ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2010

Η ΦΥΛΛΑΔΑ "ΤΩΝ ΚΟΡΙΩΝ" ΔΕΝ ΤΟ ΒΑΖΕΙ ΚΑΤΩ

Ασκήσεις μισαλλοδοξίας και το «αβγό του φιδιού»

Πόσο πιθανό είναι άραγε να μετατραπεί σε «Ελληνα Λεπέν» ο Γ. Καρατζαφέρης; Η ελληνική κοινωνία αντιμετωπίζει με καθυστέρηση τα έντονα μεταναστευτικά προβλήματα της Γαλλίας, αλλά μοιάζει σχεδόν απίθανο να ζήσει τους ίδιους πολιτικούς εφιάλτες. Σε κάθε περίπτωση ο Αντώνης Σαμαράς δείχνει να εμπνέεται από τις θέσεις και τα κατορθώματα του Νικολά Σαρκοζί.
Οι δύο ένοικοι της ελληνικής γαλάζιας πολυκατοικίας έχουν, ωστόσο, σοβαρά προβλήματα συγκατοίκησης τελευταία. Αφορμή, το μεταναστευτικό και ιδίως το νομοσχέδιο της κυβέρνησης που δίνει ιθαγένεια στα παιδιά των μεταναστών και δικαίωμα ψήφου σε όσους διαμένουν για πολλά χρόνια στη χώρα.
Ο ΛΑΟΣ, ταυτιζόμενος με ακραίες εθνικιστικές απόψεις και οργανώσεις (Χρυσή Αυγή και άλλες ακροδεξιές ομάδες), επιχειρεί να σύρει τη νέα Κεντροδεξιά του Α. Σαμαρά σε επικίνδυνες πολιτικές και ιδεολογικές περιπέτειες. Συγκεντρώνει ήδη υπογραφές για δημοψήφισμα, διεγείρει τα ξενοφοβικά αντανακλαστικά μιας μερίδας της ελληνικής κοινωνίας, επιτίθεται με ρατσιστικό τρόπο σε όσους έχουν άλλη άποψη, οικειοποιείται αυθαίρετα την αφηρημένη ιδέα μιας «καθαρόαιμης ελληνικότητας» που κινδυνεύει δήθεν από τους ξένους εισβολείς!
Αξιοποιώντας την εμπειρία των ταυτοτήτων και τη συλλογή υπογραφών από την Εκκλησία, επιχειρεί, με πρακτικές πολιτικού τσαμπουκά, να μετατρέψει τις μειοφηφικές ακραίες θέσεις του σε δήθεν καθολικό κοινωνικό αίτημα. Αδραξε την ευκαιρία να παίξει «μπάλα» στο δικό του γήπεδο. Και όπως συμβαίνει συνήθως, οι «μικρές ομάδες» δεν έχουν άγχος για το αποτέλεσμα. Αυτό που ενδιαφέρει κυρίως είναι η καλή εμφάνιση και οι εντυπώσεις. Που εδώ είναι μάλλον αμφίβολες, αφού πολλοί, παρά τις διαβεβαιώσεις του Α. Γεωργιάδη, εμφανίζονται ήδη διστακτικοί να βάλουν την υπογραφή τους, καθώς φοβούνται να δώσουν τα στοιχεία της ταυτότητας και της κατοικίας τους.
Η τυχοδιωκτική πολιτική του ΛΑΟΣ αποδεικνύεται πάντως από το γεγονός ότι μόλις πριν από δύο χρόνια, το 2007, ο ηγέτης του Γ. Καρατζαφέρης συμφωνούσε να δοθεί ιθαγένεια στους μετανάστες δεύτερης γενιάς!
Ομως με τη Ν.Δ. τα πράγματα είναι διαφορετικά. Είναι κόμμα εξουσίας και εάν θέλει να παραμείνει πολυσυλλεκτικό και φιλελεύθερο ιδεολογικά κόμμα, οφείλει να κόψει εδώ και τώρα κάθε συζήτηση περί διολίσθησής του σε δεξιότερες θέσεις.
Η νέα μεγάλη Κεντροδεξιά που ονειρεύεται ο κ. Σαμαράς δεν μπορεί να περνά μέσα από ακροδεξιές κορόνες, λαϊκιστικές απόψεις και μισαλλόδοξες προσεγγίσεις στα ευαίσθητα κοινωνικά προβλήματα της χώρας.
Δεν το έκανε άλλωστε κανένα δεξιό φιλελεύθερο κόμμα στην Ευρώπη. Στη Γαλλία το μέτωπο όλων των πολιτικών δυνάμεων κατά του Λεπέν ήταν πάντα αρραγές. Ιδια στάση τηρεί και ο Σαρκοζί. Ακολουθεί σκληρή πολιτική μηδενικής ανοχής απέναντι στους παράνομους μετανάστες, προωθεί όμως παράλληλα και μέτρα κοινωνικής ενσωμάτωσης των υπολοίπων στη γαλλική κοινωνία.
Το πιθανότερο είναι βέβαια η Ν.Δ. να ακολουθήσει μεσοβέζικη στάση. Ούτε το κυβερνητικό νομοσχέδιο να υπερψηφίσει αλλά ούτε και τις όψιμες ακραίες θέσεις των Καρατζαφέρη, Χρυσής Αυγής και σία να υιοθετήσει. Ομως και έτσι θα έχει αποτύχει να αποδειχθεί αξιόπιστη. Θα εμφανίζεται έρμαιο των διαθέσεων τρίτων. Γιατί, μόλις τον περασμένο Νοέμβριο ο Α. Σαμαράς, ως υποψήφιος πρόεδρος της Ν.Δ., συμφωνούσε να δοθεί ιθαγένεια στα παιδιά των μεταναστών εφόσον ενσωματώνονται κοινωνικά!
Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ οφείλει από την πλευρά της να μην επηρεαστεί από την πίεση που της ασκείται και να εμμείνει στην υλοποίηση των προεκλογικών της δεσμεύσων. Μέχρι σήμερα και με δική της ευθύνη, η μεταναστευτική πολιτική περιοριζόταν μόνο στην καταστολή (συλλήψεις, διώξεις, απελάσεις, άδειες με το σταγονόμετρο). Τώρα μπαίνει γα πρώτη φορά στην ημερήσια διάταξη και το «καρότο» της κοινωνικής ενσωμάτωσης.
Τα μέτρα είναι θετικά και αναγκαία. Τα νομιμοποιεί σχεδόν το σύνολο του πολιτικού φάσματος. Η στάση που θα τηρήσουν από εδώ και πέρα ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ θα είναι καθοριστική. Κάθε υποχώρηση της κυβέρνησης θα είναι αδικαιολόγητη και αναντίστοιχη με τους σημαντικούς σκοπούς που επιδιώκει η μεταρρύθμιση.
Μεθοδευμένη επίθεση
Απορίες και ερωτήματα για τα μέτρα ενσωμάτωσης των μεταναστών εκφράζουν αρκετοί πολίτες από όλους τους πολιτικούς χώρους. Ομως ο προβληματισμός αυτός δεν έχει καμία σχέση με την καλά οργανωμένη αντίδραση των αυτόκλητων προστατών της «καθαρότητας του ελληνικού αίματος». Τέτοια ήταν η μαζική μεθοδευμένη από εθνικιστικές ομάδες και οργανώσεις ψηφιακή «επίθεση» που δέχθηκαν τις πρώτες μέρες οι ηλεκτρονικές σελίδες της δημόσιας διαβούλευσης. Οι ίδιοι στέλνουν και μηνύματα-τελεσίγραφα υπέρ του δημοψηφίσματος στην ιστοσελίδα του Α. Σαμαρά. Κοινός τους τόπος, κανένα ίχνος ανοχής απέναντι στον «διαφορετικό άλλο». Στο σύνολό τους, όμως, τα εγγεγραμμένα μέλη των διάφορων ακροδεξιών sites και ομάδων στο Διαδίκτυο δεν ξεπερνούν τα 6.000-7.000 άτομα, αριθμός σχετικά αμελητέος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: