ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2010

ΣΥΡΙΖΑ: ΤΟ ΚΑΡΑΒΙ ΒΟΥΛΙΑΖΕΙ ΚΑΙ Η ΤΡΟΥΠΑ ΔΕΝ ΜΠΑΛΩΝΕΤΑΙ

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΓΙΑ ΕΠΑΦΗ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ - ΚΟΥΒΕΛΗ.

Καζάνι που βράζει θυμίζει η Κουμουνδούρου, καθώς ένα τμήμα της μειοψηφούσας Ανανεωτικής Πτέρυγας του ΣΥΝ εμφανίζεται αποφασισμένο να πάει κόντρα στις αποφάσεις της πλειοψηφίας δοκιμάζοντας την ενότητα του κόμματος.

Λάδι στη φωτιά των εσωκομματικών σχέσεων στο ΣΥΝ έχει ρίξει μία φημολογούμενη επαφή του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Φώτη Κουβέλη με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Ευάγγελο Βενιζέλο.

του ΘΕΟΦΙΛΟΥ ΣΙΧΛΕΤΙΔΗ

Σύμφωνα με πληροφορίες σε αυτήν την επαφή (παρουσία και του Λεωνίδα Κύρκου;) συζητήθηκαν η στήριξη της υποψηφιότητας του Κάρολου Παπούλια για την προεδρία της Δημοκρατίας και ένα σχέδιο συνεργασίας (ΠΑΣΟΚ και Ανανεωτικής Πτέρυγας;) για τους δήμους Θεσσαλονίκης και Αθήνας. Στους διαδρόμους της Κουμουνδούρου κυκλοφορεί ότι Βενιζέλος και Κουβέλης συμφώνησαν να προωθήσουν στους πολιτικούς χώρους τους μία συμφωνία:


Το ΠΑΣΟΚ στο δήμο Θεσσαλονίκης να στηρίξει (έμμεσα ή άμεσα;) υποψήφιο που θα προέρχεται από το χώρο της Αριστεράς, τον οποίο θα υποδείξει ο ΣΥΝ. Ο ΣΥΝ στο δήμο της Αθήνας να κατεβεί με «δεύτερη ομάδα», ώστε εμμέσως να υποβοηθήσει μία πολύ ισχυρή προσωπικότητα που θα έχει τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ. Αυτά τα νέα, που μένει να επιβεβαιωθούν, προκάλεσαν συναγερμό στην Κουμουνδούρου, ειδικά μετά τη δημόσια τοποθέτηση του Φώτη Κουβέλη υπέρ του Κάρολου Παπούλια και της συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ στους μεγάλους δήμους.

Μετά τον πρώτο αιφνιδιασμό της ηγεσίας του ΣΥΝ -στελέχη του κόμματος αναρωτιόνταν πώς είναι δυνατόν ο τόσο έμπειρος Φώτης Κουβέλης να πέσει σε «τέτοια λάθη»- ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε σε πολύ υψηλούς τόνους, δείχνοντας έτσι ότι δεν θα γίνουν αποδεκτές παρεκκλίσεις από τις αποφάσεις για τα «όχι» στην υποψηφιότητα του Κάρολου Παπούλια και στις κεντρικές κομματικές συμφωνίες με το ΠΑΣΟΚ στους μεγάλους δήμους της χώρας. Νέες φουρτούνες στην Κουμουνδούρου θα προκαλέσει και το αποψινό δείπνο που θα παραθέσει ο Λεωνίδας Κύρκος για την έκδοση των νέων βιβλίων του, όπου αναμένεται να τοποθετηθεί εκ νέου υπέρ της συνεργασίας της ανανεωτικής Αριστεράς με το ΠΑΣΟΚ. Στο δείπνο θα μιλήσουν και ο πρωθυπουργός της χώρας Γιώργος Παπανδρέου και ο Φώτης Κουβέλης.


ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Η ιδιαίτερη περίπτωση
Στο γιατί η Θεσσαλονίκη αποτελεί ιδιαίτερη περίπτωση για το ΣΥΝ και τις συνεργασίες που θα επιδιώξει στις δημοτικές εκλογές μία απάντηση είναι το δίδυμο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος και Παναγιώτης Ψωμιάδης, αλλά δεν είναι η μόνη, καθώς στην Κουμουνδούρου έχουν αποκλείσει κάθε περίπτωση και κάθε είδους συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ για τους δήμους Αθηναίων και Πειραιά. Πάντως στη Θεσσαλονίκη δεν είναι εύκολη η συνάντηση του ΣΥΝ με τους Οικολόγους Πράσινους, με τους οποίους η Κουμουνδούρου θα αναζητήσει να συνεννοηθεί για τις δημοτικές εκλογές. Σε τοπικό επίπεδο οι Οικολόγοι Πράσινοι στηρίζουν την "Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη" του Γιάννη Μπουτάρη.

Παράλληλα οι σχέσεις του ευρωβουλευτή Μιχάλη Τρεμόπουλου με τον τοπικό ΣΥΝ παραμένουν σε κακό επίπεδο μετά τη λήξη της συνεργασίας τους στη νομαρχία Θεσσαλονίκης. Το θέμα του δήμου Θεσσαλονίκης, οι συνεργασίες και το πρόσωπο του Γιάννη Μπουτάρη έχουν απασχολήσει και στο παρελθόν το ΣΥΝ. Το φθινόπωρο του 2005 ο Στέργιος Πιτσιόρλας, πρώην συντονιστής της Πολιτικής Γραμματείας της Κουμουνδούρου και στενός συνεργάτης του Νίκου Κωνσταντόπουλου, πρότεινε ο ΣΥΝ να στηρίξει την υποψηφιότητα του Γιάννη Μπουτάρη για το δήμο Θεσσαλονίκης. Η πρότασή του δημιούργησε σχεδόν εμφυλιοπολεμικό κλίμα στο ΣΥΝ Θεσσαλονίκης αλλά και στη δημοτική κίνηση "Θεσσαλονίκη των Πολιτών και της Οικολογίας", με κεντρικό πρόσωπο τον Ανδρέα Κουράκη, στέλεχος του κόμματος και δημοτικό σύμβουλο, που ήδη συνεργαζόταν με τον Γιάννη Μπουτάρη.

Η ιδιαίτερη περίπτωση της Θεσσαλονίκης επανήλθε στις συζητήσεις του ΣΥΝ στις αρχές του 2006, όταν ο πρώην πρόεδρος Νίκος Κωνσταντόπουλος πρότεινε τη συνεργασία όλων των δυνάμεων της τότε αντιπολίτευσης στις τοπικές εκλογές. Το Μάρτιο του 2006 η πρόταση Κωνσταντόπουλου απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία από την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΝ, με τον τότε πρόεδρο του κόμματος Αλέκο Αλαβάνο να κρατά ουδέτερη στάση. Λίγους μήνες μετά η Πολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης του ΣΥΝ αποφάσισε την αναστολή της κομματικής ιδιότητας του Ανδρέα Κουράκη μετά την επίσημη προσχώρησή του στην "Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη" του Γιάννη Μπουτάρη.


Στροφή στη βάση για το ΣΥΝέδριο
Η πρόταση δεν κατατέθηκε, αλλά η σκέψη για την επίσπευση του συνεδρίου του ΣΥΝ παραμένει στο μυαλό του Αλέξη Τσίπρα, που πλέον, περιμένοντας μικρή βοήθεια από τις ηγεσίες των μεγάλων εσωκομματικών τάσεων, έχει στρέψει το ενδιαφέρον του στις διαθέσεις της βάσης του κόμματος. Έτσι την περασμένη Πέμπτη, στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, δεν προχώρησε σε ευθεία σύγκρουση με τους "βαρόνους" της Κουμουνδούρου και έδειξε πως περιμένει να ωριμάσει η πρόταση για την επίσπευση του συνεδρίου στα μεσαία στελέχη και τα μέλη του κόμματος.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να επανέλθει στο θέμα έπειτα από περιοδείες και επαφές που θα έχει σε όλη την Ελλάδα αλλά και την πραγματοποίηση των συνδιασκέψεων των μεγάλων οργανώσεων του ΣΥΝ στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Το θέμα συζητήθηκε το Σάββατο στην Αθήνα, στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος και άμεσα θα ξεκινήσουν οι εξορμήσεις του προέδρου του ΣΥΝ εκτός Αθηνών. Στη Θεσσαλονίκη αναμένεται να ανέβει την Παρασκευή ή το αργότερο την επόμενη Δευτέρα.

Πώς βλέπουν αυτές τις εξελίξεις οι σύμμαχοι του ΣΥΝ; Τουλάχιστον καχύποπτα. Το πιο φιλικό προς την Κουμουνδούρου κομμάτι καταλογίζει αναποφασιστικότητα στον Αλέξη Τσίπρα, ότι δεν "επενδύει" στο ΣΥΡΙΖΑ και δεν απαντά σε όσους βάζουν εμπόδια στην εφαρμογή των αποφάσεων της 3ης Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του συμμαχικού σχήματος -κάρτα μέλους, γραφείο Τύπου, πανελλαδικό συντονιστικό. Όσοι κινούνται πιο κοντά στον Αλέκο Αλαβάνο εκτιμούν ότι ο ΣΥΝ θέλει να χαράξει μία πιο αυτόνομη πορεία -όπως με το να επιλέξει τους Οικολόγους Πράσινους ως προνομιακούς συνομιλητές του για τις αυτοδιοικητικές εκλογές- και να δείξει ότι μπορεί να υπάρξει και χωρίς τις άλλες δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ.                                                                                                               Υ.Γ.: ΑΝΤΕ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΡΟΔΟΤΕΣ...ΒΟΥΛΙΑΞΤΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: