ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2010

Η Βουλγαρία ανοίγει τον χορό. 20 δις Δολάρια ζητά από την Τουρκία για διωγμούς πριν έναν αιώνα.

Εμείς έχουμε Κράτος – Δραγώνα.
Tις προσπάθειές της για να αξιώσει από την Τουρκία αποζημίωση άνω των 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων για υπόθεση προσφύγων που χρονολογείται από το 1913, θα εντείνει η Βουλγαρία.
Ο υπουργός Μπόζχινταρ Ντιμιτρόφ -νυν υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου αρμόδιος για θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς και τις βουλγαρικές κοινότητες του εξωτερικού- δήλωσε σήμερα ότι η βουλγαρική κυβέρνηση θα επιταχύνει τη συλλογή τεκμηρίων ώστε να υποβάλλει το αίτημά της για αποζημίωση από την Τουρκία ως το τέλος του έτους.
Η Βουλγαρία ζητά αποζημίωση για τις περιουσίες περισσότερων από 250.000 Βούλγαρων, οι οποίοι εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους στην ανατολική Θράκη στη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων το 1913.
«Η επίλυση του ζητήματος της αποζημίωσης είναι ένας από τους πολλούς όρους (που έχουν τεθεί) στην Τουρκία για την ένταξή της στην ΕΕ», ανέφερε ο Ντιμιτρόφ στο Reuters.
Όπως σημείωσε «βρίσκεται ήδη στην έκθεση προόδου της ΕΕ για την Τουρκία».
«Η Τουρκία έχει αναγνωρίσει το ζήτημα», πρόσθεσε και επεσήμανε: «Δεν έχει πει ότι δεν θα πληρώσει, αλλά θέλει να ξέρει ακριβώς το ποσό».
Ερωτηθείς σχετικά με το αίτημα για αποζημίωση από τη Βουλγαρία, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου ζήτησε την αποφυγή των σχολίων που θα μπορούσαν να βλάψουν τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.
«Οι τουρκο-βουλγαρικές σχέσεις έχουν αναπτυχθεί αρκετά καλά ώστε να αποτελούν ένα πρότυπο για την περιοχή από τον Ψυχρό Πόλεμο (…) Αυτό που συνέβη στην ιστορία δεν πήρε τη μορφή μιας μονόδρομης μετανάστευσης», ανέφερε επίσης ο Νταβούτογλου σε συνέντευξη Τύπου.
«Δύο εκατομμύρια Τούρκοι ήρθαν από τη Βουλγαρία εκείνη την εποχή (…) Το όφελος από την αποχή από δηλώσεις που θα έβλαπταν την τουρκο-βουλγαρική φιλία είναι μεγάλο», υπογράμμισε.
Μια βουλγαρο-τουρκική επιτροπή θα συνέλθει μόλις η Βουλγαρία είναι έτοιμη να δείξει συγκεκριμένα τεκμήρια και να αρχίσει συνομιλίες για μια ρύθμιση, είχε προσθέσει εξάλλου ο Ντιμιτρόφ.
Περίπου 2.300 έγγραφα έχουν συλλεγεί μέχρι στιγμής. Ωστόσο αναμένεται ότι φέτος θα παρουσιαστούν χιλιάδες ακόμη από τους συγγενείς Βουλγάρων προσφύγων και αυτό σημαίνει ότι το αίτημα για αποζημίωση μπορεί να ξεπεράσει τα 20 δισεκατομμύρια δολάρια, είχε σημειώσει.
Σύμφωνα με το Βούλγαρο υπουργό, το ζήτημα της αποζημίωσης είναι πιθανό να συζητηθεί κατά την επίσκεψη του Βούλγαρου πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ στην Τουρκία στα τέλη Ιανουαρίου ή στις αρχές Φεβρουαρίου.
Εκατοντάδες χιλιάδες Βούλγαροι απελάθηκαν από την ανατολική Θράκη το 1913. Η Τουρκία αναγνώρισε τα δικαιώματα των προσφύγων σε συνθήκη του 1925, όμως η συμφωνία αυτή δεν εφαρμόστηκε ποτέ, κατέληξε ο Ντιμιτρόφ.
Πηγές: ΑΠΕ – ΜΠΕ Reuters – Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια: