ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2010

ΓΑΠ: Αφού ξαλαφρώσαμε τη Σερβία από τον πληθυσμό της, την κάναμε πιο ευέλικτη

σσΟ: Εντάξει, τραβηγμένος ο τίτλος αλλά τα έχουμε πει. Αυτός ο άνθρωπος για να μπορεί να κοιμάται τα βράδια, πρέπει να είναι τελείως μακάριος το πνεύματι. Θα του θυμήσουμε και αυτού ορισμένα πράγματα εν καιρώ…
“Γιατί το κάναμε αυτό; Το κάναμε γιατί ακριβώς θεωρούσαμε ότι γύρω από την οποιαδήποτε μειονότητα δεν μπορούν να γίνουν αλλαγές συνόρων. Ασχέτως του πως θα ονομαστεί ο ένας, είτε έτσι, είτε αλλιώς, αυτό το πρόβλημα δεν μπορεί να εγερθεί, η αλλαγή των συνόρων δεν μπορεί να εγερθεί γύρω από το θέμα της μειονότητας.(1999)”
Και ο Γιωργος Παπανδρέου συνεχίζει το μακάβριο δούλεμα στους Σέρβους, σήμερα.
Η Σερβία έχει τη δυνατότητα για ταχεία πρόοδο προς την ΕΕ και αξίζει μια περίοπτη θέση στην ευρωπαϊκή ατζέντα, είπε ο Έλληνας Πρωθυπουργός και Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, σε μια αποκλειστική συνέντευξη για το “Novosti”, η οποία ανακοινώνει την επίσκεψη στο Βελιγράδι τη Δευτέρα.
Ο κ. Παπανδρέου τόνισε άριστες σχέσεις μεταξύ της Σερβίας και η Ελλάδα και είπε ότι η χώρα του θα είναι ισχυρή με τους πολίτες της Σερβίας για τη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.
Μεταβατική Συμφωνία μεταξύ της Σερβίας και της ΕΕ έχει απεμπλακεί επιτέλους. Τι σημαίνει αυτό συγκεκριμένα για τη Σερβία και την ΕΕ;
- Ελλάδα χαιρετίζει την πρόσφατη απόφαση των υπουργών εξωτερικών των χωρών της ΕΕ σε σχέση με την εφαρμογή των ενδιάμεσων συμφωνιών, ως ένα βήμα για την απεμπλοκή της επικύρωσης της Συμφωνίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης. Συμβούλιο των Υπουργών εξέφρασε την αναγνώριση της συνεργασίας της Σερβίας με το ICTY, καθώς και την πρόοδο που επιτεύχθηκε στη συνεδρίαση της χώρας με τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από την ευρωπαϊκή ατζέντα.
Η σημασία αυτής της απόφασης είναι προφανής. Προσωρινή συμφωνία έχει εμπορικά οφέλη για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, διότι η ορθή εφαρμογή του, δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη του εμπορίου και των επενδύσεων, και θα συνεχίσει να συμβάλει στην αναδιάρθρωση και τον εκσυγχρονισμό της σερβικής οικονομίας. Ταυτόχρονα, είναι ένα σαφές δείγμα της πολιτικής προόδου στις σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
* Για να σχολιάσει το γεγονός ότι η Σερβία έχει υποβάλει την υποψηφιότητά της για ένταξη στην ΕΕ;
- Η Ελλάδα χαιρετίζει θερμά την απόφαση της Σερβίας να υποβάλει αίτηση για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η σημερινή κυβέρνηση είναι αφιερωμένη στην ευρωπαϊκή πορεία και εφαρμογής ολοκληρωμένων μεταρρυθμίσεων με σαφή και ορατά αποτελέσματα. Αποφασιστικότητα Πρόεδρο Τάντιτς για την υλοποίηση των πολιτικών του και τον εκσυγχρονισμό της χώρας σας είναι η άγκυρα της Σερβίας στην ευρωπαϊκή οικογένεια και την ενίσχυση της εικόνας της σε ολόκληρη την ήπειρο.
Η Ελλάδα υποστηρίζει πλήρως τις προοπτικές για την πλήρη ένταξη της Σερβίας και του σερβικού λαού θα είναι όλη την ώρα, όταν περάσει από αυτή τη μακρά και απαιτητική φάση. Όπως έχω τονίσει επανειλημμένα, ότι η Σερβία αξίζει μια περίοπτη θέση στην ευρωπαϊκή ατζέντα, και πιστεύω ακράδαντα ότι έχει τη δυνατότητα για ταχεία πρόοδο προς την ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της λήψης το καθεστώς της υποψήφιας χώρας.
* Έχετε ζητήσει από τους συναδέλφους σας από άλλα κράτη μέλη της ΕΕ δεν πρέπει να ξεχνάμε τη δέσμευση που ανέλαβε στη Θεσσαλονίκη 2003η σε σχέση με το ευρωπαϊκό μέλλον των Βαλκανίων. Πώς θα αντιδρούσατε, η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση θα μπορούσε να επιταχυνθεί, και όταν δείτε Σερβίας στην ΕΕ;
- “Ατζέντα της Θεσσαλονίκης», η οποία ιδρύθηκε κατά τη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ, παραμένει ο ακρογωνιαίος λίθος της ευρωπαϊκής πορείας των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. Διέσχισε σε μεγάλο βαθμό προς την ίδρυση της σταθερότητας, της προόδου και της ευημερίας στην περιοχή. Ελλάδα, ωστόσο, πιστεύει ότι η ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής πρέπει να αποκτήσει νέα δυναμική. Έχουμε διαπιστώσει ότι η πρόσβαση είναι πλέον επιτακτική ανάγκη, ιδίως αν ληφθούν υπόψη οι σημερινές συνθήκες, η οικονομική κρίση, η οποία μπορεί να έχουν αρνητικό αντίκτυπο για τη διεύρυνση. Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο προτείναμε “Ατζέντα 2014η”
Κάθε χώρα των Δυτικών Βαλκανίων θα πρέπει να αξιολογηθεί με βάση τις δικές της δυνάμεις. Ως εκ τούτου, η μεταρρυθμιστική διαδικασία πρέπει να προωθηθεί περαιτέρω. Επιτάχυνση

προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση απαιτεί σημαντική δράση, επιμονή στην επίλυση εκκρεμών ζητημάτων και μεγαλύτερη αποφασιστικότητα για την επίτευξη προόδου. Η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων των Δυτικών Βαλκανίων έχει ένα κοινό όραμα: την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση ως τον τελικό στόχο. Οδικός Χάρτης που έχω προτείνει “Ατζέντα 2014″, εξυπηρετεί αυτό το όραμα.
Η Σερβία έχει αποδείξει τη δέσμευσή της για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, preduzimanjem βασικές πολιτικές μεταρρυθμίσεις σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Πιστεύουμε ότι η Σερβία αξίζει να έχει μια σημαντική θέση στην ημερήσια διάταξη της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο, να έχετε κατά νου ότι ο ρυθμός της οποίας θα είναι τα Δυτικά Βαλκάνια πλησιέστερα στην ΕΕ εξαρτάται από την επιτυχία της κάθε χώρας σε σχέση με τις συμφωνημένες αρχές και προϋποθέσεις. Πιστεύω ότι οι προσπάθειες της Σερβίας προς την κατεύθυνση αυτή σύντομα θα παράγουν συγκεκριμένα αποτελέσματα.
* Πώς Ελλάδα μπορεί να συμβάλει σε αυτή τη διαδικασία;
- Σύμφωνα με την ανάγκη, όπως βλέπουμε, την ενίσχυση της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων, έχω προτείνει μια πρωτοβουλία για ένα νέο οδικό χάρτη που αποσκοπεί στην περαιτέρω διευκόλυνση της πορείας προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, ενώ τονίζεται η σημασία της πλήρη αρμονία με τα ισχύοντα κριτήρια και τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έχω προτείνει ένα συμβολικό έτος 2014η ως έναν κοινό στόχο για μια νέα εποχή στα Δυτικά Βαλκάνια, η περίοδος στην ευρωπαϊκή οικογένεια.
Ελλάδα θέλει να είναι η κινητήρια δύναμη της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης στην περιοχή. Με την υποστήριξη των προσπαθειών των γειτόνων μας να ανταποκριθεί στα ευρωπαϊκά κριτήρια και προϋποθέσεις, θα podsećati επίσης τους εταίρους μας στην ΕΕ, ότι είναι ευθύνη μας ως χρήστης najuspešnijeg ποτέ γνωστό σχέδιο ειρήνης, αυτό το σχέδιο ειρήνης εξαπλωθεί στις χώρες και στους λαούς της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
* Πώς θα σας λύσει τη διαφορά σας με την ΠΓΔ της Μακεδονίας;
- Ελλάδα επιθυμεί την οριστική κατάργηση το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, και τη στάση μας, τις εθνικές κόκκινες γραμμές μας, είναι σαφείς. Έχουμε κάνει ένα σημαντικό βήμα, επισημαίνοντας ότι έχουμε αποδεχθεί την ονομασία με γεωγραφικό προσόντα. Αναμένω ότι γείτονάς μας, το κάνει και να συναντηθεί με τον τρόπο μας μισό. Όσον αφορά το ζήτημα των ονομάτων, ή θα βρούμε μια αμοιβαίως αποδεκτή λύση μέσω στενής συνεργασίας σε πνεύμα συνεργασίας, βοηθώντας τους ανθρώπους μας να πλησιάσουν ο ένας στον άλλο, ή θα συνεχίσουμε να ανανεώσει το πρόβλημα με τη λήψη ακραίες θέσεις και να κάνει το εθνικιστικό (ή ακόμη και αλυτρωτικών) ρητορική της καθημερινής μας πολιτικό τροφίμων.
* Είναι στην Ελλάδα διεξάγεται κάθε πίεση για να αναγνωρίσει την οποία έχει κηρύξει μονομερώς την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου και αν η στάση της Ελλάδα στο θέμα αυτό άλλαξε;
- Ελληνική θέση για το θέμα αυτό είναι γνωστό και δεν πρόκειται να αλλάξει. Η σταθερότητα της ευρύτερης περιφερειακής και διεθνούς δικαίου παραμένει το θεμέλιο της πολιτικής μας. Είμαστε προσηλωμένοι στις προσπάθειες για τη δημιουργία ενός ασφαλούς και ευημερούσας περιβάλλον για όλους τους κατοίκους του Κοσσυφοπεδίου, συμπεριλαμβανομένης της σερβικής κοινότητας.
Επιτρέψτε μου να προσθέσω ότι η προστασία της πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς στο Κοσσυφοπέδιο από την υπέρτατη σημασία που έχει για εμάς, και η εμπλοκή μας στην περιοχή, δείχνει μια δέσμευση σε αυτούς τους στόχους. Αυτό σημαίνει ότι η διατήρηση της σερβικής πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς υψηλή προτεραιότητα για όλους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ηγετικό ρόλο ΣΕΡΒΙΑ
* Κατά τη διαμόρφωση της σημερινής κυβέρνησης της Σερβίας και είστε κατά κάποιο τρόπο, έχουν προσληφθεί. Είστε ικανοποιημένος με αυτό που έχει επιτευχθεί στο μεταξύ;
- Τα τελευταία χρόνια, η Σερβία έχει κάνει σημαντικά βήματα προς την εδραίωση ενός σταθερού εσωτερικό πολιτικό κλίμα. Προσβλέπουμε με ικανοποίηση για την πρόοδο σε όλους τους τομείς της πολιτικής, και πιστεύω ότι η Σερβία θα πρέπει να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στη γειτονιά μας. Η σερβική κυβέρνηση συνέχισε την επιτυχή εφαρμογή της στην ευρωπαϊκή πορεία σύνολο των μεταρρυθμίσεων. Επιπλέον, διευκρινίζεται πλήρως σε όλες τις σχετικές διεθνείς εκθέσεις.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών, Βουκ Γέρεμιτς, την πρώτη επίσκεψή της Σερβίας στην Αθήνα ήταν μία από τον Υπουργό Εξωτερικών της σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης στην Ελλάδα τον περασμένο Οκτώβριο. Αυτό το γεγονός και μόνο δείχνει μια εντελώς εξαιρετική σχέση μεταξύ των κυβερνήσεων και των λαών μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: