ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2010

Από σήμερα κουμάντο στην οικονομία θα κάνουν οι Βρυξέλλες

Από Factorx 
Δευτέρα 4 Ιανουαρίου αποφάσισαν να βγουν οι… Καλικάτζαροι της οικονομίας και να ζητήσουν έλεος από τους άλλους Καλικάτζαρους των Βρυξελλών. Το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης ή αλλιώς τα προεόρτια για το «κοστούμι» που μας ράβει η κυβέρνηση, θα σταλεί στην Κομισιόν για να εγκριθεί. Είναι παράλληλα και η αρχή της δημοσιονομικής επιτήρησης της ελληνικής οικονομίας από τους κοινοτικούς αξιωματούχους. Αν και δεν έχουμε φτάσει στο έσχατο σημείο του ελέγχου, η στενή παρακολούθηση που μπαίνει η οικονομία μοιάζει με… στενό κορσέ από τον οποίο δύσκολα θα βγούμε αν πρώτα δεν αδυνατίσουμε. Οπερ σημαίνει σκληρά μέτρα λιτότητας, έστω και σε περιτύλιγμα… σοκολάτας.
Από σήμερα κουμάντο στην οικονομία θα κάνουν οι Βρυξέλλες και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα είναι απλός παρατηρητής των μέτρων που θα προτείνουν οι κοινοτικοί. Το έλλειμμα βρίσκεται στο 12,7% (κατ’ άλλους είναι 14,5%), κάτι που σημαίνει για να μειωθεί στο 8,5%, όπως έχει υποσχεθεί ο Ελληνας υπουργός οικονομικών θα πρέπει να βρεθούν μέσα στο 2010 περίπου 11 δις ευρώ. Κι επειδή κανείς δεν έχασε το πορτοφόλι του με τόσα χρήματα για να το βρει ο κ. Παπακωνσταντίνου θα πρέπει να αδειάσουν τα πορτοφόλια ημών των υπολοίπων.
Στο μεταξύ η κυβέρνηση παραμένει  διχασμένη σχετικά με το τι μέτρα θα πρέπει να πάρει. Το ένα στρατόπεδο προτείνει ξαφνικό σοκ και… όποιον πάρει ο χάρος. Είναι στη λογική της σκληρής γραμμής της Κομισιόν και της εγκατάλειψης όλων των κούφιων προεκλογικών υποσχέσεων. Αυτό φυσικά θα έχει και το μεγαλύτερο πολιτικό κόστος, αλλά από την άλλη θα κάνει το χατίρι του Αλμούνια, του Τρισέ και των άλλων Ευρωπαίων… βρυκολάκων.
Η δεύτερη γραμμή είναι εκείνοι που ζητούν πιο «κοινωνικό» πρόσωπο από το ΠΑΣΟΚ και θέλουν μέτρα ήπια τα οποία δεν θα θίξουν τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Πετούν κορώνες για φορολόγηση της μεγάλης περιουσίας και αναδιανομή εισοδήματος χωρίς όμως να έχουν σχέδιο.
Πάντως, και στα δύο στρατόπεδα επικρατεί χάος αφού κανείς δεν γνωρίζει πώς θα λυθεί το πρόβλημα ενώ και τα δύο «πουλάνε» φιλολαϊκή πολιτική για το φαίνεσθαι και μόνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: