ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2010

Ξεπουλάνε στις πολυεθνικές ακόμα και τους πάγκους της λαικής!! O ρόλος του Έλληνα θα είναι ''σκλάβος για 400 ευρώ''.

Πολυκαταστήματα και εμπορικά κέντρα-μεγαθήρια χωρίς οικονομική μελέτη για τις επιπτώσεις στην τοπική κοινωνία και στην επιχειρηματικότητα, διείσδυση κολοσσών στο εμπόριο, ακόμη και το υπαίθριο, αλλά και στον τουρισμό, στην παιδεία, στις μεταφορές κ.α. φέρνει η «απελευθέρωση» των επαγγελμάτων.

Σαρωτικές αλλαγές για το λιανικό εμπόριο θα επιφέρουν οι σχεδιαζόμενες αλλαγές για τους όρους αδειοδότησης των επαγγελμάτων
Η άρση των περιορισμών αλλά και η απλοποίηση της αδειοδότησης για περισσότερα από 350 επαγγέλματα και ειδικότητες κάνουν ευκολότερη την είσοδο νέων επαγγελματιών στις δουλειές, συνεπάγονται σκληρότερες συνθήκες ανταγωνισμού, ενδεχομένως θα φέρουν χαμηλότερες τιμές, ενώ σε πολλές περιπτώσεις ευνοούν τις οργανωμένες και ισχυρές κεφαλαιακά επιχειρήσεις -ξένες και ελληνικές- σε βάρος των οικογενειακών εταιρειών ή των ελεύθερων επαγγελματιών.

Στην ουσία, πέραν του σκληρού πυρήνα... των «κλειστών» επαγγελμάτων, πρόκειται για την απλούστερη αδειοδότηση εκατοντάδων ειδικοτήτων και κλάδων, περίπου 350 μέχρι στιγμής, οι οποίοι αυξάνονται όσο προχωρά η έρευνα των αρμόδιων υπουργείων υπό την καθοδήγηση των εκπροσώπων της τρόικας.

Οι αλλαγές που φέρνουν πριμοδοτούν την ελεύθερη «είσοδο» νέων επαγγελματιών και πτυχιούχων σε κλάδους που μέχρι σήμερα ήταν «δυσπρόσιτοι».

Επιτρέπει στο νέο δικηγόρο να ασκεί το επάγγελμα παντού στην Ελλάδα και όχι σε προκαθορισμένη περιοχή, δίνει τη δυνατότητα στον πολίτη ειδικά της Β. Ελλάδας να απολαμβάνει φθηνότερες υπηρεσίες «εισάγοντας» εργαζομένους (π.χ. αρχιτέκτονες, υδραυλικούς κ.λπ.) από γειτονικά κράτη, ενώ επιτρέπει σε έναν ηλεκτρολόγο να ασκήσει πολλές παρεμφερείς ειδικότητες με πολύ λιγότερες άδειες από όσες σήμερα.

Αυξάνει όμως και τον ανταγωνισμό, από το εξωτερικό, αλλά και επιτρέπει την είσοδο «μεγάλων» παικτών σε νευραλγικούς κλάδους όπως το εμπόριο, ο τουρισμός, η παιδεία, όπου οι «αγκυλώσεις» εμπόδιζαν την είσοδο.

Νόμος-πλαίσιο τον Ιανουάριο

Εντός του Ιανουαρίου νόμος-«πλαίσιο» του υπουργείου Οικονομικών θα ορίζει πώς θα απελευθερωθούν τα λεγόμενα κλειστά επαγγέλματα (δικηγόρων, φαρμακοποιών κ.λπ.). Θα δίνει όμως και «εντολή» στα αρμόδια υπουργεία να άρουν εντός εξαμήνου τους επί μέρους περιορισμούς σε πολλούς άλλους κλάδους. Το ένα σκέλος είναι οι υπηρεσίες (εφαρμογή Οδηγίας Μπολκεστάιν).

Συμπληρώνεται από το νομοσχέδιο για τα τεχνικά επαγγέλματα (ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, καυστηρατζήδες κ.λπ.), που μειώνει κατακόρυφα τον αριθμό των αδειών για την άσκηση πολλαπλών δραστηριοτήτων.

Τέρμα οι αποστάσεις από σχολεία, ναούς

Οι αλλαγές δεν είναι για όλους επώδυνες. Για παράδειγμα, με βάση τις διαπραγματεύσεις Ελλάδας - τρόικας προωθείται η άρση εδαφικών... περιορισμών για την αδειοδότηση κομμωτηρίων, θεάτρων και κινηματογράφων. Η τρόικα πιέζει να μην υπάρχει πλέον υποχρέωση τήρησης ελάχιστων αποστάσεων από ναούς, σχολεία, κλινικές, νοσοκομεία, ιδιωτικές εκπαιδευτικές μονάδες, στρατόπεδα, εργοστάσια, παιδικούς σταθμούς, νηπιαγωγεία, ορφανοτροφεία, βιβλιοθήκες κ.λπ.

Αντίστοιχα ασκούνται πιέσεις ώστε όποιος έχει σχολή οδήγησης να μπορεί να μετέχει σε εξετάσεις ανά την Ελλάδα, όπως αντίστοιχα ο δικηγόρος να ασκεί το επάγγελμά του χωρίς εδαφικούς περιορισμούς.

Χωρίς μελέτη επιπτώσεων

Αυτό σημαίνει μεγαλύτερη πίεση για όσους έχουν ήδη διαμορφωμένη πελατεία, αλλά ευκαιρίες για τους «νέους» και πίεση στις τιμές.

Ωστόσο, από την άλλη πλευρά, πολλές κινήσεις «φωτογραφίζουν» το δικαίωμα εισόδου «μεγάλων» σε χώρους που οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες ήταν προφυλαγμένοι, με βασικό αυτό του εμπορίου και του τουρισμού:

Εμπόριο. Ασκούνται πιέσεις προς την ελληνική κυβέρνηση για να καταργηθεί η υποχρέωση έκδοσης άδειας βάσει μελέτης οικονομικών επιπτώσεων από τις νομαρχίες για εμπορικά καταστήματα μεγάλου μεγέθους, τα οποία θα εγκαθίστανται κοντά ή μέσα σε πόλεις.

Ουσιαστικά προωθείται χαλάρωση των διαδικασιών αδειοδότησης και των κανονισμών που αφορούν τα μεγάλα εμπορικά κέντρα και outlet, οι οποίες σήμερα υπάρχουν για να προστατεύουν τις μικρότερες επιχειρήσεις (αριθμός εμπορικών κέντρων, λειτουργία με πληθυσμιακά κριτήρια κ.ά.).

Πρακτικά οι αλλαγές θα ευνοήσουν οργανωμένες επιχειρήσεις του λιανεμπορίου και θα λειτουργήσουν σε βάρος χιλιάδων μικροκαταστημάτων τα οποία θα αντιμετωπίσουν σκληρό ανταγωνισμό.

Νομικά πρόσωπα με... καροτσάκι

Πωλητές λαϊκών αγορών, πλανόδιοι. Προωθείται το δικαίωμα έκδοσης άδειας και σε ξενόφωνους υποψήφιους επαγγελματίες, αλλά και το δικαίωμα να έρθουν στο κλάδο νομικά πρόσωπα, δηλαδή επιχειρήσεις, που μπορεί να ασκούν και άλλο επάγγελμα, χωρίς περιορισμό αριθμού αδειών.

Προωθείται η άρση της υποχρέωσης μόνιμης διαμονής στην Ελλάδα και γίνεται δεκτή η συμμετοχή ανταγωνιστικών κλάδων στη διαδικασία αδειοδότησης.

Πρακτικά αυτό σημαίνει πλήρη ανατροπή των δεδομένων που ισχύουν σήμερα κυρίως για τους παραγωγούς-πωλητές λαϊκών αγορών που πρέπει να είναι φυσικά πρόσωπα, κατά κύριο επάγγελμα αγρότες-παραγωγοί.

Τουρισμός. Εξετάζεται η αδειοδότηση γραφείων έδρας στο εξωτερικό, αλλά και η αναμόρφωση του τρόπου διαμόρφωσης των τιμών των δωματίων.

Συλλεκτικοί σύλλογοι. Ασκούνται πιέσεις για την άρση αποκλειστικής άσκησης δραστηριότητας που απαγορεύει την εμπορική.

Πιστοποίηση βιολογικών και άλλων αγροτικών προϊόντων. Συζητείται να δίδεται το δικαίωμα πιστοποίησης και από εταιρείες με έδρα σε άλλο κράτος ή με παράλληλη δραστηριότητα.

Σχολές οδήγησης. Αίρεται σύμφωνα με την τρόικα ο εδαφικός περιορισμός για εξετάσεις διπλώματος οδήγησης.

Ιδιωτικά γραφεία απασχόλησης. Ασκούνται πιέσεις για την ίδρυση πολλών γραφείων και τη διασυνοριακή παροχή υπηρεσιών. *
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
ΠΗΓΗ:peripatris.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: