ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012

ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΑ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ ΜΕ ΚΙΝΗΤΟ!!!!!ΜΟΝΟ ΕΝΑΣ ΠΑΣΟΚΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΛΕΕΙ ΤΕΤΟΙΕΣ ΠΑΠΑΡΙΕΣ.

20120204-173627.jpgΑποκλειστικά δικαιώματα φράσης – Υπουργός Σηφουνάκης
(Κείμενο, φωτογραφίες ,Βίντεο)

Τα παραπάνω αναφέρθηκαν στην αρμόδια επιτροπή της βουλής που συζητούσε θέματα νομιμοποίησης αυθαίρετων κτισμάτων.
Ο Σηφουνάκης, ως μεθυσφαλής κουτσαβάκης, με περισσή έπαρση, απαξίωση και αλαζονεία, σηκώνει ψηλά το κινητό του και απαντά στο Μητσοτάκη, ότι τα τοπογραφικά διαγράμματα των αυθαιρέτων γίνονται σήμερα με ένα απλό κινητό και κακώς θέτει θέματα αναγκαιότητας και κόστους.
Αυτά τα είπε ο νυν αρμόδιος Υπουργός με σπουδές σε πανεπιστήμια του εξωτερικού, της Ιταλίας, μια χώρα που την ξέρει (απ’ την Μεσσίνα ως την Γένοβα) όπως ξέρει την ανοιχτή του παλάμη.
Τα πτυχία όμως στη λαδόκολλα, αυτός και η φουρνιά του, ξέχασε να μας γράψει στο τέλειο βιογραφικό του, πως τα πήραν εκείνη την εποχή….
Τελικά, δέκα βουλευτές που έχουν διατελέσει σε διάφορες κυβερνητικές θέσεις, δέχονται ότι τα τοπογραφικά για την νομιμοποίηση αυθαιρέτων γίνονται με κινητό, πρέπει να αμείβονται με 100€ και ο έτερος σχετικός Μητσοτάκης χαρακτηρίζει κορόιδα όποιους πληρώνουν περισσότερο.
Αυτοί νομοθετούν, αυτοί μας κυβερνούν, απ’ αυτούς περιμένουμε να σωθούμε.
Φτάνουν στο σημείο να απαγορεύουν την εκτός σχεδίου δόμηση, για να μπορούν να

πουλήσουν τα αφεντικά τους τα χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα κατοικιών, που τους χαρίζουν με τα επιβουλεύματα που ψηφίζουν.
Εκεί δεν έχουν περιβαλλοντικές ευαισθησίες. Αυτές περιορίζονται στα μπάρμπεκιου.
Πρέπει να έχεις δουλέψει στη ζωή σου για να βρίσκεσαι σ’ αυτές τις θέσεις.
Μας κυβερνούν οι κηφήνες της εργασίας.
20120204-173726.jpgΕιπώθηκαν κι άλλα ωραία:
Ότι τα τοπογραφικά αξίζουν 100€ αλλά οι πολίτες πρέπει να πληρώσουν 1500 και άνω, για να πάρει τους φόρους (1000€) το κράτος (αντίφαση Υπουργού που κανείς δεν την πήρε χαμπάρι).
Ότι το ΤΕΕ (ο πολυπληθέστερος επιστημονικός σύλλογος της χώρας με πάνω από 500.000 άτομα) είναι παράνομο.
Αυτά λέγονται μέσα στη βουλή και το ΤΕΕ κάθεται και τους κοιτάζει.
Αν είχαμε δυναμικό Πρόεδρο και όχι κομματικό, έπρεπε να κλείσει όλα τα συστήματα και να τινάξει όλες τις διαδικασίες και τα νομοσχέδια στον αέρα.
Για την Αποκατάσταση της αλήθειας σημειώνεται ότι το σύστημα GPS χρησιμοποιείται σήμερα σε πάρα πολλούς τομείς, αεροπλοΐα, ναυσιπλοΐα, οδήγηση και τελευταία προστέθηκε και στις δυνατότητες των κινητών τηλεφώνων.
Για τα τοπογράφηση οικοπέδων όμως, που απαιτεί ακρίβεια εκατοστού, χρειάζεται ειδικός εξοπλισμός που αποτελείται από δυο σταθμούς, διορθώσεις RTK και πολλά δύσκολα για εκείνον, με κόστος από 20.000€ έως 50.000€.
Μαζί με τα επικουρικά μηχανήματα υπαίθρου και το γραφειακό εξοπλισμό, το κόστος μπορεί να φτάσει τα 100.000€.
Η τεχνογνωσία που απαιτείται για την συγκεκριμένη τεχνολογία είναι εξειδικευμένη και εφαρμόζεται σχεδόν αποκλειστικά από τοπογράφους.
«Συνάδελφε» Σηφουνάκη θα σου πω δυο σταράτες κουβέντες:
  1. Για να κάνω το τοπογραφικό του αυθαίρετου σπιτιού του Παπακωνσταντίνου στη Σέριφο, θέλω 1500 € και χωρίς κατόψεις (άμα βρεις φτηνότερα γράψε μου).
  2. Για το άλλο σπίτι, της αδελφής του Παπακωνσταντίνου στη Σέριφο, θέλω 3000 €, γιατί έχει πολλά αυθαίρετα.
  3. Για να δώσω προσφορά για το αυθαίρετο της μητέρας του ΠαπακωνσταντΙνου, στην εν δυνάμει δασική έκταση, πρέπει να κάνω πρώτα αυτοψία γιατί το κρύβουν τα δέντρα.
  4. Για το αυθαίρετο Grecotel της οικογενείας σου στην Κρήτη, (φωνάζουν οι γείτονες που τους έπιασε ο εισαγγελέας, ενώ άφησαν τα δικά σας) θα πάω να το δω μια μέρα με καλό καιρό για να μη βραχώ από τα κύματα και μετά θα σου πω τιμή.
  5. Όσο αφορά το αυθαίρετο εξαώροφο (δυο όροφοι επιτρέπονται) Grecotel της Μυκόνου, επειδή η φωτογραφία που βρήκα στο Google είναι καλή, θα σου δώσω χωρίς να βραχώ την τιμή των 20.000€.
  6. Μιλούσατε στις επιτροπές για το κόστος των τοπογραφικών και κανένας δεν ήξερε ότι τα υπόλοιπα σχέδια που ζητάτε για τις εκτός σχεδίου κατοικίες κοστίζουν τριπλάσιες και πενταπλάσιες τιμές. Αφορούν όλα τα σχέδια που θέλει μια οικοδομική άδεια και κοστίζουν 5.000 και άνω.
  7. Τα τοπογραφικά μαζί με τις φωτογραφίες θα έπρεπε να ήταν τα απαραίτητα σχέδια στις νομιμοποιήσεις.
  8. Το πρόστιμο έπρεπε να βγαίνει σε δύο λεπτά και να ξέρει ο καθένας τι του γίνεται.
Όχι αυτό το μπάχαλο που δημιούργησες και ντρέπεσαι να το παραδεχτείς.
Εσύ ειδικά, αποκλείεται να μπορείς να υπολογίσεις πρόστιμο.
  1. Η στατική μελέτη που ζητάς, με τις διαστάσεις των κρυμμένων θεμελίων, δοκών, πλακών και υποστυλωμάτων, του άγνωστου σιδηρού οπλισμού μέσα σ’ αυτά, των δοκιμίων, των ελέγχων κλπ, για τις χρήσεις πλην κατοικίας, όπως τα ξενοδοχεία, κοστίζει τουλάχιστον 30.000€.
Σε πληροφορώ ότι δεν θα αναλάμβανα την στατική μελέτη οποιουδήποτε ξενοδοχείου του πεθερού σου, ούτε για 200.000€. «Θα έμπαινα μέσα με τα τσαρούχια» με τ’ αυθαίρετα που έχετε και μ’ αυτά που ζητάς στο νόμο, για να βγάλεις απ’ έξω την ουρά της ευθύνης.
Άλλωστε είναι τεχνικά αδύνατο να εκπονηθεί.
Αποκλείεται να σου έχει δώσει αρ. μητρώου το ΤΕΕ. Με τόση γνώση άλλον αριθμό θα λάβεις.
  1. Γνωρίζω όμως ότι οι τιμές που σας έδωσα (εννοώ εσένα και τον Παπακωνσταντίνου) προφανώς δεν σας ενδιαφέρουν, αφού πιθανότατα κανείς σας δεν πρόκειται να νομιμοποιήσει. Δεν είσαστε κορόιδα να δώσετε χρήματα που με τόσο κόπο συγκεντρώσατε, στους μηχανικούς και στην τρόικα.
Ο Παπακωνσταντίνου νομίζει ότι έχει νόμιμο (πέραν της πισίνας που βαφτίστηκε υδατοδεξαμενή) σπίτι και δεν ξέρει ότι με το νόμο που έφτιαξε, το έκανε αυθαίρετο.
Αυθαίρετες είναι όλες οι διαμορφώσεις της φωτογραφίας, αλλά ειδικά οι τοίχοι αντιστήριξης πίσω από την πισίνα κλπ, διότι αυτούς δεν μπορεί να τους κουκουλώσει στην πολεοδομία (για αυτούς που καταλαβαίνουν χρειάζεται αναλυτικός προϋπολογισμός αδείας – ημερομηνίες φόρων υπέρ του δημοσίου;), ενώ ταυτόχρονα απειλεί με μηνύσεις όποιον θίξει την όποια ηθική του και τα αυθαίρετα σπίτια του.
Κατασκεύασαν ένα κακόβουλο νομοθέτημα που δημιουργεί αυθαιρεσίες σε όλα τα σπίτια των Ελλήνων μηδενός εξαιρουμένου, που ταυτόχρονα λόγω της πολυπλοκότητας, των μονομανών απαγορεύσεων, των προστίμων, καθιστά αδύνατη την νομιμοποίηση των περισσότερων περιπτώσεων.
Είναι αυτοί Πατριώτες;
Το ανήκουστο είναι ότι ακόμη και να ήθελαν να νομιμοποιήσουν τις προαναφερόμενες αυθαιρεσίες τους, δεν μπορούν με αυτόν το νόμο, είτε λόγω κορυφογραμμής, είτε λόγω δασικού, είτε λόγω αποστάσεων από δρόμο, αιγιαλό και κυρίως λόγω προστίμων (εκατομμύρια ευρώ).
Τα σκάνδαλα των δύο τελευταίων ετών στο ΥΠΕΚΑ, με την νομοθετημένη αλλοίωση των στατιστικών στοιχείων, είναι μεγαλύτερα της ΕΛΣΤΑΤ.
Οι συνεχείς ανούσιες αλλαγές της νομοθεσίας, που δημιουργούν πολεοδομίες για να τις καταργήσουν στην συνέχεια, που διαλύουν τους υπαλλήλους και τα τεχνικά γραφεία, που αλλάζουν καθημερινά τη δόμηση, που αυξάνουν τη γραφειοκρατία, που μειώνουν δραστικά την είσπραξη εσόδων, καθυστερούν την ανάπτυξη, όταν ταυτόχρονα ακούγεται στα δελτία ειδήσεων ότι έρχεται κι άλλη μείωση των μισθών και μεγάλη αύξηση των αντικειμενικών αξιών.
Αυτές είναι καταστάσεις που μόνο τυχαίες δεν μπορούν να χαρακτηριστούν.
Θεωρώ βέβαιο ότι θα επέμβει εισαγγελέας για τις περιπτώσεις σας.
Ίσως αυτός είναι ο λόγος της διάχυτης ανασφάλειας σου, που διακρίνεται καθαρά στο όλο το βίντεο.
Εδώ μπορείτε να τους απολαύσετε: 
                         
Από το 0,27 min αρχίζει να έχει ενδιαφέρον
Από το 1,20 ξεδιπλώνεται η επιχειρηματολογία Μητσοτάκη
Στο 1,50 η αποθέωση
Στο 3,55 η άλλη αποθέωση
Όλο αξίζει.
Για να δείτε ποιοι μας κυβερνούν, ποιοι νομοθετούν, σε ποιους πρέπει να υπακούμε.
Ο Ολιγόλογος
      ΠΗΓΗ:olympia.gr     

Ως εδώ και μη παρ’ έκει. Όχι στο νέο Μνημόνιο. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ!!!

(κάντε κλικ πάνω στις εικόνες που ακολουθούν για μεγέθυνση)

T-Shirt01.jpg
Συμπολίτες, τι έγινε, έχετε μπερδευτεί; Τότε τα ΜΜ’Ε’ έχουν επιτύχει το σκοπό τους,κακώς τα παρακολουθείτε και τα εμπιστεύεστε. Μέχρι να κατασταλάξετε στο σωστό, μέχρι να ξεπεράσετε τον τρόμο που ενσπείρουν οι οικονομικοί συντάκτες – μεγαλοπαπαγάλοι των συμφερόντων, θα είναι πολύ αργά. Ο πραγματικός πλούτος της Ελλάδας θα έχει ξεπουληθεί και θα έχετε γίνει –θα έχουμε γίνει– δούλοι μέσα σε μια νύχτα για τα επόμενα 50, 60 χρόνια. Όμως, μας λένε, το «θετικό» είναι ότι θα είμαστε δούλοι «πολυτελείας»που θα πληρωνόμαστε σε ΕΥΡΩ. Βέβαια με μισθούς πείνας, όσοι ελάχιστοι θα έχουν το προνόμιο της απασχόλησης (όχι εργασίας) ή της υμιαπασχόλησης. Εναλλακτικά, θα μπορούμε να μεταναστεύσουμε, όπως οι γονείς ή οι συγγενείς μας τη δεκαετία του ’50. Τέλεια!
T-Shirt02.jpg
Για να μην πτωχεύσουμε ως χώρα, πρέπει να πτωχεύσουμε ως άτομα. Γιατί; Μα, γιατί «μαζί τα φάγαμε…». Μετά το καλοκαίρι, τα «ντόμπερμαν» της παραπληροφόρησης αφού έφαγαν γιαουρτώματα και γιούχες στις διακοπές τους– αποφάσισαν να είναι πιο προσεκτικά στην στήριξη των κατάπτυστων πολιτικών αποφάσεων. Έτσι, το σλόγκαν του Πάγκαλου το επαναλαμβάνουν συχνά αλλά με περισσότερη επιτήδευση. Επίσης, με επιτήδευση διασπείρουν τον πανικόστην κοινωνία, προκειμένου να δικαιολογήσουν τη νέα προδοσία. Την τρικομματική προδοσία, στην οποία θα προβούν (αν προβούν) και τα τρία κόμματα που εκβιαστικά βρέθηκαν να συγκυβερνούν τη χώρα, μετά την παταγώδη αποτυχία του 1ου Μνημονίου. Το οποίο με δόλιο τρόπο μας έφερε ο Γ. Παπανδρέου που καθαιρέθηκε από πρωθυπουργός γιατί ήταν αποτυχημένος και ψυχικά ασταθείς (βλ. λεγόμενα Νικολά Σαρκοζί).
T-Shirt03.jpg
Ας αναλογιστούμε: Αν τα τρία κόμματα που συγκυβερνούν συμφωνήσουν στο νέο μακροχρόνιο Μνημόνιο –που κανένας δεν εγγυάται την επιτυχία του, ενώ κάποιοι προεξοφλούν την αποτυχία του καθώς βασίζεται στην αποτυχημένη συνταγή του 1ου Μνημονίου–, τότε ποιός και με ποιά δικαιολογία θα ζητήσει την παραπομπή σε ειδικό δικαστήριοτου Παπανδρέου για την αδιαπραγμάτευτη αποδοχή του 1ου προδοτικού/αποικιοκρατικού Μνημονίου, που έθεσε σε τεράστιο κίνδυνο την Εθνική Κυριαρχία της Ελλάδας και αποτέλεσε την αιτία για το νέο μακροχρόνιο Μνημόνιο; Μα φυσικά κανείς, αφού όλοι τους θα έχουν διαπράξει παρόμοιο παράπτωμα.
T-Shirt04.jpg
Άρα, τι πρέπει να γίνει τώρα; Θα χρησιμοποιήσω λογική ψυχρή (όσο και το δωμάτιο όπου γράφω…): Οι πολίτες και οι πολιτικοί πρέπει να σταθούν με θάρρος μπροστά στην αλήθεια. Αν η Ελλάδα έχει πτωχεύσει, να ακολουθηθούν όλες οι διαδικασίες που προβλέπονται. Και η έξοδός μας από το την ΟΝΕ ΔΕΝ ΠΡΟΒΕΛΕΠΑΙ! Οπότε, θα πτωχεύσουμε εντός ΟΝΕ, σε ΕΥΡΩ, κηρύσσοντας στάση πληρωμών στους δανειστές μας. Ό,τι πήραν, πήραν. Έπαιξαν κι έχασαν, συμβαίνουν αυτά στην οικονομία. Και θα συνεχίσουμε, ελεύθεροι από Μνημόνια, σε πορεία ανάκαμψης*. Με μία προϋπόθεση: να απαλλαχτούμε οπωσδήποτε από το σάπιο – καταστροφικό μεταπολιτευτικό πολιτικό κατεστημένο και τη νοοτροπία του.
T-Shirt05.jpg
Ούτως ή άλλως κανείς από τους «σωτήρες» μας δεν ενδιαφέρθηκε, ούτε ενδιαφέρεται για τη διάσωσή μας. Αυτό που επιδιώκουν είναι να κερδίσουν χρόνο για πάρτη τους με την ελεγχόμενη πτώχευση και την ελεγχόμενη έξοδο από την ΟΝΕ της Ελλάδας, με τρόπο που δεν θα πλήξει τα δικά τους Εθνικά συμφέροντα. Κανείς από τους εταίρους δεν νοιάζεται πλέον για τα «ιδεώδη» της ΕΕ, και κυρίως η Γερμανία. Δεν υπάρχει σχέδιο σωτηρίας για την Ελλάδα, μόνο σχέδιο ελεγχόμενης χρεοκοπίας με το χειρότερο τρόπο. Το σχέδιο σωτηρίας είναι για τις οικονομίες των εύρωστων κρατών της ΟΝΕ. Οι Έλληνες κινδυνεύουν να γίνουν από ισότιμα μέλη, οι πτωχευμένοι δούλοι των αισχροκερδών «εταίρων».
T-Shirt06.jpg
Να μας αφήσουν να πτωχεύσουμε σε ΕΥΡΩ, λοιπόν. Πλέον για την πτώχευσή μας δεν ευθυνόμαστε μόνο εμείς. Ό,τι και να λένε οι Γερμανοί, τη σωτηρία μας την αφήσαμε ολοκληρωτικά στα χέρια τους με τρόπο που δεν έκανε κανένα άλλο κράτος. Οι εύθηνες βαραίνουν και αυτούς: τη Γερμανία πρωτίστως και τη Γαλλία δευτερευόντως. Οι Γερμανοί και οι Γάλλοι θα πρέπει να εξηγήσουν στους υπόλοιπους εταίρους για τα αποτυχημένα Μνημόνια που επέβαλλαν εκβιαστικά στην Ελλάδα, οδηγώντας την στην οικονομική καταστροφή προκειμένου να την εξαγοράσουν.
T-Shirt07.jpg
Η πτώχευση της Ελλάδας, χώρας μέλος της ΟΝΕ, θα αποδείξει στις αγορές ότι η ΕΕ δεν κατάφερε τελικά να αναπτύξει και να ενισχύσει ένα βασικό πολιτικό και οικονομικό στόχο: την «κουλτούρα σταθερότητας» μεταξύ των μελλών της ΟΝΕ που είναι η προϋπόθεση για την εξασφάλιση της διαρκούς απασχόλησης και της οικονομικής ανάπτυξης. Η πτώχευση της Ελλάδας δεν είναι λεπτομέρεια, καθώς φέρει ένα πολύ σοβαρό πολιτικό συμβολισμό. Όποιος «εταίρος» τον παραγνωρίσει, είναι σαν να παίζει με τη φωτιά.
T-Shirt08.jpg
Οι ξένοι «εταίροι» και οι εδώ κυβερνητικές αρχές που μας οδήγησαν στον γκρεμό, θα έπρεπε να απολογούνται κι όχι να θέτουν νέους όρους και νέα εκβιάστηκα διλλήματα ή Μνημόνια. Η Ελλάδα δεν είναι δυνατό να πορευτεί προς ένα καλύτερο μέλλον μέσα σε αυτό το μη πολιτικό και μη δημοκρατικό πλαίσιο στο οποίο βρίσκεται εγκλωβισμένη.Υπάρχουν και Έλληνες πολιτικοί που είναι υπεύθυνοι και, αναντίλεκτα, πρέπει να τιμωρηθούν παραδειγματικά!
T-Shirt09.jpg
Οι πολίτες, μαζί με όσους πολιτικούς είναι Έλληνες, ήρθε η ώρα να αναποδογυρίσουμε το τραπέζι, να σπάσουμε το ποτήρι, ως εδώ και μη παρ’ έκει. Όταν το κακό το βλέπεις να έρχεται μην προσαρμόζεσαι στην τάξη των άλλων, είναι η ώρα για έναν χορό ζεϊμπέκικο… (Αν είσαι λίγο ελληνικός θα με καταλάβεις)
Όχι σε νέα ΠΡΟΔΟΣΙΑ! Όχι στο νέο Μνημόνιο! Ελευθερία με κάθε τίμημα!
T-Shirt010.jpg                                                                                ΠΗΓΗ:olympia.gr

Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΑΛΕΥΕΙ ΠΑΛΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ!



Γράφει η Σπυριδούλα Μιχαήλ

Ελλάδα: Αυτή η λωρίδα Γης ήταν πάντα το ανάχωμα απέναντι στην Τυραννία, στη βαρβαρότητα, στην εκμετάλλευση του ανθρώπου από τον άνθρωπο. Σε αυτό το ανθρώπινο τείχος από Ελληνική σάρκα, συνθλίβονταν οι ορδές της ανομίας, της ασυδοσίας, της κτηνώδους δύναμης ενάντια στον πολιτισμό.

Όταν τελικώς η Ελλάδα έπεσε, ενσαρκωμένη στο...κορμί του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, όλη η ανθρωπότητα βυθίστηκε στον σκοτεινό μεσαίωνα. Στην λήθη, στον σκοταδισμό, στην Ιερά εξέταση, στο δουλεμπόριο, την δυσιδαιμονία και τον φανατισμό του Καθολικισμού και των αιρέσεων. Έπρεπε να ανάψει πάλι η σπίθα η Ελληνική για να φέρει την αναγέννηση, το φως και το δικαίωμα στην ζωή. Η αρχή της αρετής ξεκίνησε από την Ελλάδα από την αντίσταση στη βαρβαρότητα και τη διαφθορά.

Μην γελιέστε. Ό, τι όμορφο υπάρχει στον πλανήτη, είναι Ελληνικό. Από την Δημοκρατία μέχρι την Ευνομία. Από την Τέχνη μέχρι την Καλλιτεχνία. Από την Μόρφωση μέχρι την Επιστήμη. Από την Άθληση μέχρι τους ανθρώπινους Άθλους δια μέσου των αιώνων.

Τώρα το σκοτάδι επανέρχεται με την μορφή του “Χρηματοπιστωτικού συστήματος”. Ο παγκόσμιος αχταρμάς βασισμένος σε χρηματιστηριακές τιμές και όχι Αξίες, ως άλλος Ξέρξης επιτίθεται στο Δίκαιο των λαών. Το Δίκαιο – λέξη Ελληνική, που φυλά στοργικά τον αδύναμο από το Κτήνος, κινδυνεύει από τα σύγχρονα αργύρια υπό μορφή “άυλων τίτλων”, άυλων τόκων και χρεών, άυλης κρίσης και τρομοκρατίας που όμως θα οδηγήσουν σε μία αληθινή, οδυνηρή και καθ’ όλα “υλική” τυραννία. Σε έναν νέο Μεσαίωνα.

Η επίθεση άρχισε πάλι στο αιώνιο μετερίζι της Λευτεριάς, την Ελλάδα. Όπως τότε, όπως πάντα. Γιατί έστω και μυστηριακά, υποσυνείδητα, η Ελλάδα είναι η Πατρίδα της Λευτεριάς και η κοιτίδα της. Ο Ύμνος της τραγουδά την Λευτεριά (Ύμνος εις την Ελευθερίαν). Η σημαία της συμβολίζει την Λευτεριά (Ελευθερία ή Θάνατος).

Το Άδικο λοιπόν, ήξερε πολύ καλά που να χτυπήσει. Αυτό που δεν ήξερε είναι πως ακόμα η φλόγα καίει. Και θα τους κάψει όπως ο Ηρακλής την Λερναία Ύδρα, όπως η Πυθία τους βέβηλους, όπως η Υπερμάχω τους εισβολείς.

Γιατί ο αγώνας δεν είναι ενάντια στην κρίση ή το όποιο χρέος. Είναι ο αγώνας για την επιβιωση, για την ίδια την ζωή.

Και για άλλη μία φορά η Ελλάδα καλείται να υπερασπίσει τις πανανθρώπινες Αξίες, όχι τα αξιώματα των πολιτικών. Ελλάδα δεν είναι ούτε ο Παπανδρέου ούτε το τραπεζικό σύστημα.

Ελλάδα είναι η Πύρινη πνοή που πηγάζει από καρδιές Ηρώων και διδάσκει την Ελευθερία.

Ελευθερία για όλους!        
                                                                                                                      ΠΗΓΗ:logioshermes.blogspot.com

ΜΠΛΟΥΖΑΚΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΦΟΡΕΘΟΥΝ ΠΟΛΥ

 
 
 

Έλληνες βουλευτές ή νέοι Εφιάλτες της ιστορίας;

crystalball
Του Κώστα Παππά
"Η πιο μεγάλη ώρα είναι τώρα" λέει πολύ σοφά ένα λαϊκό άσμα, και πραγματικά είναι τώρα , είναι η ώρα που η ιστορία πιάνει τη γραφίδα και αρχίζει να εξιστορεί τα γεγονότα για να  τα ανακαλύψει ο ιστορικός του μέλλοντος. Οι στιγμές που ζούμε όχι μόνο ως κράτος , αλλά ως Έθνος είναι πραγματικά ιστορικές και μέσα στις επόμενες μέρες και ώρες κάποιοι πρέπει να αποφασίσουν αν θα καταγραφούν ιστορικά ως Εφιάλτες ή ως άνθρωποι που έχουν την ελάχιστη αρετή της διάκρισης ανάμεσα στο χρήσιμο και το άχρηστο, ανάμεσα στη σωφροσύνη και την εγκληματική παράδοση σε ξένα συμφέροντα.
 Αύριο την ώρα της πολιτικής σύσκεψης των 3 πολιτικών αρχηγών και του Πρωθυπουργού , θα πέσουν οι μάσκες και θα αποκαλυφθούν τα πρόσωπα όλων, οι μάσκες της εξουσίας θα παρουσιάσουν με τον πιο καθαρό και  απόλυτο τρόπο ποιοί είναι αυτοί που κρατάνε στα χέρια τους την τύχη της Ελλάδας. Αύριο θα κληθούν να αποκαλύψουν  με τον τρόπο που θα αποφασίσουν για το μέλλον εκατομμυρίων ανθρώπων, το πραγματικό τους πρόσωπο όλοι ανεξαιρέτως.
Μετά από κάθε κρίσιμο  άυριο όμως υπάρχει πάντα ένα πιο κρίσιμο βήμα και αναφέρομαι στον τρόπο με τον οποίο θα αντιδράσουν οι κοινοβουλευτικές ομάδες των τριών κομμάτων που στηρίζουν αυτή την κυβέρνηση. Κύριοι Βουλευτές , οι επιταγές του Συντάγματος σας δίνουν την λύση, κάθε Βουλευτής ψηφίζει κατά συνείδηση, και η συνταγματική αυτή  επιταγή επληρώνεται πλήρως τις επόμενες μέρες. Ορκιστήκατε όλοι οι Βουλευτές των κοινοβουλευτικών ομάδων ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ να προστατεύεται το Σύνταγμα και τους νόμους αυτού του κράτους. Ποιός θα βρεθεί να σας πει το ελάχιστο , ακόμα και αν η απειλεί χρεοκοπίας πραγματοποιηθεί, αν ψηφίσετε κατά συνείδηση; Ποιός θα κατηγορήσει ένα Βουλευτή που αρνείται να βλέπει τη χώρα του να σέρνεται και να χάνει κάθε ίχνος αξιοπρέπειας απέναντι σε όλους;
Ποιός θα σας πει προδότες αν κάνετε αυτό που η ΄ΛΟΓΙΚΗ ναι μόνο η ΛΟΓΙΚΗ επιτάσσει σε κρίσιμες στιγμές. Η ΛΟΓΙΚΗ λοιπόν και όχι το συναίσθημα μπορεί αν σας οδηγήσει σε μια ιστορική έξοδο από το πεινασμένο Μεσολόγγι. Η ΛΟΓΙΚΗ και όχι το συναίσθημα  μπορεί να σας κάνει να βγάλετε ασφαλέστατα συμπεράσματα για τους εγχώριους  ακι ξένους Σωσίες που έβαλαν τη χώρα στον προκρούστη εδώ και δύο χρόνια και τα αποτελέσματα των συνταγών τους τα βλέπετε όλοι τώρα, δεν μπορεί να μην τα βλέπετε.Η ΛΟΓΙΚΗ και όχι το συναίσθημα σας δείχνει με στοιχεία και αριθμούς ότι η υφεσιακή πολιτική δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο. Η ΛΟΓΙΚΗ και όχι το συναίσθημα σας λέει ότι άν εξαθλιώσετε κι άλλο με τις αποφάσεις σας  τους συνανθρώπους και συμπατριώτες σας, θα τους βρείτε οργισμένους μπροστά σας όσο δεν τους είδατε μέχρι σήμερα. Η ΛΟΓΙΚΗ και όχι το συναίσθημα λέει πως δεν έχει καμία αξία να  βασιλεύεις σε νεκροταφείο ζωντανών πτωμάτων. Η ΛΟΓΙΚΗ  και όχι το συναίσθημα σας λέει πως η χρεοκοπία μιας χώρας δεν πραγματοποιείται όταν το κράτος "έχει" να πληρώσει τα χρέη του από επιπλέον δανεικά , αλλά όταν έχουν να πληρώσουν τα δανεικά τους και οι πολίτες του.
Η ιστορία λοιπόν περιμένει και τη δική σας απόφαση , έχει βουτήξει τη γραφίδα στο μελάνι , σας κοιτάζει στα μάτια και περιμένει μια λογική απάντηση σε μια λογική ερώτηση. Είστε Έλληνες Βουλευτές ή ΄νέοι Εφιάλτες της ιστορίας;                                                                                   ΠΗΓΗ:www.newstrap.gr

Μετατίθεται για αύριο η Σύνοδος των τεσσάρων δολοφόνων της Ελλάδας

1knife
Σκοντάφτουν στην άρνηση της κοινωνίας. Εμποδίζονται από την οργή του κόσμου. Κι έτσι, οι αποκρουστικοί «χουνταίοι» που κυβερνούν δίχως αιδώ και δημοκρατικά προσχήματα, έχουν μετατρέψει τη σύνοδο της εκτέλεσης της Ελλάδας σε «πτυσσόμενη». Η σύσκεψη των κυβερνητικών «συνεταίρων» που θα αναδείξει και πάλι την «εικόνα διάλυσης» αυτού του κυβερνητικού εκτρώματος – άσχετα αν στο βωμό του άθλιου στόχου τους να ξεπουλήσουν τη χώρα, θα επιστρατεύσουν και πάλι την «επικοινωνιακή σύγκλιση» - ήταν να γίνει χθες. Μετατέθηκε για σήμερα και τώρα μας λένε πως θα γίνει ... αύριο.
Στη σύσκεψη θα συζητηθούν οι «κόκκινες γραμμές» που θέτουν οι αρχηγοί των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα έως την Κυριακή. Η συμφωνία θα παρουσιαστεί στην έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες.
Εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία, δεν θα συνεδριάσει το Eurogroup, όπως αφήνεται να εννοηθεί εκ μέρους της Κομισιόν.                                                                                                                                 ΠΗΓΗ:www.newstrap.gr

Η γελοιότητα και η κολοτούμπα έχουν και όρια κ. Άδωνι Γεωργιάδη

1adonis
Του Γιάννη Βασιλακόπουλου
Η γελοιότητα κι ο πολιτικός ακροβατισμός έχουν τα όριά τους. Ένας γελοίος όταν είναι εκ γενετής γελοίος λένε ότι δεν μπορεί να αλλάξει. Όταν όμως επιλέγει να αυτογελοιοποιείται στο βωμό της πρόσκαιρης "κυβερνητικής δόξας" δεν είναι τίποτα άλλο από ένα επικίνδυνο και παραδειγματικό προς αποφυγήν δείγμα πολιτικού ανδρός.
Ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Άδωνις Γεωργιάδης προσγειώθηκε με "αλεξίπτωτο" στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και ξύπνησε μια μέρα υφυπουργός μιας κυβέρνησης χουνταίων την οποία κανείς δεν εξέλεξε και η οποία πρόλαβε σε δύο μήνες να ολοκληρώσει την καταστροφή που άρχισε με σπουδή ο Γιώργος Παπανδρέου.
Κι επειδή, δύο χουντικοί καταστροφείς τα βρίσκουν εύκολα μεταξύ τους ο Άδωνις Γεωργιάδης από βουλευτής πιστός στο έθνος, την αρχαία ελληνική ιστορία και παράδοση και την ελληνική ιδέα και μέγας υπερασπιστής του σύγχρονου Νέρωνα της ελληνικής πραγματικότητας Γιώργου Παπανδρέου.
Βολεμένος στην παχυά καρέκλα του Υφυπουργού-κάτι που ούτε στον ύπνο του δεν είχε δει-φοβάται φαίνεται μη χάσει τη δόξα (γιατί που θα την ξαναβρεί άλλωστε) και τώρα υποκλίνεται μπρος στον απερχόμενο ως αποτυχημένο τέως πρωθυπουργό, παρεξηγούμενος μάλιστα για λογαριασμό του όταν κάποιος λέει την αλήθεια ότι δηλαδή ο γιος της κυρίας Μαργαρίτας περικυκλώνεται από αποχρώσες ενδείξεις εσχάτης προδοσίας.
Κύριε Γεωργιάδη με το θάρρος της πολύχρονης γνωριμίας μας έχω απλώς να αναρρωτηθώ τι άλλο μπορείτε να πείτε να κάνετε ή να σκεφτείτε που θα εξοργίσει την ελληνική κοινωνία προκειμένου να παραμείνετε για λίγες εβδομάδες ακόμα στη θέση του δοτού, ανενεργού κι αστοιχείωτου περί του αντικειμένου του υφυπουργού.
Έχει και η γελοιότητα τα όριά της καλέ μου φίλε, η ιστορία την κρίση της αλλά και η δημοκρατία περιορισμένη ανοχή σε πολιτικά φαινόμενα σαν κι εσάς και τους άλλους κυβερνητικούς συνεταίρους της βρώμικης αυτής συμμορίας. Κι επειδή στον τηλεοπτικό σταθμό ΕΧTΡΑ αναρρωτηθήκατε εάν θα πρέπει να "τουφεκισθεί" ο Γιώργος Παπανδρέου εγώ πρέπει να σας πω ότι η τιμωρία για την εσχάτη προδοσία δεν έχει ούτε εποχή ούτε πολιτιστικό υπόστρωμα.
Με άλλα λόγια η εκτέλεση των 6 στο Γουδή δεν έγινε γιατί βρισκόμασταν στο 1922 αλλά διότι εκτιμήθηκε ότι οι 6 συνέβαλαν στη Μικρασιατική καταστροφή. Μην αποκλείετε κάτι ανάλογο και σήμερα. Βρισκόμαστε μεν στο 2012 αλλά και ενδείξεις προδοσίας μπορεί να βρεθούν για όσους συμβάλλουν σε αυτό το πολιτικό έκτρωμα της κατοχής που βιώνουμε και το Γουδή  δόξα το Θεώ στη θέση του είναι.                                                                                                                                 ΠΗΓΗ:www.newstrap.gr

Πέτρος Κωστόπουλος - Η γλίτσα του νεοπλουτισμού

1kostop
«Δημοσιεύουμε ένα κείμενο για τον Πέτρο Κωστόπουλο, το οποίο ανέβηκε στο site της εκπομπής «Το κουτί της Πανδώρας» και σε μία ώρα κατέβηκε από τη λογοκρισία.

Το γνωστό blog prezatv.blogspot.com δημοσίευσε το λογοκριμένο κείμενο, όπως συνηθίζει να κάνει με όλα τα κείμενα που λογοκρίνονται και φιμώνονται, για διάφορα συμφέροντα.
Το κείμενο αναφέρεται στον Πέτρο Κωστόπουλο και στη συμπεριφορά του στους εργαζόμενους, τώρα που ο μεγαλοεπιχειρηματίας δηλώνει πτώχευση, δείχνοντας επιδεικτικά τα όργανά του.»
simmoria.blogspot.com
ΠΩΣ Ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΠΕΡΑΣΕ ΑΠΟ ΤΟ 69 ΣΤΟ 99...
99... ένας αριθμός που έγινε μόδα. Ένας αριθμός που κάποιους τους φοβίζει και κάποιους άλλους τους κάνει να αισθάνονται ανακούφιση. Για τον Πέτρο της διπλανής πόρτας ή αλλιώς τον Πέτρο που έκανε το lifestyle της Μυκόνου τρόπο ζωής μάλλον είναι ανακούφιση αφού πατώντας πάνω στα καλοφτιαγμένα παραθυράκια του νόμου, δεν θα χρειαστεί να δώσει τις εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ που χρωστάει σε φωτογράφους, δημοσιογράφους, διαφημιστές...
Όλα ξεκίνησαν το 1987, τότε που ο μικρός Βολιώτης βρέθηκε στην Αθήνα και έχοντας γερές πλάτες έφτιαξε ένα ανατρεπτικό –για την εποχή- περιοδικό. Το ΚΛΙΚ. Για πρώτη φορά βρίσκεται στη θέση του διευθυντή, για πρώτη φορά συναντά την επιτυχία και ο μαγικός κόσμος των media άνοιξε τις αγκάλες του για εκείνον. Στο πλάι του βρισκόταν ο Άρης Τερζόπουλος. Μαζί απογείωσαν το «Κλικ» και ο Πέτρος έμαθε τι θα πει «καλή ζωή».
Λίγα χρόνια μετά στη ζωή του εμφανίστηκαν ο Πάνος Μαρινόπουλος και ο ιδιοκτήτης κατασκευαστικής, Δάκης Ιωάννου. Μαζί οι τρεις τους ίδρυσαν την ΙΜΑΚΟ το 1993 και από εκεί που ο Πέτρος ήταν απλά ένας εκδότης ενός επιτυχημένου περιοδικού, όπου έδειχνε κώλους και βυζιά, κατέληξε να είναι συνιδρυτής ενός από τους μεγαλύτερους εκδοτικούς οίκους με τίτλους περιοδικών που έκανα πάταγο. «Nitro», «Mirror», «Down Town» αλλά και ξένοι τίτλοι που αγοράστηκαν έναντι αδράς αμοιβής όπως το «Esquire» και το «ΟΚ!». Ο Κωστόπουλος αισθάνεται σαν τον Μήδα, το επίπεδο ζωής του αλλάζει και το high life γίνεται καθημερινότητα του. Ο κόσμος τον λατρεύει και τον θαυμάζει. Το απλό παιδί της ελληνικής επαρχίας από μια ταπεινή οικογένεια του μόχθου, η οποία δύσκολα τα έφερνε βόλτα έγινε ο μεγιστάνας του lifestyle που παίρνει μικρά ονόματα και τα αναγάγει στο talk of the town. Μεγάλα parties με δευτεροκλασάτες ψευτο-celebrities που δημιούργησε ο ίδιος μέσα από τα περιοδικά του, βόλτες στα πελάγη με τα πανάκριβα φουσκωτά του, εξώφυλλα αλά James Dean και τα πούρα αποτελούν πλέον τρόπο ζωής.
Μόλις η ΙΜΑΚΟ ανεβαίνει στην κορυφή, εξαγοράζει τις μετοχές του Μαρινόπουλου και του Ιωάννου και γίνεται ο απόλυτος εκδότης. Απλώνει τα πλοκάμια του στο ραδιόφωνο και στο ίντερνετ και πλασάρεται ως το «καλό και άνετο αφεντικό»...και στην αρχή τα καταφέρνει. Στελεχώνει την εταιρεία με δικά του άτομα, που αγαπάνε την δουλειά και παλεύουν να ανεβάσουν ακόμα πιο πολύ τις πωλήσεις της ΙΜΑΚΟ. Η εταιρεία εισάγεται στο Χρηματιστήριο, οι πωλήσεις των περιοδικών της εταιρείας καλπάζουν και ο Κωστόπουλος είναι και με τη βούλα μέχρι το 2002 ο βασιλιάς του lifestyle.
Δημιουργεί την ψευδαίσθηση στο αγοραστικό κοινό πως έχει ανάγκη να μάθει ποιος βγαίνει με ποιον, τι φοράει η κυρία του κυρίου, που πήγε ο τάδε τραγουδιστής διακοπές με την παράνομη σχέση του και ο κόσμος τσιμπάει. Φτιάχνει έναν κόσμο μέσα στην γκλαμουριά, τον περικλείει μέσα σε μία φούσκα ώστε να φαντάζει άπιαστος και γυαλιστερός και ωθεί τον κόσμο να αγοράζει με μανία τα περιοδικά του και αναμένει την επόμενη επιχειρηματική κίνηση του αυτοδημιούργητου Βολιώτη.
Ωστόσο, η «πτώση» δεν άργησε να έρθει. Ο Πέτρος έκανε μεγάλα ανοίγματα με γνώμονα την ματαιοδοξία του να μπορέσει να εξαπλωθεί στον χώρο και να μονοπωλήσει κατατροπώνοντας τους αντιπάλους. Η ακριβή ζωή σε συνδυασμό με τα υπέρογκα δάνεια που πήρε –με την βοήθεια και ανοχή των τραπεζικών ιδρυμάτων αλλά κυρίως των καλών γνωριμιών του-για να δώσει ανάσες στην IMAKO φαίνεται ότι ήταν το τίμημα της προηγούμενης επιτυχίας. Οι κυκλοφορίες των περιοδικών της IMAKO κατρακύλησαν, το ρευστό τελείωσε και η αίγλη ξεθώριασε. Αυλικοί που ήταν γύρω του, όταν άρχισαν να βλέπουν την κατρακύλα της εταιρίας λάκισαν και αποχώρησαν και όσοι έμεναν έσφιγγαν τα δόντια και περίμεναν πότε θα διορθωθεί η κατάσταση. Πλέον οι μόνιμοι συνεργάτες του μισθολογίου μειώθηκαν δραματικά και τις θέσεις τους πήραν τα «μπλοκάκια». Νέα, απαίδευτα παιδιά , χωρίς απαιτήσεις, χωρίς λόγο, που κατεβάζουν το κεφάλι και υπομένουν τις αντίξοες συνθήκες περιμένοντας να φτιάξει η κατάσταση. Μία κατάσταση η οποία πάει από το κακό στο χειρότερο.
Από το 2010 οι υπάλληλοι οι οποίοι περνάνε 10-11 ώρες την ημέρα στο σομόν κτήριο της Μαρίνου Αντύπα μένουν απλήρωτοι. Ο ίδιος τους διαβεβαιώνει πως θα κάνει τα αδύνατα δυνατά για να μπορέσει να τους πληρώσει. Ταυτόχρονα όμως αγοράζει το ένα σκάφος μετά το άλλο, απολαμβάνει τις διακοπές του σε ξενοδοχεία 5 αστέρων, τρώει και φωτογραφίζεται σε πανάκριβα εστιατόρια, λίγες ώρες αφού είχε κλαφτεί μπροστά στους εκατοντάδες εργαζόμενους του ότι βάζει χρήματα από την τσέπη του –τα οποία δεν του περισσεύουν- για να μπορέσει να στηρίξει την εταιρία.
Τον Σεπτέμβριο του 2011 ο ίδιος διαβεβαίωσε τους απελπισμένους πλέον εργαζόμενους του πως το πρόβλημα ρευστότητας φτάνει στο τέλος του. Ενώ μόλις τον Δεκέμβριο του 2011 ο ίδιος άνθρωπος δηλώνει πως χρήματα δεν υπάρχουν. Μετά από μία σειρά μειώσεων στους μισθούς -οι οποίοι όμως ούτως ή άλλως δεν έχουν καταβληθεί εδώ και μήνες- ο Πέτρος ανακοινώνει πως όποιος θέλει μπορεί να παραιτηθεί και να πάρει τα χρωστούμενα. Αρκεί αυτό να γίνει μέχρι και το τέλος του 2011 -για να μπορέσει να κλείσει τα βιβλία του. Δίνει εντολή στα διευθυντικά στελέχη του να παραιτηθούν ώστε να μην τους πάρει ο κατήφορος μαζί με την ΙΜΑΚΟ και αφήνει τα περιοδικά του στον αέρα. Η αλλοτινή αίγλη του Nitro και του Down Town θάφτηκε κάτω από τα χρέη και έμεινε στο τυπογραφείο. Το νέο του «παιδί», το People, που δεν μετράει πάνω από 2 χρόνια κυκλοφορίας μένει στο συρτάρι του υλατζή και δεν ανακοινώνεται το πότε θα ξανά κυκλοφορήσει. Το «In Style» ετοιμάζει τεύχος Μαρτίου και δεν θα κυκλοφορήσει Φεβρουάριο. Το ΟΚ! και το yupi.gr πουλήθηκαν στον Φιλιππόπουλο και φήμες θέλουν να ετοιμάζεται να πουλήσει και τους ραδιοφωνικούς σταθμούς του.
Όλα αυτά συμβαίνουν και ο Κωστόπουλος όχι μόνο σφυρίζει αδιάφορα αλλά αδιαφορεί πλήρως για την κατάσταση ανακοινώνοντας με υπεροπτικό ύφος ότι δεν ενδιαφέρεται για το τι ζουν τα παιδάκια που του κάνουν τη δουλειά: «Στα αρχίδια μου που είστε απλήρωτοι, στα αρχίδια μου όσοι κάνουν επίσχεση, μου έχετε γίνει τσιμπούρια, στ' αρχίδια μου αν δεν μπορείτε να ζήσετε. Στα αρχίδια μου τι χρωστάτε- να μην ψωνίζατε» δηλώνει αγανακτισμένος. Ασφαλιστικά μέτρα, αγωγές, απειλές και εξώδικα είναι πλέον καθημερινότητα για την ΙΜΑΚΟ καθώς οι εκατοντάδες απλήρωτοι εργαζόμενοι –οι οποίοι στην πλειοψηφία τους έχουν σταματήσει να πηγαίνουν στο Νέο Ηράκλειο να εργαστούν- παλεύουν με δικηγόρους να διεκδικήσουν τα χρωστούμενα πριν ανακοινώσει ότι η ΙΜΑΚΟ υπάγεται στο διάσημο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα.
Το άλλοτε cool αφεντικό έβγαλε την μάσκα, πήρε το πούρο του ανά χείρας και άρχισε να δείχνει τις ανασφάλειες του, τον εγωισμό του και την ανευθυνότητα του κάνοντας την ύστατη προσπάθεια να ξεφύγει από τα χρέη της εταιρίας του και γιατί όχι να διαφύγει στο εξωτερικό τώρα που ο κλοιός σφίγγει και «τσιμπάει» και τους «celebrities».
http://www.koutipandoras.gr/?p=14798
Εύα Μανωλαράκη
ΠΡΕΖΑ TV
31-1-2012                                                                                                                                                ΠΗΓΗ:www.newstrap.gr

Τι συνέβη στις 16 χώρες που κήρυξαν πτώχευση

http://i37.abimg.gr/vl/vlepoynelliniki_hreokopia_dimosievmata_symfe_2387689_b.jpg          Δεκαέξι μέλη αριθμεί το «κλαμπ» των χωρών που έχουν κηρύξει στάση πληρωμών τις τελευταίες δεκαετίες, στο οποίο πιθανολογείται και η είσοδος της Ελλάδας από μερίδα της αγοράς.

Η τελευταία «εγγραφή» ήταν αυτή της Τζαμάικα, που ήλθε να προστεθεί στη Ρωσία, τον Ισημερινό, το Πακιστάν, την Ουκρανία, την Ακτή Ελεφαντοστού, την Αργεντινή, τη Μολδαβία, την Ουρουγουάη, τη Γρενάδα, τη Δομινικανή Δημοκρατία, το Μπελίζ, τις Σεϊχέλες, το Καμερούν, τη Νικαράγουα και….. τη Βενεζουέλα:
Το «τοπίο» των κρατικών χρεοστασίων την περίοδο 1983-2010 σκιαγραφεί μελέτη της Moody’s.
Μεταξύ άλλων, προκύπτει ότι το μέσο ποσοστό για το «κούρεμα» της αξίας των ομολόγων (όπου αυτό συνέβη) διαμορφώνεται στο 53%. Ωστόσο, στις δύο μεγαλύτερες χρεοκοπίες (της Ρωσίας το 1998, και της Αργεντινής το 2001) το ποσοστό ήταν ακόμα υψηλότερο.
Ο Ισημερινός είναι η μόνη χώρα που έχει κηρύξει χρεοστάσιο δύο φορές (1999 και 2008), με τη δεύτερη περίπτωση -κατά τη Moody’s- να οφείλεται στην απροθυμία της χώρας να πληρώσει το χρέος της και όχι στην ανικανότητά της, καθώς η κυβέρνηση μετά από λογιστικό έλεγχο που διενήργησε χαρακτήρισε μέρος του χρέους ως «παράνομο»…
ΡΩΣΙΑ
«Τρύπα» στα έσοδα από το πετρέλαιο
O χορός των μεγάλων χρεοστασίων ανοίγει το 1998 με τη Ρωσία, η οποία είδε τις εξαγωγές της να πλήττονται καίρια από τη μεγάλη βουτιά των τιμών του πετρελαίου που άρχισε στο τέλος του 1997. Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε μεγάλη «τρύπα» στα έσοδα, τη στιγμή που ο όγκος των βραχυπρόθεσμων εντόκων γραμματίων αυξανόταν ραγδαία. Αντιμέτωπη με το υψηλό κόστος εξυπηρέτησης του εγχώριου χρέους, η ρωσική κυβέρνηση επιτάχυνε την απελευθέρωση της αγοράς εντόκων, αίροντας τους περιορισμούς στη συμμετοχή των ξένων. Η ρωσική αγορά επωφελήθηκε από εισροές κερδοσκοπικών κεφαλαίων, την εποχή που τα επιτόκια στα έντοκα έπαιρναν την ανιούσα, «χτυπώντας ταβάνι» τον Αύγουστο του 1997 (13%). Το δάνειο έκτακτης ανάγκης που έλαβε η κυβέρνηση από το ΔΝΤ το καλοκαίρι του 1998 δεν κατόρθωσε να τονώσει την εμπιστοσύνη και τελικά επήλθε το? μοιραίο (χρεοστάσιο). Τα δάνεια, συνολικού ύψους 72 δισ. δολ., αναδιαρθρώθηκαν την περίοδο Αυγούστου 1999 – Φεβρουαρίου 2000, με γενναίο «κούρεμα» της τάξης του 75%-80%.
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Αναδιάρθρωση σε τέσσερις φάσεις
Η αναδιάρθρωση του ουκρανικού χρέους έλαβε χώρα σε τέσσερις φάσεις την περίοδο 1998-2000, καλύπτοντας 2,5 δισ. δολ. εξωτερικού χρέους (Εurobonds) και 300 εκατ. εγχώριου χρέους. Την «επιλεκτική» αναδιάρθρωση του εγχώριου χρέους που κατείχαν τράπεζες τον Αύγουστο του ’98 ακολούθησε η αναδιάρθρωση δύο μεγάλων εκδόσεων που κατείχαν ξένοι επενδυτές το επόμενο δίμηνο και μία περαιτέρω αναδιάρθρωση τον Ιούνιο του 1999. Μετά από αυτές τις αποσπασματικές κινήσεις, επιχειρήθηκε μία πιο συνολική προσέγγιση του θέματος το 2000: Στις αρχές του έτους, το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε την μη αποπληρωμή ομολόγων σε δολάρια με κουπόνι 16,75% και πρότεινε την ανταλλαγή τους με νέους τίτλους σε δολάρια ή ευρώ, με επταετή περίοδο χάριτος (καταβολή μόνο τόκων) και χαμηλότερα κουπόνια. Στο τέλος του Μαρτίου 2000, το 90% των ομολογιούχων συναίνεσε στην αναδιάρθρωση και αποδέχθηκε τους νέτους τίτλους, με ονομαστική αξία 50% αυτής των ομολόγων που αντικαταστάθηκαν.
ΙΣΗΜΕΡΙΝΟΣ
Στάση πληρωμών δυο φορές
Ο Ισημερινός… χτύπησε δύο φορές στις διεθνείς χρηματαγορές: Η πρώτη ήταν το 1999, όταν η χώρα επισήμως κήρυξε στάση πληρωμών σε μεγάλο μέρος των τόκων επί ομολόγων. Οι ΗΠΑ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στήριξαν δημοσίως τις προσπάθειες της λατινοαμερικανικής χώρας να αναδιαρθρώσει το εξωτερικό χρέος του, ύψους 13 δισ. δολ. Το Κίτο, εξάλλου, κήρυξε χρεοστάσιο και στο εγχώριο χρέος του αλλάζοντας μονομερώς τα επιτόκια. Το ποσοστό του «κουρέματος» ήταν της τάξεως του 30%-60%. Το δεύτερο (και… πιο φαρμακερό) χρεοστάσιο ήταν αυτό του Νοεμβρίου του 2008, όταν η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι δεν θα αποπλήρωνε τα διεθνή ομόλογα που λήγουν το 2012 και το 2030 αντίστοιχα, καθώς ο λογιστικός έλεγχος που διενεργήθηκε κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα εν λόγω χρέη ήταν «παράνομα και στερούνταν νομιμοποίησης». Το Μάιο του 2009 ανακοινώθηκε σχέδιο αναδιάρθρωσης που περιελάμβανε «κούρεμα» 65% επί της ονομαστικής αξίας των ομολόγων. Εν συνεχεία, ο Ισημερινός επαναγόρασε το 91% των μη αποπληρωθέντων τίτλων.
ΤΖΑΜΑΪΚΑ
Ηπια αναδιάρθρωση του εγχώριου χρέους
Τελευταίος «κρίκος» στην αλυσίδα των χρεοστασίων ήταν η Τζαμάικα πέρυσι. Η χώρα της Καραϊβικής ολοκλήρωσε μια ήπια αναδιάρθρωση του εγχώριου χρέους της τον Φεβρουάριο του 2010 με στόχο την βελτίωση της δημοσιονομική της θέσης, καθώς ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ είχε σταθεροποιηθεί πάνω από το 100% επί μια δεκαετία, ενώ ο λόγος χρέους προς εσόδων είχε διαμορφωθεί στο 400%. Η Τζαμάικα παρήγαγε μεν πρωτογενή πλεονάσματα τα τελευταία χρόνια (ακόμα και της τάξης του 10% του ΑΕΠ (!), με βαρύ τίμημα όμως για την ανάπτυξη. Η αναδιάρθρωση δεν αφορούσε το εξωτερικό χρέος, αλλά το σύνολο του ελεύθερα διαπραγματεύσιμου εσωτερικού χρέους (60% του ΑΕΠ). Δεν προβλεπόταν μείωση του κεφαλαίου, αλλά μόνο των κουπονιών (από 17% σε 11% κατά μέσο όρο), και επιμήκυνση της διάρκειας των τίτλων σε πέντε χρόνια από δυο. Το ποσοστό συμμετοχής των ομολογιούχων ανήλθε στο 99%, το «κούρεμα» ήταν αμελητέο (κάτω του 5%) και δεν προκάλεσε σημαντικές αναταράξεις στην οικονομία και τον τραπεζικό τομέα της χώρας.
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Χρεοκοπία… κατά λάθος
Τον Ιούλιο του 1998, η κυβέρνηση της Βενεζουέλας άργησε μία εβδομάδα να πληρώσει τους τόκους ομολόγων αξίας 270 εκατ. δολαρίων. Καθώς δεν προβλεπόταν περίοδος χάριτος, η καθυστέρηση ισοδυναμούσε με χρεοστάσιο. Η κυβέρνηση απέδωσε την καθυστέρηση στο ότι έλειπε ο υπάλληλος που υπέγραφε τις εντολές πληρωμής! Μετά από το επεισόδιο αυτό, το Καράκας εγκατέστησε σύγχρονο εξοπλισμό ώστε να μην απαιτείται ανθρώπινη παρέμβαση κατά τη διαδικασία πληρωμών.
ΑΚΤΗ ΕΛΕΦΑΝΤΟΣΤΟΥ
Με άρωμα πραξικοπήματος
Η αφρικανική χώρα «πάγωσε» την εξυπηρέτηση του εξωτερικού χρέους της το 1997, μετά το αναίμακτο πραξικόπημα του στρατηγού Γκουέι, αλλά ξανάρχισε τις πληρωμές τον Ιανουάριο του 1998. Το 2000, όμως, η Ακτή Ελεφαντοστού κήρυξε στάση πληρωμών σε ομόλογα ύψους 410 εκατ. δολ. και προχώρησε σε αναδιάρθρωση σε συνεννόηση με τις πιστώτριες χώρες του Paris Club (στο οποίο συμμετέχουν οι 19 μεγαλύτερες ανεπτυγμένες οικονομίες), με το ποσοστό του «κουρέματος» να υπερβαίνει το 80%.
ΠΕΡΟΥ
Κυβέρνηση εναντίον Elliott
To Σεπτέμβριο του 2000, η κυβέρνηση του Περού αποφάσισε να μην πληρώσει τόκους ομολόγων ύψους 80 εκατ. δολ. και εισήλθε σε διαπραγμάτευση με τον πιστωτή, το fund Elliott: Το Περού πρότεινε να αναδιαρθρώσει το χρέος σε ομόλογα Brady, αλλά η Elliott όχι μόνο αρνήθηκε, αλλά και κατέθεσε αγωγή εναντίον της κυβέρνησης Φουτζιμόρι. Τελικά, μετά από διαπραγματεύσεις τεσσάρων εβδομάδων, το Περού κατέβαλε τα 80 εκατ. δολ. και το χρεοστάσιο «θεραπεύτηκε» εντός της περιόδου χάριτος.
ΠΑΚΙΣΤΑΝ
«Πυρηνικό» χρεοστάσιο
To Πακιστάν κήρυξε χρεοστάσιο το 1999, συνεπεία της οξείας κρίσης στο ισοζύγιο πληρωμών που πυροδοτήθηκε από τις διεθνείς κυρώσεις μετά την πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε το 1998. Το Δεκέμβριο του 1999 οι πιστωτές έλαβαν νέους εξαετείς τίτλους, με κουπόνι 10% και τριετή περίοδο χάριτος, σε αντάλλαγμα για υφιστάμενα ομόλογα 608 εκατ. δολαρίων που έληγαν την περίοδο Δεκεμβρίου 1999 – Φεβρουαρίου 2002. Οι ομολογιούχοι υπέστησαν «κούρεμα» της τάξης του 50%.
ΜΟΛΔΑΒΙΑ
Από τη Ρωσία… με αγάπη
Η πρώην ρωσική δημοκρατία της Μολδαβίας υπέστη μεγάλο πλήγμα από την κρίση της «μητέρας Ρωσίας» το 1998, που ήταν η μεγαλύτερη εξαγωγική της αγορά. Τα συναλλαγματικά της διαθέσιμα «στέγνωσαν», με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται να εξυπηρετήσει το εξωτερικό της χρέος. Παρ’ όλα αυτά, απέφυγε το χρεοστάσιο έως τον Ιούλιο του 2002, οπότε δήλωσε αδυναμία να πληρώσει ομόλογο 75 εκατ. δολ. Στη συνέχεια διαπραγματεύτηκε αναδιάρθρωση με τους πιστωτές, που δέχθηκαν «κούρεμα» 40%.
ΔΟΜΙΝΙΚΑΝΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ανταλλάγματα… σε είδος
H χώρα κήρυξε χρεοστάσιο σε ομόλογα 1,1 δισ. δολ. τον Απρίλιο του 2005. Το 95% των ομολογιούχων συναίνεσε στην επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων για πέντε χρόνια, ενώ αποδέχθηκε να πληρωθεί σε είδος (με νέα ομόλογα) στη θέση όλων των οφειλομένων τόκων του 2005 και των μισών του 2006.
ΜΠΕΛΙΖ
Ήπια αναδιάρθρωση
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε τον Αύγουστο του 2006 ότι θα αναδιαρθρώσει το εξωτερικό της χρέος σε συμφωνία με τους πιστωτές της: Στους όρους που ανακοινώθηκαν συμφώνησε το 98% των ομολογιούχων, που αντάλλαξε υφιστάμενα ομόλογα με νέους τίτλους που λήγουν το 2029, με έναρξη αποπληρωμής του κεφαλαίου το 2019 και χαμηλότερα κουπόνια. Το «κούρεμα» υπολογίζεται στο 25%.
Ευρύς ορισμός
Τι συνιστά χρεοστάσιο κατά τη Moody’s
Ιδιαίτερα ευρύς είναι ο ορισμός που δίνει η Moody’s στην έννοια του κρατικού χρεοστασίου, καθώς περιλαμβάνει «όλα τα γεγονότα που αλλάζουν τη σχέση μεταξύ πιστωτή και οφειλέτη σε σχέση με τους όρους της αρχικής δανειακής σύμβασης και προκαλεί οικονομική ζημία στον ομολογιούχο». Ο ορισμός αυτός περιλαμβάνει τους ακόλουθους τύπους χρεοστασίου:
1. Τη μη αποπληρωμή ή την καθυστερημένη αποπληρωμή μιας δόσης δανείου (αρχικό κεφάλαιο ή/και τόκοι), εκτός αν συμβεί κατά τη διάρκεια της περιόδου χάριτος που προβλέπεται στη σύμβαση, οπότε «θεραπεύει» το χρεοστάσιο.
2. Το λεγόμενο distressed exchange, όπου ο εκδότης των ομολόγων προχωρά σε αναδιάρθρωση του χρέους ή προσφέρει στους πιστωτές νέο «πακέτο» τίτλων, ρευστού ή περιουσιακών στοιχείων, που αντιστοιχεί σε μείωση του οφειλομένου ποσού σε σχέση με την αρχική υποχρέωση.
3. Αν και πρόκειται για σπάνια πρακτική, ορισμένες κυβερνητικές πράξεις που τροποποιούν την αρχική συμβατική σχέση μεταξύ κράτους και πιστωτών και προκαλούν ζημία στους τελευταίους μπορούν να συνιστούν χρεοστάσιο. Για το λόγο αυτό, η Moody’s θεώρησε χρεοστάσιο τη φορολόγηση (και δη με αναδρομική ισχύ) των τόκων όλων των ομολόγων σε εγχώριο νόμισμα που εξέδωσε η κυβέρνηση της Τουρκίας πριν την 1η Δεκεμβρίου 1999. Και τούτο διότι αν και οι ρήτρες των ομολόγων δεν τροποποιήθηκαν ευθέως, η κυβέρνηση μείωσε μονομερώς το ονομαστικό ποσό που είχε υποσχεθεί να πληρώσει στους πιστωτές, φορολογώντας τα κουπόνια των ομολόγων στη λήξη τους. Τέλος, χρεοστάσιο θεωρείται και η μη εθελοντική επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των ομολόγων.
Η «βίαιη» και η «συναινετική» αναδιάρθρωση
«Βίοι αντίθετοι» για Αργεντινή – Ουρουγουάη
H Αργεντινή προανήγγειλε τη στάση πληρωμών στο τέλος του 2001, αλλά «τεχνικά» το χρεοστάσιο έλαβε χώρα στις 3 Ιανουαρίου 2002, όταν σταμάτησε η εξυπηρέτηση του χρέους. Τρεις ήταν οι παράγοντες πίσω από το μεγαλύτερο κρατικό «κανόνι» όλων των εποχών:
Πρώτον, η απόφαση της κυβέρνησης Μένεμ να συνδέσει το πέσο Αργεντινής με το δολάριο σε σταθερή ισοτιμία, η οποία «στέγνωσε» τις εξαγωγές της χώρας και τις άμεσες ξένες επενδύσεις σε αυτήν μετά την υποτίμηση του βραζιλιάνικου ρεάλ το 2002, αφού κατέστησε τα προϊόντα της γειτονικής Βραζιλίας πολύ πιο ανταγωνιστικά.
Δεύτερον, η ίδια κυβέρνηση συσσώρευσε τεράστιο χρέος (εγχώριο και εξωτερικό), οδηγώντας τα επιτόκια στα ύψη. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το «πάγωμα» των επενδύσεων στη χώρα που οδήγησε σε κύμα λουκέτων επιχειρήσεων και σε άλμα της ανεργίας και φυσικά βάθυνε την ύφεση (που ξεκίνησε το 1997).
Τέλος, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αρνήθηκε να χορηγήσει την επόμενη δόση του δανείου, πατώντας ουσιαστικά τη «σκανδάλη».
Κοινωνική αναταραχή
Το χρεοστάσιο -που συνδυάστηκε με κατάρρευση της κυβέρνησης, υποτίμηση του νομίσματος και έντονη κοινωνική αναταραχή- εκτόξευσε το δημόσιο χρέος της Αργεντινής από 63% του ΑΕΠ στο τέλος του 2001 στο 150% του ΑΕΠ. Η χώρα χρωστούσε περί τα 100 δισ. δολάρια σε εγχώριους και ξένους πιστωτές.
Η αναδιάρθρωση του χρέους -που διήρκεσε σχεδόν 5 χρόνια- έληξε με «κούρεμα» πάνω από 70% για τους ομολογιούχους, με το Μπουένος Άιρες να θέτει μονομερώς τους όρους, σε μια… όχι και τόσο συναινετική διαδικασία: Ειδικότερα, προσέφερε το 2005 νέα ομόλογα, με καθαρή τρέχουσα αξία μόλις 27% της αξίας των αρχικών και αρνήθηκε όχι μόνο να αναγνωρίσει τους οφειλόμενους τόκους των προηγούμενων ετών, αλλά και να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις όσων δεν συμφωνούσαν με τους όρους. Το ΔΝΤ παρά ταύτα χαρακτηρίστηκε «προνομιούχος πιστωτής» και πήρε πίσω στο ακέραιο όλα τα χρήματά του.
ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ
Η Ουρουγουάη, αποκαλούμενη και «Ελβετία της νοτίου Αμερικής» προσβλήθηκε στο τέλος του 2002 από την κρίση που έπληξε τη γειτονική Αργεντινή.
Το ΑΕΠ βρέθηκε σε ελεύθερη πτώση (-12%), επιχειρήσεις έκλειναν, οι πολίτες έχαναν την εμπιστοσύνη τους στο τραπεζικό σύστημα. Η υποτίμηση του πέσο Ουρουγουάης και η δραστική μείωση των δημοσίων δεν άμβλυναν τις πιέσεις, με το δημόσιο χρέος να προσεγγίζει το 100% του ΑΕΠ (11 δισ. δολάρια), με μεγάλες λήξεις την περίοδο 2003-2004.
Για να εξασφαλίσει τη διατηρησιμότητα του χρέους και να μη χάσει την πρόσβαση στις διεθνείς αγορές, η κυβέρνηση του Μοντεβιδέο πρότεινε τον Απρίλιο του 2003 εθελοντική «αναδιάταξη» (re-profiling) των 18 ομολογιακών εκδόσεών της, με επιμήκυνση των λήξεων για πέντε έτη, χωρίς μείωση του αρχικού κεφαλαίου ή των κουπονιών. Η διαδικασία ολοκληρώθηκε σχετικά γρήγορα (τέλος Μαΐου) και το ποσοστό συμμετοχής των ομολογιούχων υπερέβη το 93%.
Η Ουρουγουάη επέστρεψε στις διεθνείς αγορές τον Οκτώβριο του 2003, πέντε μήνες μετά την αναδιάταξη. Η οικονομία επέστρεψε σε αναπτυξιακή τροχιά το ίδιο έτος και το 2004 «έτρεξε» με ρυθμό 11%…
Λ. Χρυσανθοπούλου΅                                                                                                                              

«Ή πεθαίνει η κυβέρνηση Παπαδήμου, ή πεθαίνει η Ελλάδα. Και τα δυο δεν μπορούν να ζήσουν...»

1papademos
Του Γιάννη Βασιλακόπουλου
Για τις 14.30 το μεσημέρι είχε οριστεί – μέχρι νεοτέρας αναβολής – η συνάντηση των τριών κυβερνητικών συνεταίρων με τον «πρωθυπουργό». Και τα μόνα δεδομένα που βρίσκονται πάνω στο τραπέζι είναι τα εκβιαστικά διλήμματα που βάζει ο υπάλληλος της Τρόικα Λ. Παπαδήμος, τα οποία «άδειασε» χθες ακόμη και ο εκπρόσωπος της κομισιόν. Η αναβολή τελικά ήρθε για τον... σοβαρότατο λόγο μιας κομματικής υποχρέωσης του ενός εκ των τριών  συνεταίρων. Εν καιρώ κρίσης ο κ. Καρατζαφέρης προέταξε την ανάγκη να παραστεί σε κομματικό παρτι στη συμπρωτεύουσα. Κι έτσι η σύνοδος μετατέθηκε για αύριο το μεσημέρι, Θεού θέλοντος και κομματικών πάρτι επιτρεπόντων...
«Η συμφωνείτε να ολοκληρώσουμε την καταστροφή της Ελλάδος, με αιμοσταγή μέτρα, ή παραιτούμαι», διαρρέει ο κυνικός τραπεζίτης και οι πολιτικοί αρχηγοί βρίσκονται ένα βήμα πριν την υπογραφή στο πλήρες ξεπούλημα της χώρας. Το ενδεχόμενο να πεθάνει σήμερα αυτό το κυβερνητικό τερατούργημα που γεννήθηκε, ύστερα από διαδοχικές παραβιάσεις του Συντάγματος και με ευθύνη του προέδρου της Δημοκρατίας, υπάρχει, όπως όμως και η πιθανότητα της ολοκλήρωσης της προδοσίας από τους εταίρους του κυβερνητικού θιάσου...
Χαρακτηριστική της έντασης που επικρατεί στο πολιτικό σκηνικό ήταν η χθεσινή -άκρως περίεργη -κόντρα Παπαδήμου -ΝΔ με το πρωθυπουργικό περιβάλλον να διαρρέει ότι ο πρωθυπουργός θα παραιτηθεί αν κάποιο από τα κόμματα διαφωνήσει στο κείμενο της συμφωνίας που θα παρουσιάσει και την ΝΔ να απαντά -μέσω ...κύκλων- καλώντας τον πρωθυπουργό να αφήσει τους εκβιασμούς προς τα πολιτικά κόμματα που τον στηρίζουν και να είναι σκληρός στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα κι όχι προς το εσωτερικό της χώρας.
Φαίνεται τελικά πως αυτός ο δοτός πρωθυπουργός αντί να διαπραγματεύεται με την Τρόικα για λογαριασμό της Ελλάδας, διαπραγματεύεται με την Ελλάδα για λογαριασμό της Τρόικας ...
Ένα είναι, όπως ως χθες το βράδυ έλεγαν και βουλευτές τόσο του ΠΑ. ΣΟ. Κ. όσο και της ΝΔ, το πραγματικό δίλημμα είναι : «Ή πεθαίνει η κυβέρνηση Παπαδήμου, ή πεθαίνει η Ελλάδα. Και τα δυο δεν μπορούν να ζήσουν...»                                                                                                                    ΠΗΓΗ:www.newstrap.gr

6.2.2012 ΚΟΠΗ ΠΙΤΤΑΣ ΑΔΩΝΙΔΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΤΙΤΑΝΙΑ

20120203-214122.jpg

Ένα μικρό αφιέρωμα στον παγκόσμιο πρωταθλητή της κωλοτούμπας.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΛΑΥΣΗ!!!!ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΞΥΠΝΗΣΕΙ ΑΚΟΜΑ.ΞΥΠΝΗΣΤΕ ΡΕΕΕΕΕ  ΠΡΙΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ.
                                      ΚΡΕΜΑΛΑ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΔΟΤΕΣ.                                                                        ΠΗΓΗ:ventetta.blogspot.com                                

4 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 1843... Ο ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΜΑΣ... Ο ΘΕΟΔΩΡΗΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ ΣΥΝΑΝΤΑ, ΤΟΝ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟ, ΤΟΝ ΜΕΓΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΛΕΩΝΙΔΑ!


"Όταν αποφασήσαμε να κάμομε την Επανάσταση, δεν εσυλογισθήκαμε, ούτε πόσοι είμεθα, ούτε πως δεν έχομε άρματα, ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις, ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε: «Που πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα;», αλλά , ως μία βροχή, έπεσε σε όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και οι κληρικοί, και οι προεστοί, και οι καπεταναίοι, και οι πεπαιδευμένοι, και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση."

"ότι κάμομε θα το κάμομε μοναχοί και δεν έχομε ελπίδα από τους ξένους".

ΣΤΙΣ 4 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΤΟΥ 1842 Ο ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΤΟΥ ΓΕΝΟΥΣ, ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ ΠΕΡΝΑ ΣΤΗΝ ΑΙΩΝΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΠΕΡΝΕΙ ΘΕΣΗ ΑΘΑΝΑΤΟΥ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟ ΠΑΝΘΕΟΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΗΡΩΩΝ ΠΟΥ ΕΓΡΑΨΑΝ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ. ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΛΙΑΟΛΟΓΟ, ΤΟΝ ΛΕΩΝΙΔΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΜΕΓΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΟΝ ΒΑΖΕΙ ΣΤΙΣ ΠΙΟ ΨΗΛΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΜΝΗΜΟΣΥΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΝΤΑΠΟΔΙΔΕΙ ΤΗΝ ΑΦΙΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΣΤΟΥΣ ΣΚΟΠΟΥΣ ΤΟΥ. ΚΥΝΗΓΗΜΕΝΟΣ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟ, ΠΟΥ ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ ΠΟΛΕΜΑ ΚΑΙ ΣΥΚΟΦΑΝΤΕΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΕΜΙΣΤΕΣ Ο ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΔΕΙΞΕΙ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΟΥ:

Τα γαϊδούρια πήραν την απόφαση να σκοτώσουν το σαμαρά, για ν' απαλλαγούν απ' τα σαμάρια κι απ' το φορτίο, που τους έβαζαν οι άνθρωποι. 'Ετσι κι έγινε. Αμέσως όμως κατόπιν πήραν την πρωτοβουλία τα καλφάδια (οι μαθητευόμενοι) του σαμαρά, μα δεν ήξεραν να κάμουν καλή τη δουλειά, γιατί έχασαν το μάστορά τους. Έτσι τα κακοφτιαγμένα σαμάρια άρχισαν να χτυπάνε και να πληγώνουν τα δυστυχισμένα γαϊδούρια, που δεν άργησαν να καταλάβουν ότι με την ανόητη πράξη τους έπεσαν από το κακό στο χειρότερο.

ΑΘΑΝΑΤΟΣ!                                                                                               ΠΗΓΗ:www.stoxos.gr

ΑΥΤΟ ΘΑ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΕ;


Photo: Brintam  Γιάνης Βαρουφάκης του Γιάνη Βαρουφάκη Το Μνημόνιο, που κάποιοι δεν διάβασαν πριν υπερψηφίσουν, βασιζόταν στην λογική ότι χωρίς τα δάνεια των €110 δις που προέβλεπε:
  1. το ελληνικό κράτος θα εξαναγκαζόταν σε στάση πληρωμών η οποία θα μας έθετε για τουλάχιστον 10 χρόνια εκτός αγορών
  2. δεν θα υπήρχαν αρκετοί πόροι για να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις
  3. δεν θα δινόταν χρόνος στην ελληνική οικονομία να ανακάμψει και να παραγάγει τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα μας επέτρεπαν να κάνουμε βήματα πίσω από το χείλος της χρεοκοπίας.
Τότε κάποιοι είχαμε πει ότι αυτό το τρίπτυχο αποτελούσε επικίνδυνη φαντασίωση. Καθώς οι όροι για να πάρουμε το δάνειο εγγυόντουσαν την υφεσιακή δίνη στην οποία θα εισερχόταν η χώρα, τα πλεονάσματα του (3) δεν θα παράγονταν, το σημείο (1) δεν θα το αποφεύγαμε έτσι κι αλλιώς, και, για αυτό τον λόγο, θα επιστρέφαμε θέλοντας και μη στο (2), στην σημερινή κατάσταση που το κράτος, αφού χρεώθηκε με την μερίδα του λέοντος του δανείου-μαμμούθ των €110 δις και πάλι αδυνατεί να καλύπτει τα έσοδά του.
Από αυτές εδώ τις σελίδες, τον Απρίλη του 2010, σε άρθρο με τίτλο «Το πρώτο τάνγκο στην ευρωζώνη» είχα γράψει τα εξής:
«[Ο] φόβος μου είναι ότι οδεύουμε στον δρόμο που χάραξε η Αργεντινή του 2002. Κάθε μέρα που περνά τα δάνεια που παίρνουμε… μου θυμίζουν τα δάνεια του ΔΝΤ προς την Αργεντινή της περιόδου 1998-2002: Δάνεια που μας κρατούν εντός του ευρώ προσωρινά αλλά τα οποία κάποια στιγμή δεν θα μπορέσουμε να αποπληρώσουμε. Και τότε; Το 2002 η χώρα του τάνγκο (ας με συγχωρήσουν οι φίλοι Ουρουγουανοί που το διεκδικούν) προέβη και σε στάση πληρωμών αλλά και σε απώλεια ενός (ουσιαστικά) κοινού νομίσματος δολαρίου-πέσος με τέσσερα χρόνια και 50 δις δολάρια μεγαλύτερη καθυστέρηση από όσο έπρεπε. Το 2012 τι επιφυλάσσει σε εμάς; Νομίζω ότι μας επιφυλάσσει ένα εκ των ακόλουθων δύο σεναρίων:
(1) Στάση πληρωμών που όμως θα έχει πολύ μεγαλύτερο κόστος λόγω ενός απίστευτα αναποτελεσματικού δανεισμού δεκάδων δις ευρώ του οποίου η μόνη λογική εν τέλει είναι η καθυστέρηση της στάσης πληρωμών ώστε να διασωθούν οι Γερμανικές τράπεζες που θα χρησιμοποιήσουν τον χρόνο που εμείς "αγοράζουμε" (δανειζόμενοι) εκ μέρους τους ώστε να προλάβουν να πουλήσουν τα ομόλογά μας.
(2) Την συνειδητοποίηση εκ μέρους της Γερμανίας ότι, αν θέλουν να κρατήσουν το ευρώ ως έχει, δηλαδή να αποτρέψουν αλυσιδωτές κρίσεις τύπου Αργεντινής εντός της ευρωζώνης, θα πρέπει επί τέλους να κατανοήσουν ότι μία πραγματική οικονομική ενοποίηση, ιδίως μετά από μια παγκόσμια οικονομική κρίση τύπου 1929 ή 2008, απαιτεί ανακύκλωση των πλεονασμάτων - δηλαδή, πολιτική και δημοσιονομική ενοποίηση.
Αν κρίνουμε από τις έως τώρα συμπεριφορές των βορείων εταίρων μας, οδεύουμε ολοταχώς προς το πρώτο σενάριο.»
Κάπως έτσι έχουν εξελιχθεί τα πράγματα. Η Γερμανία έχει βρεθεί σε αδιέξοδο που η ίδια δημιούργησε στον εαυτό της, επικουρούμενη βέβαια από τους δικούς μας φωστήρες, που δεν μπόρεσαν να διανοηθούν μια στάση πληρωμών (τότε που το ΑΕΠ μας ήταν 15% μεγαλύτερο απ’ ότι σήμερα και τα χρέη μας 20% μικρότερα). Η καλύτερη αφήγηση της οικονομικής αποτυχίας και πολιτικής αστοχίας του πρώτου Μνημονίου της χώρας μας δόθηκε από τον Keynes το… 1920. Τότε ήταν που είχε γράψει τις ακόλουθες αράδες:
"... η ανειλικρινής αποδοχή... όρων που ήταν αδύνατον να τηρηθούν..., και τους οποίους δεν είχε σκοπό να τηρήσει, καθιστά την {Ελλάδα} το ίδιο ένοχη με {τους ευρωπαίους εταίρους } οι οποίοι επέβαλαν όρους που δεν είχαν το δικαίωμα να επιβάλουν." (*)
Προφανώς τα παραπάνω δεν είναι ακριβώς τα λόγια του Keynes. Είναι όμως πολύ κοντά. Το μόνο που άλλαξα ήταν εκεί που εκείνος έγραφε {Γερμανία} εγώ έγραψα {Ελλάδα} και αντί για {τους Συμμάχους} που ανέφερε εκείνος, αντικατέστησα τις λέξεις { τους ευρωπαίους εταίρους }. Η ουσία όμως είναι ακριβώς η ίδια: Οι ισχυροί προσέφεραν μια συμφωνία στους αδύναμους υπό όρους που ούτε οι μεν είχαν δικαίωμα να επιβάλουν ούτε οι δε να αποδεχθούν. Συνένοχοι σε μια τέτοια λογικά ατέρμονη συμφωνία, οι ηγέτες μας, Έλληνες και Γερμανοί, έσπρωξαν και τις δύο χώρες μας βαθύτερα στην Κρίση του Ευρώ. Πρόκειται για μια πρωτοφανή πολιτική αποτυχία στα χρονικά της παγκόσμιας ιστορίας (για πληρέστερη παρουσίαση της αποτυχίας αυτής δείτε αυτό το πρόσφατο άρθρο στην ιστοσελίδα του CNN).
Θα μου πείτε, περασμένα-ξεχασμένα. Μακάρι. Να όμως που το ένα λάθος οδηγεί κατ’ ευθείαν στο επόμενο. Σήμερα, αρχές 2012, παρά το γεγονός ότι έχουμε όλα τα στοιχεία, και όλη την εμπειρική γνώση, που χρειαζόμαστε για να κατανοήσουμε πως η λογική του Μνημονίου (που περιστρέφεται γύρω από τον άξονα «νέα δάνεια– βαθύτερη λιτότητα») καταποντίστηκε, έχουμε μια κυβέρνηση (εθνικής ενότητας μάλιστα) που έχει στόχο ένα νέο Μνημόνιο.
Μήπως το νέο Μνημόνιο έχει μάθει από τα παθήματα του προηγούμενου; Σε καμία περίπτωση. Η συνταγή είναι η ίδια: Άλλες δεκάδες δις με στόχο την αποπληρωμή προηγούμενων δανείων, υπό τον όρο ακόμα μεγαλύτερης αφαίμαξης της ενεργούς ζήτησης της ελληνικής οικονομίας, και με την κούφια «υπόσχεση» για ανάπτυξη μέσω διαρθρωτικών αλλαγών και ενός στρεβλού, διεφθαρμένου και αναποτελεσματικού ΕΣΠΑ.
Μήπως υπάρχουν νέα επιχειρήματα για να αποδεχθούμε την νέα Μνημονιακή συμφωνία; Ας δούμε ποια επιχειρήματα ακούγονται υπέρ της υπογραφής της: Χωρίς αυτήν, μας λένε,
1. το ελληνικό κράτος θα εξαναγκαστεί σε στάση πληρωμών τον Μάρτιο η οποία θα μας θέσει εκτός του ευρώ
Αυτό είναι! Το εξής ένα επιχείρημα! Δεν υπάρχει άλλο. Προσέξτε πως τα (2) και (3) που είχαμε στην περίπτωση του πρώτου Μνημονίου δεν υπάρχουν πια. Μας τελείωσαν. Κανείς δεν τολμά πλέον να μιλά για μισθούς και για συντάξεις καθώς η γερμανική πλευρά το έχει ξεκαθαρίσει: ό,τι πάρει το ελληνικό κράτος από τούδε και στο εξής θα πρέπει να το χρησιμοποιεί για να αποπληρώνει τους τραπεζίτες, το ΔΝΤ, την ΕΕ και την ΕΚΤ. Τελεία και παύλα. Άρα, η νέα δανειακή συμφωνία προβλέπει δάνεια για την αποπληρωμή δανείων. Μήπως όμως έτσι δοθεί η ευκαιρία στο ελληνικό κράτος να αρχίσει κάποια στιγμή να αποπληρώνει να χρέη του και να ξαναγίνει αξιόπιστο;
Μήπως ισχύει το μέρος (3), βλ. στη αρχή του άρθρου, της λογικής του αρχικού Μνημονίου; Σε καμία των περιπτώσεων! Επ’ ουδενί! Γιατί είμαι τόσο κάθετος; Επειδή αυτό μας λέει ακόμα και το ΔΝΤ. Τι λέει δηλαδή; Ότι για να τιθασευτεί το ελληνικό χρέος, και να μπει η Ελλάδα στην τροχιά της αποπληρωμής των χρεών της, θα πρέπει να ισχύσουν ταυτόχρονα οι εξής προϋποθέσεις: (α) Η οικονομία μας να μπει σε ρυθμούς μεγέθυνσης της τάξης του 2% από το πρώτο εξάμηνο του 2012, (β) ο πληθωρισμός να μην ξεπερνά το 2%, (γ) να πετύχει 100% το κούρεμα (το κατ’ ευφημισμόν γνωστό και ως PSI) και (δ) να εισπράξει το δημόσιο €50 δις από ιδιωτικοποιήσεις. Σε μια οικονομία που αντί να μεγεθύνεται φθίνει με ρυθμό -7%, με το κούρεμα να αποδίδει πολύ λιγότερα στην πράξη από αυτά που θα ανακοινωθούν, με τις ιδιωτικοποιήσεις να αδυνατούν να αποδώσουν όταν οι αξίες όλων των περιουσιακών στοιχείων καταρρέουν, κλπ., τα παραπάνω αποτελούν σενάριο νοσηρής και κακόβουλης φαντασίας.
Οπότε, λοιπόν, μένουμε με το εξής ένα επιχείρημα: Να υπογράψουμε την συμφωνία γιατί αλλιώς θα βρεθούμε εκτός ευρώ. Πόσο όμως στέκει αυτή η απειλή; Έστω ότι έρχεται η 20η Μαρτίου, η μέρα που το δημόσιο πρέπει να καταβάλει €14 δις στους δανειστές του, και η κυβέρνηση ανακοινώνει πως η πληρωμή αυτή αναβάλλεται μέχρι νεοτέρας, έως ότου η Ευρωπαϊκή Ένωση μας παρουσιάσει ένα Σχέδιο Λύσης το οποίο, αντίθετα με τον τραγέλαφο της 27ης Οκτωβρίου, να έχει έστω και μια μικρή ελπίδα να βάλει την χώρα (αλλά και την υπόλοιπη ευρωζώνη, ιδίως την περιφέρεια) σε τροχιά επιστροφής από την κόλαση. Τι θα γίνει τότε; Θα μας διώξουν από το ευρώ;
Κατ’ αρχάς, δεν μπορούν να το κάνουν μέσα από θεσμοθετημένες διαδικασίες. Π.χ. ακόμα και να ψηφίσουν οι υπόλοιποι 17 του eurogroup υπέρ της αποπομπής της Ελλάδας, η απόφαση αυτή δεν έχει καμία νομική ή ουσιαστική σημασία. Το μόνο που μπορεί να γίνει είναι η ΕΚΤ να δηλώσει πως δεν δέχεται πλέον ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, και του ελληνικού δικαίου, ως εχέγγυα για την χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών. Κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε ασφυξία στις ελληνικές τράπεζες, με σημαντική πιθανότητα να αναγκαστούν να θέτουν όριο αναλήψεων στους αποταμιευτές τους. Μια τέτοια εξέλιξη, λένε πολλοί, θα ανάγκαζε την ελληνική κυβέρνηση να εγκαταλείψει το ευρώ, τυπώνοντας ξανά δραχμές ώστε να τροφοδοτούνται οι τράπεζες. Θα μου επιτρέψετε να πω ότι πρόκειται και άλλο ένα κενό περιεχομένου επιχείρημα. Τέσσερεις είναι οι λόγοι που δεν στέκει:
Πρώτον, μια τέτοια επιθετική κίνηση της ΕΚΤ θα είχε μεγαλύτερο κόστος για εκείνη, και την Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας, από ότι για την (ήδη ρημαγμένη) ελληνική οικονομία. Από τότε που ξεκίνησε η Κρίση, η φυγή κεφαλαίων από την περιφέρεια προς την Γερμανία και την Ολλανδία έχουν δημιουργήσει (εντός του συστήματος της ΕΚΤ) χρέη των Κεντρικών Τραπεζών της Περιφέρειας προς τις Κεντρικές Τράπεζες των χωρών του πυρήνα της τάξης των €600 δις. Από αυτά, €250 δις έχει λαμβάνειν μόνο η Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας από τις Κεντρικές Τράπεζες της Ελλάδας, Πορτογαλίας, Ισπανίας και Ιρλανδίας. Μια κίνηση αποκλεισμού των ελληνικών τραπεζών από το σύστημα αυτό απειλεί με άμεση κατάρρευση ολόκληρο το σύστημα εσωτερικού δανεισμού της ευρωζώνης.
Δεύτερον, οι ελληνικές τράπεζες έχουν ήδη καταθέσει ό,τι ομόλογα είχαν στην ΕΚΤ και έχουν ήδη λάβει ρευστότητα στην βάση αυτών των χάρτινων τίτλων. Το πουλί, με άλλα λόγια., έχει πετάξει. Τώρα πια, καταθέτουν στην ΕΚΤ ως εχέγγυο ότι «πατσαβούρι» βρουν. Αν πει η ΕΚΤ ότι δεν τα δέχεται αυτά τα «πατσαβούρια», τότε πρέπει να κάνει κάτι αντίστοιχο και για τα «πατσαβούρια» των ιταλικών, των ισπανικών, των πορτογαλικών τραπεζών. Τότε, όμως ευρώ γιοκ.
Τρίτον, η ΕΚΤ γνωρίζει ότι αν η Ελλάδα επιστρέψει στην δραχμή, σε περίπτωση που η παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες μειωθεί απότομα, οι τράπεζές μας θα έχουν ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα (καθώς τα δάνεια που έχουν λάβει είναι σε ευρώ, ενώ η νέα δραχμή που θα λαμβάνουν από την Τράπεζα της Ελλάδας θα χάνει αξία με το δευτερόλεπτο), όπως άλλωστε και οι έλληνες καταθέτες (των οποίων οι καταθέσεις θα απολέσουν εν μία νυκτί τουλάχιστον την μισή τους αξία). Άρα, η ΕΚΤ γνωρίζει ότι, ακόμα κι αν κινηθεί επιθετικά δημιουργώντας ασφυξία στις ελληνικές τράπεζες, η Ελλάδα δεν έχει λόγο να επιστρέψει στην δραχμή.
Τέταρτον, ό,τι και να λένε, δεν έχει δημιουργηθεί κανένας μηχανισμός που θα σταματήσει την αποδιάρθρωση του ευρώ μετά την αποχώρηση της Ελλάδας από αυτό. Κανένας. Σε μερικές μέρες, μετά από μια τέτοια κίνηση της ΕΚΤ, η ίδια η Γερμανία θα βάλει μπροστά το σχέδιο του Νέου Μάρκου, καθώς το κόστος στήριξης της εναπομείνασας ευρωζώνης θα ανέλθει στα πολλά τρις.
Καταλήγουμε λοιπόν στο απλούστατο συμπέρασμα ότι η υπογραφή από την Ελλάδα του νέου πακέτου Μνημονίου 2 –  PSI στερείται οποιασδήποτε λογικής. Τίθεται λοιπόν το ερώτημα στους πολιτικούς μας, και ιδίως στον κ. Σαμαρά ο οποίος, υποτίθεται, απέρριψε την λογική του πρώτου Μνημονίου: Πώς θα το υπογράψετε; Πάλι θα αποφύγετε να το διαβάσετε σε μια ύστατη προσπάθεια να προσποιηθείτε ότι, δεν μπορεί, κάποια λογική θα έχει;
Και για να μην νομίζετε ότι την πιο πάνω ανάλυση την ενστερνιζόμαστε μόνο κάποιοι περίεργοι «εγχώριοι», επιτρέψτε μου να κλείσω με ένα απόσπασμα από πρόσφατο άρθρο του ανταποκριτή των Financial Times στην Washington, Alan Beattie:
«Μια φτωχή χώρα της περιφέρειας ενθαρρύνθηκε να γίνει μέλος μιας κακοσχεδιασμένης νομισματικής ένωσης των πλούσιων χωρών οι οποίες κυριαρχούσαν σε αυτήν. Αυτές οι χώρες, αφού επέβαλαν κανόνες δανεισμού για τους συμμετέχοντες στην νομισματική τους ένωση, ήταν οι πρώτες που τους παραβίασαν. Και το έκαναν χωρίς να υποστούν καμία συνέπεια. Λόγω εφησυχασμού και αναποτελεσματικών κανόνων στις χρηματαγορές, και δεδομένης της έλλειψης επενδυτικών ευκαιριών στις αργοκίνητες οικονομίες τους, ενθάρρυναν τις τράπεζές τους να δανείζουν χωρίς μέτρο στην χώρα αυτή. Κι όταν αυτά τα δάνεια «έσκασαν», οι κυβερνήσεις των πλούσιων κρατών έτρεξαν να διασώσουν τις τράπεζές τους φορτώνοντας με νέα δάνεια την ελλειμματική κυβέρνηση της περιφέρειας. Αργότερα απαίτησαν και την τοποθέτηση τοποτηρητή στην χώρα αυτή με νομική ισχύ να προβαίνει σε κατασχέσεις φόρων από τους πολίτες της.»
Το ερώτημα, επαναλαμβάνω, είναι: Οι βουλευτές που θα κληθούν να ψηφίσουν αυτή την νέα Συνθήκη των Βερσαλλιών, για δεύτερη φορά σε δύο χρόνια, με τι ψυχολογικό τέχνασμα θα πείσουν τον εαυτό τους ότι υπερψηφίζοντάς την κάνουν καλό στον τόπο; Πάλι θα αποφύγουν να την διαβάσουν;
Photo: Brintam

(*) “Dr. Melchior: A Defeated Enemy” στα Two Memoirs του John Maynard Keynes (1949), όπως αυτά ανατυπώθηκαν στο Collected Writings, Vol. X: Essays in Biography, σελ. 428. Την παραπομπή αυτή την είχα χρησιμοποιήσει στις 20 Μαΐου του 2010 σε άρθρο με τίτλο «Ο Θυμός της Γερμανίας».
ΠΗΓΗ:www.protagon.gr

ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ ΣΕ ΑΦΡΙΚΑΝΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΗ


                                       ΠΗΓΗ:ygro-pyr.blogspot.com

Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΣΤΟΥΣ ΣΑΜΙΩΤΕΣ: «Ή ΜΕ ΤΟ «ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ» Ή ΚΟΛΥΜΠΩΝΤΑΣ»!


«Persona non grata» έχει κηρυχθεί στην νήσο Σάμο ο υφυπουργός Ναυτιλίας της κατοχικής συγκυβέρνησης, Άδωνις!
Αιτία, η ακτοπλοϊκή σύνδεση του νησιού με τον Πειραιά, που τον τελευταίο καιρό γίνεται με το παμπάλαιο και αργοκίνητο «Ιεράπετρα». Και δεν είναι μόνον αυτό. Ο Γεωργιάδης προκαλεί κι από πάνω! Μιλώντας στο «Ράδιο 9», και ερωτηθείς αν θα πήγαινε ταξίδι στη Σάμο που θα διαρκούσε 18 (!!!) ώρες, είπε τα εξής με το γνωστό προκλητικό του ύφος, πουλώντας… πνεύμα στους ατυχείς ακρίτες: 
«Εάν η επιλογή είναι να πάω σε 18 ώρες ή να πάω κολυμπώντας, θα πήγαινα με το «Ιεράπετρα», γιατί αυτή είναι η επιλογή σήμερα».

Η πρότασή μας: Να ζητήσει να πάει στην Σάμο ως εκπρόσωπος της κυβερνήσεως στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου. Και να πάει με το καράβι, συν γυναιξί και τέκνοις. Σε 18 ώρες. Για να δει τη… γλύκα. Και μετά να δούμε αν θα επαναλάβει αυτά που είπε σήμερα…                                                                                       ΠΗΓΗ:xryshaygh.wordpress.com

ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ: ΠΕΡΙΕΡΓΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΟΥ COSMO.GR ΛΕΕΙ ΠΩΣ ΟΛΑ ΤΑ BLOGS ΤΗΣ GOOGLE ΠΟΥ ΘΑ "ΒΓΑΙΝΟΥΝ" ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΥΠΑΓΟΝΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ...

ΩΣ ΓΝΩΣΤΟΝ ΤΑ BLOGS ΤΗΣ GOOGLE, ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΛΗΞΗ BLOGSPOT.COM,ΥΠΑΓΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΣΕ .COM. -ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΩΣ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΡΣΗ ΤΟΥ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ ΓΙΑ ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΚΉ ΔΥΣΦΉΜΗΣΗ...ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΠΛΗΜΜΈΛΗΜΑ .
http://tolimeri.blogspot.com
ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΟΥ COSMO.GR ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΠΩΣ Η GOOGLE ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΉΤΟΥ ΠΟΥ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΗ 1Η ΜΑΡΤΙΟΥ ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΚΑΙ ΤΙΣ.....
ΚΑΤΑΛΗΞΕΙΣ ΤΩΝ BLOGS, ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΗ ΧΩΡΑ ΑΠΟ ΤHN ΟΠΟΙA ΒΓΑΙΝΕΙ ΤΟ ΚΑΘΕΝΑ... ΠΧ BLOGSPOT.COM.GR,ΠΟΥ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΩΣ ΠΛΕΟΝ ΤΑ BLOGS ΠΟΥ "ΒΓΑΙΝΟΥΝ" ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΥΠΑΓΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ..ΜΕ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΣΥΝΕΠΆΓΕΤΑΙ!!!!
--ΠΑΡΑΚΑΛΑΜΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΑΛΑΚΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΚΤΗ ΤΟΥ ΕΝ ΛΟΓΩ SITE H ΕΙΔΗΣΗ...ΑΛΛΙΩΣ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΘΕΜΑ...ΟΠΟΙΟΣ ΞΕΡΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΣ ΜΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙ...
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ...
Μετά την υπογραφή της ACTA και την ανακοίνωση του Twitter ότι θα λογοκρίνει τα tweets σε ορισμένες χώρες και δεν θα επιτρέπει τη δημοσιοποίησή τους αν το περιεχόμενο κρίνεται ανάρμοστο, το κακό τρίτωσε με τη νέα πολιτική που ανακοίνωσε η Google.
Μέσα στις επόμενες εβδομάδες η υπηρεσία Google Blogger θα ανακατευθύνει τους χρήστες σε domain names της χώρας τους, όπως για παράδειγμα στο blogspot.com.gr αντί στο blogspot.com.
Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι με τη νέα πολιτική που θα εφαρμόσει θα προστατεύει την ελευθερία της έκφρασης, αφού, σε περίπτωση δικαστικής εντολής θα αφαιρεί το περιεχόμενο που αντιτίθεται στη νομοθεσία της χώρας μόνο από το συγκεκριμένο domain και όχι από τον παγκόσμιο ιστό.
Στην πραγματικότητα όμως, το περιεχόμενο που παραμένει στον παγκόσμιο ιστό ουσιαστικά αχρηστεύεται, αφού, στην περίπτωση της δικής μας χώρας τουλάχιστον, οι περισσότεροι bloggers γράφουν στα ελληνικά και απευθύνονται σε Έλληνες.
http://www.cosmo.gr/Entertainment/Media/Internet/h-google-tha-logokrinei-toys-bloggers.1600706.html
ΠΡΕΖΑ TV                                                                                                                                                 ΠΗΓΗ:ventetta.blogspot.com

Ο ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΑΓΑΠΑΕΙ ΤΟΝ GAP!!!!


                                         ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΕΣΧΑΤΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ Ο ΓΑΠ κ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ Ε; ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΦΕΚΙΣΜΟ Ε; ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΧΕΤΕ ΚΑΤΑΝΤΗΣΕΙ ΕΣΕΙΣ ΟΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΤΟΥ ΛΑ.Ο.Σ. ΝΑ ΣΥΜΦΩΝΟΥΜΕ ΜΕ ΑΝΘΕΛΛΗΝΕΣ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΣΑΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΤΟ ΣΥΝΑΦΙ. ΔΕΝ ΠΕΙΡΑΖΕΙ ΕΣΕΤΑΙ ΗΜΑΡ...

Σε κανέναν να μην κοπεί το ρεύμα! Μια ανθρώπινη αλυσίδα μπροστά σε κάθε συνεργείο της ΔΕΗ όπου τολμήσει να εμφανιστεί!

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgxoCafdgqhZE6jKdEHptCb4almx45GI6MQe7bl1VQ0lIreSaVidtQffaH5MhoItzTDZUiFIw5mEaLq7rF4sAcyZwHWmJ1tzhEiIRuyHVCSbrBqVPB7u2UJDsOv8vFbfETfOuQL5_fp2D0/s1600/%25CE%25B4%25CE%25B5%25CE%25BD+%25CF%2580%25CE%25BB%25CE%25B7%25CF%2581%25CF%2589%25CE%25BD%25CF%2589+%25CE%25B4%25CE%25B5%25CE%25B7+%25281%2529.jpg

120 οι μέρες προθεσμίας για την πληρωμή του λογαριασμού της ΔΕΗ, άντε βρε να τις χιλιάσουν ΧΑ! ΧΑ! ΧΑ!
Μπρε τι μεγαλόψυχοι είναι αυτοί οι χοντρόπετσοι χονδρέμποροι του Υπουργείου Ληστρικών (Οικονομικών!)
Αφού μέρες και τέρμενα μας βομβαρδίζουν για τις ουρές που πάνε να πληρώσουν το χαράτσι, τώρα εμφανίζεται ότι υπάρχουν πάνω από 500.000 λογαριασμοί της ΔΕΗ που είναι απλέρωτοι!!!
Και επειδή είναι καλοδιάθετοι, λένε να μας δώσουν κι άλλο χρόνο να μαζεψουμε τις πενταροδεκάρες μας για να πάμε να τους τις ακουμπίσουμε! Άντε από 10, στο έκανα 80 αλλά επειδή είμαι μεγαλόθυμος στο πάω στις 120 μέρες για να τα βρεις και να τα δώσεις σ' εμάς τους φαγάνες αντί να δώσεις κάτι τις σ' αυτούς που λιμοκτονάνε δίπλα σου!
Δεν έχουν καταλάβει ότι στέρεψε το πουγκί αυτών που παρακολουθούν τις παπαγαλίνες και τους παπαγαλίνους στα ξεπουλημένα Μαζικά Μέσα Ενημέρωσης και τρομοκρατούνται αντί να εξοργιστούν, να βγουν έξω και όποιον πάρει ο χάρος!
Παρένθεση εδώ : Φαντάζεστε με το που έρχεται ο λογαριασμός, χαράτσι λέγεται, ΔΕΗ λέγεται, ΟΤΕ λέγεται, ΕΥΔΑΠ λέγεται, ΔΕΥΑΣ λέγεται, Φόρος λέγεται, να πηγαίνουμε με ένα δίκανο, με το μπαστούνι του παππού, με το μπλάστι της γιαγιάς στο ταμείο και να ρωτάμε τον ταμία : Πόσα θες; Κι όποιος τολμήσει να κάνει το παλικάρι, αντί να συνταχθεί με τον κοσμάκη, να τον πληρώνουμε σε είδος!
ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ;
Σε κάθε μεριά, σε κάθε τόπο, υπάρχει μια μικρή ομάδα που σου φωνάζει μην πληρώνεις, είναι παράνομο! Ο νόμος είναι με το μέρος σου! Η ΔΕΗ δεν έχει το δικαίωμα να σου κόψει το ρεύμα εφόσον της πληρώνεις το αντίτιμο της κατανάλωσής σου! Είναι αθέτηση όρων της σύμβασης που υπέγραψες μαζί της!
ΔΗΜΟΙ ΕΧΟΥΝ ΣΥΝΤΑΧΘΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΥΝ ΕΞΩΔΙΚΑ, ΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ!
ΞΥΠΝΑ! ΑΝ Σ' ΑΥΤΟ ΤΗΝ ΑΥΤΟΝΟΗΤΗ ΠΑΡΑΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΔΕΗ ΣΚΥΒΕΙΣ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ, ΤΙ ΝΟΜΙΖΕΙΣ ΟΤΙ ΘΑ ΣΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΝΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ;
Άλλο καπέλο τώρα ότι μια ζωή προτιμούσες να βλέπεις τούρκικα σήριαλ και χαζοχαρούμενα πρωινάδικα αντί να ξεστραβωθείς και να μάθεις τι στην οργή λέει αυτό το ρημάδι το Σύνταγμα που φτιάχτηκε για να σε προστατεύει;
ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΜΟΝΟΣ ΣΟΥ! Βγες απ' το καβούκι σου και δες τι γίνεται λίγο πιο κει.
Κόσμος καταφεύγει στα δικαστήρια και κερδίζει τις προσωρινές αποφάσεις μέχρι την ημερομηνία που ορίζεται η συζήτηση για τα ασφαλιστικά μέτρα!
Τις κερδίζει γιατί είναι νόμιμο το αίτημα!
Καταφεύγουν ομαδικά οι άνθρωποι!
Στην Πετρούπολη κέρδισαν, στους Δελφούς κέρδισαν, στο Κιάτο, στο Ξυλόκαστρο ετοιμάζονται και καταθέτουν τις καταστάσεις τους!

Η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ καλεί τους τεχνικούς της να μην υποκύψουν στις πιέσεις της Διοίκησης και να μην εκτελέσουν καμία διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σε φτωχούς και ανέργους.
ΟΧΙ ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΣΑΝ ΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ ΑΛΛΑ ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΟ ΡΕΥΜΑ!
ΔΙΝΕΙ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΒΡΕΘΟΥΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΟΙ ΜΕ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ ΠΟΥ ΠΗΓΑΙΝΕΙ ΝΑ ΚΟΨΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΤΟΥΣ:
Άμεση επικοινωνία με τους συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, με τους εκπροσώπους των δήμων, των κομμάτων, των κάθε λογής οργανώσεων!
Η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ ΜΑΣ ΔΙΝΕΙ ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΕΡΙΦΡΟΥΡΗΣΗΣ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΔΙΑΚΟΠΕΙ Η ΗΛΕΚΤΡΟΔΟΤΗΣΗ:
"Φτιάξτε όλοι μαζί μια ανθρώπινη αλυσίδα κοινωνικής αλληλεγγύης έξω από το σπίτι κάθε φτωχού κι ανέργου".
Κι εγώ σας λέω:ΦΤΙΑΞΤΕ ΜΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΑΛΥΣΙΔΑ ΠΟΥ ΝΑ ΦΤΑΣΕΙ ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΒΟΥΛΗ! ΜΙΑ ΑΛΥΣΙΔΑ, ΠΟΥ ΘΑ ΤΥΛΙΧΤΕΙ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΟΠΟΙΟΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΝΑ ΜΑΣ ΓΥΡΙΣΕΙ ΣΤΑ ΜΑΥΡΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΦΕΟΥΔΑΡΧΙΑΣ!
Στα χρόνια που ακόμα και την πρώτη νύχτα του γάμου κάθε σκλάβου την περνούσε η νύφη με τον αφέντη, κι αν τύχαινε να λείπει, με το πρωτοπαλίκαρό του για να μη χαθεί το έθιμο!
Στα χρόνια που οι άνθρωποι μπαίναν στη βιοπάλη από τα μικράτα τους μέχρι που να πεθάνουν, απ' το χάραμα ως το βράδυ, για μια μπουκιά ψωμί.
Στα χρόνια που όποιος απ' τους είλωτες αρρώσταινε ή θα γιατρευότανε ή θα ταξίδευε στον άλλο κόσμο μιας και μόνο οι αρχόντοι είχαν τον παρά να πληρώσουν τον γιατρό!
ΦΤΙΑΞΕ ΜΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΑΛΥΣΙΔΑ ΠΟΥ ΘΑ ΣΦΙΧΤΕΙ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ ΟΤΙ ΤΟΣΟ ΑΞΙΖΕΙΣ! ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΚΑΘΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΣΥΖΗΤΑΝΕ ΕΝΩ ΕΣΥ ΑΡΓΟΠΕΘΑΙΝΕΙΣ, ΕΝΩ ΕΣΥ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΣΑΙ!
ΦΤΙΑΞ' ΤΗΝ ΤΩΡΑ, ΓΙΑΤΙ ΙΣΩΣ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΘΑ ΣΟΥ ΜΕΝΕΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΔΕΣΕΙΣ ΜΙΑ ΑΛΥΣΙΔΑ ΣΤΟ ΛΑΙΜΟ ΤΟΝ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΣΕΙΣ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ...                                                                                                                ΠΗΓΗ:ekath-ekath.blogspot.com

ΚΡΕΜΑΛΑ Ή ΓΚΙΛΟΤΙΝΑ;

Τρία κόμματα, μία συγκυβέρνηση κι ένας διορισμένος πρωθυπουργός, οδηγούν τη χώρα στην υπογραφή ενός νέου Μνημονίου στο οποίο αναγράφονται ξεκάθαρα τα εξής:
«Όλα τα έσοδα της χώρας θα διατίθενται για την αποπληρωμή των χρεών της» και «κάθε ευρώ του νέου δανείου θα δίνεται στην Ελλάδα αποκλειστικά και μόνο για την αποπληρωμή των χρεών της».
Δηλαδή, κάθε ξεζούμισμα του Έλληνα μισθωτού και συνταξιούχου θα δίνεται για να αποπληρώνονται τα θαλασσοδάνεια που πήρε όλα τα προηγούμενα χρόνια το πολιτικό κατεστημένο και τα κατασπάραξε μαζί με το επιχειρηματικό κατεστημένο των εργολάβων Δημοσίων Έργων και Ενημέρωσης.
Θα εγκαταλειφθεί, δηλαδή, ρητά κάθε δικαίωμα του ελληνικού κράτους να λειτουργήσει τη δημόσια υγεία, τη δημόσια παιδεία, να ενισχύσει τους οικονομικά ασθενέστερους, να ξεφύγει από την ύφεση και να κάνει έστω κι ένα δειλό βήμα ανάπτυξης.
Δεύτερον, θα δανείζονται οι Έλληνες πολίτες για να ξεχρεώνουν τα δάνεια που πήρε η αποτυχημένη πολιτική διαχείριση δεκαετιών, αναλαμβάνοντας όλες τις επιπτώσεις αυτής της αποτυχίας και αποδεχόμενοι την αυτόματη αθώωση όλης της πολιτικής κάστας, ακόμη και όσων εμπλέκονται αποδεδειγμένα σε σκανδαλώδη διαχείριση αυτών των δανείων.
Αυτός είναι ο τερματισμός μιας πορείας που ξεκίνησε ως «μονόδρομος» για τη σωτηρία της χώρας. Αυτό τελικά προέβλεπε το σχέδιο που κλήθηκαν να εφαρμόσουν ο Γιώργος Παπανδρέου, ο Βαγγέλης Βενιζέλος και να ολοκληρώσει ο Λουκάς Παπαδήμος με τη στήριξη του Αντώνη Σαμαρά και του Γιώργου Καρατζαφέρη.
Πρέπει να γράφουμε τα ονόματα, ώστε τουλάχιστον αυτά να παραμείνουν στη συνείδησή μας ταυτισμένα με την προδοσία και περνώντας σε κάποια κρυφή γωνιά του DNA μας, να ελπίζουμε ότι κάποτε θα αποδοθεί δικαιοσύνη. Όμως τα πάντα έχουν μια σειρά και το κάθε τί έχει το δικό του μέγεθος ευθύνης.
Λένε όλο και περισσότεροι τελευταία, ότι για την κατάσταση στην οποία οδηγήθηκε η χώρα δε φταίει μόνο ο Γιώργος Παπανδρέου και η κυβέρνησή του. Μισή αλήθεια. Δε φταίει ως τις εκλογές του 2009. Από την ημέρα εκείνη και μετά, ολόκληρη την ευθύνη την έχει η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου.
Αυτό δεν αθωώνει κανέναν. Θα μπορούσε, μάλιστα, να καταδικάσει όλους τους προηγούμενους πρωθυπουργούς αν στο τέλος αυτών των επαναλαμβανόμενων δανεισμών μέσω των Μνημονίων, το χρέος της Ελλάδας θα μειωνόταν έστω και κατά 1%.
Όμως ακόμη και οι πιο αισιόδοξοι φιλοκαθεστωτικοί, παραδέχονται ότι ακόμη κι αν πεθάνουν όλοι οι Έλληνες από την πείνα και ξεχρεώσουμε ύστερα από 30 χρόνια τα πρόσφατα δάνεια, το χρέος της Ελλάδας απλώς θα επιστρέψει στα επίπεδα που το παρέλαβε η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου το 2009.
Δεν είναι κάποιος γρίφος για φοιτητές Ψυχιατρικής. Είναι δυστυχώς η πραγματικότητα που μας επεφύλαξε αυτό το κομματικό έκτρωμα που σε κάθε στιγμή της πορείας του αποδείκνυε πόσο πολύ σιχαίνεται τη χώρα και τους πολίτες της.
Πρόκειται για ένα μπουλούκι μισάνθρωπων εκτελεστών, απέναντι στους οποίους δυστυχώς κανείς μας δεν είχε το θάρρος να σταθεί όπως έπρεπε. Το σχολιάζουμε, το περιγελάμε, αλλά το αποδεχόμαστε.
Το αποτέλεσμα αυτής της ανοχής; Η χθεσινή εμετική ομιλία του Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος σε κάποιο σημείο της, δήλωσε: «Τώρα, θα δώσουμε την ύστατη μάχη με τους εταίρους και την συνείδησή μας. Το δίλημμα είναι επώδυνα μέτρα ή επώδυνη καταστροφική πορεία».
Το πρώτο δίλημμα ήταν «Αλλάζουμε ή βουλιάζουμε». Στη συνέχεια το δίλημμα έγινε «μονόδρομος». Τώρα ξαναγίνεται δίλημμα. Κρεμάλα η γκιλοτίνα; Διαλέχτεεεε! Είναι η γιορτή της Δημοκρατίας. Διαλέχτεεεε, θάνατο εκλεκτό.
«Επώδυνα μέτρα ή επώδυνη καταστροφική πορεία;». Το λέει κι ο Λουκάς Παπαδήμος. Αν δε δεχθούμε να υποκύψουμε μας περιμένουν τα χειρότερα ή όπως ακριβώς το διατύπωσε «αν δεν επιτύχουμε θα βρεθούμε αντιμέτωποι με το φάσμα της χρεοκοπίας».
Και μόνο που διαβάζεις τη λέξη «επιτύχουμε» κοιτάς γύρω σου και λες «δε μπορεί να απευθύνεται σ’ εμένα». Τι να επιτύχουμε δηλαδή; Είναι επιτυχία να υπογράφεις την περαιτέρω εξαθλίωσή σου; Με ποιο σκοπό; Για ποιο λόγο να επιδιώκεις να «επιτύχεις» την περαιτέρω καταστροφή σου; Κι άραγε, αν αυτό είναι «επιτυχία», τότε τί έχουμε να φοβηθούμε από τα «χειρότερα»;
Δεν ξέρω, αλλά έχουν αρχίσει να με πιάνουν κάτι περίεργοι ίλιγγοι. Δεν αντιλαμβάνομαι τα λόγια τους. Από πότε είναι θεμιτό και, κυρίως, λογικό να επιδιώκουν οι πολίτες την «επιτυχία» της ύφεσης, της φτώχιας και της ανεργίας;
Ειλικρινά δεν ξέρω, δε μπορώ να καταλάβω τι γίνεται. Έχω μπερδευτεί με τα βάθη και τα μεγέθη. Είναι τόσο βαθιά η φιλοσοφία τους που δε μπορώ να την αντιληφθώ ή είναι τόσο μεγάλη η μαλακία μας που ό,τι κι αν μας κάνουν θα πούμε «ευχαριστώ»; Γέρνω προς το δεύτερο.                                   ΠΗΓΗ:kartesios.com