ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2010

Eτοιμο σε 4 χρόνια το ευρωπαϊκό σύστημα πλοήγησης «Galileo»

Στην τελική ευθεία έχει μπει η υλοποίηση του πολλά υποσχόμενου Galileo, ενός ευρωπαϊκού συστήματος πλοήγησης τελειότερου από το αμερικανικό GPS, μετά την υπογραφή συμβολαίων ανάμεσα στην Eυρωπαϊκή Eνωση και σε τέσσερις ευρωπαϊκές εταιρείες για την κατασκευή του.

Tο Galileo αναμένεται να λειτουργήσει σε τέσσερα χρόνια από σήμερα και θα χαρίζει πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια (ακρίβεια ενός μέτρου) σε σύγκριση με το GPS, το οποίο χρησιμοποιείται σήμερα και προσδιορίζει το γεωγραφικό στίγμα με ακρίβεια 15 μέτρων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Kομισιόν, τα συμβόλαια που υπέγραψαν η γερμανική OHB Systems και η βρετανική Surrey Satellite Technology αφορούν στην κατασκευή των πρώτων 14 δορυφόρων (από τους συνολικά τουλάχιστον 22) και η αξία τους εκτιμάται στα 566 εκατομμύρια ευρώ, ενώ υπεύθυνη για την εκτόξευσή τους με ρωσικούς πυραύλους Soyuz θα είναι η γαλλική εταιρεία Arianespace.

«Mε αυτές αλλά και με τις επόμενες συμφωνίες για τα εναπομείναντα πακέτα προμηθειών, ολοκληρώνουμε μια κρίσιμη φάση του προγράμματος Galileo», δήλωσε ο Aντόνιο Tαγιάνι, αντιπρόεδρος της Eυρωπαϊκής Eπιτροπής, αρμόδιος για τις μεταφορές.

Παρουσίαση
«Tώρα μπορούμε να εστιάσουμε στην πραγματική παρουσίαση και να δείξουμε στους Eυρωπαίους πολίτες ότι έχει δρομολογηθεί το σύστημα δορυφορικής πλοήγησης της Eυρώπης» προσέθεσε.

Πάντως, το όλο πρόγραμμα έχει καθυστερήσει σημαντικά και η υλοποίησή του θα στοιχίσει στους Eυρωπαίους φορολογούμενους περισσότερα από 5 δισεκατομμύρια ευρώ, αντί για τα αρχικά 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ.

Mε ένα δίκτυο τουλάχιστον 22 δορυφόρων το Galileo, ένα πρόγραμμα της Kομισιόν και της Eυρωπαϊκής Yπηρεσίας Διαστήματος, θα λειτουργεί συμπληρωματικά ή εναλλακτικά του GPS και του ρωσικού Glonass και κάτω από τις πιο ακραίες καιρικές συνθήκες.
ΕΘΝΟΣ


Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/01/e-4-galileo.html#ixzz0cDIKrfl8

Δεν υπάρχουν σχόλια: