ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013

Η εξαφάνιση της ελληνικής αστικής τάξης

Η μεστή περιεχομένου ομιλία του προέδρου του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος κ. Ν. Πέντζου και η ανάπτυξη χωρίς ελληνικές επιχειρήσεις
Picture 0 for Η εξαφάνιση της ελληνικής αστικής τάξης
Από την μεστή περιεχομένου ομιλία του προέδρου του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος κ. Ν. Πέντζου -αποσπάσματα της οποίας δημοσίευσε εχθές η Voria.gr- υπήρξε μια αποστροφή, η οποία μας έδωσε το έναυσμα για το σημερινό σημείωμα.
Είπε ο κ. Ν. Πέντζος, κατά την ομιλία του στην εκδήλωση με θέμα: «Προκλήσεις για την Οικονομία και την Ανάπτυξη το 2013» στη Θεσσαλονίκη, ότι δεν μπορούμε ν’ ακούμε όλοι την λέξη ανάπτυξη, ανταγωνιστικότητα, ρευστότητα, και στην πραγματικότητα όποια απόφαση λαμβάνεται, να δημιουργεί πρόβλημα στις επιχειρήσεις μας.
Και αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά της Τρόικας, για την πολιτική λιτότητας που επιτάσσει, σημείωσε πως μέτρα όπως η αύξηση των φόρων στο πετρέλαιο, τα τέλη κυκλοφορίας, η αύξηση στην ενέργεια, που αποδεικνύεται ότι δεν δημιουργούν κανένα δημοσιονομικό όφελος, τουναντίον δημιουργούν πρόβλημα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, εξακολουθούν να ισχύουν.
Αναρωτήθηκε δε, κι εδώ είναι το σημαντικό: «Μήπως οι εταίροι μας θέλουν ανάπτυξη χωρίς ελληνικές παραγωγικές επιχειρήσεις; Πώς αλλιώς μπορούμε να αποκωδικοποιήσουμε όλ’ αυτά που συμβαίνουν. Απόδειξη η τεράστια ύφεση που βιώνουμε», είπε.
Ευθέως και χωρίς περιστροφές ο υπογραφόμενος πολλές φορές έδωσε κατηγορηματική απάντηση. Ναι, δεν θέλουν ανάπτυξη των ελληνικών επιχειρήσεων. Όχι οι εταίροι. Αυτοί είναι απλώς όργανα του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Είμαστε βέβαιοι ότι ο κ. Πέντζος γνωρίζει την απάντηση, και απλώς το ερώτημά του ήταν ρητορικό. Διότι -ιδίως κατά την τελευταία 30ετία- οι αποφάσεις που υποχρεωνόμαστε να λάβουμε, έχουν ως σταθερό στόχο την εξάλειψη των ελληνικών επιχειρήσεων. Άλλοτε με εξαγορά τους από επιχειρηματικούς κολοσσούς της αλλοδαπής -είτε διότι το τίμημα είναι ελκυστικό, είτε εξ ανάγκης-, άλλοτε πάλι με την επιδοτούμενη απομάκρυνση από το ελληνικό έδαφος.
Στον κλάδο της γεωργίας αυτό φαίνεται περισσότερο καθαρά. Υποτίθεται, πως η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί «εσωτερική αγορά», όπου οι οικονομίες θα αλληλοσυμπληρώνονται. Όμως, η Ε.Ε. με δικές της αποφάσεις έχει κατακλυσθεί από ξένα προϊόντα που οδηγούν σε υποβάθμιση τις οικονομίες των χωρών-μελών της. Το πρόβλημα δεν είναι μόνον ελληνικό, απλώς στην Ελλάδα υπήρχαν οι πλέον πρόθυμοι να μη αντισταθούν, είτε επειδή δεν αντελήφθησαν τι συμβαίνει, είτε επειδή τους απασχολεί μόνον η προσωπική τους ανέλιξη.
Θα έπρεπε ο επιχειρηματικός κόσμος να δει το θέμα σε όλες του τις διαστάσεις και να αναρωτηθεί κι αυτός, όπως ο κ. Πέντζος: «Πώς συμβαίνει, όποια απόφαση λαμβάνεται, να δημιουργεί πρόβλημα στις επιχειρήσεις»; Τα τυχαία γεγονότα στην πολιτική είναι ελάχιστα. Και όταν συμβαίνουν, πάντα οι ισχυροί έχουν εναλλακτικά σενάρια για να προβούν σε διορθώσεις, σε ό,τι παρεκκλίνει από τον σχεδιασμό.
Τα πράγματα είναι ολοφάνερα. Ακόμη και σε μικρές λεπτομέρειες. Μου έλεγε ανώτερος αξιωματικός της Αστυνομίας, πως πρέπει να μελετηθεί το φαινόμενο, οι μεγάλες ταραχές που προξενεί ο περιθωριακός χώρος, συμβαίνουν πάντα κατά τις ώρες λειτουργίας της αγοράς. Αν πει κάποιος ότι μ’ αυτό θέλουν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους στο κοινό, που είναι πολυπληθέστερο από αυτό κατά τις αργίες, δεν ισχύει, αφού την δημοσιότητα την επιτυγχάνουν μέσω των τηλεοπτικών δελτίων ειδήσεων.
Υποτίθεται, ότι όσοι προξενούν ταραχές, παλεύουν τον «καπιταλισμό και τις πολυεθνικές». Όμως, οι πολυεθνικές βρίσκονται μακριά από τους χώρους των επεισοδίων. Οι «μικροί» επιχειρηματίες υφίστανται τις ανυπολόγιστες ζημιές.
Ας πούμε επί τέλους τα πράγματα με το όνομά τους. Τελειώνουν την αστική τάξη. Ο πόλεμος κατά της ιδιοκτησίας, αποτελεί ένα επί πλέον επιχείρημα υπέρ όσων υποστηρίζουμε. Αν δεν συνειδητοποιήσουμε ότι εκεί εστιάζεται το πρόβλημα, πώς θα το επιλύσουμε;
Ο Μακεδών                                                                                                                                              ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: