ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2010

Να ανοίξει η κoιλάδα του θανάτου στο Συγχαρί

Οι Τούρκοι μιλούν για 131 νεκρούς εθνοφρουρούς που θάφτηκαν εκεί.Η κυπριακή Κυβέρνηση σκέφτεται ακόμη τη διακρατική προσφυγή. Συγγενείς προσέφυγαν ατομικά στο ΕΔΑΔ.ΛΟΥΚΗΣ ΛΟΥΚΑΪΔΗΣ:Δικαίωμα των συγγενών να προσφύγουν στο ΕΔΑΔ
|
ΤΟΥ ΑΔΩΝΗ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΔΗ

Τη διάνοιξη του ομαδικού τάφου των 39 Ελληνοκυπρίων αγνοουμένων εθνοφρουρών της 181ης Ορεινής Πυροβολαρχίας που εξοντώθηκαν στις 23 Ιουλίου 1974 από βόμβες τουρκικών αεροπλάνων στην περιοχή του χωριού Συγχαρί στον Πενταδάκτυλο, ζητούν οι συγγενείς τους. Εκείνη τη μαύρη μέρα στις 5 το απόγευμα σε περίοδο εκεχειρίας, η Μοίρα δέκτηκε ανηλεή βομβαρδισμό χάνοντας 36 ηρωικά παιδιά της και 3 άλλους πυροβολητές της συνεργαζόμενης Πυροβολαρχίας μεταξύ των οποίων και ο ηρωικός διοικητής τους Στυλιανός Καρπουνζής.

Μαρία Καρπουνζή-Γκιουλτέν Κουτσιούκ
Τώρα που η μια περιοχή μαζικών ταφών ανοίγει η μια μετά την άλλη, οι συγγενείς των αγνοουμένων πυροβολητών που οργανώθηκαν σε Σύνδεσμο, ζητούν τη διάνοιξη του ομαδικού τάφου για να μάθουν τι έγινε με τους δικούς τους. Η Μαρία Καρπουνζή, κόρη του ηρωικού Διοικητή της Πυροβολαρχίας Στυλιανού Καρπουνζή, που έπεσε μαχόμενος στο Συγχαρί, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με το τουρκοκυπριακό μέλος στην Επιτροπή Διερεύνησης, την Τουρκοκυπρία Γκιουλτέν Κουτσιούκ, η οποία την έπεισε να κάνει υπομονή μέχρι την άνοιξη όταν θα αρχίσει στη συγκεκριμένη περιοχή η λεπτομερειακή έρευνα.

Οι τάφοι στο «κομβόι θανάτου»
Στις καταθέσεις των Τουρκοκυπρίων στη ΔΕΑ αναφέρεται ότι στο συγκεκριμένο σημείο - που αποκαλείται από τους Τούρκους «κομβόι θανάτου» - έχουν θαφτεί 131 σοροί στρατιωτών μας. Ο Πρόεδρος του Παγκυπρίου Συνδέσμου Εφέδρων Πυροβολικού Κώστας Δράκος δήλωσε στη «Σ» ότι στην περιοχή Συγχαρί πρέπει να έχουν ταφεί σε ομαδικούς τάφους κι άλλοι πεσόντες της εισβολής. Εκεί υπήρχαν, επισημαίνει, λοκατζήδες, πεζικάριοι και άλλοι που υποχωρούσαν από τη φλεγόμενη Κερύνεια. Οι οικογένειες των πυροβολητών ζητούν να ανοίξουν κατά προτεραιότητα οι τάφοι και επικαλούνται δηλώσεις Τουρκοκυπρίων ότι δεν έχουν ένσταση. Τρεις φορές η τουρκοκυπριακή πλευρά εισηγήθηκε τις έρευνες στο Συγχαρί, επιμένει ο Κώστας Δράκος, και επικαλείται το άρθρο του Αχμέτ Ερτεγκίς. Όπως αναφέρει ο Ερτεγκίς, που είναι ο δεύτερος τη τάξει εκ μέρους των Τουρκοκυπρίων στη Διερευνητική Επιτροπή για τους αγνοουμένους, το Συγχαρί είναι ένα εκ των τριών σημείων ταφής που η τουρκοκυπριακή πλευρά έδωσε για διερεύνηση από το 1978. Μάλιστα, σημειώνει, την περιοχή επισκέφτηκε και ο Ντενίς Μπαϊκάλ, αρχηγός σήμερα της τουρκικής αντιπολίτευσης, για να θαυμάσει το «επίτευγμα» της τουρκικής αεροπορίας.

Έκπληξη οι ταυτοποιήσεις
Ο εκπρόσωπος της ελληνοκυπριακής πλευράς στη Διερευνητική Επιτροπή, Ηλίας Γεωργιάδης, δήλωσε στη «Σ» ότι η πίεση προς την Επιτροπή από διάφορες πλευρές για επιτάχυνση της διερεύνησης είναι πολύ μεγάλη. «Στο Συγχαρί» εξήγησε, «έγινε μια πρώτη επόπτευση και ελπίζουμε σύντομα μέσα στην άνοιξη να αρχίσουν οι εκσκαφές». Όπως δήλωσε στη «Σ», ο Νίκος Θεοδοσίου, πρόεδρος της Παγκύπριας Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων, οι ταυτοποιήσεις αφορούν μόνο μικρό αριθμό στρατιωτών του 256 και 286 τ.π.
Ο αδελφός του Νίκου Θεοδοσίου, Δημήτρης, χάθηκε στην ίδια περιοχή στη μάχη της Λαπήθου όταν οι εισβολείς επιχείρησαν εν μέσω εκεχειρίας προέλαση προς τις θέσεις της Εθνικής Φρουράς την αιματηρή 6η Αυγούστου 1974. Το 256 τ.π. προέβαλε σθεναρή αντίσταση και υπέστη βαριές απώλειες, το ίδιο και οι εισβολείς. Ομαδικός τάφος βρίσκεται κοντά στο ξενοδοχείο «Σελέπριτι» και είναι περιφραγμένος με την ένδειξη «Νάρκες», γραμμένα στην τουρκική γλώσσα.

Τους πυροβολούσαν κατάματα
Οι 145 ταυτοποιήσεις λειψάνων κατέληξαν στο τραγικό εύρημα ότι το 80% από αυτά φέρουν πυροβολισμό στο κρανίο. Αυτό αποδεικνύει ότι και πληγωμένοι ακόμη οι άντρες της Εθνικής Φρουράς πυροβολούνταν από τους Αττίλες με χαριστική βολή. Αντί περίθαλψης, εκτελούντο τραυματισμένοι και θάβονταν σε ομαδικούς τάφους. Κάποιοι άλλοι εκτελέστηκαν μετά την ανάκρισή τους. Υπάρχουν ακόμη πυροβολισμοί κατάματα. Όπως αποκάλυψε ο ηθοποιός Αττίλα Ολκάτς σε πρόγραμμα τουρκικού καναλιού, πυροβόλησε δέκα νεαρούς Ελληνοκυπρίους στη σειρά. Οι τρύπες στον κρόταφο σε μερικές περιπτώσεις αποτυπώνουν ό,τι πιο βάρβαρο έχει να επιδείξει ο στρατός κατοχής όταν ξεκαθάριζε τη βόρεια πλευρά της πατρίδας από το ελληνικό στοιχείο.
Οι συγγενείς των αγνοουμένων πυροβολητών, που «έπεσαν επί των πυροβόλων τους υπέρ πίστεως και πατρίδας», προειδοποιούν ότι θα πάνε μόνοι και θα σκάψουν για να βρουν τα οστά των δικών τους, αν δεν αρχίσουν εργασίες μέχρι τον Απρίλιο.

Μιλούν τα διάτρητα κρανία
Η ενοχή του για σειρά ετών κατοχικού ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς που διοικούσε στην εισβολή τις παραστρατιωτικές μονάδες των Τουρκοκυπρίων είναι τεκμηριωμένη. Ο τουρκικός στρατός θα μπορούσε να κριθεί με προσφυγή στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο με την επίκληση του γεγονότος ότι τώρα ήρθε στο φως η αλήθεια των εκτελέσεων. Τα διάτρητα κρανία των ηρώων μας το καταμαρτυρούν.
Η Επιτροπή Νομικών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης συζήτησε το θέμα αλλά είναι άγνωστο αν ζήτησε εξηγήσεις από την Τουρκία. Ο πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου ζήτησε από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος Πολ Ρασμούσεν και τον Πρόεδρο της Σοσιαλιστικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σιουλτς να καταγράψουν την τουρκική βαρβαρότητα και να την έχουν υπόψη τους όταν συζητούν το μέλλον της Τουρκίας στην Ένωση.

Εθνικό ξεκαθάρισμα στην Κερύνεια
Τουρκοκύπριοι της Βασίλειας αποκάλυψαν τη μακάβρια και χυδαία μέθοδο που χρησιμοποίησαν οι Αττίλες για εκτελέσεις αμάχων αντρών. Όποιον συναντούσαν στην περιοχή της Κερύνειας τον καλούσαν να κατεβάσει το παντελόνι και αν είχε περιτομή, του χαρίζονταν, αν όχι, εκτελείτο επιτόπου. Τέλειο εθνικό ξεκαθάρισμα του ελληνικού χριστιανικού πληθυσμού και προσπάθεια από τότε για τη δημιουργία τουρκικού κράτους στα σπλάχνα της Κύπρου. Οι άντρες του 256 τ.π. που έπεσαν προδομένοι στα χέρια του Αττίλα εκτελέστηκαν, μας αποκαλύπτουν οι ίδιες πηγές Τουρκοκυπρίων. Όσους επιβίωσαν της αιματηρής μάχης τούς κράτησαν όλη νύκτα δεμένους στα δέντρα και το πρωί τους εκτέλεσαν με χαριστική βολή. Ήταν, λένε οι πηγές, οι εκτελεσμένοι γύρω στα 20 άτομα. Κακοποιημένοι, φοβισμένοι και φρικτά μόνοι στα χέρια βαρβάρων.
Τα παιδιά της Κύπρου έγιναν βορά των ορνέων στις παρυφές του Πενταδάκτυλου και κάποιοι έλεγαν ψέματα στους συγγενείς ότι θα γυρίσουν. Κάτι γνώριζαν μερικοί που τους έκαναν κρυφά μνημόσυνο για να αναπαυθεί η ψυχή τους.

Υπάρχει δυνατότητα προσφυγής
Ο πρώην δικαστής του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Λουκής Λουκαΐδης επισημαίνει ότι υπάρχει η δυνατότητα διακρατικής προσφυγής της κυπριακής Κυβέρνησης εναντίον της Τουρκίας στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για παράλειψη της τελευταίας να διερευνήσει τα εγκλήματα και να επιβάλει τιμωρίες.

Την ίδια ώρα τονίζει ότι υπάρχει το αναφαίρετο δικαίωμα των συγγενών να προσφύγουν στο ΕΔΑΔ και να ζητούν καταδίκη της Τουρκίας για το συνεχιζόμενο έγκλημά της. Η οικογένεια της Χαρίτα Μάντολες, που θρηνεί 8 μέλη της, έχει ήδη προσφύγει με τη βοήθεια του γραφείου του κ. Λουκαΐδη. Το ίδιο έκανε και η οικογένεια του ήρωα λοχία Αντωνάκη Κορέλλη μέσω του γραφείου του Αχιλλέα Δημητριάδη. Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο συστάθηκε την πρώτη Ιουλίου 2002 και δεν έχει αναδρομική ισχύ. Μπορεί, όμως, σε διακρατική προσφυγή να διερευνήσει εγκλήματα που συνεχίζονται όπως είναι ο εποικισμός και άλλα.

Η Κυβέρνηση, παρατηρούν συγγενείς αγνοουμένων, παρουσιάζεται απρόθυμη να κλιμακώσει την πίεσή της προς την Τουρκία και συμπεριφέρεται ως να έχει στο μυαλό της τις συνομιλίες παρά την τεκμηρίωση της ενοχής του εισβολέα.

ΣΗΜΕΡΙΝΗ


Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/01/o_09.html#ixzz0c9kryXke

Δεν υπάρχουν σχόλια: