ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

Ανοίγουν τα κλειστά επαγγέλματα και κλείνουν πολλά σπίτια



Αν θα μπορούσε να βγει ένα συμπέρασμα από όλη αυτή την υπόθεση με το σημερινό υπουργικό είναι ότι ανοίγουν τα κλειστά επαγγέλματα και κλείνουν πολλά σπίτια. Κι αυτό μπορούμε να το δικαιολογήσουμε άνετα. Παρά το γεγονός ότι πολλές από τις ρυθμίσεις που προωθούνται είναι σωστές και σε γενικές γραμμές το να μην υπάρχουν κλειστά επαγγέλματα με ότι αυτό συνεπάγεται, είναι σωστό, εντούτοις η κυβέρνηση φαίνεται να έχει πέσει στη λούμπα του ΔΝΤ. Κάτω από την ασφυκτική πίεση της τρόϊκας περνά νομοσχέδιο σκούπα που θα αλλάξει τις ζωές χιλιάδων επαγγελματιών κι ενδεχομένως και χιλιάδων πολιτών. Χωρίς ουσιαστικό διάλογο, με πρόχειρες διατάξεις και με μια λογική ισοπεδωτική περνά νόμο που πιθανότατα περισσότερο κακό θα κάνει παρά καλό.
Αλλωστε η λογική των συνοπτικών διαδικασιών ποτέ δεν έφερε το επιθυμητό αποτέλεσμα στη δημοκρατία.
Εν πάση περιπτώσει, σε όλα τα επαγγέλματα, ανοικτά και κλειστά, υπάρχουν τα ρετιρέ και οι πληβείοι, αυτό μην το ξεχνάμε. Για παράδειγμα στο χώρο των φαρμακοποιών υπάρχουν τα «φιλέτα» με την άδεια να κοστίζει ακόμη και 700.000 ευρώ και τα μικρά φαρμακεία με τους μικρούς τζίρους που θα πληγούν άμεσα.
Το ίδιο με τους δικηγόρους. Υπάρχουν τα μεγάλα δικηγορικά γραφεία που ούτε που θα τους αγγίξει ο νέος νόμος, υπάρχουν όμως και χιλιάδες άλλα που ζουν με την ελάχιστη αμοιβή και ορισμένες παραστάσεις σε αγοραπωλησίες ακινήτων. Δείτε τι γίνεται με τους δικηγόρους της Αθήνας. Δεν συμμετέχουν στην απεργία διότι η κατάργηση των γεωγραφικών περιορισμών αυτούς ευνοεί αφού με το όνομά τους θα μπορούν να παίρνουν υποθέσεις και στην περιφέρεια, σε βάρος των μικρών δικηγόρων. Επομένως, βλέπουμε να κλείνουν πολλοί μικροί επαγγελματίες αφού δεν θα αντέξουν τον ανταγωνισμό.
Τι θα γίνει δε όταν θα έρθουν οι ξένοι δικηγόροι από μεγάλα γραφεία της ΕΕ ή ακόμη και οι επιχειρηματίες φαρμακοποιοί με αλυσίδες σε όλο τον κόσμο ή η πώληση φαρμάκων από σούπερ μάρκετ; Δε θα κλείσουν τάχιστα τα συνοικιακά φαρμακεία;
Λέει η κυβέρνηση ότι είναι αδιανόητο να υπάρχουν κατώτατες αμοιβές αλλά την ίδια στιγμή υποκρίνεται. Γιατί τότε η κ. Μπιρμπίλη όρισε κατώτατη αμοιβή στους ενεργειακούς επιθεωρητές ή στους μηχανικούς που κάνουν τα χαρτιά για τους ημιυπαίθριους;
Λέει, επίσης, ότι θα αυξηθεί η απασχόληση, η ανταγωνιστικότητα και θα πέσουν οι τιμές των υπηρεσιών. Όμως, παραδείγματα από άλλες χώρες αποδεικνύουν το αντίθετο.
Υπάρχουν πολλά σημεία στα οποία θα μπορούσε να ασκηθεί κριτική διότι είναι φανερή η πρεμούρα κάτω από την πίεση των ξένων που θέλουν να βάλουν χέρι σε μια σειρά από επαγγέλματα.
Υπάρχουν και πολλά σημεία που είναι σωστά, τα οποία άλλωστε και η ΝΔ βλέπει και γι’ αυτό θα ψηφίσει επί της αρχής.
Όμως, θα έπρεπε η κυβέρνηση να ξεκινήσει διάλογο εκτεταμένο για ένα θέμα που αφορά τόσο κόσμο και όχι να πάει σε συνοπτικές διαδικασίες διότι το λέει το μνημόνιο. Δηλαδή χάθηκαν τόσες δεκαετίες και αν χανόταν και μερικοί μήνες θα πάθαιναν τίποτε.
Κατά τα λοιπά, η κυβέρνηση μιλά για ιστορικές αλλαγές προς όφελος του πολίτη, μένει ωστόσο να φανεί στην πράξη. Σύμφωνα δε με τον Γ. Παπακωνσταντίνου θα γίνουμε …παράδεισος αφού τα οφέλη θα είναι η μείωση στην τιμή των παρεχόμενων υπηρεσιών, η διευκόλυνση των νέων και των νεοεισερχόμενων επαγγελματιών στην πρόσβαση στην αγορά εργασίας, η μεσομακροπρόθεσμη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών επίσης ως συνέπεια της αύξησης του ανταγωνισμού, καθώς και η αύξηση της παραγωγικότητας και ο εκσυγχρονισμός του συνόλου της οικονομίας.
Οι προβλέψεις του νομοσχεδίου
Στο (γενικό) α’ σκέλος του νομοσχεδίου προβλέπεται η οριζόντια ρύθμιση, με την οποία καταργούνται:
  • περιορισμοί ως προς τον αριθμό των προσώπων που μπορούν να εξασκούν ένα επάγγελμα (πληθυσμιακά κριτήρια, numerus clausus)
  • η εξάρτηση της διοικητικής άδειας, από την ύπαρξη “πραγματικής ανάγκης” κατά τη ουσιαστική εκτίμηση της διοικητικής αρχής
  • οι γεωγραφικοί περιορισμοί στην άσκηση του επαγγέλματος
  • οι ελάχιστες αποστάσεις μεταξύ των ομοίων επαγγελματικών εγκαταστάσεων
  • οι προβλέψεις, είτε αποκλειστικής δυνατότητας διάθεσης, είτε απαγόρευσης διάθεσης είδους αγαθών, από ορισμένες κατηγορίες επαγγελματικών εγκαταστάσεων
  • η επιβολή ή η απαγόρευση ασκήσεως επαγγέλματος με ορισμένη εταιρική μορφή
  • οι περιορισμοί που σχετίζονται με τη συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο
  • η επιβολή υποχρεωτικών κατωτάτων ή ανωτάτων τιμών ή αμοιβών
  • η απαίτηση χορήγησης προηγούμενης διοικητικής άδειας για την άσκηση επαγγέλματος
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, οι ανωτέρω περιορισμοί και απαιτήσεις καταργούνται 4 μήνες μετά από την ψήφιση του νόμου, εκτός εάν, μέσα στην ίδια τετράμηνη προθεσμία εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα, που θα επιτρέπει εξαιρέσεις για συγκεκριμένο επάγγελμα για λόγους επιτακτικού δημοσίου συμφέροντος και ο περιορισμός που διατηρείται είναι πρόσφορο και αναγκαίο μέσο για τη εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος (αρχή αναλογικότητας).
Η γενική ρύθμιση αφορά όλα τα επαγγέλματα εκτός από αυτά, για τα οποία προβλέπονται (ή έχουν προβλεφθεί αλλού) ειδικές ρυθμίσεις για την άρση περιορισμών με βάση το Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής.
Στο β΄σκέλος του νομοσχεδίου, περιλαμβάνονται ρυθμίσεις για την άρση των περιορισμών στα επαγγέλματα των εξής κατηγοριών:
-συμβολαιογράφοι (μείωση ελάχιστων αμοιβών και αύξηση του αριθμού των συμβολαιογράφων),
-δικηγόροι (κατάργηση των μη αναγκαίων περιορισμών για ελάχιστες αμοιβές, την απαγόρευση της διαφήμισης, τους γεωγραφικούς περιορισμούς άσκησης του δικηγορικού επαγγέλματος),
-αρχιτέκτονες (ελάχιστες αμοιβές),
-μηχανικοί- αρχιτέκτονες (ελάχιστες αμοιβές),
-ορκωτοί ελεγκτές (ελάχιστες αμοιβές)
Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο προβλέπει τα εξής για κάθε ένα από τα πέντε επαγγέλματα:
  • Συμβολαιογράφοι
Οι συμβολαιογράφοι- κατά το Σύνταγμα- είναι δημόσιοι λειτουργοί, ασκούν δημόσια εξουσία και απολαύουν της συνταγματικής προστασίας της μονιμότητας. Συνεπώς η αμοιβή τους καθορίζεται υποχρεωτικά με νόμο.
Στο νομοσχέδιο, προβλέπεται επανακαθορισμός της αναλογικής αμοιβής, ώστε να βαίνει μειούμενη όσο αυξάνει η αξία του αντικειμένου της συναλλαγής και για τις περιπτώσεις που η αξία του αντικειμένου της συναλλαγής υπερβαίνει ένα καθοριζόμενο με Προεδρικό Διάταγμα όριο, η αναλογική αμοιβή παύει να είναι υποχρεωτική και μπορεί να συμφωνείται μικρότερη αμοιβή του συμβολαιογράφου.
  • Δικηγόροι
Με το νομοσχέδιο:
- Καταργούνται οι γεωγραφικοί περιορισμοί στην άσκηση της δικηγορίας: κάθε δικηγόρος μπορεί να ασκεί το επάγγελμά του σε οποιοδήποτε δικαστήριο της χώρας.
- Καταργούνται οι υποχρεωτικές ελάχιστες αμοιβές και το σύστημα προείσπραξης της αμοιβής από τον Δικηγορικό Σύλλογο. Η αμοιβή του δικηγόρου καθορίζεται ελεύθερα με έγγραφη συμφωνία.
Υποχρεούται να προκαταβάλλει ο ίδιος (όχι ο πελάτης του) τις νόμιμες εισφορές και κρατήσεις υπέρ ασφαλιστικών ταμείων και τρίτων στον Δικηγορικό Σύλλογο.
- Προκειμένου να υπολογίζονται και να εισπράττονται οι νόμιμες κρατήσεις υπέρ ασφαλιστικών ταμείων και τρίτων, διατηρούνται τα ποσά που ορίζονται σήμερα ως «ελάχιστες αμοιβές», ως ποσά όμως αναφοράς, επί των οποίων υπολογίζονται και εισπράττονται οι εισφορές.
- Προκειμένου να επιδικάζονται οι δικαστικές δαπάνες, καθώς και οι αμοιβές των δικηγόρων όταν ελλείπει έγκυρη έγγραφη συμφωνία ή όταν διορίζονται από το δικαστήριο για να συνδράμουν πολίτες με ιδιαίτερα χαμηλά εισοδήματα, διατηρούνται ως «νόμιμες» αμοιβές (όχι ως «ελάχιστες») τα σημερινά ποσά των αμοιβών για τις δικαστικές πράξεις μόνον (όχι για τις εξώδικες εργασίες).
  • Νόμιμοι ελεγκτές (ορκωτοί λογιστές)
Με το νομοσχέδιο καταργείται το ελάχιστο υποχρεωτικό ωρομίσθιο που ισχύει σήμερα.
  • Αρχιτέκτονες και Μηχανικοί
Στο νομοσχέδιο για αρχιτέκτονες και μηχανικούς προβλέπονται:
α) Ιδιωτικά έργα:
- Καταργούνται οι ελάχιστες υποχρεωτικές αμοιβές
- Καταργείται το σύστημα είσπραξης της αμοιβής του μηχανικού μέσω του ΤΕΕ.
- Προκειμένου να διασφαλιστούν οι πόροι των ασφαλιστικών ταμείων, οι οποίοι σήμερα παρακρατούνται από το ΤΕΕ και αποδίδονται, διατηρούνται τα ισχύοντα ποσά των ελάχιστων υποχρεωτικών αμοιβών, ως ποσά αναφοράς όμως μόνο, για τον υπολογισμό των κρατήσεων. Ο μηχανικός οφείλει να τις καταβάλλει στο ΤΕΕ.
- Τα ίδια ποσά διατηρούνται ως «νόμιμες αμοιβές» για την περίπτωση μη έγκυρης έγγραφης συμφωνίας, προκειμένου τα δικαστήρια να προσδιορίσουν την εύλογη και δίκαιη αμοιβή των μηχανικών.
β) Μελέτες δημοσίων έργων
- Οι συμμετέχοντες στους διαγωνισμούς μελετών δημοσίων έργων, υποβάλλουν ελεύθερα την οικονομική προσφορά τους, η οποία μπορεί να είναι και κατώτερη της προεκτιμημένης αμοιβής.
- Σε περίπτωση υπερβολικά χαμηλών προσφορών, η αναθέτουσα αρχή δεν απορρίπτει την προσφορά, αλλά καλεί τον υποψήφιο να δικαιολογήσει το ύψος.                                                                              ΠΗΓΗ:www.antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: