ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

Σάββατο 2 Ιανουαρίου 2010

"ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΛΥΣΗ" ΑΛΛΑ ΜΕ ΣΦΡΑΓΙΔΑ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

ΠΟΣΕΣ ΦΟΡΕΣ να το βροντοφωνάξει ο κατοχικός Ταλάτ ώστε να το ακούσει ο σύντροφός του, Δ. Χριστόφιας;

Η Τουρκία δεν πρόκειται να αποδεχθεί λύση «για τους Κυπρίους από τους Κυπρίους». Γι’ άλλη μια φορά, ο υποτελής στην Άγκυρα, Τ/κ ηγέτης, είπε στη λονδίνεια «Ντέιλι Τέλεγκραφ»: «Είναι αδύνατο να αναμένει ένας από οποιαδήποτε τουρκική κυβέρνηση να συμφωνήσει σε μια διευθέτηση του Κυπριακού, που δεν θα λαμβάνει υπόψη την εθνική της θέση.


του ΣΑΒΒΑ ΙΑΚΩΒΙΔΗ

Διαφορετικά, οποιαδήποτε συμφωνία δεν θα είναι διαρκής και βιώσιμη». Δεν υπάρχει ισχυρότερος κόλαφος στις προεδρικές παρειές από τις πιο πάνω νέες δηλώσεις Ταλάτ. Και δεν υπάρχει πιο ωμή και αδίστακτη απόρριψη της δήθεν κυπριακής λύσης, που προάγει ο Δ. Χριστόφιας, από τη θέση της Τουρκίας, όπως πιστά τη διατύπωσε ο εντεταλμένος φρουρός της κατοχής, Ταλάτ. Η ιδέα για λύση «για τους Κυπρίους για τους Κυπρίους» ήταν βρετανικής έμπνευσης και Χριστόφειας υιοθεσίας. Προ των εκλογών και μέχρι σήμερα, ο Πρόεδρος έχει επιβάλει την αναζήτηση λύσης ως καθαρά κυπριακής ιδιοκτησίας.

Ο Δ. Χριστόφιας εδράζει την πολιτική του θεώρηση στην εξής συλλογιστική: Για να αποφύγουμε ξανά υποβολή και προσπάθεια επιβολής ενός νέου σχεδίου τύπου Ανάν, οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων να αναλάβουν, μέσω των συνομιλιών, να αναζητήσουν μια λύση βιώσιμη και λειτουργική και να την προτείνουν στις δύο κοινότητες προς έγκριση, σε δύο ξεχωριστά δημοψηφίσματα.


Σύμφωνα με την ίδια συλλογιστική, αυτό δεν εξαιρεί την Τουρκία, με την οποία, κάποια στιγμή, οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν και θα επιλύσουν τις κρίσιμες πτυχές του προβλήματος. Ο Πρόεδρος ήθελε ευθύς εξαρχής να αποκλείσει έξωθεν επεμβάσεις ώστε οι δύο ηγέτες να αφεθούν απερίσπαστοι σε αυτήν την προσπάθεια. Μάλιστα, σε μιαν αφελή εκδήλωση φιλίας προς τον κατοχικό Ταλάτ, ο Δ. Χριστόφιας διαπόρησε λέγοντας πως αν δεν βρει λύση με αυτόν, δεν πρόκειται να βρεθεί ποτέ. Με απλά λόγια, ο Δ. Χριστόφιας, υποτιμώντας πλήρως την Τουρκία, είχε αναγάγει τον Ταλάτ ως τον κατ’ εξοχήν παράγοντα επίλυσης του Κυπριακού!

Από την πρώτη στιγμή, προ διετίας, ο γράφων και η «Σ» υπέδειξαν στον Πρόεδρο το μέγιστο και ολέθριο λάθος, που διέπραττε. Πρώτον, παραγνώριζε την Τουρκία, με την οποία όφειλε να απαιτήσει να συνομιλήσει. Δεύτερον, την αποενοχοποιούσε πλήρως και την έθετε στον πάγκο του απλού, ουδέτερου παρατηρητή και δήθεν ειρηνοποιού, που, τάχα, θα συμβούλευε τον Ταλάτ. Τρίτον, υποτιμούσε πλήρως την κατοχή και τα εγκλήματα της Τουρκίας, που έπρεπε να την έχουν σταθερά στο εδώλιο ως εγκληματία και γενοκτόνο. Τέταρτον, αποδυνάμωσε τη θέση μας ότι με την Τουρκία έπρεπε να συζητήσουμε επίλυση της διεθνούς πτυχής του Κυπριακού. Πέμπτον, αναιρούσε κάθε επιχείρημά μας εναντίον της που θα έπρεπε να χρησιμοποιήσουμε για να πείσουμε τους εταίρους μας. Ενός κακού μύρια έπονται. Ακολούθησαν οι γνωστές μονομερείς και «γενναίες προσφορές» του Προέδρου, με τη φρούδα ελπίδα ότι θα εξευμένιζε το τουρκικό θηρίο.

Οι Τούρκοι όχι μόνο δεν απάντησαν αλλά καθημερινά διασαλπίζουν ότι η λύση θα έχει τουρκική σφραγίδα. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ντενκτάς και ο Ταλάτ φωνάζουν στην ηγεσία μας ότι είναι οι εντεταλμένοι προαγωγοί της τουρκικής πολιτικής στο Κυπριακό. Οι ηγέτες μας, όπως και ο Δ. Χριστόφιας, ούτε ακούν ούτε θέλουν να καταλάβουν. Η φιλοσοφία του Προέδρου για κυπριακή λύση έχει κονιορτοποιηθεί και χλευασθεί από το φίλο του Ταλάτ και την Τουρκία. Διερωτόμαστε αν έχει κατά νουν ένα σχέδιο Β’ για το προδιαγραφόμενο ναυάγιο των συνομιλιών και τι θα κάνει παραπέρα. Γνωρίζει; Ή η μόνη έγνοια του είναι οι επόμενες προεδρικές εκλογές;

Δεν υπάρχουν σχόλια: