ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2010

Στη χώρα των εξυπνάκηδων ...


Έχουν αναρτήσει σε όλην την Ευρωπαϊκή Ένωση ένα μεγάλο πινάκιο όπου η χώρα μας κατηγορείται για:

α. Παραποιημένα φορολογικά έσοδα

β. Κακή απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων

γ. Φουσκωμένο κόστος συστήματος υγείας

δ. Φουσκωμένα έξοδα οπλικών συστημάτων

ε. Παραποιημένα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας

στ. Εικονικό δημοσιονομικό έλλειμμα

ζ. Λανθασμένα στοιχεία τόκων των ομολόγων


Και ακόμη, τα κοινοτικά κονδύλια που διατίθενται για εταιρίες του ιδιωτικού τομέα δηλώθηκαν ως ...Εισόδημα από τη κυβέρνηση και πολλά άλλα...


«Η ευρωπαϊκή Επιτροπή κατηγορεί την Ελλάδα για παραποίηση στοιχείων στα δημόσια οικονομικά. Σε έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, η επιτροπή δήλωσε ότι στη χώρα υπάρχει πολιτική πίεση που εμποδίζει την ορθή συλλογή και επεξεργασία των στατιστικών δεδομένων».

«Τα προβλήματα με τη στατιστικά στοιχεία της χώρας ξεκίνησαν το 2004, όταν εστάλη στην Eurostat αναθεωρημένο υπόμνημα των στοιχείων του δημοσίου ελλείμματος (πολιτική Καραμανλή) για το δημόσιο χρέος στο διάστημα 2000- 2003.
Στη συνέχεια ο οργανισμός δημοσίευσε μια έκθεση, η οποία αναφέρεται σε λάθη τουλάχιστον σε 11 διαφορετικά θέματα. Μεταξύ αυτών η (εικονική) αναφορά του φόρου εισοδήματος, της κοινωνικής ασφάλισης και άλλα".

Η ευρωπαϊκή επιτροπή άρχισε μια ποινική διαδικασία η οποία περατώθηκε το 2007, αλλά τα στοιχεία δεν ήταν ικανοποιητικά και είναι πολύ πιθανόν η επιτροπή να ξεκινήσει νέα διαδικασία κατά της χώρας.

Επανειλημμένα υπομνήματα αναθεωρήσεων των στατιστικών στοιχείων που εστάλησαν στην Eurostat για την Ελλάδα μεταξύ των ετών 2005-07 ανάγκασε τον οργανισμό να προβεί σε σειρά ελέγχων.
Η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία ανέφερε παρατυπίες τόσο στην αναφορά ορισμένων δεικτών όσο και στον τρόπο εξαγωγής τους. Πρότεινε, μάλιστα, ένα σχέδιο για την βελτίωση των υπηρεσιών της χώρας. Τον περασμένο Νοέμβριο (2009) η ομάδα ελέγχου της Eurostat διαπίστωσε την σωστή εφαρμογή των συστάσεων του οργανισμού.
Πολλά ζητήματα που δεν άπτονται της αρμοδιότητας της ευρωπαϊκής επιτροπής απαιτούνται για τη διόρθωσή τους θέληση και προθυμία της ελληνικής κυβέρνησης.

Η χώρα του ...παραδείσου...

Τον Απρίλιο του 2009 οι ελληνικές αρχές ανέφεραν ότι το έλλειμμα το 2008 έφθασε το 5% του ακαθαρίστου εγχώριου προϊόντος και τα υπέβαλλαν στην Eurostat. Στην έκθεσή της ΕΚ αναφέρεται πως τα ελληνικά στοιχεία έβριθαν από λάθη.
Υποχρέωσαν την Στατιστική Υπηρεσία να αναθεωρήσει τα στοιχεία του Απριλίου.
Στην αναθεώρηση του Οκτωβρίου οι ελληνικές αρχές προέβλεψαν ότι το έλλειμμα θα φθάσει 12,5 % του ΑΕΠ το 2009 από την προβλεπόμενη τιμή των ... 3,7%!!

Ανειλικρίνεια...

«Η κρίση αξιοπιστίας της ελληνικής στατιστικής υπηρεσίας μειώνει περαιτέρω την ελκυστικότητα της χώρας μεταξύ των επενδυτών» δηλώνουν οικονομικοί παράγοντες της The Wall Street Journal.

Η γαλλική εφημερίδα Le Monde θα σημειώσει:
"αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα είναι μια πρόκληση για το Ευρώ από την καθιέρωσή του πριν 10 χρόνια. Η ΕΕ δεν μπορεί να υποσχεθεί την οικονομική διάσωση της Ελλάδας. Η επιτροπή έχει δύο επιλογές. Μια από αυτές είναι να παρακάμψουν τους κανόνες της ΕΕ και να δανειοδοτήσουν τη χώρα".

Δεν υπάρχουν σχόλια: