ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

Κυριακή 21 Μαρτίου 2010

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΡΓΑΤΟΠΑΤΕΡΩΝ ΤΗΣ ΓΣΕΕ ΣΤΗ ΧΛΙΔΗ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ... "ΣΕΒΑΣΜΟΣ" ΣΤΗΝ ΕΞΑΘΛΙΩΜΕΝΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ

Κομπολόι για τα νεύρα, φραπέ για την απόλαυση που θέλουν να μας κόψουν οι Ευρωπαίοι, και μια ανησυχία στην άκρη του ματιού κατά τις επιταγές των δύσκολων καιρών, “είπαν” στο 34o πανελλαδικό συνέδριο της ΓΣΕΕ στη Χαλκιδική πολύ περισσότερα από τους λόγους των συνδικαλιστών.

Ήταν ίσως, όπως πολλοί από τους παρισταμένους παραδέχονταν, ένα από τα πιο “ανήσυχα” συνέδρια της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος. Η σπίθα υπήρχε στον αέρα και περίμενε να γίνει φωτιά, όπως και έγινε με το επεισόδιο που προκλήθηκε από μέλη του ΠΑΜΕ όταν στο βήμα ανέβηκε να μιλήσει ο εκπρόσωπος της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων.

της ΜΑΡΙΑΣ ΜΑΘΙΟΠΟΥΛΟΥ

Αν και το επεισόδιο ήταν αναμενόμενο και έχει ξανασυμβεί στο παρελθόν, έβλεπε κανείς την αγωνία των παρισταμένων και την ανάγκη για εκτόνωση τη δύσκολη αυτή περίοδο, που θύμιζε τη λαϊκή ρήση “πετάει τη σκούφια του για καβγά”.
 
Πάντως, μέσα στο αλαλούμ που δημιουργήθηκε, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος έδειχνε εντυπωσιακά ψύχραιμος, αν λάβει κανείς υπόψη και την επίθεση την οποία ο ίδιος δέχθηκε πρόσφατα. “Ήξερα ότι δεν θα χτυπήσουν τον ξένο επισκέπτη, ότι θέλουν απλά να κάνουν φασαρία. Τον είχαμε μάλιστα ενημερώσει, μήπως δεν ήθελε να μιλήσει, κι εκείνος αρνήθηκε”, σημείωσε στη “ΜτΚ” ο κ. Παναγόπουλος, προσθέτοντας πάντως πως μέρος της ψυχραιμίας του οφειλόταν και στα πονεμένα του πλευρά, που δεν έχουν ακόμη αποθεραπευτεί.

Πιστοί στο συνέδριο
Ο καιρός στη Χαλκιδική ήταν θαυμάσιος και ερχόταν σε πλήρη αντίθεση με τον έκδηλο προβληματισμό των συνέδρων για το τι μέλλει γενέσθαι. Παρά τον ήλιο όμως και τον γαλάζιο ουρανό, η συμμετοχή στις εργασίες του συνεδρίου ήταν μεγάλη, τουλάχιστον την Παρασκευή, οπότε προσήλθαν και οι πολιτικοί αρχηγοί. Με τους μπουφέδες του ξενοδοχείου να βρίσκονται παντού για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες του κόσμου σε καφέ και βουτήματα, οι σύνεδροι επέλεξαν -με μικρά διαλείμματα απουσίας- να παρακολουθήσουν τις εργασίες. Άλλωστε η έρημη Χαλκιδική δεν έδινε και μεγάλα περιθώρια αποδράσεων.

Υπό τους ήχους των Pink Floyd, του Πορτοκάλογλου και του Μπιθικώτση, οι συνδικαλιστές αρκέστηκαν να δημιουργούν πηγαδάκια και να παίζουν με τα -ων ουκ έστιν αριθμός- κομπολόγια τους, σχολιάζοντας τα προβλήματα των περιοχών τους.
Ένα από τα εντυπωσιακά παραλειπόμενα του συνεδρίου και ενδεικτικό της αγωνίας της ΓΣΕΕ για το δίκιο του εργάτη ήταν ο όρος που έθεσε με διακριτικό τρόπο η διοίκησή της στο ξενοδοχείο που φιλοξένησε την εκδήλωση: να μην υπάρξει το παραμικρό πρόβλημα με τις πληρωμές των εργαζομένων, καθώς η ΓΣΕΕ δεν μπορεί να διοργανώνει το συνέδριό της σε έναν χώρο με εργασιακά προβλήματα.

Η επιλογή της Χαλκιδικής ως τόπου του συνεδρίου σχολιάστηκε από την πρώτη στιγμή. Υπήρξε όμως μια καλή ευκαιρία για τα Athos Palace και Pallini Beach, των G-Hotels, που υποδέχθηκαν το συνέδριο, να ανοίξουν τη σεζόν λίγο νωρίτερα. “Θα ανοίγαμε το Πάσχα, αλλά τελικά το κάναμε νωρίτερα. Μέσα στην κρίση δημιουργούνται τελικά και ευκαιρίες”, σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου G-Hotels, Νίκος Γρηγοριάδης, μιλώντας στη “ΜτΚ”. Μετέφερε πάντως το παράπονό του, ως μέλος της διοίκησης της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής, για την αδιαφορία που έδειξαν τα κόμματα, πλην του ΣΥΡΙΖΑ, για μια συνάντηση με τους εκπροσώπους των ξενοδόχων της περιοχής, αν και προσκλήθηκαν.

Η παρουσία των πολιτικών αρχηγών

Το ρεύμα του Αντώνη Σαμαρά, αλλά και η μαζική παρουσία στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, μεταξύ των οποίων οι κ. Ζαγορίτης, Μανώλης, Γκιουλέκας και Παναγιωτόπουλος, εντυπωσίασε για τα δεδομένα της ΓΣΕΕ. Ο κ. Σαμαράς μάλιστα δεν κάμφθηκε από τα συνθήματα που τον υποδέχθηκαν, όπως “ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία στηρίζουν το κεφάλαιο και την πλουτοκρατία”, απαντώντας, αναφερόμενος στους κοινωνικούς αγώνες, “από αλλού τους περιμένεις μερικές φορές και από αλλού σου ’ρχονται”. Πάντως ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κέρδισε αρκετό χειροκρότημα, πολλές αγκαλιές και χειραψίες από κόσμο του κόμματος -πρώτος τον χαιρέτησε κατά την είσοδό του ο πρώην επικεφαλής της ΔΑΚΕ Θεσσαλονίκης Ηλίας Περπερίδης- αλλά και συστάσεις του τύπου “κεφάλια παίρνε, όποιος σου κουνηθεί”.

Όσο για τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, ήρθε σχεδόν αθόρυβα το μεσημέρι της Παρασκευής, έλαβε παρατεταμένο χειροκρότημα από τους συνέδρους που κάλυπταν με τη φράση “Παπανδρέου - Παπανδρέου” τα συνθήματα που ακούστηκαν από τους πιο θερμόαιμους, και όταν έφυγε έλαβε κομπλιμέντα του τύπου “ο Γιώργος έχει τελικά πολιτισμό”. Αίσθηση έκανε μάλιστα η εκτενής αναφορά του στους ξένους παρευρισκόμενους, σε ένα μήνυμα ότι οι Έλληνες συνεργάζονται με τους ξένους και ότι όλοι οι εργαζόμενοι, όλοι οι πολίτες του κόσμου, πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους αυτή τη δύσκολη στιγμή.

* Γραβάτες και ζιβάγκο. Κόντρα στην κολεξιόν “σακάκι - γραβάτα”, που επέλεξαν πολλά στελέχη της ΓΣΕΕ με πρώτο τον πρόεδρό της, ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος φορούσε κατά την προσέλευσή του στο συνέδριο την Παρασκευή μαύρο ζιβάγκο. Στην ερώτησή μας αν η επιλογή ήταν συμβολική, χαμογέλασε με νόημα και εξήγησε πως δεν πρόλαβε να αλλάξει μετά την προηγούμενη υποχρέωσή του. Ένα εργατικό, κεραμιδί πουλόβερ επέλεξε όμως και ο δικός μας, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ) Νίκος Γιαννόπουλος.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ                     
 ΠΗΓΗ:ellinikoforum.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: