ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2010

Κάνουν την «Κρίση Ευκαιρία» και ιδιωτικοποιούν το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο Το τελευταίο ανάχωμα στο τραπεζικό Καρτέλ, θα παραδοθεί στην διεθνή Τραπεζική Χούντα

Σε πλήρη ιδιωτικοποίηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου με ταυτόχρονη διάθεση του management , θα προχωρήσει η κυβέρνηση στοχεύοντας στην άντληση εσόδων ύψους 700-800 εκατ. ευρώ. Το ποσό, αναφέρεται λεπτομερώς στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, που θα κατατεθεί σε λίγες ημέρες στην Κομισιόν.

«Η πρόθεση της κυβέρνησης ανακοινώθηκε το τελευταίο 48ωρο προς τον Σύλλογο των Εργαζομένων στο ΤΤ από τη διοίκηση του, ωστόσο επιβεβαιώθηκε, ανεπίσημα, διά στόματος του υφυπουργού Οικονομικών κ. Σαχινίδη.

Ασφαλείς πληροφορίες του euro2day αναφέρουν ότι μετά τη συνάντηση των εργαζομένων με τη διοίκηση της Τράπεζας, υψηλόβαθμα στελέχη της ΟΤΟΕ επικοινώνησαν με τον αρμόδιο υφυπουργό Οικονομικών, ο οποίος στο ερώτημα που οφείλεται η αλλαγή πλεύσης σε σχέση με τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ περί ανεξάρτητου χαρακτήρα του ΤΤ, φέρεται να είπε πως η στρατηγική έχει αλλάξει και «υπάρχει εντολή από το Μαξίμου για πλήρη ιδιωτικοποίηση της τράπεζας».

Από την πλευρά τους τραπεζικές πηγές επισημαίνουν ότι ήδη η κυβέρνηση έχει δεχθεί κρούση για εξαγορά του ΤΤ από δύο ιδιωτικές τράπεζες, την Eurobank και την Πειραιώς.

Την ίδια στιγμή συνεχίζει να υφίστανται το ενδιαφέρον της ΑΤΕ για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ωστόσο το σενάριο αυτό αποδυναμώνεται από την αδήριτη ανάγκη αύξησης των εσόδων για το Δημόσιο.

«Το να συγχωνεύσεις την ΑΤΕ και το ΤΤ συμβάλλει προς την κατεύθυνση δημιουργίας μιας ισχυρής κρατικής τράπεζας με αναπτυξιακό χαρακτήρα, ωστόσο δεν συμβάλλει στο παραμικρό στην αύξηση των εσόδων από αποκρατικοποιήσεις. Ένα τέτοιο εγχείρημα θα έφερνε στο κρατικό ταμείο έσοδα της τάξης των 200-300 εκατ ευρώ. Έσοδα που θα προέκυπταν από μία άλλη τσέπη του Δημοσίου καθώς η ΑΤΕ ελέγχεται κατά 70% και πλέον από το Ελληνικό Δημόσιο», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Σήμερα το Ελληνικό Δημόσιο ελέγχει άμεσα το 34,043% των μετοχών του ΤΤ και έμμεσα το 10% μέσω των ΕΛΤΑ. Η τράπεζα διαθέτει 1,207% ίδιες μετοχές και το 54,750% ανήκει στη διασπορά, όπου συμπεριλαμβάνονται και τα ποσοστά (περίπου 6% έκαστη) που κατέχουν η Εθνική Τράπεζα και η Eurobank.

Το Ενεργητικό του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου ανέρχονταν, με βάση την λογιστική κατάσταση του εννεαμήνου, σε 16 δισ. ευρώ, οι χορηγήσεις σε 7,8 δισ. ευρώ και οι καταθέσεις σε 12,6 δισ. ευρώ.

Η κεφαλαιοποίηση της τράπεζας διαμορφώνεται στα 1,177 δισ. ευρώ, διαθέτει 146 καταστήματα και μία «χρυσή σύμβαση» έως το 2021 με τα ΕΛΤΑ, βάσει της οποίας μέσα από τα καταστήματα των Ελληνικών Ταχυδρομείων δύναται να προωθηθούν τα τραπεζικά, επενδυτικά και ασφαλιστικά προϊόντα του ΤΤ, σε ολόκληρη την Επικράτεια.

Οι συναντήσεις της διοίκησης του ΤΤ με τους εργαζόμενους και η ανακοίνωση των προθέσεων για πλήρη ιδιωτικοποίηση της τράπεζας αναμένεται, σύμφωνα με τις πληροφορίες, να προκαλέσει την άμεση αντίδραση των εργαζομένων στο ΤΤ αλλά και την αντίδραση της ΟΤΟΕ.
Σημειώνεται ότι το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο απασχολεί 2.536 άτομα».

Πηγη euro2day

Δεν υπάρχουν σχόλια: