ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2010

Ενοχλεί η άμεση δημοκρατία την κόρη του Κουναλάκη

Η φενάκη της άμεσης δημοκρατίας
Οταν τα δημοψηφίσματα βλάπτουν τα ατομικά δικαιώματα και τις πολιτικές ελευθερίες

Tης Ξενιας Kουναλακη / xkounalaki@kathimerini. gr

Η Σίντι Μακέιν, σύζυγος του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου για την προεδρία το 2008 Τζον Μακέιν, και η κόρη τους, Μέγκαν, φωτογραφήθηκαν αυτήν την εβδομάδα για τις ανάγκες εκστρατείας υπέρ των γάμων ομοφυλοφίλων στην Καλιφόρνια. Mε τη συμμετοχή της στην καμπάνια η παρ’ ολίγον Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ μαζί με τη θυγατέρα της διακηρύσσει την υποστήριξή της στην οργάνωση ΝΟΗ8, που αντιτίθεται στην πρόταση 8. Πρόκειται για τη διάταξη που εγκρίθηκε πέρυσι με δημοψήφισμα στην πολιτεία της Καλιφόρνιας και απαγορεύει τους γάμους ομοφυλοφίλων. Σχολιάζοντας την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να θέσει ένα τέτοιο ζήτημα σε δημοψήφισμα, ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Ντε Πολ, Τόμας Α. Φόστερ, επισημαίνει:........ Η Δύση επικρίνει καθεστώτα, όπως το ιρανικό, που επιβάλλουν τη θανατική ποινή σε ομοφυλοφίλους, επιχειρηματολογώντας υπέρ της ελεύθερης επιλογής ερωτικών συντρόφων. Οταν όμως καλείται να νομοθετήσει για τους γάμους των γκέι, θέτει τις θρησκευτικές πεποιθήσεις της πλειονότητας των Αμερικανών ως βάση για τη νομική και συνταγματική δομή της χώρας. «Τα ατομικά δικαιώματα και οι πολιτικές ελευθερίες δεν είναι δυνατόν να υπόκεινται στη λαϊκή ετυμηγορία», καταλήγει ο Αμερικανός ακαδημαϊκός.

Οι σκέψεις του αποκτούν πρόσθετη σημασία μετά την πρόταση του ΛΑΟΣ για διενέργεια δημοψηφίσματος με αντικείμενο την παροχή ελληνικής ιθαγένειας και δικαιώματος ψήφου στους μετανάστες. Το κόμμα του Γ. Καρατζαφέρη έχει ήδη αρχίσει να συγκεντρώνει υπογραφές για να ασκήσει πιέσεις στην κυβέρνηση να υλοποιήσει την πρωτοβουλία του. Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΑΝΤ1, ο κ. Καρατζαφέρης δήλωσε: «Αλλάξαμε το νόμισμά μας, μπήκαμε στις διαδικασίες του Μάαστριχτ, μπήκαμε στην ΟΝΕ, αλλά δεν ρώτησε κανείς τον λαό. Ας ρωτήσουμε λοιπόν τον λαό. Ν’ αποφασίσει αυτός. Στην Ελβετία, οι Ελβετοί έκαναν δημοψήφισμα για τους μιναρέδες. Ενώ εμείς δεν κάνουμε για τίποτα».

Το 2001 η Εκκλησία της Ελλάδας πρωτοστάτησε στη συλλογή υπογραφών με αίτημα τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το θέμα της αναγραφής του θρησκεύματος στις ταυτότητες. Ποιο ήταν το νόημα της επιμονής της Εκκλησίας να αναφέρεται το θρήσκευμα στις ταυτότητες; Να διαχωρίζονται οι Ελληνες πολίτες σε χριστιανούς ορθόδοξους και αλλόθρησκους.

Τον τελευταίο καιρό, πολλά δημοψηφίσματα αποτέλεσαν εργαλείο καταπίεσης θρησκευτικών μειονοτήτων από την πλειονότητα. Αυτό συνέβη στην Ελβετία τον περασμένο Νοέμβριο, όταν το 57% απεφάνθη ότι δεν θα πρέπει να οικοδομηθούν άλλοι μιναρέδες στη χώρα. Το πιθανότερο είναι πως το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα καταπέσει είτε στο Ανώτατο Δικαστήριο της Ελβετίας είτε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο. Η ζημιά όμως έχει γίνει. Η Ακροδεξιά από περιθωριακή πολιτική δύναμη διαμορφώνει την ατζέντα, όχι μόνο στην Ελβετία αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη, προκαλώντας συζητήσεις στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ελλάδα. Και κραδαίνει την απειλή του δημοψηφίσματος, γνωρίζοντας ότι στις κάλπες προσέρχονται μαζικά εκείνοι που φοβούνται περισσότερο. Τον αφελληνισμό, τους ισλαμιστές, την προσβολή των χρηστών ηθών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: