ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2010

Πως αποκτάται η Γαλλική ιθαγένεια

Πηγή: Nationalité française

Την Γαλλική ιθαγένεια αποκτά κάποιος:
  • Με τη γέννηση εάν έχει έναν Γάλλο γονέα.
  • Με τη γέννηση εφόσον ο γονέας γεννήθηκε στην Γαλλία.
  • Εάν είναι ανήλικος, εφόσον ένας γονέας με τον οποίο συγκατοικεί έλαβε τη Γαλλική ιθαγένεια.
  • Εάν γεννιέται στην Γαλλία από απάτριδες γονείς ή από χώρα στην οποία δεν επιτρέπεται να λάβει την ιθαγένεια των γονέων του. Ωστόσο δεν διατηρεί την ιθαγένεια αν λάβει την ιθαγένεια ενός των γονέων του μέχρι την ενηλικίωση.
  • Αυτοδίκαια με την ενηλικίωση εφόσον έχει γεννηθεί στην Γαλλία και έχει μείνει στην Γαλλία τουλάχιστον 5 χρόνια από τα 11. Ή στην ηλικία των 16 με δήλωση εφόσον μένει διαρκώς από τα 11 στη Γαλλία και έχει γεννηθεί στην Γαλλία.
  • Σύζυγος Γάλλου λαμβάνει την ιθαγένεια με δήλωση μετά από 4 χρόνια γάμου και εφόσον οι σύζυγοι δεν είναι σε διάσταση και ο αλλοδαπός σύζυγος έχει μια επαρκή γνώση της Γαλλικής γλώσσας.
  • Με πολιτογράφηση (παρακάτω)
Η ρύθμιση του ΠΑΣΟΚ διαφέρει από αυτή της Γαλλίας επειδή αποδίδει την ιθαγένεια με τη γέννηση σε παιδιά αλλοδαπών και όχι στα 16 ή με την ενηλικίωση, και επειδή την αποδίδει σε παιδιά που πάνε σε έξι οποιεσδήποτε τάξεις Ελληνικού σχολείου ασχέτως αν μετά παραμείνουν στην Ελλάδα μέχρι την ενηλικίωση.

Πολιτογράφηση

Η πολιτογράφηση στην Γαλλία για έναν ενήλικο αλλοδαπό:
  • Γίνεται με διάταγμα, όχι με δήλωση
  • Δεν αποτελεί δικαίωμα
  • Γίνεται κατά τη διακριτική ευχέρεια της Κυβέρνησης ακόμα κι αν έχουν εκπληρωθεί οι προϋποθέσεις
Αντίθετα, η ρύθμιση του ΠΑΣΟΚ υποχρεώνει την Ελληνική Πολιτεία να αποδίδει την ιθαγένεια εφόσον έχουν εκπληρωθεί οι προϋποθέσεις και να αιτιολογεί τις απορριπτικές εκθέσεις βάσει αυτών των προϋποθέσεων.

Οι προϋποθέσεις πολιτογράφησης είναι οι ακόλουθες:
  • Συνεχής νόμιμη διαμονή στην Γαλλία τα τελευταία 5 χρόνια. Ο χρόνος αυτός μειώνεται ή απαλείφεται για ειδικές κατηγορίες (π.χ. όσους έχουν υπηρετήσει στις ένοπλες δυνάμεις, προέρχονται από Γαλλόφωνη περιοχή του εξωτερικού, έχουν φοιτήσει σε Γαλλικό σχολείο, ή έχουν προσφέρει σημαντικές/εξαιρετικές υπηρεσίες στη χώρα)
  • Ηθική. Αυτή η προϋπόθεση καλύπτει τον καλό χαρακτήρα, την καλή συμπεριφορά και την αφοσίωση (loyalisme) στην χώρα και γίνεται με νομαρχιακή έρευνα. Εξετάζονται επίσης καταδίκες του υποψήφιου στην Γαλλία και στο εξωτερικό και η "πολιτική συμπεριφορά" (le comportement civique)
  • Αφομοίωση στην Γαλλική κοινωνία. Εξετάζεται με συνέντευξη του υποψηφίου σε κρατικό λειτουργό όπου διαπιστώνεται η γνώση του στην Γαλλική γλώσσα.
  • Απουσία ποινικών καταδικών για εγκλήματα κατά των συμφερόντων της Γαλλίας, τρομοκρατίας ή με ποινή 6 μηνών και άνω.
  • Να μην υπάρχει ανολοκλήρωτη απόφαση απέλασης ή απαγόρευσης εισόδου στη Γαλλία εναντίον του.
Οι ρυθμίσεις του ΠΑΣΟΚ είναι πιο χαλαρές από τις αντίστοιχες Γαλλικές: δεν προβλέπουν παραμονή τα τελευταία 5 χρόνια αλλά οποιαδήποτε 5 κατά την τελευταία δεκαετία. Έχουν αφαιρεθεί οι προβλέψεις του ισχύοντος κώδικα για το "ήθος και την προσωπικότητα". Δεν εξετάζεται η πίστη στην Ελλάδα.

Σημειώνεται επίσης πως οι ρυθμίσεις του ΠΑΣΟΚ επιτρέπουν στους ομογενείς μας να κάνουν αίτηση πολιτογράφησης χωρίς υποχρέωση διαμονής (όπως κάνει η Γαλλία για τους γαλλόφωνους) αλλά κάνει το ίδιο και για πολίτες της Ευρωπαϊκής ένωσης. Δηλαδή ένας Βούλγαρος ή ένας Φινλανδός έχει ακριβώς την ίδια πρόσβαση στην Ελληνική ιθαγένεια με έναν Βορειοηπειρώτη ή έναν Πόντιο από την πρώην Σοβιετική Ένωση.

Συμπερασματικά

Η Γαλλία αναφέρεται συχνά ως παράδειγμα Ευρωπαϊκής χώρας με σχετικά χαλαρή νομοθεσία κτήσης της ιθαγένειας.

Το γεγονός πως οι μεταρρυθμίσεις του ΠΑΣΟΚ κάνουν την κτήση της Ελληνικής ιθαγένειας ευκολότερη από την αντίστοιχη Γαλλική αποδεικνύει πως δεν πρόκειται για προσπάθεια εναρμόνισης με τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο, αλλά για ριζική και άκρατη απορρύθμιση του δικαίου μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: