ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2010

Η αποστρατιωτικοποίηση δεν γίνεται αποδεκτή από τον λαό

Tη θέση του ΑΚΕΛ, ότι θα πρέπει να επιμείνουμε για την πλήρη αποστρατιωτικοποίηση της Κυπριακής Δημοκρατίας με την επίλυση του κυπριακού προβλήματος επανέλαβε ο ΓΓ του κόμματος Άντρος Κυπριανού. Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο Άντρος Κυπριανού επισημαίνει ότι το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης της Κυπριακής Δημοκρατίας ήταν διαχρονική θέση του Εθνικού Συμβουλίου, που έχει υιοθετηθεί και έχει συμπεριληφθεί σε ψηφίσματα του ΟΗΕ. «Το ΑΚΕΛ -επισημαίνει- θεωρεί ότι δεν έχει αλλάξει οτιδήποτε που να επιβάλλει αναθεώρηση αυτής της θέσης. Δεν θεωρεί το ΑΚΕΛ ότι η παρουσία 1000 στρατιωτών στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα μας γλιτώσει από τις ξένες επεμβάσεις. Το 1974 είχαμε ολόκληρη την Εθνική Φρουρά και δεν τα καταφέραμε να αποτρέψουμε την τουρκική εισβολή. Το νεοφανές επιχείρημα, ότι πλέον είμαστε μέλη της ΕΕ, δεν στέκει. Στην ΕΕ είμαστε από την 1η Μαΐου του 2004. Γιατί δεν θυμηθήκαμε αυτό το επιχείρημα τότε;»
Η άμυνα και ασφάλεια της Ε.Ε.
Οι θέσεις αυτές του Άντρου Κυπριανού προκάλεσαν την αντίδραση της Επιτροπής Άμυνας της Βουλής και στρατιωτικών αναλυτών. Όπως επισήμανε στη «Σ» ο Γιαννάκης Ομήρου, πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας της Βουλής και πρόεδρος της ΕΔΕΚ, το κόμμα του έχει υποβάλει επισήμως στο Εθνικό Συμβούλιο θέση για αλλαγή του ακολουθούμενου μέχρι σήμερα δόγματος στο θέμα της άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ζητεί, βάσει των νέων δεδομένων, η χώρα να διατηρήσει τις ένοπλές της δυνάμεις και μετά τη λύση του Κυπριακού, για να συμμετέχει ενεργά στον πυλώνα άμυνας και ασφάλειας της Ε.Ε.
Ανάλογη θέση έχει διαμορφώσει το ΕΥΡΩΚΟ, με πρόταση του ασθενούντα τώρα Νίκου Κουτσού. Η ευρωπαϊκή Κύπρος, σημειώνει ο Δημήτρης Συλλούρης, δεν μπορεί να αποποιείται το δικαίωμα αυτοάμυνας. Είναι αλήθεια ωστόσο, τονίζει, ότι το θέμα αυτό το βρήκε ο Δημήτρης Χριστόφιας στο Εθνικό Συμβούλιο και η αλλαγή πρέπει να γίνει αναλόγως της εξέλιξης της διαπραγματευτικής προσπάθειας, όταν θα συζητείται το θέμα ασφάλειας.
Για τους ξένους στρατούς
Από πλευράς του ΔΗΣΥ η θέση άλλαξε στις προεδρικές εκλογές. Ο Ιωάννης Κασουλίδης και το στρατιωτικό επιτελείο που τον στήριζε συνεδρίασε στην παρουσία του Σωκράτη Χάσικου, και αποφάσισε ότι η χώρα θα πρέπει να διατηρήσει ένοπλες δυνάμεις και μετά τη λύση του Κυπριακού. Η πολιτική αυτή θέση βρισκόταν στο προεκλογικό πρόγραμμα Κασουλίδη και ως εκ τούτου ψηφίστηκε από το 46% του λαού.
Ο αναπληρωτής πρόεδρος, ο αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ και τα μέλη του κόμματος στην Επιτροπή Άμυνας της Βουλής έχουν ήδη τοποθετηθεί, ότι η θέση της αποστρατιωτικοποίησης πρέπει να αφορά τις ξένες δυνάμεις και τους ξένους στρατούς, και όχι το δικό μας. Ο βουλευτής Νεόφυτος Κωνσταντίνου δήλωσε στη «Σ» ότι συζήτησε το θέμα με τον πρόεδρο του κόμματος Μάριο Καρογιάν και εκρεμεί συζήτησή του στο εκτελεστικό γραφείο του κόμματος, για τροποποίηση της μέχρι τώρα ακολουθούμενης γραμμής. Μπορεί η αποστρατιωτικοποίηση να προβλήθηκε προς τα έξω ακόμη και επί προεδρίας Παπαδόπουλου, επισημαίνει, αλλά τώρα οι συνθήκες άλλαξαν και η χώρα έχει υποχρεώσεις στην Ε.Ε. που δεν μπορεί να αρνηθεί. Κάποιοι άλλοι θα έρθουν να καλύψουν το αμυντικό κενό στο χώρο της Κύπρου, εξηγεί, αν εμείς απαρνηθούμε το αναφαίρετο δικαίωμα της αυτοάμυνας.
Όχι στη χρόνια παγίδευση
Με αυτά τα δεδομένα, το ΑΚΕΛ παραμένει απελπιστικά μόνο επί μείζονος θέματος, αφού, σύμφωνα με ανώτατους επιτελείς του στρατεύματος και στρατιωτικούς αναλυτές, δεν πρέπει να παγιδεύει διαχρονικά την πλευρά μας μια λανθασμένη θέση επί του θέματος ασφαλείας της χώρας, επειδή παρεισέφρησε στο μακρινό παρελθόν. Όταν προετείνετο στη διαπραγμάτευση τα πρώτα χρόνια μετά την εισβολή «αποστρατιωτικοποίηση», αυτό γινόταν με την έννοια της ταχύτατης αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων, της επιστροφής των προσφύγων και την παρεμπόδιση των καταστροφών που ακολούθησαν στην κατεχόμενη περιοχή. Γινόταν η πρόταση αυτή για να δοθεί διέξοδος στον ξένο παράγοντα, να δει ότι δεν υπήρχε ελληνική απειλή επί των Τουρκοκυπρίων, αν τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής αποχωρούσαν.
Σήμερα, μετά από 35 χρόνια κατοχής, με εδραιωμένους απόστρατους εποίκους στη γη μας, με τη χώρα μας δίπλα από νέες εστίες κινδύνων, εκατομμύρια λαθρομετανάστες να έρχονται για μιαν άλλη μορφή εποικισμού, με την ΑΟΖ σε κίνδυνο, δεν μπορούμε να αποποιούμαστε του θεμελιώδους δικαιώματος της αυτοάμυνας. Ποια ασφάλεια θα αισθάνεται ο κυπριακός Ελληνισμός στα κυπριακά χώματα, αν δει την Εθνική Φρουρά να διαλύεται και να περιφέρονται ως αφέντες οι Βρετανοί των βάσεων και οι Αττίλες που θα πάρουν το όνομα ΤΟΥΡΔΥΚ;
Οι αναλυτές διερωτώνται γιατί ο Πρόεδρος έσπευσε να δώσει πρόταση αποστρατιωτικοποίησης στις συνομιλίες, χωρίς να προηγηθεί η απόφαση για αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων και της ΤΟΥΡΔΥΚ. Μόνο με την αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων της ΤΟΥΡΔΥΚ και των στρατευμάτων των βάσεων μπορεί να συζητηθεί περιορισμός της άμυνας στα απολύτως αναγκαία, που είναι η επιτήρηση του εναέριου, χερσαίου και θαλάσσιου χώρου της χώρας. Για το θέμα έπεται συνέχεια κατά τη συζήτηση του καυτού θέματος της Ασφάλειας. Σε αυτό το κεφάλαιο αποκλείεται να μην παρέμβει και η Ελλάδα, που έχει διαμορφωμένες θέσεις και θα τις θέσει σύντομα στην Κυπριακή Δημοκρατία, για να έχει επίγνωση τι συνομολογεί.
«Αναγκαίος ο στρατός μετά τη λύση»
Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, από το χώρο του δευτέρου τάγματος της ΕΛΔΥΚ, διακήρυξε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να διατηρήσει ένοπλες δυνάμεις και μετά τη λύση του Κυπριακού. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι οι συνθήκες άλλαξαν με την είσοδο της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και βάσει των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η Κύπρος χρειάζεται στρατιωτική δύναμη για να επιτηρεί τις ακτές, τον εναέριο και χερσαίο της χώρο, στα πλαίσια των υποχρεώσεών της ως το ανατολικότερο σύνορο της Ευρώπης.
Όπως είπε, οι ένοπλες δυνάμεις της Κύπρου δεν θα έχουν επιθετική βλέψη έναντι οποιουδήποτε και δεν θα βρίσκονται υπό απειλή. Θα διατηρηθούν στο πλαίσιο των συμβατικών υποχρεώσεων της χώρας, ακόμη και για έρευνα-διάσωση, όπως επιβάλλει το σύστημα ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το παλαιό δόγμα για αποστρατιωτικοποίηση άλλαξε με την ένταξη της χώρας στην Ε.Ε., ξεκαθάρισε. Το μεγαλύτερο κόμμα σήμερα, βάσει των δημοσκοπήσεων, έχει διαφοροποιηθεί πάνω στο κεφαλαιώδες αυτό θέμα και μάλιστα έχει υποβάλει την άποψή του γραπτώς και στο Εθνικό Συμβούλιο.
Η Ελλάδα δεν έχει περίσσευμα
Στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας εξέφρασαν κατά καιρούς την απορία τι θα κάνει η Κύπρος χωρίς ένοπλες δυνάμεις, σε μια πιθανή λύση του Κυπριακού. Επισήμαναν, χαρακτηριστικά, ότι η Ελλάδα δεν διαθέτει τον αναγκαίο αριθμό στρατιωτών για να καλύψει την Κύπρο, σε περίπτωση που συμφωνηθεί ισορροπία των εγγυητικών στρατευμάτων. Θα ήταν καλύτερα, επισήμαναν, αν η Κύπρος έδινε τη μάχη της και διατηρούσε τις δικές της ένοπλες δυνάμεις – αυτό θα διευκόλυνε αφάνταστα την Ελλάδα και θα έδινε προς τα έξω την εικόνα σωστού κράτους.
ΑΔΩΝΗΣ  ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΔΗΣ
Πηγή: ΣΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: