ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2009

Μοίρασε κρητικό φιλότιμο σε στρατευμένους της Θράκης

Ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΡΓΥΡΑΚΗΣ, ΙΔΡΥΤΗΣ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ
Ήρθε από την Λεβεντογέννα Κρήτη για να δώσει τις ευχές σε νέους της ακριτικής Θράκης που υπηρετούν σε στρατόπεδα της Κομοτηνής, της Ξάνθης, του Διδυμοτείχου

Πρεσβεύοντας το μεγαλύτερο ιδανικό της ελευθερίας, αφού ο ίδιος βίωσε τη φρίκη του πολέμου χάνοντας τους γονείς του, αλλά και έχοντας υποστεί τραυματισμούς ο ίδιος, ο Μιχάλης Αργυράκης ιδρυτής ενός ιδιωτικού εθνολογικού πολεμικού μουσείου στα Χανιά επισκέφτηκε στρατόπεδα της Θράκης με αφορμή τις γιορτές. Χωρίς να υπολογίσει χιλιόμετρα και κούραση ο κρητικός επέλεξε την ακριτική αυτή περιοχή, όχι απλά για να δώσει τις ευχές του για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, αλλά, όπως είπε για να μοιράσει κρητικό φιλότιμο στους στρατευμένους, να ανεβάσει και να τονώσει το ηθικό των φρουρών της πατρίδας. Τα δώρα που εισέπραξε ήταν συμβολικά που θα εμπλουτίσουν το μουσείο του μαζί με όλο το πολύτιμο υλικό από οπλισμό, στολές εξάρτησης, νάρκες, ασύρματους, απόρρητες διαταγές, ιστορικά λαογραφικά βιβλία, σπάνιο φωτογραφικό υλικό, κειμήλια καθημερινών ανθρώπων που του τα εμπιστεύτηκαν αναγνωρίζοντας το έργο και την προσφορά του. Με την κρητική αμφίεση που δεν την αποχωρίζεται ποτέ, με το πλατύ χαμόγελο, αλλά και την στάση ζωής που αποπνέει τον σεβασμό όλων ο Μιχάλης Αργυράκης ξεκίνησε την περιοδεία του στη Θράκη, από στρατόπεδα της Ξάνθης και το διοικητήριο του Δ’ Σώματος Στρατού. Εκεί μάλιστα του απονεμήθηκε τιμητική πλακέτα του Δ’ ΣΣ και ο μπρούτζινος κάλυκας της μονάδας των Τεθωρακισμένων με εξαιρετική φιλοτέχνηση. Ο φιλοξενούμενος έγινε δεκτός με ιδιαίτερα θέρμη, όπου και αν πήγε σε στρατόπεδα της Κομοτηνής και του Διδυμοτείχου, όπου μοίρασε θρησκευτικά και στρατιωτικά βιβλία και σταυρούς.

Το Αργυράκειο Εθνολογικό – Πολεμικό Μουσείο ιδρύθηκε προς τιμήν όλων εκείνων που μαρτύρησαν χύνοντας το αίμα τους για την ελευθερία. Τον πατέρα του Μιχάλη Αργυράκη, Γιάννη Αργυράκη τον εκτέλεσαν οι Γερμανοί για την δράση του στην αντίσταση στην Αγιά των Χανίων στις 8 Φεβρουαρίου του 1942. Τραγική σύμπτωση, την ίδια μέρα κάψανε τη μάνα του Καλλιόπη στους φούρνους του Άουσβιτς. Ο ίδιος σακατεύτηκε στο πόδι, κόντεψαν οι Γερμανοί να του βγάλουν το ένα μάτι, αλλά επέζησε κι έβαλε σαν προτεραιότητα και στόχο της ζωής του τον εμπλουτισμό του πολεμικού μουσείου που έχει ιδρύσει στην Κρήτη στην Επισκοπή του Ηρακλείου.

Παράλληλα ο ξεχωριστός αυτός Κρητικό ταξιδεύει ανά την Ελλάδα προσπαθώντας να εμψυχώσει τους Έλληνες, να προωθήσει τα εθνικά θέματα να είναι παρόν σε παρελάσεις εθνικές γιορτές και τελετές, να αναδείξει το παρελθόν του κρητικού πολιτισμού, να παρουσιάζει τα κατορθώματα των ηρώων και να διδάσκονται από αυτά οι νέοι. Έχει τιμηθεί από την πολιτεία, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Οικουμενικό Πατριάρχη, την Ακαδημία των Αθηνών, τις ένοπλες δυνάμεις, δεκάδες δήμους της χώρας, μεταξύ των οποίων και ο δήμος Κομοτηνής. Ο Μιχάλης Αργυράκης επιμένει να προσπαθεί για τον εμπλουτισμό του μουσείου, το οποίο κάποια στιγμή θα δωρίσει στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ενώ ο ίδιος αγωνιά για την επέκτασή του και το μέλλον του, ώστε να μείνει σαν ένα ατόφιο δείγμα της ζωντανής ιστορίας του τόπου μας που θα πρέπει να μας κάνει περήφανους. «Ο Χρόνος» είχε την χαρά να δεχθεί ένα από τα τοπικά κρασιά που παράγει ο κ. Αργυράκης όπως κι άλλα κρητικά δώρα μαζί με τις ευχές από καρδιάς που ανταποδίδουμε με σεβασμό και αγάπη.
Μελαχροινή Μαρτίδου

Δεν υπάρχουν σχόλια: