ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2011

Η ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ GREEKLISH

Quantcast
Η ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ GREEKLISH
“ Τον τελευταίο καιρό έχει αρχίσει να εκδηλώνεται μία τάση να αντικατασταθεί το ελληνικό αλφάβητο από το λατινικό. Η τάση αυτή γίνεται φανερή κυρίως σε κείμενα παραγόμενα από ηλεκτρονικούς υπολογιστές – με χρήστες κρατικές υπηρεσίες ακόμη και Α.Ε.Ι. – σε κείμενα προβαλλόμενα από την τηλεόραση αλλά και από σχετικές προτροπές ξένων ραδιοφωνικών σταθμών. Είναι χαρακτηριστικό ότι η προσπάθεια αυτή, η οποία θα καταφέρη καίριο πλήγμα κατά της ελληνικής σκέψης και όλων των πτυχών του ελληνικού πολιτισμού που εκφράζονται με γραπτά κείμενα, αλλά και των γένει ανθρωπιστικών σπουδών, έφτασε μέχρι ν’ απασχολήση τον Τύπο και ν’ αποτελέση αντικείμενο ερωτήσεων βουλευτών προς τον Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Η γλώσσα μας η αρχαιότατη αλλά πάντα σύγχρονη και ζώσα, αυτή η γλώσσα που εμπλούτισε όχι μόνο τη λατινική, αλλά και τις κυριώτερες ευρωπαϊκές γλώσσες, που έχει και οπτικά συνδεθή άρρηκτα με το αλφάβητό της, δεν είναι δυνατό να υποστή μείωση με την κατάργησή του από εμάς τους ίδιους. Είναι αδιανόητο να δεχθούμε ως Έλληνες την μεταμφίεση της γραφής μας με την κατάργηση πολλών γραμμάτων της, που δεν πέρασαν στο λατινικό αλφάβητο, και με την αντικατάστασή τους από άλλα υποτίθεται ηχητικώς παραπλήσια γράμματά του.
Όταν άλλοι λαοί, όπως π.χ. Γάλλοι και Ισπανοί μάχονται ως σήμερα να διατηρήσουν μέχρι τη τελευταία τους λεπτομέρεια τον τρόπο γραφής των κειμένων τους με το δικό τους αλφάβητο, εδώ, με την δικαιολογία της δήθεν διευκόλυνσής μας στην παγκόσμια επικοινωνία, επιχειρείται η αντικατάσταση του ελληνικού αλφαβήτου των 2.500 και πλέον χρόνων με το λατινικό. Ως λαός, που μέσα από το ίδιο αλφάβητο της γλώσσας του μετέδωσε τον πολιτισμό σε όλο των κόσμο, εμείς οι Έλληνες δεν είναι δυνατόν παρά να αρνούμεθα να εγκαταλείψουμε την ιστορική μας γραφή. Όχι μόνο γιατί αχρηστεύεται ένα από τα θεμελιακά στοιχεία του πολιτισμού μας, αποκόβοντάς μας από τις μέχρι σήμερα εκδηλώσεις του, αλλά και γιατί έτσι αγνοείται η σχέση αλφαβήτου και γλώσσας. Μιας γλώσσας, που ο τρόπος της γραπτής της απόδοσης έμεινε αναλλοίωτος επί ολόκληρες χιλιετίες ως σήμερα.
Θεωρούμε α ν ό σ ι α αλλά και α ν ό η τ η κάθε προσπάθεια να αντικατασταθή η ελληνική γραφή στο λίκνο της, εφ’ όσον μάλιστα σε άλλες χώρες ανάλογες απόπειρες μεταβολής του τρόπου γραφής – σε μερικές περιπτώσεις πολύ δυσχερέστερης της ελληνικής – προσέκρουσαν στην καθολική και οργισμένη αντίδραση των λαών των χωρών αυτών. Όπως και επί Ενετών, όταν αυτοί στα μέρη που κυριαρχούσαν προσπάθησαν να αντικαταστήσουν στα ελληνικά κείμενα τους ελληνικούς χαρακτήρες με λατινικούς, έτσι και τώρα θα αντισταθούμε, καλώντας όλους τους συνέλληνες ν’ αντιδράσουν για την πρόρριζα εξαφάνιση των ανίερων αυτών σχεδίων.
Οι υπογράφοντες:
1. Αθανασιάδης Τάσος
2. Αλεξόπουλος Καίσαρ
3. Αρτεμιάδης Νικόλαος
4. Βλάχος Άγγελος
5. Βοκοτόπουλος Παναγιώτης
6. Γεωργιάδης Απόστολος
7. Γρόλλιος Κωνσταντίνος
8. Δεσποτόπουλος Κωνσταντίνος
9. Δρακάτος Κωνσταντίνος
10. Ζηζιούλας Ιωάννης Μητροπολίτης Περγάμου
11. Ιακωβίδης Σπυρίδων
12. Καμπανέλλης Ιάκωβος
13. Καμπίτογλου Αλέξανδρος
14. Καμπύλης Αθανάσιος
15. Κονομής Νικόλαος
16. Κοντόπουλος Γεώργιος
17. Κουνάδης Αντώνιος
18. Λαΐου Αγγελική
19. Λιγομενίδης Πάνος
20. Μανούσος Μανούσακας
21. Ματσανιώτης Νικόλος
22. Μητσόπουλος Γεώργιος
23. Μουτσόπουλος Ευάγγελος
24. Μυλωνάς Παύλος
25. Νανόπουλος Δημήτριος
26. Παλλάντιος Μενέλαος
27. Παππάς Ιωάννης
28. Παρισάκης Γεώργιος
29. Πεσαμαζόγλου Ιωάννης
30. Πετράκος Βασίλειος
31. Ρούκουνας Εμμανουήλ
32. Σακελλαρίου Μιχαήλ
33. Σαράντη Γαλάτεια
34. Σκαλκέας Γρηγόριος
35. Στεφανής Κωνσταντίνος
36. Τέτσης Παναγιώτης
37. Τούντας Κωνσταντίνος
38. Τριχόπουλος Δημήτριος
39. Χατζηϊωάννου Θεμιστοκλής
40. Χρήστου Χρύσανθος”
πηγή:Ακαδημία Αθηνών
Γκρίκλις (εναλλακτικός τίτλος, «mi grafc etc»)
11 Ιανουαρίου 2011
Είναι πολύς καιρός που θέλω να γράψω για τα greeklish, την κατά τη γνώμη μου μεγαλύτερη μάστιγα των εποχών μας μετά την κακογουστιά. Πρέπει να είναι σημειωμένο σαν θέμα στο πρόχειρό μου για πάνω από έναν χρόνο, αλλά ποτέ δεν ξέρω πως να το πιάσω και από που να ξεκινήσω. Ας αρχίσω λοιπόν ξεκαθαρίζοντας το εξής: Δεν έχω κανέναν νταλγκά με την ελληνική γλώσσα. Τα αρχαία ήταν το χειρότερο μάθημα που αναγκάστηκα να διαβάσω (λέμε τώρα) στα σχολικά μου χρόνια. Δεν τα γουστάρω, δεν με γουστάρουν, και κανείς από τους δυο μας δεν πρόκειται να κάνει κάτι για να αλλάξει αυτό. Δεν γουστάρω τις πομπώδεις εκφράσεις, την καθαρεύουσα που χρησιμοποιούν δήθεν διανοούμενοι, και συγχύζομαι όταν ανοίγω να διαβάσω ένα σύγχρονο βιβλίο και βλέπω πολυτονικό σύστημα. Ξυπνάει μέσα μου μια μικρή Λουκά που θέλει να κάψει το βιβλίο και τον συγγραφέα μαζί. Οι λόγοι λοιπόν που απεχθάνομαι τα greeklish δεν είναι ιδεολογικοί (μην καταστρέψουμε τον πλούτο της ελληνικής γλώσσας και τα σχετικά). Είναι καθαρά πρακτικοί.
Κατ’ αρχήν όταν χρησιμοποιείς greeklish κάνεις πρώτα κακό στον εαυτό σου, γιατί πολύ απλά ξεχνάς την ορθογραφία που τόσα χρόνια μάθαινες στο σχολείο. Και η ανορθογραφία δίνει πολύ άσχημη εντύπωση για έναν άνθρωπο, ειδικά στην εποχή που ο γραπτός λόγος μέσω internet αποτελεί το μεγαλύτερο κομμάτι της εικόνας που θα σχηματίσουν οι άλλοι για ‘σένα όταν δεν σε ξέρουν προσωπικά. Την είχα πατήσει κι εγώ. Τον πρώτο καιρό που άρχισε να γίνεται γνωστό το msn έγραφα κι εγώ greeklish. Όχι τα «βαριά» που γράφουν σήμερα οι πιτσιρικάδες, που συνδυάζουν σε μια λέξη λατινικούς χαρακτήρες, αριθμούς, αραμαϊκά σύμβολα και δεν ξέρω κι εγώ τι. Aplws latinikous xaraktires. Μετά από ένα – δύο χρόνια που έγραφα έτσι, αποφάσισα να μάθω τυφλό σύστημα και ξεκίνησα να γράφω παντού κανονικά ελληνικά για να συνηθίζουν τα χέρια μου. Παρ’ όλο που ήμουν πάντα πολύ καλός στην ορθογραφία, είδα πως από συνήθεια έκανα ένα σωρό ορθογραφικά λάθη, κυρίως στα «η», «ι», «υ», «ει», «οι» που τα έγραφα όλα με γιώτα. Ευτυχώς το ξεπέρασα, αφού δεν ξαναέγραψα greeklish πουθενά. Πολλοί όμως συνεχίζοντας να γράφουν greeklish στο chat, στο twitter, στο facebook, σε blogs κλπ, έχουν ξεχάσει την ορθογραφία, και όταν χρειαστεί να γράψουν ελληνικά σε κάποιο επίσημο ή επαγγελματικό e-mail, σε κάποιο site που απαγορεύει τα greeklish, ακόμα και σε ένα χειρόγραφο, δίνουν την εντύπωση οτι είναι αγράμματοι.
Πέρα από την ορθογραφία, κουράζεις τον αναγνώστη. Δεν είναι όλοι εξοικειωμένοι με τα greeklish, ούτε έχουν όλοι την όρεξη να βγάλουν τα μάτια τους για να αποκωδικοποιήσουν μια πρόταση. Είναι θέμα σεβασμού προς τον συνομιλητή σου. Όπως όταν μιλάς με κάποιον δεν λες μισές λέξεις μέσα από τα δόντια σου, έτσι και στον γραπτό λόγο, γράφοντας καθαρά και ευανάγνωστα βοηθάς τον συνομιλητή σου να διαβάσει άνετα τη μαλακία που έγραψες το κείμενό σου.
Και τέλος, σημεία στίξης. Ο γραπτός λόγος σημαίνει επικοινωνία. Και η επικοινωνία όσο πιο εκφραστική είναι, τόσο πιο εύκολα γίνεται κατανοητή. Ένα μικρό σημαδάκι μπορεί να αλλάξει τελείως το νόημα μιας πρότασης. Παράδειγμα, η γνωστή φράση «Πίστευε, και μη ερεύνα». Πόσο διαφορετικό νόημα έχει αν την ερμηνεύσουμε «Πίστευε και μη, ερεύνα»…. Δεύτερο παράδειγμα, καθηγητής αγγλικής φιλολογίας ζήτησε από τους φοιτητές να βάλουν σημεία στίξης στην πρόταση «A woman without her man is nothing.». Οι περισσότεροι άντρες το εξέφρασαν ως εξής: «A woman, without her man, is nothing.». Αντιθέτως οι περισσότερες γυναίκες έδωσαν διαφορετική ερμηνεία: «A woman: without her, man is nothing.». Τα σημεία στίξης λοιπόν δεν είναι διακοσμητικά, είναι αναπόσπαστο μέρος του γραπτού λόγου. Όταν τα χρησιμοποιείς σωστά, εκφράζεσαι με μεγαλύτερη σαφήνεια. Τυχαίνει να παραξενεύονται φίλοι μου που ακόμα και σε social networks και chat χρησιμοποιώ τόνους και σημεία στίξης. Κι εκεί τους έχω εξηγήσει το ίδιο που ξεκαθάρισα και στην αρχή, οτι δεν έχω νταλγκά με την ελληνική γλώσσα. Θέλω όμως όταν γράφω κάτι, να είναι ευανάγνωστο και κατανοητό. Έτσι κι αλλιώς όμως, είναι ο τρόπος που έχω συνηθίσει στο πληκτρολόγιο. Θα χρειαζόμουν πολύ μεγαλύτερη προσπάθεια για να γράψω κάτι γρήγορα χωρίς να χρησιμοποιήσω τόνους και σημεία στίξης, ή για να το γράψω σε greeklish. Είναι θέμα συνήθειας. Και έτσι ερχόμαστε στο μεγάλο ερώτημα:…
Γιατί συνεχίζεις και γράφεις σε greeklish?
Ταχύτητα μου λένε όλοι. Διαφωνώ. Είναι βαρεμάρα. Το να γράφεις greeklish δεν είναι από τη φύση του πιο γρήγορο από το να γράφεις ελληνικά. Απλώς έτσι συνήθισες να γράφεις τόσο καιρό, οπότε προφανώς και γράφεις πιο γρήγορα, αλλά τώρα βαριέσαι να μάθεις από την αρχή τον σωστό τρόπο. Αν σου δώσω χαρτί και μολύβι, και σου πω γράψε μου γρήγορα «Αρνάκι άσπρο και παχύ», θα το γράψεις κανονικά, ή θα γράψεις «arnaki aspro k paxy»? Το πρώτο φυσικά, γιατί με μολύβι έχεις συνηθίσει να γράφεις γρήγορα με τον σωστό τρόπο, ασχέτως αν έχει τόνους και μεγαλύτερες λέξεις απ’ ότι αν έγραφες κι εκεί με greeklish. Το ίδιο ισχύει και στο πληκτρολόγιο. Τι θα πρέπει να κάνεις για να γράφεις πιο γρήγορα ελληνικά?… Να ζοριστείς για λίγο καιρό γράφοντας μόνο ελληνικά παντού, μέχρι να συνηθίσουν τα χέρια και να αρχίσουν πάλι να τρέχουν. Δυστυχώς όμως οι περισσότεροι βαριούνται. Και δεν βαριούνται μόνο όταν γράφουν πχ στο chat με έναν φίλο, που εκεί θέλουν να γράψουν γρήγορα όπως έχουν συνηθίσει και να μη ζοριστούν με τα ελληνικά. Βαριούνται ακόμα και όταν γράφουν ένα απλό status update στο Facebook, έστω και 5 λέξεις. Αποτέλεσμα να γράφουν λάθος για χρόνια, να ξεχνάνε την ορθογραφία, και όταν κάποια στιγμή χρειάζεται να πληκτρολογήσουν ένα επίσημο κείμενο να τους φαίνεται λες και τους ζήτησαν να πλέξουν σε αργαλειό.
Πλέον το θέμα της πληκτρολόγησης δεν είναι κάτι ασήμαντο. Το να ξέρεις να πληκτρολογείς σωστά, είναι εξίσου σημαντικό με το να ξέρεις να γράφεις σωστά με μολύβι και χαρτί, και με τον τρόπο που εξελίσσεται η τεχνολογία ίσως να γίνει και ακόμα πιο σημαντικό από τα παραδοσιακά μέσα γραφής. Ειδικά λοιπόν για τους νέους ανθρώπους, το θεωρώ απαραίτητο να μάθουν να πληκτρολογούν με σωστή ορθογραφία, με σωστά δάκτυλα στο πληκτρολόγιο, και γρήγορα. Όσο αναγκαίο είναι να μάθεις να χειρίζεσαι έναν υπολογιστή, άλλο τόσο αναγκαίο είναι να μάθεις σωστή πληκτρολόγηση. Το πληκτρολόγιο είναι το βασικότερο μέσο επικοινωνίας της εποχής μας, όχι απλώς ένα μέσο για να γράφουμε μαλακίες στο Facebook. Συμβουλή μου σε όσους δεν έχουν άνεση με την πληκτρολόγηση ελληνικών, είναι να ψάξετε στο Google για προγράμματα εκμάθησης τυφλού συστήματος, και να κάτσετε να ασχοληθείτε για μερικές μέρες μέχρι να μάθουν τα δάκτυλα τη σωστή θέση στο πληκτρολόγιο. Και φυσικά να μην ξαναγράψετε greeklish πουθενά. Στην αρχή είναι λίγο σπαστικό γιατί ξαφνικά ξαναβρίσκεσαι στη θέση που ήσουν όταν έπιασες πρώτη φορά πληκτρολόγιο, όμως πολύ σύντομα τα χέρια συνηθίζουν και γράφεις ακόμα πιο γρήγορα απ’ ότι έγραφες πριν.
Αν δεν σας έπεισα, σκεφτείτε το έτσι: Το πουλάκι στην φωτογραφία είναι ένα σπάνιο είδος υπό εξαφάνιση, ο γνωστός Γκρύκλης. Κάθε φορά που γράφετε μια ελληνική πρόταση με λατινικούς χαρακτήρες, ένας μικρός Γκρύκλης πέφτει από την φωλιά του στην άσφαλτο και τον πατάει διερχόμενη νταλίκα. Το κρίμα στον λαιμό σας.
Gi afto stamaticte na grafete etc. Αφιερώστε λίγο χρόνο για να μάθετε να γράφετε σωστά. Θα κάνετε καλό στον εαυτό σας, θα προστατέψετε ένα είδος υπό εξαφάνιση, και θα σταματήσετε να σπάτε τα νεύρα των φίλων σας.
Από: Οργανισμό για την Διάδοση της Ελληνικής Γλώσσης
ΠΗΓΗ:xemandrios1

Σηφουνάκης...Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα νεοΠΑΣΟΚΟΥ


Όπως γράφει ο Χαμαιλέων στο euro2day η στελέχωση του γραφείου του, με ειδικούς συνεργάτες και υπαλλήλους, απασχόλησε κατά κόρον τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος κ. Νίκο Σηφουνάκη το πρώτο τετράμηνο της θητείας του στη νέα κυβερνητική θέση την οποία ανέλαβε στις αρχές του περασμένου Σεπτεμβρίου.
Με βάση τις αναρτήσεις αποφάσεων του προγράμματος «Διαύγεια», ο κ. Σηφουνάκης υπέγραψε μέχρι σήμερα 26 αποφάσεις, εκ των οποίων οι 14 αφορούσαν σε .,…  διορισμούς ειδικών συνεργατών και σε αποσπάσεις υπαλλήλων στο νέο του γραφείο στο ΥΠΕΚΑ.
Φαίνεται ότι έχει πέσει πολλή δουλειά στο υπουργείο (εξ ου και οι απανωτοί διορισμοί), αν και τα αποτελέσματα της… υπερ-ομαδικής αυτής εργασίας δεν είναι ακόμη ορατά.
Και είναι αμφίβολο αν τελικά θα φανούν στο άμεσο μέλλον.

ΚΑΙ..."ΤΑ ΜΥΑΛΑ ΣΤΟ ΚΑΓΚΕΛΟ" ΜΕ ΤΗΝ ΝΤΟΡΑ...!!!

ΚΑΤΗΓΟΡΗΣΕ ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. ΓΙΑ...ΣΥΓΚΑΛΥΨΗ ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ SIEMENS...!!!
Μάθατε τα νέα Έλληνες.;;;
Η Ντόρα καλέ, η ..."συμμαθήτρια" του Χριστοφοράκου σήμερα από τα Ιωάννινα, εξαπέλυσε επίθεση σε Ν.Δ.και ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζοντας ότι:
"Επιχείρησαν να καλύψουν την υπόθεση και δεν έκαναν το πλέον απλό, να ανοίξουν τους λογαριασμούς των κομμάτων τους για να δουν αν και ποιοί πήραν μίζες".!Δηλ καί του κόμματος που ήταν Υπουργός Εξωτερικών και Υποψήφια... Αρχηγός του....!!!Ξέχασε προφανώς, τα πρωτοσέλιδα ως και τα δισέλιδα των εφημερίδων που φιλοξενούσαν τις συναλλαγές του Μπαμπά της και της ίδιας με τον..."συμμαθητή" της, τον Χριστοφοράκο...Ξέχασε ότι όποια πέτρα του σκανδάλου SIEMENS και άν σήκωνες το όνομα Μητσοτάκης--Ντόρα ήταν από κάτω.Τώρα ζητάει και τά ρέστα.!
Άμα και η Ντόρα τολμάει και μιλάει γιά σκάνδαλο και δή SIEMENS, τότε όλοι πρέπει να πάμε γιά νοσηλεία σε ψυχικό θεραπευτήριο...Απόψε όμως Παρασκευή, δεν θα της κάνουμε την... χάρη... ΠΗΓΗ:politikosafari.blogspot.com

Κόμμα δικό μου είναι ένα και χρώμα έχει γαλανόλευκο…

Το άρθρο που ακολουθεί είναι σχόλιο αναγνώστη σε άρθρο.
ΒΡΑΧΟΣ
Oι ενστάσεις ορισμένων, μερικώς σωστές και μερικώς άδικες.Βλέπετε υποστηρίξαμε ορισμένοι την – αυτονόητη για εμένα – στάση του Τζαβάρα.
Μας κατηγορούν για κομματόσκυλα-προφανώς δεξιά- γιατί υποστηρίξαμε τον συγκεκριμένο βουλευτή και λοιδωρήσαμε το αγλάϊσμα της αντικειμενικής δημοσιογραφίας, την Τρέμει…Όταν υποστηρίξαμε την στάση της Σακοράφα, πάντα με ενστάσεις, είμαστε και εκεί κομματόσκυλα; Όταν υποστηρίξαμε την στάση της Λιάνας, πάντα με ενστάσεις, είμαστε και εκεί κομματόσκυλα; Αριστερά , του ΚΚΕ, τι στα κομμάτια κομματόσκυλα είμαστε εδώ μέσα τελικά.
Πετάει ο κάθε πικραμένος και με το δίκιο του πικραμένος από την κατάσταση της πολιτικής σήμερα, μια κουβέντα και έτσι – αν δεν συμφωνείς με τον πικραμένο – είσαι κομματόσκυλο…
Αν δεν ήταν απλώς γελοίο, θα ήταν απλώς ύποπτο…
Λοιπόν ωμά. Τα καθίκια που κυβερνούν δεν είναι κάποιου κόμματος οπαδοί και εμείς αντίθετοί τους λόγω ιδεοληψίας και ιδεολογίας.
Τα καθάρματα που κυβερνούν  – τώρα, όχι πριν 1,2,3,4,5,6,7,8,9 χρόνια – είναι μέλη συμμορίας που σκοπό έχουν το κακό των πολιτών της Πατρίδας και το κακό της Πατρίδας. Τελεία και παύλα. Και επειδή μερικοί όσο και να μας λέτε κομματόσκυλα, δεν θα σταματήσουμε να το φωνάζουμε, συνεχίστε να μας λέτε ότι θέλετε. Στα παπάρια μας. Κόμμα δικό μου είναι ένα και χρώμα έχει γαλανόλευκο. Κόμμα μου είναι η Ελλαδάρα μου, και όποιος την πειράξει θα του ξεσκίσω ότι του έχει απομείνει από τις πολυπολιτισμικές του “παρέες”. Κατανοητό;
Άντε χαϊβάνια. Στα αυτονόητα κολλάτε. Ναι η ΝΔ έχει κάνει εγκλήματα, το ΚΚΕ έχει κάνει εγκλήματα, το ΛΑΟΣ έχει κάνει εγκλήματα, το Σύριζα έχει κάνει εγκλήματα, όλοι όσοι έχουν κάτσει σε θέσεις κυβερνητικές έχουν κάνει απίστευτα εγκλήματα και λάθη και πρέπει να καταδικαστούν και να τιμωρηθούν αδιακρίτως και χωρίς έλεος.
Η συμμορία που λέει ότι κυβερνά, έχει διαπράξει ΠΡΟΔΟΣΙΑ και δεν πρέπει απλώς να τιμωρηθεί, μαζί με τους απολογητές της.
Πρέπει να εξαλειφθεί. Τελείως. Να χάσει το φως από τα μάτια της και να πάει στα Τάρταρα. Δια παντός.
Μεχρι να γίνει αυτό, κάθε καρφί που μπαίνει στο “φέρετρο”, καλώς δεχούμενο, από όπου και αν προέρχεται.
Αν χρειαστεί να γίνω κομματόσκυλο για να απαλλαγεί η Πατρίδα από αυτήν την συμμορία, γρήγορα, θα γίνω και αναρχοκομουνιστής, μαρξιστής,λενινιστής, ακροδεξιός,χουντοδεξιός, βασιλικός και ότι “κομματική” ταμπέλα θέλετε, βάλετε.
Έλληνας είμαι και θα είμαι μέχρι να βγει η ψυχή μου.Και όποιος πειράζει την Μάνα μου δεν τον ρωτάω από ποιο κόμμα είναι…
Του πίνω το αίμα…                                                                                                     ΠΗΓΗ:olympia.gr

Σε λίγο οι άνεργοι θα κάνουν ομάδες και θα περιφέρονται στους δρόμους

Νέα αύξηση στους δείκτες της ανεργίας στην χώρα μας παρατηρείται για τον μήνα Δεκέμβριο με το φαινόμενο να παίρνει δραματικές διαστάσεις.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ το ποσοστό αυξήθηκε 4,18% τον προηγούμενο μήνα, με τους εγγεγραμμένους ανέργους στα μητρώα του Οργανισμού να φθάνουν τους 653.552 και τους επιδοτούμενους ανέργους να ανέρχονται σε 277.904.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα παρουσίασε ο κλάδος του τουρισμού, ενώ γενικότερα οι αναγγελίες προσλήψεων μειώθηκαν κατά 11,42% σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2009. Αντιστοίχως, οι απολύσεις έφθασαν τις 29.703, οι λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου τις 30.773 και οι οικειοθελείς αποχωρήσεις τις 22.652.
Την ίδια ώρα, οι εκτιμήσεις για την ‘πραγματική ανεργία’ είναι ακόμα πιο τρομακτικές.
======================
Σχόλιο: Σε λίγο οι άνεργοι θα κάνουν ομάδες και  θα περιφέρονται. Οι πιο ακραίοι θα  επιτίθενται γενικός  κατά παντώς υπευθύνου. Συμβαίνει συνήθως με νέους που δεν έχουν και πολλά να χάσουν και είναι σύμπτωμα κοινωνικού αυτοματισμού και γενικότερης διάλυσης της κοινωνικής συνοχής. ΠΗΓΗ:papaioannou.wordpress.com

Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

«Ζήτω» η Σοσιαλιστική Διεθνής - «Ζήτω» και η ΕΕ!

Ομολογούμε μας είχε ξεφύγει:

Ε, λοιπόν, ο κύριος Μπεν Αλί, ο στρατιωτικός καριέρας που είχε φοιτήσει στην Ειδική Στρατιωτική Σχολή της Γαλλίας, αλλά και στην Ανώτατη Σχολή Πληροφοριών και Ασφαλείας των ΗΠΑ, ο κύριος που από το λεγόμενο «ιατρικό πραξικόπημα» του 1987 μέχρι και προχτές που απέδρασε κυνηγημένος διατηρούσε την εξουσία στην Τυνησία, ήταν - αυτός και το κόμμα του το RCD - εκλεκτά μέλη της Σοσιαλιστικής Διεθνούς!

Το RCD και ο Μπεν Αλί διαγράφτηκαν από τη Σοσιαλιστική Διεθνή του κ. Γιώργου Παπανδρέου, μόλις....
πριν λίγες μέρες, στις 18 Γενάρη, και αφού πρώτα είχε εκτελέσει πάνω από 100 εξεγερμένους Τυνήσιους...

*

Και κάτι ακόμα: Ακριβώς πριν ένα χρόνο, στις 21/1/2010, διεξήχθη στο Στρασβούργο ειδική συνεδρίαση του Ευρωκοινοβουλίου για τις σχέσεις μεταξύ ΕΕ - Τυνησίας. Σημειωτέον ότι η Τυνησία υπό το καθεστώς Μπεν Αλί υπήρξε η πρώτη χώρα του Μαγκρέμπ που διατηρεί συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ ήδη από το 1995.

Ανατρέχοντας στα σχετικά πρακτικά της ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου, ο ερευνητής του μέλλοντος μπορεί από πρώτο χέρι να διαπιστώσει τις «δημοκρατικές αρχές» που διέπουν την οικογένεια των Βρυξελλών. Αντί άλλης απόδειξης αρκεί η φράση της κυρίας Neelie Kroes, η οποία στην έναρξη της συνεδρίασης χαρακτήρισε την Τυνησία του Μπεν Αλί «στενό και αξιόπιστο εταίρο της ΕΕ».

Σημειωτέον ότι η κυρία Kroes δεν είναι όποια κι όποια. Είναι η αντιπρόεδρος της Κομισιόν, η οποία μεταπήδησε στη συγκεκριμένη θέση αφού προηγουμένως είχε διαπρέψει ως μέλος των ΔΣ σε 43 (!) πολυεθνικές και μεγάλες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις...
πηγη ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

ΠΗΓΗ:peripatris.blogspot.com

Μποϋκοτάζ ΤΩΡΑ σε Pit Bull , Lonsdale , Dr Martens , Fred Perry !

Εδώ και χρόνια η Lonsdale ήταν η μάρκα ρούχων των Εθνικιστών και Εθνικοσοσιαλιστών. Αυτός που τώρα αγοράζει ρουχισμό από αυτή την εταιρία χρηματοδοτεί την αντιρατσιστική της εκστρατεία …



Ο H. Bulshink της Lonsdale Γερμανίας δήλωσε:« Κρεμάμε ταμπέλες στα ρούχα μας με το σήμα της εκστρατείας ( Κουράγιο ενάντια στην ρατσιστική βία ) , βοηθάμε στην διοργάνωση αντιρατσιστικών φεστιβάλ μουσικής και συνεργαζόμαστε με την οργάνωση της Δανίας Racism Beat It! »



Η οργάνωση Racism Beat It! είναι κομμάτι του Pop against Racism ( τώρα ονομάζεται Mixt ) και δημιουργήθηκε στις αρχές τις δεκαετίας του ’90 σε κύκλους αντιφασιστικών οργανώσεων του Άμστερνταμ.




Οι συντονιστές ήταν μέλη του SAP και CPN. Από την ίδια οργάνωση εμφανίστηκε η Αντιφασιστική Δράση ( AFA ).


Ακόμα η εταιρία παραγωγής ρούχων Fred Perry , Dr Martens , Ben Sherman , αλλά και Hooligan , Pit Bull και άλλες γνωστές μάρκες κατασκευάζουν τα ρούχα αυτά σε χώρες με χαμηλό κόστος παραγωγής με αποτέλεσμα οι Ευρωπαίοι εργάτες να χάνουν τις δουλειές τους.



Σκέψου πριν χαλάσεις τα χρήματα σου ενισχύοντας έτσι τους εχθρούς σου !


Είναι καλύτερο να αγοράσεις κοντομάνικες μπλούζες και άλλα ρούχα από Εθνικοεπαναστατικά συγκροτήματα και ομάδες που βοηθούν τον σκοπό μας !

Τις περισσότερες φορές είναι πιο φθηνά και με τα λεφτά που εξοικονομείς μπορείς να φτιάξεις ένα δυναμικό επαναστατικό πολιτικό περιοδικό , να φτιάξεις αυτοκόλλητα η να αγοράσεις σπρέι και να συνεχίσεις την επαναστατική δράση για τον Λαό και την Πατρίδα !


Μην δίνεις τα χρήματα σου σε ανθρώπους που εκμεταλλεύονται τις Ιδέες μας !



Σ.Σ. Μετάφραση από φυλλάδιο της Ολλανδικής Εθνικοεπαναστατικής ( NR ) μουσικής μπάντας Brigade M.                                                                     ΠΗΓΗ:mavroskrinos.blogspot.com

Σύντροφοι, τι δωμάτια να σας κλείσω;...


Μπεν Αλί (ανατραπείς Πρόεδρος της Τυνησίας), προς Ιπποκράτους: “Σύντροφοι, τι δωμάτια να σας κλείσω; Με θέα θάλασσα ή με θέα βουνό; Σας προτείνω Σουίτες με θέα πισίνα!”
Τελειώνοντας την αναφορά μας στα οικονομικά αίτια που διαμόρφωσαν τους κοινωνικούς και πολιτικούς όρους της εξέγερσης της Τυνησίας, συνοψίζουμε τα κυριότερα συμπεράσματα:

1. Η Τυνησία ήταν μία χώρα πρότυπο, κατά την συλλογιστική του νεοφιλελευθερισμού, αφού τα κυριότερα -κατά τον χωροφύλακα του ΔΝΤ- δημοσιονομικά μεγέθη, όπως ....
το Δημόσιο Έλλειμμα, το Χρέος και το ΑΕΠ, παρουσίαζαν τα μεν σαφέστατη πτωτική τάση, ενώ το δεύτερο μεγάλωνε κάθε χρόνο.
2. Παρ’ όλο που η Τυνησία, σύμφωνα με τα κριτήρια του ΔΝΤ, κατατάσσονταν στις ανεπτυγμένες οικονομίες, στη βάση του κοινωνικού εποικοδομήματος η ανεργία και κατά συνέπεια η φτώχεια και η εξαθλίωση, διέλυαν τον κοινωνικό ιστό και καθημερινά έθεταν τα θεμέλια μίας βίαιης κοινωνικής εξέγερσης.
3. Τα αίτια της ανεργίας και ευλόγως της αυξανόμενης φτώχιας και εξαθλίωσης, πρέπει να αποδοθούν στους μηχανισμούς του νεοφιλελεύθερου οικονομικού μοντέλου, το οποίο διανέμει τον παραγόμενο πλούτο ανισομερώς, προς όφελος των κυριάρχων οικονομικά και πολιτικά τάξεων.
4. Το νεοφιλελεύθερο οικονομικό μοντέλο, για ακριβώς αυτούς τους λόγους (αυξανόμενη φτώχια και εξαθλίωση), είναι καταδικασμένο να ηττάται σε όλο και περισσότερα πεδία και όσο η διεθνής οικονομική κρίση θα εντείνεται.

Η σκέψη και ενόραση όλων των πατριωτικών δυνάμεων σε κάθε χώρα, πρέπει σήμερα -εκτός από την ενασχόληση με την καθημερινή πολιτική πάλη εναντίον των δυνάμεων του νεοφιλελευθερισμού- να προβληματίζεται για το οικονομικό και κοινωνικό μοντέλο της μετά –νεοφιλελεύθερης εποχής. ...
Για εμάς, η δόμηση μίας αξιόπιστης πολιτικής πρότασης για το οικονομικό-κοινωνικό μοντέλο της μετά-νεοφιλελεύθερης εποχής, είναι και το πιο σημαντικό πολιτικό διακύβευμα, το οποίο θα πείσει την καταρρέουσα πολιτικά οικονομικά και κοινωνικά μεσαία τάξη, ότι πρέπει να συστρατευθεί με τα λαϊκά στρώματα για να αλλάξει δραστικά το μοντέλο οικονομικής διακυβέρνησης.
Αλλιώς ελλοχεύει ο κίνδυνος π.χ. να ανατραπεί ο Γιώργος Παπανδρέου και να αντικατασταθεί από τον Φίλιππο Πετσάλνικο (ο ανατραπείς Πρόεδρος της Τυνησίας Μπεν Αλί αντικαταστάθηκε από τον Πρόεδρο της Βουλής που είχε όμως διοριστεί από τον Μπεν Αλί). Δηλαδή αγώνες και θυσίες να πάνε χαμένα.
Εμείς θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε και προς τις δύο κατευθύνσεις.
Θα αποκαλύπτουμε καθημερινά τις αντιφάσεις, την υποκρισία και τα αδιέξοδα της πολιτικής σας. Θα προσπαθούμε, με τις μικρές μας δυνάμεις, να συνεισφέρουμε στον διάλογο για την νέα μετά-νεοφιλελεύθερη εποχή.
Μόνο με αυτή την λειτουργία όλων των πατριωτικών δυνάμεων, πολύ σύντομα θα πληροφορηθούμε ότι ο Μπεν Αλί (ανατραπείς Πρόεδρος της Τυνησίας), θα απευθυνθεί προς την Ιπποκράτους:
«Σύντροφοι, τι δωμάτια θέλετε να σας κλείσω;
Με θέα θάλασσα ή με θέα βουνό;
Σας προτείνω Σουίτες με θέα πισίνα!»                                                                                                     ΠΗΓΗ:kostasxan.blogspot.com

Έφτασε ο καιρός για εκείνες τις πέτρες που λέγαμε...


«Πώς χτενίζεται η κυρία;»

Ήταν ένα συνηθισμένο θέαμα στο παρελθόν. Να πηγαίνουν στελέχη και βουλευτές της Ν.Δ. στο Megaλο Κανάλι της Ελάχιστης Αξιοπιστίας και να τους προπηλακίζουν φραστικώς οι «πέτσινοι» τηλεαστέρες. Στην καλύτερη περίπτωση διαμαρτύρονταν, όταν δεν απολογούνταν. Η Όλγα, στρατιωτάκια ακούνητα αγέλαστα, να ρίχνει απαξιωτικές ατάκες με μισάνοιχτο προς τ’ αριστερά, πάντα, στόμα κι από δίπλα ο Γιαννάκης με τον Παύλο, τον φίλο του κυρ Μιχάλη του χουβαρντά, να ασκούν την βαριά ενημέρωση με τον τρόπο που γίνεται στην Ελλάδα, «μαστιγώνοντας» τους αθλίους πολιτικούς της ΝΔ, υπομειδιώντας ειρωνικώς, με σηκωμένο φρύδι και ύφος «έχω πλάτες».

Πλην βεβαίως της Ντόρας, πρωθιέρειας της μπατιρημένης «πολιτικής ορθότητας», στην οποία πόνταραν ανιδιοτελώς τόσο πολύ, όπως επίσης πόνταραν στον Βαγγέλη Βενιζέλο και στον Αστραχάν. Μιλάμε για κληρονομικό χάρισμα οι άνθρωποι. Ούτε τον λήγοντα δεν πετυχαίνουν.
Παρεπιμπτόντως, κύριε Γιάννη μου, που τόσο προσωπικά πήρατε προγενέστερο άρθρο μου, ο Μουσολίνι προηγήθηκε έντεκα χρόνια του Αδόλφου, και ήντουσαν και οι δύο σοσιαλισταί. Ο ένας διετέλεσε διευθυντής του «Αβάντι» κι ο άλλος μετείχε της Επαναστατικής Επιτροπής της μονάδας του στην Κομμούνα του Μονάχου. Στα νιάτα τους, όπως κι ο Γιώργος. Μετά, φευ, άλλαξαν όλοι. Διάβασε και λίγο, βρε αδερφέ. Να μου την λες, δεν έχω πρόβλημα αλλά όχι με ιστορικές ανορθογραφίες. 1922 η Μεγάλη Πορεία των μελανοχιτώνων στη Ρώμη, 1933 Καγκελάριος ο Αδόλφος, 2010 το Μνημόνιο. Την άλλη φορά ρώτα με. Και Ρώσικη Επανάσταση έχω. Ό,τι θες. Από Μενσεβίκους μέχρι Νέστορα Μάχνο.
Η τηλεόραση πάντως θέλει ακόμη πιο μεγάλη προσοχή. Λένε πως μεγεθύνει τα πάντα. Τα κιλά, τις χειρονομίες, το καφριλίκι, κάνει δε το κενό, πολιτικό, εγκεφαλικό, παντός είδους, ν’ αντιλαλεί σαν το Γκραν Κάνυον.
Φοβικοί, με στρογγυλές κουβεντούλες, απέναντι στο έκτακτο ορεινό τηλεδικείο των τροφίμων της Μηλιώνη και του Μπαλτάζαρ, πολιτικοί εκλεγμένοι από το Λαό, απέφευγαν την σύγκρουση με το τάχα μου «βαρύ πυροβολικό» τoυ βασιλείου της θεσμικής αυθαιρεσίας, που λέγεται ελληνική τηλεόραση.
Και τι … «πυροβολικό»! Τζούφιο. Κάτι ανακυκλωμένες ανανεωτικές, με κοπιαστική διαδρομή από τον «Ρήγα Φερραίο» στο μανικούρ – πεντικιούρ, ανανήψαντες κνίτες και εν πορεία σημιτικοί, βενιζελικοί, ντορικοί και νυν «τρίβω – τρίβω το Μνημόνιο», πιάσανε τα μικρόφωνα και τα montblanc και σιγά – σιγά, πάνω στον αιγιαλό, πάνω στο κύμα – γιατί το ίδιο πράγμα είναι οι συχνότητες, ανήκουν στο Λαό – χτίσανε αυθαίρετα «μαγαζιά» τ’ αφεντικά τους κι αυτοί κάνανε αυτό που έκανε η μύγα κι έχεσε τον κόσμο όλο. Ε, και που και που ρίχνανε και κανά πλαστικό μπουκαλάκι.
Από πού η αυθεντία τους στην οικονομία, την πολιτική, την άμυνα και την ιαπωνική ανθοτεχνία; Η υπερέκθεση στις κάμερες και τους προβολείς πυκνώνει τις εγκεφαλικές σπείρες και γίνεσαι φωτεινός παντογνώστης; Όποιον τρώμε κάθε μέρα στη μάπα, γίνεται σοφότερος και τιμητής των πάντων; Τότε ο Γαλάτης είναι σοφότερος του Πρετεντέρη.
Αυτοί, με το «πρότυπο» που εκπέμπουν, με αυτά κι αυτούς που υπηρετούν, κάνουν «τα παιδιά με τα μαύρα» να γυαλίζει το μάτι τους και να ρίχνουν με τη σειρά τους γυάλινα μπουκάλια με αναμμένο στουπί και πανάκριβη αμόλυβδη. Σε λίγο όμως, όπως πάνε τα καύσιμα, για να ρίξεις μολότωφ θα πρέπει να ‘χεις φράγκα, όχι αστεία.


Αδέρφια, ποιος βλάπτει πιο πολύ την Πατρίδα και την Δημοκρατία; Ο μαυροντυμένος πιτσιρικάς, που χωρίς αληθινή Ελληνική Παιδεία, χωρίς παράδειγμα ηγεσίας, χωρίς πρότυπο κι ελπίδα, νοιώθει ότι φέρει στους ώμους του το άδικο όλου του κόσμου και τα σπάει, πηγαίνοντας, δικαίως, και φυλακή ή το καθεστωτικό montblanc της ενημέρωσης που γανώνει το μυαλό του κόσμου με «δημοσκοπήσεις» και ασκεί αυθαίρετη κι ανέλεγκτη εξουσία κι επιρροή;
Ποιος είναι πιο επικίνδυνος για το εθνικό συμφέρον και τον δημόσιο βίο; Αυτός που παρανομεί φάτσα κάρτα με τις μηδενιστικές αντεξουσιαστικές του πράξεις βίας, ή αυτός που οι θέσεις που προβάλλει προωθούν εξ αντικειμένου συμφέροντα ξένων δυνάμεων, αφανών κέντρων διαπλοκής και πρόθυμους υπηρέτες αυτών;
Για τους πρώτους, για την ωμή πολιτική βία ή τον ακτιβιστικό χουλιγκανισμό, που συχνότερα πλήττει τους αδύναμους, τις περιουσίες και τις ζωές των απλών πολιτών ή χαμηλόβαθμων κρατικών οργάνων, η Πολιτεία έχει στοιχειώδεις άμυνες. Αυτούς που πυροβολούν αστυφύλακες και καίνε μαγαζιά, το κράτος έχει Αστυνομία να τους κυνηγήσει και να τους οδηγήσει στην Δικαιοσύνη. Αυτούς που «πυροβολούν» το Λαό στην πλάτη με ψέματα, χειραγώγηση, ποιός θα τους αντιμετωπίσει; Ποιός θα καταστείλει τον πανικό που σπέρνουν, μεταδίδοντας την πιο απλή είδηση ως Αρμαγεδώνα, την τρομοκράτηση της αγοράς από την κινδυνολογία, την κακοποίηση της αισθητικής και της γλώσσας μας;
Ο αντεξουσιαστής, ιδεολόγος ή χουλιγκάνος, έχει ραντεβού με τις χειροπέδες, νομοτέλεια. Αυτός όμως που στα μαϊμού Δεκεμβριανά, στο όνομα κι ερήμην του Αλέξη, έδειχνε το ίδιο κτίριο να καίγεται από τρεις διαφορετικές γωνίες, ώστε να νομίζουν οι τηλεθεατές ότι είναι διαφορετικά κτίρια; Αυτός που έβαζε να περνά στην οθόνη, ΨΕΜΑΤΑ, ότι «καίγονται διαμερίσματα στο Κολωνάκι» ή μετέδιδε ότι «καίγεται η Εθνική Βιβλιοθήκη»; Αυτοί που τα έκαναν όλα αυτά και γι’ αυτά, για τα ψέματα, λοιδορούσαν τον Κώστα Καραμανλή ή εγκωμίαζαν το όργιο βίας, με τι θα έπρεπε να έχουν ραντεβού;
Τα «μαγαζιά» αυτά, δεν είναι παρά παραρτήματα δημοσίων σχέσεων των ομίλων των επιχειρηματιών, κατά κανόνα κρατικοδίαιτων. Μπετά, σίδερα κι «ενημέρωση». Δείτε ειδήσεις κι άμα μάθετε την αλήθεια, θα γραφτώ στην «Δημοκρατική Συμμαχία» κι εσείς θα κερδίσετε αναμνηστική φωτογραφία του Ερντογάν μαζί με τον Καραμανλή στην Αθήνα, στην επίσκεψη που δεν έγινε ποτέ, αλλά για την οποία συγκρότημα δημοσίευσε και …ρεπορτάζ, χωρίς να τρέξει κάστανο. Μήπως είδατε να καταγγέλουν το παπατζιλίκι τα καραέγκυρα τηλεοπτικά δελτία τους; Μπα.
Οργισμένος φίλος χαρακτήρισε την τηλεοπτική κατάσταση «μπουρδέλο της Καλλέργαινας». Πρέπει όμως να ζητήσω συγγνώμη από την θρυλική Καλλέργαινα για τον παραλληλισμό, διότι το ευαγές ίδρυμα της ουδέποτε λειτουργούσε άνευ αδείας, υπήρχε τάξη και σειρά και τα κορίτσια της ελέγχονταν υγειονομικώς. Στα τηλεοπτικά ιδρύματα όμως, γύρευε τι πολιτική και πνευματική «μαλαφράντζα» μπορεί να κολλήσει ο πολίτης-τηλεθεατής.


Εκεί στον Κορυδαλλό, στα μέσα του ’70 γύριζε ένας γύφτος με μια μαϊμού δεμένη με λουρί, χλεμπονιάρα και σουρομαδημένη με πέντε τρίχες στο κεφάλι της και μια λερή φούστα με φρουφρου και ξεσκισμένες δαντέλες. Αυτά ήταν τα πολιτιστικά δρώμενα στους χωματόδρομους που μεγαλώναμε τότε. Βάραγε το ντέφι κι αυτή χόρευε ή της έλεγε να κάνει τη «Βουγιουκλάκη» και το δύστυχο ζώο, «εκπαιδευμένο» με ξύλο και καμμιά πιθηκίσια λιχουδιά, πασαλειβόταν μ’ ένα κοκκινάδι που της έδινε το εξίσου άπλυτο αφεντικό της. Ύστερα της έδινε μια τεράστια τσατσάρα και την ρώταγε «πώς χτενίζεται η κυρία;» κι η καημένη η μαϊμού με άτσαλες κινήσεις χτένιζε τις πέντε τρίχες του κρανίου της, όλο ύφος και σουφρώνοντας τα χείλη της, υπό τα χάχανα των παρευρισκομένων θεατών. Μιλάμε για τέχνη…
Η κρίση, αδέρφια, είναι σαν κακό διαζύγιο. Διαζύγιο με την φούσκα δεκαετιών, με την ψευδαίσθηση που χτίστηκε με δανεικά και ψέματα. Κι όπως και στο διαζύγιο, ο Λαός ξυπνάει απότομα στην πραγματικότητα και βλέπει τα πάντα και τους πάντες ωμά, χωρίς φτιασίδια. Την άτιμη μπαμπέσα, τον εαυτό του, τους πολιτικούς, τους δημοσιογράφους, την «ενημέρωση», τους κινδύνους. Γι’ αυτό η οργή πλησιάζει στο κόκκινο.
Οι καιροί, το εθνικό και λαϊκό συμφέρον, η στοιχειώδης πολιτική ευθύτητα απαιτούν πλέον από τους αληθινούς δημόσιους άνδρες θάρρος και παρρησία. Δεν χρειάζεται τσάϊ και συμπάθεια. Κανένα δέος μπροστά σε αυτούς που είναι επικοινωνιακές φούσκες μιας εποχής που ψυχορραγεί. Θα κάτσουν κι αυτοί, έτσι κι αλλιώς, στον πάγκο του κατεργάρη. Τελειώσανε τα δανεικά, τελειώσανε και τα ψέμματα.
Γι’ αυτό χάρηκα τον μαχητή Κώστα Τζαβάρα χθες στην ΥΕΝΕΔ του Μνημονίου. Εκτός από σταχανοβίτης του κοινοβουλευτικού έργου και των θέσεων του Αντώνη Σαμαρά, δεν βρέθηκε στην Βουλή ως «γαλαζοαίματος». Προέρχεται από την αληθινή κοινωνία, τον κόσμο της εργασίας. Φίλος και συνάδελφος, αριστερός, μου μιλούσε με σεβασμό για τον μαχόμενο δικηγόρο και λαϊκό άνθρωπο, Κώστα Τζαβάρα. Στην αυθάδεια των «ρεπατζούδων» του Πεταλωτή, απάντησε με την γλώσσα που πρέπει και τους έβαλε στην θέση τους. Στο κάτω κάτω τί εκπροσωπούν εκτός από τον παχυλό μισθό τους; Τίποτα. Χρυσοπληρωμένοι σινιέ υπάλληλοι είναι, που, επειδή οι καιροί άλλαξαν, θα πρέπει ν’ αποφασίσουν αν θα μας λένε και θ’ αναζητούν, επιτέλους, τις αληθινές ειδήσεις και θα δείχνουν σεβασμό στην Αξιωματική Αντιπολίτευση κι αυριανή Κυβέρνηση, ή θα μας δείχνουν «πως χτενίζεται η κυρία».
Κι άμα θέλετε την γνώμη μου, μην ρίχνετε δεκάρα στο ντέφι τους. Απλώς αλλάξτε κανάλι.


Σχόλιο:Για να παραφράσουμε την ιστορική ρήση Πρετεντέρη "το ποιός είναι Καραγκιόζης φαίνεται στην οθόνη..." Είχαν και το θράσος να βάλουν τον Τσίμα στο πάνελ!
Καταλαβαίνετε τώρα γιατί το Mega παριστάνει τον τιμητή της κάθαρσης;
Ποιό; το ΜΕΓΚΑ που δεν άκουσε τίποτα για το ΔΝΤ (μέχρι που ήρθε...)
Που δεν είχε ακούσει ΤΙΠΟΤΑ για το σκάνδαλο της Siemens (μέχρι που έσκασε...)
Που αναφέρθηκε στην φυγή Γιουνγκ για μερικά δευτερόλεπτα,
Που καθόταν και παζάρευε με μία εκβιάστρια για ένα τσοντοDVD αλλά μίλαγε για "σκάνδαλο"...
Το MEGA των εργολάβων και των βαρώνων.
Το MEGA των διοδίων και των δημοσίων έργων.
To MEGA με μετόχους συνεταιράκια της Goldman Sachs που διώκεται και καταδικάζεται σε παγκόσμιο επίπεδο.
Το MEGA της χλίδας και των φίλων του Χριστοφοράκου, θαυμαστές της Φόρμουλα 1.
Το MEGA της κυρίας Τρέμη που απειλεί ότι ο λαός θα πάρει τους πολιτικούς με τις πέτρες.
Εμ βέβαια, γιατί οι πολιτικοί έπαιρναν της βαλίτσες για να τρώνε κάποιοι βαρώνοι με τα ΤΣΟΥΒΑΛΙΑ!
Αρχίστε να εξαφανίζεστε... Ξυπνήσαμε.                                                                                                 ΠΗΓΗ:kostasxan.blogspot.com

Ομοσπονδιακό αδίκημα

  • Του Φαήλου Μ. Κρανιδιώτη
Δομικό στοιχείο της παρακμής, που οδήγησε την χώρα στο χείλος του γκρεμού, είναι κι ο Τύπος, έντυπος και ηλεκτρονικός. Από ελεγκτής της εξουσίας κι ανεξάρτητος παράγοντας διαμόρφωσης της κοινής γνώμης, σε πολλές περιπτώσεις, κατρακύλησε σε περιτύλιγμα για cd και dvd. Όργανο μιας παρασιτικής ολιγαρχίας, «δολοφόνος προσωπικοτήτων», χειραγωγός συνειδήσεων, φερέφωνο προπαγάνδας και Καιάδας ειδήσεων και συνειδήσεων.
Πως ήταν η στάση των Ιρλανδικών ΜΜΕ στην πρόσφατη κρίση, όπου καθημερινά και σε ζωντανή μετάδοση οι Δημοσιογράφοι ξεφτίλιζαν τον Πρωθυπουργό και τους Υπουργούς και έτριβαν στα μούτρα της κοινωνίας την ωμή αλήθεια; Ε, καμμία σχέση.
Προέκταση των εργολάβων και προμηθευτών, τα παθητικά μαγαζιά της «ενημέρωσης», ήταν και είναι...
σε κάποιες περιπτώσεις «έξοδα παραστάσεως» των εξωθεσμικών κέντρων για να παίρνουν έργα, να πουλάνε όπλα ή για να επιβάλλουν πολιτικά πρόσωπα που θα τους επιτρέψουν να πάρουν έργα ή να πουλήσουν όπλα. Έτσι στο σύνολο της η μπίζνα, τουλάχιστον μέχρι προ κρίσης, ήταν κερδοφόρα. Τώρα όμως… Αδιαφανή οικονομικά κι ενίοτε αφανής η ιδιοκτησία, μέσω αχυρανθρώπων. Κάθε «νταβαντζής» κι ο «αυτοφωράκιας» του. Φοροδιαφυγή και θεσμική ακροβασία μεταξύ νομιμότητας και παρανομίας στον τρόπο λειτουργίας τους, συνιστούν ένα εξωθεσμικό όνειδος για την δημοκρατία μας αλλά και για κάθε έννοια καλώς εννοούμενου επιχειρείν. Κλίκες της «πολιτικής ορθότητας» αλληλοπροωθούνται και στελεχώνουν μηχανισμούς μαζικής παραπληροφόρησης, που αποστολή έχουν να αποκρύψουν και διαστρεβλώσουν γεγονότα, να προωθήσουν χωρίς όρους κι αναστολές τα συμφέροντα της παρασιτικής ολιγαρχίας και ξένων εντολοδοτών, να χτυπήσουν άξιους κι ικανούς, να εξυψώσουν κι ηρωοποιήσουν πρόθυμους και χρήσιμους «ηλίθιους». Το καθήκον αληθείας, η αντικειμενικότητα κι η υποχρέωση διασταύρωσης της είδησης, οι στοιχειώδεις συναλλακτικές υποχρεώσεις του Τύπου απέναντι στο κοινό, είναι απλώς ανέκδοτο. Θα σας πω μια ενδεικτική ιστορία που μου αφηγήθηκε ένας πολύ σοβαρός άνθρωπος. Μια φορά κι ένα καιρό, πριν πολλά χρόνια, ένα αστόπαιδο, που ‘χε το προοδευτιλίκι στο κούτελο, ήταν τότε και της μόδας, πήγε στην Αμερική, όπου δούλευε και σπούδαζε, όπως χιλιάδες άλλοι. Εκεί μαζί μ’ έναν άλλο Έλληνα, κολλητό του, επίσης της πολύ βαριάς «αριστεράς», κάνανε μια ψιλοκομπίνα για να μιλάνε τζάμπα στο τηλέφωνο με τους συγγενείς και φίλους τους στην Ελλάδα. Συνηθισμένα ρωμέϊκα πράγματα. Αυτό που δεν ξέρανε όμως, είναι ότι στις ΗΠΑ οποιαδήποτε κλοπή, απάτη κλπ, σε σχέση με το ταχυδρομείο ή την τηλεφωνία, είναι ομοσπονδιακό αδίκημα. Θέλετε από σύμπτωση, θέλετε γιατί τους παρακολουθούσανε λόγω φρονημάτων κι άλλων δραστηριοτήτων, τους σβέρκωσε το FBI. Τους ετέθη ένα πολύ απλό δίλημμα. Ή θα δεχόντουσαν να δουλέψουν για την Υπηρεσία (μία είναι η Υπηρεσία) ή θα εξασφάλιζαν μερικά χρονάκια διακοπές σε ευαγές ομοσπονδιακό ίδρυμα μαζί με τον Ληρόϋ Ουάσινγκντον και την παρέα του, που ισοβίτες γαρ, θα εκτιμούσαν πολύ τα τρυφερά ελληνάκια. Ως γνήσιοι ιδεολόγοι διάλεξαν την κουρτίνα ένα κι έτσι το καλόπαιδο αυτό ξεκίνησε να κάνει δουλειές για την μεγάλη μας φίλη και σύμμαχο. Κι όπως λένε οι σοφοί αμερικάνοι, once a marine, always a marine. Ο τύπος γύρισε στην Ελλάδα μεταλλαγμένος και με καινούργιο αφανές αφεντικό. Ικανός και πρόθυμος, με τις υπηρεσίες του δημιούργησε καλές σχέσεις με παράγοντες των ΗΠΑ κι από τα ΜΜΕ που εργάστηκε, προωθούσε και προωθεί, πάντα με την σοβαροφάνεια του, την ατζέντα, όσο αντιδημοφιλής κι αν είναι αυτή. Στην παράδοση Οτσαλάν υπέρ των Τούρκων και των Αμερικανών με κάλυψη στον Σημίτη. Στους βομβαρδισμούς της Σερβίας υπέρ της επέμβασης. Στο Σχέδιο Ανάν διαπρύσιος κήρυκας του ΝΑΙ. Στα ελληνοτουρκικά αβανταδόρος των Τούρκων και στο ψευδομακεδονικό αβανταδόρος των επιγόνων του Ιβάν Μιχαήλοφ, φίλου και συνεργάτη του Χίμλερ, ιδρυτή των σκοπιανών βοηθητικών ταγμάτων των SS, κολλητού του γεονοκτόνου Άντε Πάβελιτς, του Κροάτη αρχηγού της αιμοσταγούς Ουστάσα, μπροστά στον οποίο ο Ράϊνχαρτ Χάϋντριχ ήταν αρσακειάδα. Στιλβωτής του Μνημονίου και κάθε αντιλαϊκής πολιτικής, υβριστής και συκοφάντης κάθε πατριωτικής φωνής, πρόθυμος αναμεταδότης κάθε παραπληροφόρησης, στέκεται σταθερά αντίθετος στο εθνικό συμφέρον και «πουσάρει» με το αζημίωτο, υποθέτω, διάφορα συμφέροντα, από πολιτικές φιλοδοξίες γόνων κι επιγόνων, μέχρι περιβαλλοντικές μπίζνες κολλητών του. Την ιστορία μου την αφηγήθηκε κραταιός παράγων της Ομογένειας, από αυτούς που πέτυχαν το αμερικάνικο εμπάργκο κατά της Τουρκίας την περίοδο 1974-1977. Ο εν λόγω, θέλοντας να την επιβεβαιώσει, μου είπε ότι απευθύνθηκε σε WASP φίλο του, που διετέλεσε Διευθυντής της ακατανόμαστης Υπηρεσίας. Η απάντηση που έδωσαν οι παλιοί υφιστάμενοί του στον φλεγματικό Αμερικάνο, όταν ρώτησε για τους δυο Έλληνες, ήταν “we cannot reveal any information, because the file is still active, open” («δεν μπορούμε να αποκαλύψουμε οποιαδήποτε πληροφορία, γιατί ο φάκελος είναι ακόμη ενεργός, ανοικτός»)! Πάντως αυτά κυκλοφορούν, από το μαρτυρικό Βελιγράδι ως το κλεινόν Άστυ και τα χωριά της Μακεδονίας μας. Αλήθεια ή ψέματα; Ποιος ξέρει; Αν ναι, τότε θα υπάρχουν και χαρτιά…Πάντως έκτοτε αλλιώς βλέπω, διαβάζω κι ακούω τον εν λόγω. Απλώς μου κάνει εντύπωση μια επίμονη στάση. Όπου κείται το εθνικό και λαϊκό συμφέρον, κοιτάζω απέναντι κι αυτός ο τύπος και μερικοί άλλοι πάντα στέκονται εκεί…. Σύμπτωση;

Πηγή: εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ (19-1-2011)                                                                                         ΠΗΓΗ:kostasxan.blogspot.com

Οι 10 εντολές του Γιώργου προς τον Έλληνα πολίτη

  • Ου μαρτυρήσεις μαρτυρία αληθή. Οι μάρτυρες ανήκουν στην Ορθόδοξη Χριστιανική πίστη, οι ψευδομάρτυρες είναι πολυπολιτισμικοί! Μην αυτοπεριορίζεσαι…
  • Ου τολμήσεις να αποθνήσκεις αν χρωστάς στην εφορία. Ξόφλησέ μας πρώτα και μετά ψόφα!
  • Ου ζητήσεις να είσαι ασφαλής. Ζήσε στον κίνδυνο, για να είσαι πάντα σε εγρήγορση σαν νέος, και αν πεθάνεις νέος θα είσαι τυχερός, επειδή δεν θα δεις την ασχήμια των γερατειών.
  • Ου ζητήσεις τα δικαιώματα σου. Θα τα “φας” γρήγορα και θα βαρεθείς.
  • Ου απεργήσεις. Η απεργία είναι λίγες μέρες ξεκούραση από τη δουλειά. Εμείς σου την προσφέρουμε άπλετη. Είσαι άνεργος από τώρα και για πάντα.
  • Ου συνομολογήσεις με άλλους, εθνική ταυτότητα. Εμείς σε κάνουμε ΚΟΣΜΟ-πολίτη. Θα σε εκτοξεύσουμε στο σύμπαν και όπου κάτσεις!
  • Ου υπερασπισθείς χώματα και πατρίδα. Θα σε στείλουμε να αράξεις την αρίδα σου στα καλύτερα spa του πλανήτη: Άουσβιτς, Γουαντάναμο κ.α.. ανάλογα με τις ανάγκες σου
  • Ου ζητωκραυγάσεις υπέρ άλλων ανομίμων. Είμαστε οι ΤΟΡ των ΤΟΡ!!
  • Ου επιθυμήσεις πρωθυπουργία αλλουνού. Όμορφος πρωθυπουργός, όμορφα καίγεται (προσεχώς στο Σύνταγμα). Μην χάσεις το θέαμα
  • Ου παρεκκλίνεις των 10 εντολών μου. Έρχονται και άλλες, μην τις χάσεις

Πηγή                                                                                                                                                       ΠΗΓΗ:kostasxan.blogspot.com

Το πόρισμα Καμένου για τη SIEMENS, οι 9 που κατονομάζει


ΕΚΘΕΣΗ- ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ
ΤΗΣ SIEMENS ΤΟΥ ΜΕΛΟΥΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΠΑΝΟΥ ΚΑΜΜΕΝΟΥ

Το Σύνταγμα προβλέπει ότι οι διεθνείς συμβάσεις που ενσωματώνονται στο εσωτερικό δίκαιο υπερισχύουν αυτού, άρα και του νόμου περί ευθύνης υπουργών.
Ο νόμος λοιπόν 3424/2005, που τροποποιήθηκε με τον 3691/2008, ενσωματώνει την οδηγία 2001/97 για έσοδα από εγκληματικές δραστηριότητες που τροποποιεί τον Ν. 2331/95 δεν δεσμεύεται με...
 την παραγραφή του νόμου περί ευθύνης υπουργών (συν. 1 ).

Από τα πραγματικά περιστατικά της εξέτασης μαρτύρων και της δικογραφίας προκύπτουν καταφανώς,
Eυθύνες Αναστασίου Μαντέλη και Κωνσταντίνου Σημίτη

Α . Παράβαση του ανωτέρου νόμου τουλάχιστον για τον Αναστάσιο Μαντέλη τ. Υπουργό και για χρηματικά ποσά 200.000ΓΜ και 250.000ΓΜ. Η δικαιοσύνη του έχει ήδη επιβάλει απαγόρευση εξόδου από την χώρα δεχόμενη αυτή την νομολογία.

Β. Η απόφαση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αθανασίου Κατσιρόδη 1282/2/6/2010 (συν. 2 ) να θέσει στο αρχείο τη μηνυτήρια αναφορά μου για τον Θεόδωρο Τσουκάτο αποδεικνύει την υιοθέτηση των ισχυρισμών του, ότι δηλαδή τα 1.000.000 ΓΜ που αποεδείχθηκε ότι πήρε από τα μαύρα ταμεία της SIEMENS πήγε στο ΠΑΣΟΚ του οποίου αρχηγός ήταν ο τ. Πρωθυπουργός Κων/νος Σημίτης.

Άρα ο Κων/νος Σημίτης αν αληθεύει η απόφαση της δικαιοσύνης εν γνώσει του έγινε αποδέκτης ως Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και για λογαριασμό του κινήματος χρημάτων από τα μαύρα ταμεία της SIEMENS.

Από την κατάθεση Χριστοφοράκου της 6/7/2209 στον εισαγγελέα του Μονάχου (συν. 3) σελίδες 7-8 προκύπτει έταιρο ποσό 600.000+400.000 ευρώ που φέρεται να βρίσκεται στην Ελβετία όπως επί λέξη αναφέρεται στην κατάθεση Χριστοφοράκου « Μέλη του ΠΑΣΟΚ ζήτησαν να μη μεταφερθούν τα χρήματα στην Ελλάδα αλλά να κατατεθούν στην Ελβετία».

Αυτό επιβεβαιώνεται και από (συν.4 ) της συμφωνίας συμβιβασμού της SIEMENS A.G. και της SIEMENS Α.Ε. με τον Μιχάλη Χριστοφοράκο, όπου στο άρθρο 4 αναγνωρίζεται αυτό το ποσό και δεσμεύεται ο Χριστοφοράκος να επιστρέψει αυτό στη SIEMENS. Σημαντικό είναι δε ότι το συμφωνητικό υπογράφεται και από το σημερινό στέλεχος της SIEMENS Πήτερ Συκέλλη.

Προκύπτει επίσης ανάγκη περαιτέρω διερεύνησης για τυχόν ευθύνες των τ. Υπουργών :

Παπαντωνίου Γιάννο,
Χριστοδουλάκη Νικόλαο ,
Τσοχατζόπουλου Άκη,
Παπακωνσταντίνου Γεώργιου,
Μαλέσιου Ευάγγελου,
Μαρκογιαννάκη Χρήστου και
Λιάπη Μιχάλη.

Ο τ. Υπουργός Χρήστος Βερελής συνέδραμε την επιτροπή στο έργο της υποδεικνύοντας τις ευθύνες του Νικόλαου Χριστοδουλάκη.

Οι τ. Υπουργοί Χρυσοχοίδης Μιχάλης και Βουλγαράκης Γεώργιος δεν είχαν όπως αποδείχθηκε ουδεμία αρμοδιότητα.

Τέλος οφείλει η Κυβέρνηση να ασκήσει αγωγές και να διεκδικήσει αποζημιώσεις από κάθε υπεύθυνο για την ζημία που υπέστη το Ελληνικό Δημόσιο.

Πέρα των ανωτέρω συμφωνώ για την περαιτέρω διερεύνηση που θα κρίνει η ολομέλεια της βουλής.

Αθήνα, 20 Ιανουαρίου 2011 ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Β΄ΑΘΗΝΩΝ

ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ                                                                                           ΠΗΓΗ:taxalia.blogspot.com

Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

ΕΛΛΑΔΑ: ΤΟ ΠΑΚΙΣΤΑΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ



Του Αναστάσιου Καζαντζίδη

Έκλεισαν τα καταστήματα στην Κοζάνη και οι μαγαζάτορες πήγαν να διαμαρτυρηθούν έντονα στον πρωθυπουργό για την απαγόρευση του καπνίσματος στα μαγαζιά τους!
Μάλιστα! Δεν πήγαν να διαμαρτυρηθούν για το κατάπτυστο μνημόνιο και τις ολέθριες συνέπειές του στη χώρα, αλλά για την απαγόρευση του καπνίσματος!
Αυτοί είναι οι Έλληνες δυστυχώς. Κάτοικοι του δυτικού Πακιστάν.
Δέσμιοι της εθνικής νικοτινίασης.
Δουλοπάροικοι του δημοσίου και των τριακοσίων οικογενειών
που κυβερνούν τη χώρα.
Όπως ακριβώς συμβαίνει και στο Πακιστάν. Γι αυτό και οι μετανάστες από τη χώρα αυτή προσαρμόζονται άμεσα στην ελληνική πραγματικότητα!
Η παραπληροφόρηση των καναλιών που διοχετεύεται καθημερινά από τους μεταλλαγμένους δημοσιογράφους, υψώνει όλο και πιο ψηλά τα τείχη της φυλακής των δυστυχισμένων δυτικοπακιστανών κατοίκων της.
Μάταια κάποιοι λοξοκοιτούν προς την Τυνησία.
Ο Έλληνας δουλοπάροικος δεν ρισκάρει.
Ο Έλληνας δουλοπάροικος έχει ακόμη να καταναλώσει αρκετό λίπος.
Λίγο η σύνταξη του παππού και της γιαγιάς, λίγο το χαρτζιλίκι από τον συνταξιούχο πενηνταπεντάρη πατέρα, λίγο ο φραπές, λίγο το χαμόγελο της γκόμενας από απέναντι και να σου η παράταση ….
Η παράταση της ζωής αυτού του άθλιου πολιτικοοικονομικού συστήματος που διοικεί εδώ και τριάντα χρόνια την πατρίδα.
Μας κοροιδεύουν συνέχεια οι κυβερνώντες: θα χυθεί άπλετο φώς!
Η πιο χυδαία κουβέντα που έχω ακούσει ποτέ σ αυτή τη χώρα!
Άπλετο φώς!
Και δε χύνεται ποτέ…
Σκοτάδι. Σκοτάδι παντού.
Όπως στο Πακιστάν.
Ως πότε όμως;                                                                                                                                             ΠΗΓΗ:taxalia.blogspot.com

Το πολιτικό σύστημα «δίνει» παλιά μέλη του για να γλιτώσει.

Πανικόβλητο το πολιτικό σύστημα αναμένεται, από στιγμή σε στιγμή, να «δώσει» παλιά και τελειωμένα πολιτικά μέλη του για να γλιτώσει το ίδιο τα χειρότερα. Βουϊζουν τα ΜΜΕ, βουϊζει ολόκληρο το διαδίκτυο ότι γίνεται ένα τεράστιο αλισβερίσι μεταξύ των μελών της ενεργού πολιτικής ελίτ, για το ποιους από τους παλιούς και μη ενεργούς πλέον συνάδελφους τους  θα ρίξουν στην πυρά.

Αυτό πάλι το «θα ρίξουν στην πυρά», εντάξει,  μη το παίρνετε και τόσο τοις μετρητοίς. Εμείς αντίθετα, διαβλέπουμε....
πίσω από αυτή την πρεμούρα του πολιτικού συστήματος, μια τεράστια προπαγανδιστική προσπάθεια για να ρίξει στάχτη στα μάτια των αγανακτισμένων πολιτών, προκειμένου να αποφύγει γενικευμένη εξέγερση και καθολική κατάρρευσή του.

Τι λέτε, θα τσιμπήσουμε;   

Θα επιτρέψουμε στο σάπιο και διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα να μας εξαπατήσει και πάλι; Θα επιτρέψουμε να «αποκαθαρθεί» στη συνείδησή μας, μέσα από τέτοιες διαδικασίες για να συνεχίσει το «θεάρεστο» έργο του;

Αποβάλτε το λοιπόν από τις συνειδήσεις σας σαν κάτι άχρηστο. Αφήστε το να καταρρεύσει. Με αυτά τα τεχνάσματά του, ακόμα και τώρα που ψυχορραγεί, αποδεικνύει ότι παραμένει αμετανόητο και συνεχίζει να μας περνάει για αφελείς.                                                                      ΠΗΓΗ:hassapis-peter.blogspot.com

Κοινή συνισταμένη μεταξύ των bloggers η αλλαγή του πολιτικού συστήματος.


Χθες γράψαμε ένα άρθρο με τίτλο Φίλοι bloggers. Μήπως έχουμε πάρει λάθος δρόμο; που στόχο είχε να επισημανθεί η ανάγκη κατάθεσης προτάσεων μεταξύ των bloggers, σε ότι αφορά τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος. Το άρθρο αυτό αναδημοσιεύτηκε σε πολλά ιστολόγια, στα οποία έγιναν διάφορα καλόπιστα σχόλια.

Επειδή φίλοι μας, όλοι εμείς οι κλεισμένοι εδώ μέσα στο χώρο του διαδικτύου, δεν είμαστε virtual άνθρωποι, δεν ζούμε σε ένα σύστημα matrix, αλλά είμαστε....
πραγματικοί πολίτες, οι οποίοι ταυτόχρονα ζούμε και κινούμαστε έξω στην πραγματική κοινωνία, αλληλοεπιδρώντες με αυτήν, το διαδίκτυο, ως εκ τούτου, αποτελεί μια μικρογραφία της ελληνικής κοινωνίας με όλα τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά της.

Βαθύτερος στόχος του πιο πάνω άρθρου, αλλά και του παρόντος, είναι να αρχίσουμε σιγά σιγά να διαπιστώνουμε κοινές συνισταμένες που αναπτύσσονται στο διαδίκτυο, κάτι το οποίο σημαίνει ότι αυτές οι συνισταμένες αναπτύσσονται παράλληλα και στην κοινωνία.  Με σταθερές αυτές τις συνισταμένες, μπορούμε να προχωρήσουμε σε επιμέρους πιο εξειδικευμένες προτάσεις για την δημιουργία μιας ολοκληρωμένης εικόνας για το τι θέλει η κοινωνία.

Με βάση αυτές τις σκέψεις και με τις διάφορες μέχρι στιγμής προτάσεις που κατατίθενται στο διαδίκτυο, αλλά και από τα χιλιάδες σχόλια που γίνονται καθημερινά σε διάφορες αναρτήσεις όλων των blogs, αρχίζει να διαφαίνεται η ανάπτυξη μιας πρώτης κοινής συνισταμένης και αν κάνουμε λάθος διορθώστε μας.

Ξεχωρίζουμε λοιπόν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των bloggers επιθυμεί αλλαγή του πολιτικού συστήματος και για να το κάνουμε πιο χειροπιαστό, επιθυμεί αλλαγή του Συντάγματος και όχι απλή αναθεώρηση. Δηλαδή όχι απλά λίφτινγκ του ισχύοντος πολιτικού συστήματος, αλλά πλήρη αλλαγή του. Ο πολύς κόσμος θέλει ένα μηδενισμό του κοντέρ και επανίδρυση του ελληνικού κράτους ξανά από την αρχή, με σύγχρονους θεσμούς και αλλαγή νοοτροπίας.

Τώρα, το προς ποια κατεύθυνση θα πρέπει να αλλάξει το Σύνταγμα, δηλαδή ποιες επιμέρους συνισταμένες θα πρέπει να αναπτυχθούν, αυτό είναι μια άλλη διαδικασία που ήδη και αυτή έχει αρχίσει να σχηματοποιείται. Για παράδειγμα, δύσκολα θα μπορούσε να διαφωνήσει κανείς ότι το νέο Σύνταγμα θα πρέπει να πάψει να είναι ολιγαρχικό και θα πρέπει να γίνει πιο δημοκρατικό. Δύσκολα θα μπορούσε να διαφωνήσει κανείς με την πλήρη διάκριση των εξουσιών. Το ίδιο για τη θέσπιση σταθερού χρόνου εκλογών. Επίσης για περιορισμένη θητεία στα πολιτικά αξιώματα. Η κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών ή η κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας, είναι θέματα που συναντούν όλο και μεγαλύτερη αποδοχή. Ίσως και η απλή αναλογική να τείνει να διαμορφωθεί σε επιμέρους συνισταμένη κ.λ.π.

Το πολιτικό κατεστημένο, έντρομο, από αυτές τις αλλαγές στο κοινωνικό υποσυνείδητο, σπεύδει να ανακοινώσει αναθεωρήσεις στο Σύνταγμα σε χρόνο πολλών ετών αργότερα και βλέπουμε. Όμως δεν θα προλάβουν.  

Φίλοι μας, θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι, για να μην συμβεί σε μας ότι συνέβη και στην Τυνησία. Εκεί ανατράπηκε ο δικτάτορας, αλλά λόγω έλλειψης λαϊκής πρότασης, το καθεστώς παρέμεινε αλώβητο.

Εμείς θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι και να ξέρουμε τι θέλουμε όταν αρχίσει η κατάρρευση. Δεν πρέπει να ξανασυμβεί αυτό που συνέβη το 1974 όταν μετά την πτώση της χούντας, επανήλθε το παλιό καθεστώς το οποίο και συνεχίζει μέχρι σήμερα, με τα αποτελέσματα που νοιώθουμε όλοι μας. Αυτό δεν πρέπει να ξανασυμβεί. Ας είμαστε έτοιμοι.

Οι boggers δεν πρέπει να φάνε το "παραμύθι" με το νόμο «περί ευθύνης υπουργών».


Αμέσως μετά το φιάσκο με το σκάνδαλο του Βατοπαιδίου και ενόψει της αναμενόμενης τραγελαφικής κατάστασης σχετικά με τους υπεύθυνους για το σκάνδαλο της SIEMENS, η κυβέρνηση έφερε εσπευσμένα και εκτός προγραμματισμένης ενέργειας, μια επουσιώδη και άνευ ουδεμιάς αξίας τροποποίηση στο νόμο περί «ευθύνης υπουργών», προκειμένου, με την προπαγάνδα αυτή να δείξει σε όσους αφελείς την πιστεύουν ακόμα, ότι γίνεται άτεγκτη και τιμωρός των επίορκων υπουργών. Αμέσως δε, τα παπαγαλάκια του συστήματος, άρπαξαν....
την τροποποίηση αυτή και προσπαθούν να κάνουν πλύση εγκεφάλου στους δύστυχους ιθαγενείς αυτής της χώρας.

Τουλάχιστον εμείς οι bloggers, δεν πρέπει να φάμε αυτό το παραμύθι και εξηγούμαστε:

Το άρθρο 86 του Συντάγματος ορίζει ότι μόνο η Βουλή είναι αρμόδια να διατάξει τη δίωξη κατά υπουργών. Θέλετε και το καλύτερο; Η απόφαση της Βουλής λαμβάνεται με πλειοψηφία 151 τουλάχιστον βουλευτών. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει πως μόνο η ίδια η κυβέρνηση μπορεί να διώξει τον εαυτό της. Θέλετε και το ακόμα καλύτερο; Το ίδιο άρθρο λέει πως ούτε η ίδια η Βουλή μπορεί να διώξει κάποιον υπουργό εφόσον παρέλθει και η δεύτερη Τακτική Σύνοδος της Βουλής, δηλαδή στην ουσία αν μεσολαβήσει ένα καλοκαίρι και πάμε σε δεύτερο (άρθρο 64 του Συντάγματος). Θυμάστε πιστεύουμε γιατί έκλεισε εσπευσμένα η τακτική σύνοδος της Βουλής την Άνοιξη του 2009 από την κυβέρνηση Καραμανλή και φυσικά αυτό το γνώριζε πολύ καλά το ΠΑΣΟΚ που ήθελε να κάνει προπαγανδιστικό παιχνίδι για το σκάνδαλο του Βατοπαιδίου.

Τώρα η κυβέρνηση έριξε το λαϊκίστικο πυροτέχνημα ότι δεν θα παραγράφονται γενικά σε 5 χρόνια, όλα τα εγκλήματα των υπουργών, όπως ισχύει τώρα, αλλά μόνο τα πλημμελήματα θα παραγράφονται σε 5 χρόνια ενώ τα κακουργήματα θα παραγράφονται όπως και για τους απλούς πολίτες. Δηλαδή πολύς θόρυβος για το τίποτα.

Όπως αντιλαμβάνεστε, εφόσον ισχύει το παρόν Σύνταγμα, το οποίο είναι υπέρτερο του απλού νόμου, τότε ισχύουν και τα παραπάνω και οι υπουργοί θα μένουν πάντα ατιμώρητοι.

Αυτός είναι ένας από τους πολλούς λόγους που φωνάζουμε από αυτό εδώ το blog, ότι πρέπει να αλλάξει επειγόντως το Σύνταγμα και πρέπει να αλλάξει τώρα. Και κυρίως τώρα, γιατί μέσα στην κρίση θα γίνει μεγάλο φαγοπότι σε βάρος των συμφερόντων του λαού. Δεν πρέπει να πάμε ούτε ένα βήμα πιο πέρα, χωρίς να αλλάξει το Σύνταγμα. 


Αντίθετα, η  αναθεώρηση που προτείνει η πολιτική ολιγαρχία είναι υπεκφυγή για να κερδίσει χρόνο, να γλιτώσει την κατάρρευση και ταυτόχρονα να παγιώσει την επιβολή της μέσα στην κρίση σε βάρος των πολιτών, καθώς και να αποφύγει οποιεσδήποτε ευθύνες της που θα γεννηθούν μέσα στην κρίση. 

ΠΗΓΗ:hassapis-peter.blogspot.com

«Σε κώμα» η ΕΕ, λέει ο Ερντογάν!

Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ


Σοκάρισε υπέρ το δέον τους Γερμανούς μια τηλεοπτική συνέντευξη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου πριν από μερικές μέρες. «Ο επόμενος στόχος μας είναι να κάνουμε την Τουρκία, τη σοφή χώρα, τον σοφό της ανθρωπότητας και του κόσμου. Να την κάνουμε μια χώρα που η γνώμη της θα γίνεται σεβαστή, που έχει αρχές, μια χώρα που θα είναι η φωνή της ανθρώπινης συνείδησης και η οποία θα υπερασπίζεται τις αξίες της» υπογράμμισε μεταξύ πολλών άλλων ο Νταβούτογλου.

Η εφημερίδα «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε» εξαπέλυσε αμέσως βίαιη φραστική επίθεση εναντίον της Αγκυρας. «Μεγαλείο και μεγαλομανία» ήταν ο τίτλος της ανάλυσής της. «Η τουρκική εξωτερική πολιτική κερδίζει σε σημασία και χάνει σε αίσθηση της πραγματικότητας» ξεκαθάριζε ο υπότιτλος.
Ανάλογο φυσικά και το περιεχόμενο. «Ο παθιασμένος ισχυρισμός του Νταβούτογλου είναι χαρακτηριστικός του μεγαλείου, αλλά επίσης και της μεγαλομανίας της διπλωματίας της Αγκυρας ή τουλάχιστον της υπερτίμησης του εαυτού της» γράφει η γερμανική εφημερίδα και συνεχίζει: «Στην Τουρκία κυριαρχεί μια αφελής αισιοδοξία γύρω από τον εαυτό της, που δεν γνωρίζει όρια... Κανείς δεν τολμάει να μιλήσει για το στρατηγικό μεθύσι της Τουρκίας γύρω από τη σημασία της»!
«Μεγαλομανία», «αφελής αισιοδοξία χωρίς όρια», «στρατηγικό μεθύσι» δεν είναι εκφράσεις συνηθισμένες στον γερμανικό Τύπο και δη σε μια εφημερίδα σαν τη σοβαρή «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε».
Τα έγραψε μάλιστα αυτά η γερμανική εφημερίδα πριν περιοδεύσει ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την περασμένη εβδομάδα στα αραβικά κράτη του Κόλπου, όπου είπε πολλά πράγματα, προκαλώντας νέο σοκ στους Γερμανούς. Αυτή τη φορά ήταν η σειρά της επίσης δεξιάς εφημερίδας «Ντι Βελτ» να αντιδράσει με διακριτική ειρωνεία στις θέσεις του Ερντογάν:
«Σε έναν λόγο που έβγαλε στο Κουβέιτ σκιαγράφησε ποιες κατά τη γνώμη του δυνάμεις θα μπορούσαν στο μέλλον να «διαμορφώσουν ολόκληρο τον κόσμο»: η Τουρκία και οι αραβικές χώρες, αν βρουν τη δύναμη να προχωρήσουν σε μια «ένωση» ως κέντρο του μουσουλμανικού κόσμου» γράφει η «Ντι Βελτ» στην ανάλυσή της, που έχει τίτλο εμφανώς σαρκαστικό: «Με τον Ερντογάν η αναδιαμόρφωση του κόσμου»!
«Με τη νέα αδελφότητα βαδίζει ο (Τούρκος) πρωθυπουργός στα ίχνη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας» υπογραμμίζει ο υπότιτλος, δίνοντας την πολιτική διάσταση του θέματος. Δύσκολα θα μπορούσε να κατηγορήσει κανείς τη γερμανική εφημερίδα για αντιτουρκική προκατάληψη στη συγκεκριμένη περίπτωση, αν λάβει υπόψη του τα όσα είπε στο Κουβέιτ ο Ερντογάν.
«Τούρκοι και Αραβες υπερασπίστηκαν από κοινού αυτές τις περιοχές την εποχή των σταυροφοριών» διακήρυξε. «Ανήκουμε στον ίδιο πολιτισμό.
Εχουμε κοινή ιστορία» πρόσθεσε και καθόρισε τους πολιτικούς στόχους του παρόντος: «Σήμερα πρέπει να δώσουμε νέα ζωή στη χιλιόχρονη αδελφικότητά μας, να γίνουμε μια πολιτική, οικονομική και πολιτιστική ένωση... Αυτή η περιοχή έχει το δυναμικό να αναμορφώσει ολόκληρο τον κόσμο» ισχυρίστηκε.
Λίγα 24ωρα αργότερα, με συνέντευξή του στο αμερικανικό περιοδικό «Νιούζγουικ», ο Ερντογάν προειδοποιούσε απειλητικά την ΕΕ ότι η Τουρκία δεν είναι μια χώρα που θα παραμείνει στην πόρτα της Ευρώπης ως «υποτακτικός ικέτης» και χλεύαζε τη Γηραιά Ηπειρο λέγοντας μεταξύ άλλων:
«Οι ευρωπαϊκές αγορές εργασίας και τα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης βρίσκονται σε κωματώδη κατάσταση. Οι ευρωπαϊκές οικονομίες βρίσκονται σε στασιμότητα. Οι ευρωπαϊκές κοινωνίες είναι σχεδόν γηριατρικές»!
Κατέληξε δε στο συμπέρασμα ότι η Τουρκία είναι πολύ ισχυρή και γι’ αυτό δεν τη θέλουν οι Ευρωπαίοι! «Μερικές φορές απορώ αν η ισχύς της Τουρκίας είναι εμπόδιο στην ένταξή της στην ΕΕ. Αν όντως είναι έτσι, πρέπει να αναρωτηθεί κανείς για τους στρατηγικούς υπολογισμούς της Ευρώπης», είπε χαρακτηριστικά.
Αγκυρα
Βαθμιαία αλλαγή προσανατολισμού
Οι υπερβολές περί «νεοοθωμανισμού» της Αγκυρας δεν πρέπει να κρύβουν από τα μάτια μας μια νέα πραγματικότητα: Μετά από τόσα χρόνια εξουσίας της μετριοπαθούς ισλαμικής κυβέρνησης του Ερντογάν, η τουρκική εξωτερική πολιτική επιδιώκει όλο και περισσότερο να χρησιμοποιήσει τη μουσουλμανική θρησκεία ως μέσο προσέγγισης και σφυρηλάτησης πολιτικών συμμαχιών της Αγκυρας με τα αραβικά κράτη, το Ιράν, τις χώρες της Κ. Ασίας, το Πακιστάν. Οι πολιτικά εγκληματικές κατακτήσεις χωρών όπως το Ιράκ και το Αφγανιστάν από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη διευκολύνουν τα μέγιστα την «ισλαμοποίηση» της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, προσδίδοντάς της ευρύτατη λαϊκή βάση.                                                                                                                            ΠΗΓΗ:ww.ethnos.gr

Σενάρια κοινωνικής έκρηξης

Το χρονικό σημείο της κοινωνικής έκρηξης είναι απρόβλεπτο. Ωστόσο σωρεύονται ισχυρές ενδείξεις ότι η εσωτερικευμένη οργή και η βουβή διαμαρτυρία μπορεί να μετατραπούν σε βίαιο ξέσπασμα. Μία τέτοια έκρηξη δεν θα εκδηλωθεί κατ’ ανάγκην ούτε υπό τη μορφή τυφλών καταστροφών, με χαρακτηριστικά αριστερίστικου χουλιγκανισμού, ούτε ως οργανωμένες κινητοποιήσεις καθοδηγούμενες από συνδικαλιστικές οργανώσεις. Αντίθετα, μία μαζικοποιημένη αντίδραση στην υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των χαμηλών και μεσαίων εισοδηματικών στρωμάτων θα είχε πιθανόν τη μορφή αυθόρμητων, μη κατευθυνόμενων, συγκριτικά ηπιότερων, αλλά ταυτόχρονα καταλυτικών ως προς τις πολιτικές προεκτάσεις τους συλλογικών πράξεων.
Η κοινωνία συνεχίζει να απορρίπτει τις ενέργειες των άκρων της Δεξιάς και της Αριστεράς, την καταστροφολαγνεία των λεγόμενων «μπαχαλάκηδων» ή τις δήθεν υπερεπαναστατικές κορώνες των αυτόκλητων εκπροσώπων τους. Πολύ περισσότερο αποδοκιμάζει τη νέα γενιά τρομοκρατών, που συμβάλλει στη συντηρητικοποίηση της κοινωνίας και νομιμοποιεί τη διεύρυνση των κατασταλτικών μηχανισμών του κράτους εις βάρος των ατομικών ελευθεριών.
Από την άλλη πλευρά, το πολιτικό σύστημα δεν κινδυνεύει από τους συνδικαλιστές, είτε διότι έχουν έως έναν βαθμό αφομοιωθεί από την πολιτική τάξη, είτε επειδή έχουν απολέσει το κύρος τους τόσο μεταξύ εκείνων που εκπροσωπούν όσο και στην κοινωνία. Το συνδικαλιστικό κίνημα δέχεται έναν συστηματικό πόλεμο απαξίωσης, με επίκεντρο το ιδεολόγημα περί «συντεχνιών». Ακόμη, λοιπόν, και όταν οι εκπρόσωποί του εκφράζουν δίκαια αιτήματα, περιορισμένη επιρροή ασκεί πλέον ο λόγος τους. Οταν, όμως, απουσιάζουν οι θεσμικοί δίαυλοι εκτόνωσης της συλλογικής διαμαρτυρίας, αυξάνονται οι πιθανότητες να αποκτήσουν κοινωνικό έρεισμα θέσεις όπως αυτές που συμπύκνωσε το σύνθημα «να φύγουν όλοι, να φύγουν τώρα», που αναδείχθηκε τα προηγούμενα χρόνια σε αρκετές χώρες υπό καθεστώς χρεοκοπίας και υπαγωγής στο ΔΝΤ. Οι ενδείξεις ότι μία τέτοια έκρηξη βρίσκεται προ των πυλών δεν είναι νέες, όμως κάθε μέρα γίνονται πιο απτές.
Τι σηματοδοτεί η παγίωση της πλήρους αποστασιοποίησης του 1/3 των πολιτών από τα πολιτικά κόμματα, όπως προκύπτει όχι μόνο από σειρά δημοσκοπήσεων αλλά και από τις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις; Πόσοι από τους απέχοντες θεωρούν αναξιόπιστα όχι μόνο τα κόμματα, αλλά ευρύτερα το πολιτικό σύστημα; Ποιος μπορεί να προβλέψει τις επιπτώσεις τής ιστορικά πρωτοφανούς εκτίναξης της ανεργίας σε ποσοστά άνω του 20% μέχρι τα τέλη του 2011, η οποία θεωρείται αναπόφευκτη; Πώς θα υποδεχθεί την αναμενόμενη περαιτέρω μείωση των εισοδημάτων της, μέσα στους επόμενους μήνες, η συντριπτική πλειονότητα των εργαζομένων στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα;
Καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να αντέξει επί μακρόν την εξωτερίκευση της οργής εκατομμυρίων ανέργων, υποαπασχολούμενων, νεόπτωχων, υπερχρεωμένων και, ιδίως, απελπισμένων ανθρώπων. Οσους τακτικούς χειρισμούς και αν επιχειρήσει η πολιτική τάξη, στέλνοντας στο «ικρίωμα» τους λιγότερο προνοητικούς επίορκους, ο κίνδυνος κατάρρευσης του κομματικού συστήματος δεν περιορίζεται. Ισως έτσι να εξηγούνται τα υποβολιμαία σενάρια ότι οι οικονομικές και μιντιακές ελίτ αναζητούν εναλλακτικές πολιτικές λύσεις, ώστε σε περίπτωση κοινωνικής έκρηξης να μην περιέλθει η χώρα σε κατάσταση χάους.
Ξενοφώντας Κοντιάδης, Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, πρόεδρος Ιδρύματος Τσάτσου ΠΗΓΗ:www.ethnos.gr

Βουλευτής ξεφτιλίζει MEGA : "Είστε ξεφτιλισμένοι" !!!


Μην τολμήσει κανείς στη ΝΔ να κάνει "δήλωση αποκατάστασης" και υποταγής στο MEGA θα τον πάρει ο διάολος !
Όχι ρε δημοσιογράφοι, δεν εξετράπη ο Τζαβάρας. Εσείς αρμενίζετε στραβά. Εσάς θα πάρουν με τις πέτρες. Η δική σας δημοσιογραφία δεν τιμά την ενημέρωση. Κι αφήστε την έμμεση πίεση στη ΝΔ. Εσείς είστε οι ξεφτίλες, γιατί αντιμετωπίζετε με απέραντη γλύκα τον Πάγκαλο και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και ξεχειλίζετε από χολή και μίσος, που δεν έχει καμία σχέση με "δημοσιογραφία", όταν φιλοξενείτε στελέχη της ΝΔ (και του ΚΚΕ ενίοτε). Είναι εμφανέστατη η διάθεσή σας να προσβάλλετε τον φιλοξενούμενο όταν είναι της ΝΔ και του ΚΚΕ. Η χολή βγαίνει από τις οθόνες και πλημμυρίζει το σαλόνι μας.
Δείτε το βίντεο:
ΠΗΓΗ:taxalia.blogspot.com

... Το κόμπλεξ του αμόρφωτου απατεώνα ΓΑΠ ξεσπάει στην Παιδεία με σκοπό την παραγωγή Ζώων σαν την αφεντιά του


Σοσιαλιστική καταδίκη της Ιστορίας

Του ΒΙΚΤΩΡΑ ΝΕΤΑ

Ετοιμάζει και η σημερινή πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων τη δική της εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, τιμώντας την παράδοση των συνεχών αλλαγών, που οδηγούν από το κακό στο χειρότερο το εκπαιδευτικό μας σύστημα και ταλαιπωρούν τους μαθητές και τις οικογένειές τους.
Πρόκειται για μια μεταρρύθμιση στο Λύκειο με εκπλήξεις, πολλές από τις οποίες είναι απίστευτες. Στέκομαι σε μια, αντιγράφοντας από το ρεπορτάζ της συναδέλφου Ολυμπίας Λιάτσου («Ε» 10-1-2011): «Το υπουργείο Παιδείας βγάζει την Ιστορία από τον κορμό της υποχρεωτικής διδασκαλίας στη Β’ και στη Γ’ Λυκείου και τη μετατρέπει σε μάθημα επιλογής (…). Στην Α’ Λυκείου η Ιστορία παραμένει μάθημα υποχρεωτικό με 3 ώρες διδασκαλία την εβδομάδα». Υποχρεωτικά μαθήματα στη Β’ και στη Γ’ Λυκείου θα είναι: α) η Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, β) ξένη γλώσσα (Αγγλικά), γ) Φυσική Αγωγή (αθλήματα, γυμναστική, χορός). Απορρίπτεται, λοιπόν, πανηγυρικά ο Θουκυδίδης που πίστευε ότι η Ιστορία του θα είναι «κτήμα ες αιεί».
Πιστεύουν αυτοί που σχεδίασαν αυτήν τη μεταρρύθμιση ότι με τα τρία αυτά υποχρεωτικά μαθήματα θα προσφέρει το Λύκειο Παιδεία, δηλαδή θα παραδίδει στην κοινωνία συγκροτημένους και υπεύθυνους πολίτες; Δεν προσφέρει Παιδεία ούτε με τα μαθήματα επιλογής, διότι το Λύκειο παραμένει ένα ανεπαρκές φροντιστήριο για την εισαγωγή στα ΑΕΙ και τίποτε περισσότερο. Αφήνεται η μόρφωση στον πατριωτισμό τού μαθητή. Δεν πετάμε μόνο τον Θουκυδίδη στο καλάθι των αχρήστων, αλλά και τον Πλάτωνα που είχε διακηρύξει ότι στόχος της Παιδείας δεν πρέπει να είναι η εκμάθηση τεχνών και η απόκτηση δεξιοτήτων, αλλά η αρμονική ανάπτυξη της ψυχής των πολιτών, ανδρών και γυναικών, τους οποίους ήθελε ελεύθερους.
Πανάρχαιο είναι το ερώτημα αν η εκπαίδευση πρέπει να παρέχει γενική ή ειδική μόρφωση. Ο Γεώργιος Παπανδρέου, του οποίου η προσφορά στην Παιδεία δεν αμφισβητείται από κανέναν, μιλώντας στη Γερουσία (4-6-1931) ως υπουργός Παιδείας έδωσε μια συγκροτημένη απάντηση στο ερώτημα αν θα πρέπει να παρέχεται γενική μόρφωση, δηλαδή να διδάσκονται μόνο γενικά μαθήματα, ή να παρέχεται ειδική μόρφωση, δηλαδή να διδάσκονται μόνο ειδικά μαθήματα. Είπε ότι και τα δύο είναι απαραίτητα, διότι «ο άνθρωπος ο ειδικός είναι ακατάλληλος διά να αποτελέσει μέλος της κοινωνίας -σήμερον μάλιστα. Υπάρχει ανάγκη μιας γενικής μορφώσεως διά να αποτελεί πλήρη ανθρωπίνην προσωπικότητα. Αλλά ταυτοχρόνως διά να ευδοκιμήσει εις ένα προορισμόν έχει ανάγκην ειδικεύσεως. Επομένως αληθής μόρφωσις είναι εκείνη που ισορροπεί την γενικήν με την ειδικήν μόρφωσιν. Αυτή είναι η αληθής γενική αρχή, προς την οποίαν πρέπει να προσαρμόζονται τα εκπαιδευτικά συστήματα».
Και τώρα να δούμε το κρίσιμο ερώτημα:
Μπορεί η Φυσική Αγωγή (αθλήματα, γυμναστική, χορός) να είναι μάθημα υποχρεωτικό και να μην είναι η Ιστορία στη Β’ και τη Γ’ Λυκείου;
Μπορεί, αν σκοπός τού Λυκείου είναι να προετοιμάζει τους έφηβους για τους τηλεοπτικούς διαγωνισμούς μοντέλων, χορευτών, τραγουδιστών κ.τ.λ., δηλαδή για δουλειές χρυσοφόρες που ευδοκιμούν σήμερα, και να αδιαφορεί τελείως για την καλλιέργεια της προσωπικότητας των αυριανών πολιτών της χώρας.
Να σοβαρευτούμε, ιδιαίτερα σήμερα που ο τόπος έχει βουλιάξει σε μια βαθιά κοινωνική κρίση, με αποτέλεσμα να έχουν χαθεί όλες οι αξίες.
Χρειάζεται μια εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, με στόχο να αποκτήσουμε Παιδεία με την πραγματική της έννοια, γιατί Παιδεία ποτέ δεν είχαμε. Είχαμε και έχουμε μια ανεπαρκή εκπαίδευση παραγωγής ημιμαθών. Τα θεμέλια της Παιδείας είναι η γλώσσα -και μάλιστα η μία, ενιαία και αδιαίρετη από τους αρχαίους χρόνους έως σήμερα- και η Ιστορία.
Ο κορυφαίος παιδαγωγός και εισηγητής μεταρρυθμίσεων Ευάγγελος Π. Παπανούτσος υπογράμμιζε ότι το μάθημα της Ιστορίας «οφείλει να έχει πρωτεύουσα θέση» στο πρόγραμμα μαθημάτων. Και εξηγούσε γιατί: «Αφού ένας από τους κύριους σκοπούς της Παιδείας είναι να μυήσει τον νέο άνθρωπο στα αγαθά του ανθρώπινου πολιτισμού και να τον κάνει να συνειδητοποιήσει την αξία που έχει ο ίδιος σαν άνθρωπος, εξέχουσα θέση μέσα στο πρόγραμμα πρέπει να έχει το μάθημα που δείχνει παραστατικά τους αγώνες και τις κατακτήσεις του ανθρώπινου γένους και των μεγάλων φυλετικών ομάδων του κατά την διαδρομή των αιώνων στη σφαίρα του υλικού, αλλά κυρίως του πνευματικού πολιτισμού» (Ε.Π. Παπανούτσου «Παιδεία, το μεγάλο μας πρόβλημα»).
Θα διαγράψει η σοσιαλιστική μεταρρύθμιση και τον Παπανούτσο;
Vicnet@enet.gr

ΠΗΓΗ:tolimeri.blogspot.com