ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2010

Απαράδεκτες οι Προτάσεις του Αλί ΤΑΛΑΤ · Σχέδιο της Άγκυρας που στοχεύει στην τουρκοποίηση της Κύπρου. · Πρόταση στον Πρωθυπουργό Γ.Α.Παπανδρέου να συμμετάσχει σε κοινή συνεδρία με την Κυβέρνηση της Κύπρου και το Εθνικό Συμβούλιο.


απο τον Χρήστο Καπούτση
Συνομοσπονδία ισότιμων κρατών (αναγνώριση του τουρκοκυπριακού «ψευδοκράτους»), κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, εκ περιτροπής προεδρία, νομιμοποίηση των αποτελεσμάτων της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο το καλοκαίρι του 1974, παραμονή των κατοχικών στρατευμάτων στο Νησί και επαναφορά βασικών προνοιών του σχεδίου Ανάν όπως η «σταθμισμένη ψήφος» (ακύρωση της πληθυσμιακής αναλογίας στην θεσμική εκπροσώπηση του νέου Κράτους). Αυτά , αποτελούν τη βάση της πρότασης του τουρκοκύπριου ηγέτη Αλί Ταλάτ, για την επίλυση του πολιτικού προβλήματος της Κύπρου, που παρέδωσε υπό μορφή non paper, στον συνομιλητή του πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δ.Χριστόφια. Κοντολογίς, η πρόταση Ταλάτ είναι ένα σχέδιο του Ισλαμοκεμαλικού κατεστημένου, που στοχεύει στην τουρκοποίηση της Κύπρου.


Ειδικά στο κεφάλαιο της «Διακυβέρνησης και του Διαμοιρασμού των Εξουσιών», στην πρόταση Ταλάτ περιλαμβάνονται τα εξής.........
Η πρώτη ενότητα, που αφορά στην εκτελεστική εξουσία, προνοεί ότι θα υπάρχει πρόεδρος και αντιπρόεδρος, με θητεία διαρκείας πέντε ετών.
Προβλέπει επίσης την εκ περιτροπής προεδρία, με εισήγηση η θητεία του Ελληνοκύπριου προέδρου να είναι τρία χρόνια και του Τουρκοκύπριου δύο.
Ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ προτείνει 12μελές Υπουργικό Συμβούλιο, με αναλογία επτά Ελληνοκύπριοι υπουργοί και πέντε Τουρκοκύπριοι.
Στην πρόταση αναφέρεται ότι στα Υπουργεία Εξωτερικών και Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν πρέπει να είναι επικεφαλής άτομα που να προέρχονται από το ίδιο συνιστών κρατίδιο.
Η τουρκοκυπριακή πλευρά ζητεί επίσης να απαιτείται η θετική ψήφος του προέδρου και του αντιπροέδρου για όλες τις αποφάσεις, κάτι που σημαίνει ότι για όλες τις αποφάσεις, θα υπάρχει η δυνατότητα για βέτο.
Αυτό βρίσκεται σε αντίθεση με την αρχική πρόταση Ταλάτ που προέβλεπε βέτο για τέσσερα μόνο θέματα, δηλαδή στα ζητήματα που άπτονται των εξωτερικών σχέσεων, της άμυνας, της ασφάλειας και των προϋπολογισμών.
Επίσης , στην τέταρτη ενότητα, που τιτλοφορείται «Εξωτερικές Σχέσεις», αναφέρεται ότι τα συνιστώντα κρατίδια θα έχουν δικαίωμα να συνομολογούν διεθνείς συμβάσεις με άλλα κράτη και διεθνείς οργανισμούς, που θα είναι αναγνωρισμένοι από την Ενωμένη Κύπρο (Συνομοσπονδία , επίσημη αναγνώριση της κρατικής οντότητας του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους).
Σύμφωνα με τις προτάσεις Ταλάτ η αεροπλοΐα θα είναι επίσης αρμοδιότητα της ομόσπονδης κυβέρνησης.
Ωστόσο, η πρόταση προνοεί δύο Κέντρα Ελέγχου Πτήσεων, που θα ανήκουν στα συνιστώντα κρατίδια. Συνεπώς, κάθε συνιστών κρατίδιο θα έχει διοικητικά δικαιώματα στο Κέντρο Ελέγχου Πτήσεων, κάτι που αναιρεί το προγενέστερο σημείο ότι η αεροπλοΐα θα είναι αρμοδιότητα της ομόσπονδης κυβέρνησης.
Στην ένατη ενότητα σημειώνεται ότι τα μέλη της ομοσπονδιακής αστυνομίας θα είναι στη βάση του πενήντα-πενήντα από κάθε συνιστών κρατίδιο.
Στον κάλαθο των αχρήστων
Οι προτάσεις που μέσω του Ταλάτ κατέθεσε η τουρκική πλευρά είναι απαράδεκτες και πόρρω απέχουν από τη επιδιωκόμενη λύση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, για ένα κράτος με μια και μόνη κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια ιθαγένεια. Ευλόγως λοιπόν, οι αρχηγοί των πολιτικών δυνάμεων της Κυπριακής Δημοκρατίας κάλεσαν τον Πρόεδρο Χριστόφια να πετάξει στον «κάλαθο των αχρήστων» τις προτάσεις Ταλάτ. Έτσι, με τη σύμφωνο γνώμη της Κυπριακής Κυβέρνησης, το Άτυπο Συμβούλιο των πολιτικών Αρχηγών της Κύπρου , κατέληξε στο ομόφωνο συμπέρασμα ότι οι θέσεις Ταλάτ για τη διακυβέρνηση και την εκτελεστική εξουσία είναι απαράδεκτες και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αποτελέσουν βάση συζήτησης και διαπραγμάτευσης. Για τις προτάσεις Ταλάτ, ο αν.ΥΠΕΞ Δ.Δρούτσας δήλωσε ότι «υπάρχει απογοήτευση. Θεωρώ ότι αυτές οι προτάσεις και το πνεύμα αυτών των προτάσεων πηγαίνει ένα βήμα προς τα πίσω το Κυπριακό».
Λόγω της κρισιμότητας του κυπριακού, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα επισκεφτεί αύριο Σάββατο την Αθήνα, για συζητήσεις με την Ελληνική πολιτική και πολιτειακή ηγεσία. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Πρόεδρος της Κύπρου Δ.Χριστόφιας, θα υποβάλει αίτημα στον Πρωθυπουργό Γ.Α. Παπανδρέου να συμμετάσχει σε κοινή συνεδρία με την Κυβέρνηση της Κύπρου και το Εθνικό Συμβούλιο.

Η πρόταση για αποστρατιωτικοποίηση

Το Κυπριακό, είναι πρόβλημα εισβολής και παράνομης κατοχής, αλλά και πρόβλημα γεωστρατηγικό. Συνεπώς έχει ιδιαίτερη σημασία η ρύθμιση των ζητημάτων της ασφάλειας, των εγγυήσεων και της αποστρατιωτικοποίησης. Και αυτό διότι θα προσδιοριστεί, αν το νέο κράτος θα είναι ανεξάρτητο ή προτεκτοράτο. Πάντως, η πρόταση Χριστόφια για αποστρατιωτικοποίηση της Κύπρου, σε συνδυασμό με την παρουσία τουρκικών στρατευμάτων και βρετανικών βάσεων στη Μεγαλόνησο, συνιστά το μεθοδολογικό εργαλείο για να τελεί η Κύπρος υπό καθεστώς ενός φινλανδοποιημένου προτεκτοράτου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: