ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2010

Καταστροφή και λεηλασία της πολιτισμικής κληρονομιάς στην κατεχόμενη Κύπρο

Του Ζήνωνα Ζήνωνος

Δεν αρμόζει στη πατρίδα μου τέτοια κατάντια, Σ’αυτή τη γη έτρεξε το αίμα των προγόνων μου για μια πατρίδα ελεύθερη, Για αυτή τη πατρίδα η Κυπριακή Δημοκρατία σπαταλά εκατομμύρια Ευρώ για τα διάφορα εξοπλιστικά προγράμματα προς διασφάλιση των νόμιμων δικαιωμάτων της σύμφωνα και με τους κανονισμούς του Ο.Η.Ε και της Ε.Ε και για την οποία υπηρέτησα 2 χρόνια εγώ και χιλιάδες άλλοι οπλίτες για να διαφυλαχθούν τα νόμιμα δικαιώματα μας.

Πώς να μπορέσω να δεχθώ να βλέπω μια Πατρίδα (πατρίδα; Πουτάνα θα έλεγα καλύτερα της κάθε παγκόσμιας υπερδύναμης) ίσα που να φαίνεται στον παγκόσμιο χάρτη να είναι διχοτομημένη και λεηλατημένη καταστρέφοντας οτιδήποτε πολιτισμικό και θρησκευτικό μνημείο που εδώ και χιλιάδες χρόνια έχουν δημιουργηθεί από τους νόμιμους δικαιούχους αυτής της γης?

Xρειάζεται σοβαρός και ορθολογικός τρόπος έκφρασης αλλά αδυνατώ να μιλήσω με τους τρόπους που οι καρεκλοκένταυροι αυτού του τόπου απευθύνονται στους πολίτες του κράτους μας λές και είμαστε άνθρωποι χωρίς κριτική σκέψη και άποψη για τα τεκταινόμενα που διαδραματίζονται γύρω από τις συνομιλίες επίλυσης του Κυπριακού.
Η Κύπρος είναι το μεγαλύτερο νησί της ανατολικής μεσογείου και εξαιτίας της γεωγραφικής της θέσης υπήρξε αιώνες τώρα πόλος έλξης αλλά και σταυροδρόμι λαών και πολιτισμών ανάμεσα σε τρεις ηπείρους. Την Ευρώπη την Ασία και την Αφρική.

Ήταν εκείνο το καταραμένο πρωινό της 15ης Ιουλίου όταν ο γυάλινος Ασιάτης γίγαντας βοηθούμενος από την Αμερική (ολόκληρο αεροπλανοφόρο είχε ανοιχτά της Κύπρου) Την Αγγλία (σμήνη πολεμικών αεροπλάνων της βασιλικής πολεμικής αεροπορίας ) και του Ισραήλ (χορήγησε με πολεμοφόδια τους γκρίζους λύκους) άρχισαν από ξηράς αέρος και θαλάσσης να βομβαρδίζουν την γη μας σκορπώντας τον θάνατο και τον όλεθρο για να επιβάλουν την ειρήνη και την σταθερότητα στην νήσο όπως δηλώνει εδώ και 35 χρόνια η Άγκυρα. Ο Αττίλας όμως δεν σταμάτησε μέχρι εκεί αλλά συνέχισε το έργο του προχωρώντας συστηματικά στην εξάλειψη της κληρονομιάς μας. Μακρύς είναι ο κατάλογος χώρων, μουσείων και ιδιωτικών συλλόγων που λεηλατήθηκαν.

Αμέσως μετά την εισβολή οι Τούρκοι ρίχτηκαν στις λαθραίες ανασκαφές. Με πόνο και με θλίψη οι Κύπριοι παρακολουθούσαν τη γη τους να σκάβεται και να μετατρέπονται τα έργα και οι τάφοι των προγόνων τους σε πηγή πλουτισμού και παράνομης εμπορίας Η φράση στις τουρκικές εφημερίδες «έφθασε ζεστό εμπόρευμα στην Κωνσταντινούπολη» σήμαινε πώς αρχαία αγγεία, αρχαία ειδώλια, βυζαντινές εικόνες και τοιχογραφίες ήρθαν από την κατεχόμενη Κύπρο.

Από το 1974 κατακλύστηκαν στην κυριολεξία οι ξένες αγορές με κυπριακές κλεμμένες αρχαιότητες, πλούτισαν τα ξένα μουσεία και οι συλλέκτες. Σελίδες ατελείωτες οι κυπριακές αρχαιότητες στους καταλόγους των γνωστότερων οίκων δημοπρασίας. Όσα αρχαιολογικά αντικείμενα δεν τα οικοποιήθηκαν οι αρχές έχουν συλληφθεί από το στρατό κατοχής, από ιδιώτες και λαθρέμπορους. Ελάχιστα, χάρη στην υπηρεσία Αρχαιοτήτων Κύπρου επαναπατρίστηκαν. Η Κυπριακή Δημοκρατία πληρώνει αδρά και δίνει σκληρούς αγώνες για να σωθούν τα αγαθά που της ανήκουν. Λαμπρό παράδειγμα είναι τα πολύτιμα και μοναδικά στο είδος τους ψηφιδωτά της Παναγίας της Κανακαριάς στη Λυθράγκωμη, που μετά από σκληρές μάχες επέστρεψαν στην Κύπρο.

Εκεί που αλύπητα στράφηκε η μανία και ο φανατισμός του κατακτητή ήταν τα μοναστήρια και οι εκκλησίες. Η καταστροφή ξεκίνησε από το 1974 στη διάρκεια της εισβολής και συνεχίστηκε συστηματικά από τα άπληστα χέρια του κατακτητή. 230 παρεκκλήσια και καθεδρικοί ναοί ερειπωμένοι από τα ιερά σύμβολα της Ορθοδοξίας καταγράφουν με τον πιό παραστατικό τρόπο την ιστορία αυτού του τόπου. Όλες οι εκκλησίες απογυμνώθηκαν από τις βυζαντινές τοιχογραφίες.

Ξυλόγλυπτα τέμπλα πωλήθηκαν με το μέτρο στις ξένες αγορές. Απογυμνώθηκαν από τους κινητούς θησαυρούς , τις εικόνες, τα αρχιερατικά άμφια, τα τελετουργικά
σκεύη, τα ιερά κειμήλια και οτιδήποτε άλλο μπορούσε να φέρει ζεστό χρήμα στις τσέπες τους.

Σχεδόν όλες οι εκκλησίες μας έγιναν έρμαιο των μουσουλμάνων κατακτητών διασκορπίζοντας την πολιτισμική και θρησκευτική μας κληρονομιά σε κάθε γωνία του πλανήτη με σκοπό την εμπορική εκμετάλλευση και σε μια ακόμη προσπάθεια της τουρκικής διοίκησης να δείξει το πραγματικό της πρόσωπο, την κοσμική της ταυτότητα αλλά και για να ενισχύσει την πολιτική της ιδεολογία με σκοπό κάποτε να εισέλθει στους κόλπους της Ε.Ε.

Ό,τι λεηλατήθηκε στην Κύπρο δεν ανήκει μόνο στους Κύπριους αλλά και στον καθένα από εμάς. Ας αναλάβουμε επιτέλους τις ευθύνες μας σε αυτόν το τόπο και να γίνουμε επιτέλους όλοι μαζί μια ενωμένη δύναμη χωρίς προσωπικές φιλοδοξίες και χωρίς κομματικές ιδεολογίες αν θέλουμε σε κάποια φάση να δούμε την πατρίδα μας ενωμένη ξανά.

Προσωπική μου γνώμη για το κυπριακό;

ΤΗΝ ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΑΝ ΚΑΡΤΕΡΑΣ ΣΕ ΞΕΝΟΥΣ ΜΗΝ ΕΛΠΙΖΕΙΣ ΜΟΝΟΣ ΣΟΥ ΠΑΡΤΗΝ ΑΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΑΛΛΙΩΣ ΔΕΝ ΤΗΝ ΑΞΙΖΕΙΣ


(ΕΨ: Δείτε επίσης και το εξαιρετικό λέυκωμα: "Κύπρος, η λεηλασία ενός Πολιτισμού")

Δεν υπάρχουν σχόλια: