους οποίους ο Κεντέρης απέλεξε την τακτική αυτή για την καριέρα του; Ο Χρυσός Ολυμπιονίκης του 2000, ήταν σαφής με δηλώσεις του στο Status: «Αυτό που δεν καταλαβαίνει ο κόσμος είναι ότι εάν εγώ έμπαινα στη λογική των διαρκών μίτινγκ, τα χρηματικά ποσά που θα αποκόμιζα θα ήταν πολύ μεγαλύτερα απ’ό,τι παίρνοντας μέρος μόνο σε ένα Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ή μια Ολυμπιάδα. Γιατί λοιπόν δεν το έκανα αφού με συνέφερε οικονομικά; Διότι καλώς ή κακώς, η πρώτη μου μεγάλη επιτυχία ήλθε σε ώριμη αθλητική ηλικία, στα 28 μου. Για εμένα μεγάλος αθλητής είναι ο αθλητής που έχει διάρκεια. Επρεπε λοιπόν να φανώ προσεκτικός, να μην ‘’καώ’’, ούτε σωματικά ούτε ψυχολογικά, να μην ‘’την ψωνίσω’’ δηλαδή. Από αυτή την άποψη, ήμουν τυχερός που διακρίθηκα στα 28 μου, ύστερα από πολλά προβλήματα που με είχαν μάθει ήδη να εκτιμώ τις νίκες».

Πάρτι και στο Παγκόσμιο…
Επόμενη μεγάλη διοργάνωση για τον Κώστα Κεντέρη, ήταν το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου, το 2001 στο Έντμοντον. Ο Έλληνας σπρίντερ ήταν για μία ακόμη φορά επιβλητικός και δεν δυσκολεύτηκε να σαρώσει τους πάντες στο πέρασμά του. Έτσι, με χρόνο 20.04 κατέκτησε το Χρυσό Μετάλλιο, επιβεβαιώνοντας την αλλαγή σκυτάλης στα 200 μέτρα και την απόλυτη κυριαρχία της Ελλάδας στον τομέα, καθώς παράλληλα με εκείνον, εξαιρετικές επιδόσεις πραγματοποιούσε και η Κατερίνα Θάνου. Δεν χρειάζεται να αναφέρουμε πως η νέα αυτή επιτυχία του Κώστα Κεντέρη έκανε τους πάντες στην ελληνική Πολιτεία να υποκλιθούν για μία ακόμη φορά…

Η κατάταξη του τελικού:
1. Κώστας Κεντέρης (Ελλάδα) 20.04
2. Κρίστοφερ Ουίλιαμς (Τζαμάικα) 20.20
3. Κιμ Κόλινς (Σεντ Κιτς & Νέβις) 20.20
4. Σον Κρόφορντ (ΗΠΑ) 20.20
5. Κρίστιαν Μάλκολμ (Βρετανία) 20.22
6. Στεφάν Μπάκλαντ (Αγ. Μαυρίκιος) 20.24
7. Κέβιν Λιτλ (ΗΠΑ) 20.25
8. Μάρλον Ντέβονις (Βρετανία) 20.38

 Το εκπληκτικό… τρεμπλ
Μετά από μία ακόμη χρονιά επιτυχιών, ο Κώστας Κεντέρης έφτασε στο 2003 και το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου. Ο Έλληνας σπρίντερ στις 9/8/2003 κατέκτησε ένα ακόμη χρυσό μετάλλιο, κάνοντας κάτι που κανείς μέχρι τότε δεν είχε καταφέρει… Να έχει στην συλλογή του τρία χρυσά μετάλλια σε τρεις σερί μεγάλες διοργανώσεις, ενδεικτικό του μεγαλείου του. Βέβαια, δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε πως ο διεθνής Τύπος (ναι, αυτός που… είδε όλο τον στίβο να πιάνεται ντοπέ εφέτος και δεν έγραψε ούτε τα μισά…) συνέχισε να επιτίθεται στον Κώστα Κεντέρη!

Η κατάταξη του τελικού:
1. Κώστας Κεντέρης (Ελλάδα) 19.85
2. Φράνσις Ομπικβέλου (Πορτογαλία) 20.21
3. Μαρλόν Ντεβόνις (Ην. Βασίλειο) 20.24
4. Κρίστιαν Μάλκομ (Ην. Βασίλειο) 20.30
5. Μάρτσιν Γεντρουσίνσκι (Πολωνία) 20.31
6. Μάρκο Τοριέρι (Ιταλία) 20.68
7. Τρόι Ντάγκλας (Ολλανδία) 20.73
- Μάρτσιν Ουρμπάς (Πολωνία) Αποκλείστηκε
  Το 2004…
Φτάνουμε λοιπόν στο 2004. Το βρώμικο από κάθε άποψη 2004. Θύμα της όλης υπόθεσης, δεν ήταν άλλο από τον Κώστα Κεντέρη. Λίγες ημέρες πριν από την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, την φλόγα των οποίων θα άναβε ο Κώστας Κεντέρης, η Ελλάδα σοκάρεται… Ο Έλληνας σπρίντερ και η Κατερίνα Θάνου τίθενται εκτός αγώνων, καθώς φέρονται να επιδίωξαν να μην περάσουν από έκτακτο έλεγχο ντόπινγκ.

Οι δύο αθλητές του Χρήστου Τζέκου, βρέθηκαν στο ΚΑΤ, μετά από ατύχημα που είχαν με μοτοσικλέτα, το οποίο αμφισβητήθηκε από πολλούς (όχι όμως από την ελληνική δικαιοσύνη), με αποτέλεσμα να μην ελεγχθούν μέχρι την ώρα που… έπρεπε από τους γιατρούς. Κανείς από την Παγκόσμια Ομοσπονδία δεν φάνηκε να… ζητά από τους γιατρούς του ΚΑΤ να κάνουν το απλό. Να πάρουν αίμα από τους δύο αθλητές για τον έλεγχο… Η διορία πέρασε, οι δύο αθλητές δεν εμφανίστηκαν για τον έλεγχο (και οι γιατροί της ομοσπονδίας επίσης) και έτσι… Κώστας Κεντέρης και Κατερίνα Θάνου πήραν ένα ακόμη non-show, το οποίο και παρέπεμπε σε τιμωρία!

Το τι ακολούθησε;  Όλοι όσοι υμνούσαν τον Κώστα Κεντέρη και την Κατερίνα Θάνου ξαφνικά έβγαζαν χολή από το στόμα τους. Μεγαλοδημοσιογράφοι, πολιτικοί, παρουσιαστές και πολλοί άλλοι ξέχασαν τα πάντα και πυροβολούσαν τους δύο αθλητές, χωρίς καν να αναφέρουν το πραγματικό ρεπορτάζ! Μια ντροπή για την ελληνική δημοσιογραφία είχε μόλις πραγματοποιηθεί. Άπαντες δίκασαν και καταδίκασαν τον Κεντέρη, χωρίς καν να αναφέρουν τα ελαφρυντικά. Χωρίς να μιλήσουν για τη στάση των παραγόντων ή τον ρόλο που έπρεπε και δεν έπαιξε η Ομοσπονδία Στίβου ή ακόμη και η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή.

Ο ίδιος ο Κεντέρης, λίγα χρόνια μετά, μίλησε για την δύσκολη εκείνη περίοδο: «Ο Θεός επέτρεψε να γίνει. Το μόνο που ξέρω είναι ότι χαμένος βγήκα εγώ που δεν αγωνίστηκα. Βρέθηκα στην πυρά μιας μιντιακής ιεράς εξέτασης. Δεν αναφέρομαι στο πώς και το γιατί. Εγιναν λάθη από όλες τις πλευρές. Το μόνο που έχω να προσθέσω για το 2004 είναι το συμπέρασμα πως εάν οι Ολυμπιακοί Αγώνες γίνονταν σε άλλη χώρα, δεν θα είχε δημιουργηθεί καν αυτό το θέμα. Αποδείχθηκε πως έγιναν λάθος χειρισμοί από κάποιους».

Μετά από χρόνια «κυνηγητού» Κεντέρης και Θάνου, μη έχοντας υποστήριξη από κάπου, αναγκάστηκαν να έρθουν σε συμβιβασμό με τα δικαστήρια, κάτι που τους κράτησε εκτός δράσης για αρκετά χρόνια. Ο Κώστας Κεντέρης αν και είχε δικαίωμα επιστροφής το 2006, δεν γύρισε στους στίβους, τελειώνοντας έτσι άδοξα την τεράστια καριέρα του.

Το… εντυπωσιακό της υπόθεσης; Στον τελικό των 200 μέτρων των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, το ελληνικό κοινό έδειξε ξεκάθαρα πως ξέρει πώς να τιμάει τους μεγάλους αθλητές… Στήριξε τον Κεντέρη και αποδοκίμασε τους πάντες στην κούρσα.
  Μερικά χρόνια μετά, ο Κώστας Κεντέρης, με δηλώσεις του στο περιοδικό Status, νιώθοντας δικαιωμένος από την απόσυρση των κατηγοριών από την IAAF, τόνιζε: «Η δικαίωση είναι πάνω απ’όλα ηθική. Νομικά ισχύουν τα εξής: Μετά την εκδίκαση της υπόθεσης από την Ελληνική Ομοσπονδία, η οποία έβγαλε αθωωτική απόφαση, η Παγκόσμια Ομοσπονδία εφεσίβαλε αυτή την απόφαση και πήγε την υπόθεση στη Λοζάνη. Λίγο πριν βγει η ετυμηγορία, η Παγκόσμια Ομοσπονδία απέσυρε την έφεσή της. Είναι η πρώτη φορά που η IAAF, αποσύρει έφεση σε πρωτόδικη απόφαση. Στις 20 Νοεμβρίου, το CAS (τo αθλητικό δικαστήριο της Λοζάνης), έβαλε και τυπικά τη σφραγίδα του επικυρώνοντας την απόφαση με όλα τα δικαστικά έξοδα σε βάρος της IAAF».

Τι είπε όμως το 2006 ο ίδιος ο Κώστας Κεντέρης για την περιπέτειά του και το… αν κρατάει κακία σε όλους εκείνους που του επιτέθηκαν; «Δεν έχω τέτοια ανάγκη, γιατί δεν κρατάω κακία σε κανέναν. Οι περισσότεροι με κατηγόρησαν, εκείνη την περίοδο, αλλά δεν πειράζει. Καλή καρδιά», ανέφερε ο Κεντέρης, για να μιλήσει και για τον τελικό των 200 μέτρων Ανδρών των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας: «Ναι, τον είδα. Δεν κρύβω ότι, ξεκινώντας τη μέρα μου, δεν ήθελα να τον δω. Άνοιξα την τηλεόραση όταν με πήρε ένας φίλος μου και μου είπε ότι 80.000 χιλιάδες κόσμου φωνάζουν το όνομά μου. Τότε κατάλαβα ότι ο κόσμος έχει και κρίση και μνήμη».ΠΗΓΗ